Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagłębie dąbrowskie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Pod koniec września będziemy mieć gotowy projekt domu wraz ze wszystkimi potrzebnymi dokumentami do pozwolenia na budowę. Proszę o informacje czy jest możliwe znalezienie firmy która jeszcze w tym roku wykona fundamenty a w przyszłym roku stan surowy?

Jeżeli jest to możliwe to proszę o informację jaki jest koszt robocizny za dom o powierzchni 280 m2 z garażem bez podpiwniczenia, z płaskim dachem. Dom będzie wykonany z silikatów bardzo prosta bryła budynku bez załamań itp. (składająca się z 2 prostokątów)

Jeżeli ktoś może polecić solidną firmę budowlaną będę wdzięczny za namiary na PW lub bezpośrednio na mój e-mail: [email protected]

pozdrawiam,

Marcin

Twoj przykład malka swiadczy, ze dzialke zawsze mozna znalesc.

W 2005 roku gdy kielkowała mysl o budowie domu zaczalem rozgladac sie za dzialka. Gorka Gołonoska tez była brana pod uwage, nawet zjezdziłem ją rowerem. Problem z tym, ze jesli były jakies działki to z widokiem na Hute, na cmentarz lub w kierunku dworca PKP. Tymczasem ja chciałem taka z widokiem na DG. Nawet sie taka znalazła tylko ze małym, rozpadajacym sie domkiem, duzym spadkiem i wąska. No i jeszcze ta cena - chcieli 60 zl/m2 a ja szukałem czegos za 35 zl/m2.

Nie kupiłem. Z perspektywy czasu ...... trzeba było brac w ciemno, wszystko i nie patrzac na cene. Na szczescie rzutem na tasme kupiłem w 2006 roku "swoj kawałek nieba" tyle, ze w Strzemieszycach. Wole sobie nie wyobrazac swojego wyrazu twarzy teraz, gdybym wtedy nie kupił "bo 48 zl to za drogo", czy "bo cos sie nie podobało". A początkowo tak mi sie te Strzemieszyce nie podobały.....

Twoj przykład malka swiadczy, ze dzialke zawsze mozna znalesc.

W 2005 roku gdy kielkowała mysl o budowie domu zaczalem rozgladac sie za dzialka. Gorka Gołonoska tez była brana pod uwage, nawet zjezdziłem ją rowerem.

Bo ja strasznie uparta baba jestem , uczepiłam sie tej górki jak (tonący brzytwy :wink: )

Faktycznie w 2005 Franciszkanie sprzedawali ziemie , ale tę po północnej i zachodniej stronie .

No i jeszcze ta cena - chcieli 60 zl/m2 a ja szukałem czegos za 35 zl/m2.
-teraz śpiewają po 250 zł/m2 - chciałam dokupić 10 ar. (sąsiednia działkę ale - odpadłam :o :o )

w Strzemieszycach. . A początkowo tak mi sie te Strzemieszyce nie podobały.....

Oglądalismy i Strzemieszyce ( osiedle Słoneczne ) - ale widok na rozsypujace się familoki mnie przeraził, no i nie przekonuja mnie zamkniete osiedla -choć nie ukrywam, ze w Strzemieszycach za tę samą kasę mielibyśmy nowy dom - na górce mamy przedwojenny. No ale wiesz...jak baba sie uprze. :wink:

Cos im kiepsko musi isc sprzedaz domow na tym osiedlu. Mieli wybudowac 20 sztuk a buduja i to w b. wolno 4 sztuki. No i ten banner "kup dom, zostaw stare mieszkanie w rozliczeniu" swiadczy dobitnie, ze na nadmiar klientow nie narzekaja.

Prosze jednak nie mysle o osiedlu Slonecznym mowiac o Strzemieszycach - byłaby to nadinterpretacja.

Cos im kiepsko musi isc sprzedaz domow na tym osiedlu. Mieli wybudowac 20 sztuk a buduja i to w b. wolno 4 sztuki.

czyli od ponad roku nic nie drgnęło ?? Jak byliśmy na miejscu - stały juz trzy domy i jedena budowa chyliła się ku końcowi.

Ale gdzie oni chcą wcisnąć 20 domów - jak tam planowane działki były po 5-10 ar ??

Racja Pluszku - Strzemieszyce wielkie są (Małe -też :D ) - jest tam kilka wery urokliwych miejsc - ale ja za wygodna jestem na przedmieścia - dziecię lada chwila do szkoły pójdzie i dojazdy by mnie wykończyły (już teraz do przedszkola chodzi do innej miejscowości - mam dość dojazdów ).

Tam Huta Katowice jest w pobliżu

Ano jest - ale czy w pobliżu ?? mnie hutę taki widok przesłania

http://www.foto.nowak-2002.nazwa.pl/F_PL_DG_2007/20070824_44_pldg_golonog_wzgorze-golonoskie_k-sw-antoni_z-superjednostki+.jpg

malkaOptymistka - dzialki sa po ok. 3 ary - na gril i hustawke ogrodową wystarcza :lol:

A w Strzemieszycach to ponoc nawet internet jest :o

Co do szkoły - tu tez mam problem. Szkoła niby pod nosem, ale jak tak dziecko z kluczem na szyi (i kodem do alarmu) zostawic?

magerka Huta Katowice nie trzeba sie przejmowac, bardziej zatrute powietrze jest koło ruchliwej drogi ktora pomykaja stada starych cieżarówek, przegubowych autobusow i innych ponad 10 letnich pojazdow.

BTW - na dole powyzszego zdjecia jest nowobudowany dom z czarna dachówka - ciekawe czy jego własciciel zaglada na tutejsze forum

Witam wszytkich bardzo serdecznie i chetnie przyłącze sie do grona zagłebiaków.

Włąsnie dzis podpisalismy akt notarialny. Jesteśmy włąścicielami domu z lat 30 i potem 60 XX wieku.

Chałupa połazona jest w Będzinie i podnóża górki na której stoi po drugiej stronie szpital Barbara.

Z okien ani cmentarza ani elektrowni nie widać :D

za to widać tramwaje :D

zaczynamy od prozaicznych spraw.

Założymy alarm najpierw a potem naprawa dachu.

Wiecie może gdze najtańcza papa termozgrzewalna jest w nasz okolicach?

Myslałam że bedziemy podnosić dach i budowac poddasze ale nie wystarczyło kasy i musimy narazie sobie odpuścić.

W każdym razie czuje sie już prawie będzinianką :o

Witam sąsiadkę. - z papą niestety nie pomogę, ale za doświadczonymi budowniczymi powtórzę, że warto robić większe zakupy u jednego dostawcy - mozna wyszarpać ładne rabaty.

Tak że zrób listę potrzebnych materiałów i...miłego turne po hurtowniach :D

Jakie prace planujecie wykonać ? Dużo roboty przed Wami?

Pochwal sie swoją chatą.....

Ano jest - ale czy w pobliżu ?? mnie hutę taki widok przesłania

http://www.foto.nowak-2001.nazwa.pl/F_PL_DG_2007/20070824_44_pldg_golonog_wzgorze-golonoskie_k-sw-antoni_z-superjednostki+.jpg

To jest widok z Twojego domu?

(wydawało mi się, że ul. Szewców jest niżej, tzn. bliżej tramwaja)

Pozdrawiam

Wanios

Witam Sąsiadke również

Z okien ani cmentarza ani elektrowni nie widać :D

za to widać tramwaje :D

mała poprawka - to jest elektrociepłownia :) chyba że myślałaś o Łagiszy?

a niech to sie zwie jak chce ważne że tego z okien nie widze :wink:

Pape znalazłam w Platformie. Mysle ze w przyszły weeken jak nie bedze padać to ruszy mój tato z robotą. Przynajmnie o majstra nie musze sie martwić.

Ja dzis miałam spotkanie z pania architekt i panem inspektorem nadzoru (który bedzie u nas kierbudem ) . Jak na razie jestem zachwycona kompetencjami obojga :D

Pan KB , obejrzał naszą więśbę i stwierdził - da się uratować ... i to były najpiekniejsze słowa jakie mogłam sobie wymarzyć.