Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagłębie dąbrowskie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przejedz sobie do pierwszej z brzegu hurtowni - zobacz co ci się podoba i później podzwoń po innych hurtowniach i popytaj jakie maja ceny. Ja tak zrobiłam. Mam brązowy dach i wybrałam cegłę klinkierową Robena burgund (komin wygląda wg mnie cudnie). Najtańszą kupiłam w Axiomie w Katowicach (różnica ok. 40 gr. na sztuce).

Ma ktoś może namiar na dobrą i sprawdzoną ekipę od przydomowej oczyszczalni?

Ale masz klinkierowke pelna/cala czy dziurawke?

Pozdr

I taką i taką. Ostatnie (o ile dobrze pamiętam) 3 rzędy mam pełnej a reszta dziurawki. Wszyscy wokoło mi tak radzili. Koszt pełnej jest dużo większy i uznałam że to zbędny wydatek (zresztą moi rodzice od wielu lat mają identycznie i na komin nie narzekają). A swoją drogą Ty musisz mieć kominy do nieba skoro aż 800 jest Ci potrzebnych. Sprawdź to bardzo dokładnie, bo ja na swoje (a małe nie są) potrzebowałam łącznie ok. 300 szt.

Zwracam się do użytkowników szamba w dąbrowie górniczej.

Proszę żeby ktoś podał mi z usług jakiej firmy korzysta, ile to kosztuje i czy jeśli mając szambo np 5m3 będę płacić za wywóz 5m3 czy jeśli przyjedzie wóz 8m3 to zapłacę i tak za wóz ..?

ewela

Wywoziła mi Alba (to co zostawili mi gratis poprzedni właściciele), płaciłam za faktycznie wywiezioną ilość.

Koszt - ok 18 zł/m3

• 3 weeks później...

Witam budujących,

Mam do sprzedania pozostałości po budowie - 6 palet Porothermu 25Pw (cena do negocjacji)

Transport w okolicach Imielina/Lędzin/Mysłowic gratis :)

Cena do dogadania,

Poza tym szukam namiarów na dobrych instalatorów, co by mi zrobili w domu CO, WODĘ I KANALIZĘ :)

Pozdrawiam,

Rafał

Witam

Czy macie może solidną i godną polecenia firmę od wewnętrznych tynków cementowo-wapiennych? Ogromnie byłabym wdzięczna za namiary.

Robił może ktoś z Was tynki kwarcowe (z piaskiem kwarcowym) - nie chcę na tynki kłaść gładzi a słyszałam że z piaskiem kwarcowym ściana jest "gładsza"

mam swietną hurtownie elektryczną w Dąbrowie Górniczej (ceni niższe o 20-30 % niz w pozostałych odwiedzonych przeze mnie), ale niestety namiary bedę miała w przyszłym tygodniu - jak fakturki wrócą z banku - przypomnij się na pw, ok ?

Przemo przypomniał mi,że namiary miałam podać -

BMK ul. Łaczna 33 Dabrowa Górnicza

mają siedzibę główną w Chorzowie

tylko uważajcie, na Łącznej jest kilka hurtowni elektrycznych,różnice w wycenie całości materiału sięgały 2-2,5 tysia :roll:

Witam

Chciałam zapoczątkować nową tradycję, ponieważ wszyscy do tej pory tylko pytają o kogoś sprawdzonego i godnego polecenia. Się więc biorę do roboty :lol: i napiszę co nieco o swojej budowie (na razie etap tynków - będę uzupełniać w miarę budowy). Napiszę bardziej o rzeczach pozytywnych, o neutralnych i neg. mniej

moi budowlańcy od murów - nie mam, zgubiłam, zapodziałam namiary na nich :evil: tak naprawdę to za bardzo lubię Zagłębiaków, żeby ich polecać

Piasek na budowę dosyć tanio przywoził mi Pan Mariusz: (501-738-666). Jak nie mógł mi przywieźć drugiej tury i zamówiłam u kogoś innego to było duuuużo drożej.

Hydraulika - jestem zachwycona - gościu rzeczowy, konkretny, praca szybko wykonana. A przede wszystkim bardzo staranna: firma Jarbud p. Jarek (tel. 501-168-880 - ponieważ ma tel. na samochodzie, pozwolę sobie go tutaj wpisać). Hydraulik polecony jest również przez jednego z forumowiczów :) Cenę moim zdaniem też ma dobrą

Elektryk - też mogę polecić (ale to już ewentualnie na priv). Jest polecony przez mojego sąsiada, który również jest elektrykiem (ale z braku czasu nie mógł sam sobie zrobić) i był z niego bardzo zadowolony. Pan Rafał nie tylko słucha, ale dużo rzeczy podpowiada, na które my Inwestorzy byśmy nie wpadli.

Okna kupowaliśmy z Oknoplast Kraków o/ w Sosnowcu. Z Będzina mieliśmy bliżej, ale w S-cu dali mi większy rabat, więc nie wachaliśmy się. Okna to jak wiadomo indywidualna sprawa, więc o nich nie piszę.

Aha, jeszcze o dachu. Kupowałam wszystko w AR-BUDZIE w Katowicach (tel. 503-901-909 - pewnie stacj. też mają ale taki mam w telefonie wpisany). Dachówka RuppCeramika. Cenę miałam od 2-5 tys. tańszą niż w innych składach (oj, nawysyłałam się tych zapytań że hoho), a od ceny którą dostałam jeszcze udało mi się sporo wynegocjować (dostałam super ofertę z W-wy i pojechałam z tą ofertą do Ar-Budu i negocjowałam). Jestem bardzo zadowolona, bo jak mi cokolwiek zabrakło to w mig załatwiali. Czułam się cały czas, jakbym była ich najlepszym klientem - bardzo fajne podejście do klienta. Dodam że Dekorgips był jedną z najdroższych.

Cegłę klinkierową kupiłam w Axiomie w Katowicach (tel. 32/314-26-34). Mam Robena Burgund. Najtańsza spośród wszystkich hurtowni do których dzwoniłam (zawsze te parę zł zostanie w kieszeni).

To na razie wszystko. Postaram się na bieżąco aktualizować, bo wiem, jak ciężko jest w trakcie budowy o poszukiwania konkretnej ekipy.

Mam nadzieję, że budujący się Zagłębiacy dołączą się i cóśik dopiszą od siebie.

Teraz poszukuję dobrego (ale niedrogiego) stolarza, bo mam mieć schody samonośne (a na Domańskiego ani Marchewkę mnie nie stać) i od razu może zrobi mi jakieś ładne drzwi wejściowe. Kogoś od wylewek też szukam, więc jeszcze daleka droga

To ja po sladach Dobrusiak dodam:

- Rynny Marley - Pol-Marley - z Oświęcimia , jedyny skład w okolicy, który ma dostępny cały system "od ręki" i w bardzo dobrych cenach.

- Płyty OSB, tarcica - Duda Katowice Rożdzienskiego (dobre ceny, OSB tańsze o kilka zł na metrze niż u najtańszego sprzedawcy na allegro), maja tez duzy wybór drzwi.

-stal, pręty i strzemiona - ANSTAL Dąbrowa Górnicza Staszic - dlaczego ja tą hurtownie znalazłam tak póżno :roll: kilka tysiaków zostałoby w kieszeni

narazie tyle

teraz jestem na etapie poszukiwań styropianu :lol: