Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagłębie dąbrowskie

Recommended Posts

trafyc mieszkam w okolicy od dobrych 35 lat, ale nie wiem gdzie tam na Niwce jest główny wjazd na działki :) Czy tam gdzieś wytyczono ostatnio jakieś działki budowlane ?

Ja szukałem gdzieś w pobliżu jakiejś sensownej działki aż wreszcie zawędrowałem do Góry Siewierskiej :)

A wracając do tematu - nie zastanawiałeś się nad płytą fundamentową ? Poza uwolnieniem się od obaw o szkody górnicze ma parę zalet.

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

trafyc mieszkam w okolicy od dobrych 35 lat, ale nie wiem gdzie tam na Niwce jest główny wjazd na działki :) Czy tam gdzieś wytyczono ostatnio jakieś działki budowlane ?

Jadąc od kościoła w strone Mysłowic, mijasz skład budowlany po prawej i przed wiaduktem tramwajowym skrecasz w lewo...

A na jakim etapie jest Twoja budowa.?

Z tymi płytami to róznie bywa, znajomy mówi że drugi raz juz by nie robił..., z drugiej strony pare pretów zbrojonych to chyba nie aż takie duże koszty, bo chyba tym różni sie płyta od zwykłej podłogi na gruncie?? No i jak kiepsko ubiją podsypkę to przynajmniej płyta nie spłynie...więcej zalet nie dostrzegam :D

trafyc, fundamenty mam zrobione w ten sposób, że jest ława i na ławie fundament z bloczków. Buduję się na "dębowej górze".

Ciekaw jestem w jakim terminie wydadzą Ci warunki zabudowy. Mają na to 1 miesiąc! (ja czekałem 4..)

W fajnym rejonie znalazłeś miejscówkę. Dawno kupowałeś działkę?

A to już wiem gdzie ... tam chyba w okolicy był jakiś bar 'Kapitan' albo coś podobnie, jakiś skup złomu itp. Kiedyś na Modrzejowie (bo to już chyba bardziej Modrzejów niż Niwka ?) przez wakacje robiłem jako doręczyciel.

U mnie na razie działka zakupiona, czeka na lepsze czasy i pieniądze.

Płyta - żeby prochu nie wymyślać :

http://forum.muratordom.pl/zalety-i-wady-plyt-w-punktach,t144496.htm

Ale prawdą też jest i to, że trzeba znaleźć ekipę która płyty już robiła, żeby nie praktykowali na Twojej.

HartwigDziałka kupiona poł roku temu, lokalizaja ok, minus to jej powierzchnia 400m, ale w kwadrat więc ustwana. Kombinuje teraz zeby sie do sasiada przysunac na 1,5m bo jego dom jest w granicy, kolejny papierek w urzedzie trzeba stworzyc. Macie jakas orientacje jak to jest jesli chalpe chce blizej granicy??

Hartwig masz gdzieś jakies foty z budowy?, debowa góra to prawie po sąsiedzku..Na warunki juz czekam 3 miesiąć :-? A ile czekałeś na pozwolenie? Dużo płaciłes za projekt, adaptacje, mapke??? Masz sprawdzonych ludzi (architekt, geodeta, ekipa)??

yarpenowski Byl tam bar, teraz jest inny obok, no i złomowisko. Ja tez mam czasem watpliwości z ta budową tzn kiedy zaczac, wizja dużego kredytu mnie powala, ale może warto. :wink:

Co do płyty to wystarczy wpis w dzienniku, czy musze mieć zmiany w projekcie naniesione???

Płytę musi ci zaprojektować architekt (z uprawnieniami konstruktorskimi chyba - albo konstruktor - jestem jeszcze przed tym etapem :).

Wiem, ze tu na forum ludzie chwalili chyba właśnie tego człowieka, który wątek założył. Jakbyś chciał jeszcze o płytach poczytać to :

http://forum.muratordom.pl/plyta-fundamentowa,t20852.htm

Ja na 95% będę robił płytę.

Witam serdecznie

Niestety "wykruszył" mi się pan od schodów i w związku z tym pilnie poszukuję bardzo dobrego stolarza, który zajmuję się produkcją schodów. Czy macie może kogoś sprawdzonego?

Oczywiście na internecie roi się od ogłoszeń, ale schody są prawie w centralnym miejscu, więc nie chcę na jakiegoś partacza natrafić.

Będę ogromnie dźwięczna :)

• 3 weeks później...

heron, namiary poszły na PW.

trafyc, powierzchnia działki to wyzwanie, ale do wykonania!. Budujesz z projektu indywidualnego, czy katalogowego?

Na pozwolenie czekałem 2 miesiące, za geodete płaciłem 1000, tyle samo za adaptację i geologa. (1 tauzen to chyba podstawowa budowlana jednostka płatnicza). Namiary mogę przesłać na PW.

Co do ekipy wypowiem się po sfinalizowaniu budowy, co nastąpić ma w lipcu. Zobaczymy..

trafyc,

powierzchnia działki to wyzwanie, ale do wykonania!. Budujesz z projektu indywidualnego, czy katalogowego?

Na pozwolenie czekałem 2 miesiące, za geodete płaciłem 1000, tyle samo za adaptację i geologa. (1 tauzen to chyba podstawowa budowlana jednostka płatnicza). Namiary mogę przesłać na PW.

Co do ekipy wypowiem się po sfinalizowaniu budowy, co nastąpić ma w lipcu. Zobaczymy..

Mam nadzieje, że w moim przypadku wszystko uda się wykonać.

Jak najbardziej prosze o namiary na geodete, adaptację i geologa. Udało mi się znaleźć projekt z katalogu, ale troche w warunkach pojawiło sie zawiłości.

Pare p-ków w warunkach zabudowy rozegrało sie na moja korzyść, ale zarząd dróg wymyśłił że na dwóch prostopadłych, granicach działki muszę sie odsunać o 6m od krawędzi jezdni (mogę napisać pismo, aby to zmniejszyc, ale najpierw porozmawiam z architektem). Troche ratuje mnie chodnik, ale brakuje mi jakieś 0,4m aby wcisnac dom jaki chce, mam nadzieję ze geodeta zwymiaruje działkę na moja korzyść, albo architekt jakoś fajnie bez strat go zaadaptuje/skróci. :p

trafyc, poszło na PW.

pozdr

dzięki, jak budowa idzie? Jakies fotki masz, a moze w real-u mozna podejrzec Twoja budowe?..(nieźle, święta, a ja się wpraszam na krzywy r...hehehe)

:p pozdrawiam

idzie, idzie - powoli i do przodu, w właściwie do góry ;)

dobrze, że "fachmani" zdążyli z wylaniem stropu przed nadejściem mrozów, a jak ich "motywowałem" do efektywnego wykorzystania pogodnej jesieni to byli pełni optymizmu... ręce opadają.

od przyszłego tygodnia mają wkroczyć cieśle, więc będzie się działo ;)

w realu jak najbardziej można podejrzeć, daj znać na PW, to się zmówimy.