Krystian 25.03.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Witam - gmalec!!! Co do siatki to po zamontowaniu mocno ją przymocuj do słupków, to bardzo chodliwy towar, (grzegorz63 może ci coś na ten temat powiedzieć... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 25.03.2004 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Śmigam z za rzeki - Kuźnicy Sulikowskiej. Co do wysokiego poziomu wód gruntowych to niestety taki teren - nie bez powodu w latach siedemdziesiątych na tych terenach szykowali ludzi do wysiedlenia szykując teren pod kopalnie odkrywkowe rud. Też tak miałem ale już nie mam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 25.03.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Byłem wczoraj na działce i trochę zaniepokoił mnie niski stan wody (jakieś 40 cm) tak więc narazie nici z kopania fundamentów. drenaż, studzienka i masz czym podlewać kwiatki (w przyszłości... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmalec 27.03.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 Mam nadzieję, że woda opadnie (w końcu śniegu było sporo a i deszcz nie skąpi ostatnio).Jak oglądałem tą działkę jesienią to woda była dużo niżej. Tak na marginesie to nie wiecie skąd możnaby nawieźć ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 27.03.2004 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2004 Spytaj w Górniczy Zakładach Dolomitu w Siewierzu (32 6741731).Ostatnio likwidowali tam spore hałdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldi 28.03.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 witam,czy możecie mi podać napiary na kierownika budowy?Chiałąbym wiedzieć ile trzeba zapłacić.Mimo że jeszcze nie dostałąm pozwolenia - lepiej znać tę pozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.03.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Cześć! Dzisiaj zamawiam okna. Zastanawiam się, czy mi palma nie odbiła. W założeniach miały to być okna "zwykłe", 3-, 4-komorowe, ze zwykłym pakietem szybowym k=1,1. W ciągu paru dni moje zamówienie "urosło" kosztowo o prawie 100%. Najpierw profile. Zaczęły mi się nagle podobać 5-komorowe z trzema uszczelkami po obwodzie, oczywiście całe w "złotym dębie". Wróciła kwestia pakietów szybowych. Pomyślałem o P-2. Ale jeżeli P-2, to czemu nie od razu P-4? Jeżeli szyby antywłamaniowe, to i solidniejsze okucia. Jeżeli szyby i okucia "anty", no to obowiązkowo do tego klamki z kluczykami i z płytką "tytanową" przeciw rozwierceniu. Żonie, nagle zaczęły się podobać okna z ruchomymi słupkami i szprosy międzyszybowe. Na domiar złego (dla mojej kieszeni) ilość pól do podziału szprosami znowu "urosła". Czyli zamiast Fiata w wersji standardowej, kupuję Mercedesa i to w dodatku z wodotryskami... Powiedzcie, czy coś ze mną nie tak??? Mam sobie wylać kubeł zimnej wody na głowę??? Moje okna będą (chyba...) wyglądały tak: http://www.ap.com.pl/source/eleg.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 30.03.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Witam. I u mnie sezon budowlany zaczął się na dobre. Okna mam od jakiś 2 tygodni. 2/3 wstawili fachowcy (nawet solidni i niedrodzy), a 1/3 wstawiałem sam. Oczywiście nie mam aż takich super hiper okienek jak co poniektórzy z was ale też jestem zadowolony. Obyło się bez reklamacji. Dwa z nich nie chciały się za bardzo otwierać, ale po lekkim wyprofilowaniu nitu od ogranicznika uchyłu wszystko gra. W tej chwili na mojej działce zagościło 10 panów z Jędrzejowa. Od wczoraj robią CO i wodę. Powinni dzisiaj skończyć. Wieczorem robimy próbę generalną i zwijamy grzejniki i kocioł do mieszkanka a co by złodziei nie kusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.03.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Uller, jesteś "sprawcą" tysięcznego postu w naszym wątku!!!!! Gratulacje!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.03.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 witam, czy możecie mi podać napiary na kierownika budowy? Chiałąbym wiedzieć ile trzeba zapłacić. Mimo że jeszcze nie dostałąm pozwolenia - lepiej znać tę pozycję. aldi, mój kierownik budowy jest już w podeszłym wieku, dlatego go nie polecam. Jedyną jego zaletą było dla mnie to, że mieszka 100 metrów od mojej budowy. Cena? Ja płacę za całość 1,5 tys zł. 1 tys na początku, 500 zł po zakończeniu budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.03.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Witam - gmalec!!! Co do siatki to po zamontowaniu mocno ją przymocuj do słupków, to bardzo chodliwy towar, (grzegorz63 może ci coś na ten temat powiedzieć... ) gmalec, zgadza się. Cieszyłem się nową siatką (ponad 100 m) tylko 1 tydzień. Pewnej nocy zmieniła ona właściciela już bezpowrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 30.03.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Uller, jesteś "sprawcą" tysięcznego postu w naszym wątku!!!!! Gratulacje!!!!! I tak i nie. Ponieważ do licznika postów nie zalicza się pierwszej wypowiedzi. Czyli tak naprawdę to Ty jesteś sprawcą 1000 wypowiedzi w naszej grupie. I to ja gratuluję Tobie. A swoją drogą to przepraszam za tak nieodpowiedzialne zachowanie z mojej strony na forum . Powinienem zauważyć że coś jest nie tak i oddać możliwość napisania 1001 wypowiedzi (1000 postu) bardziej zasłużonym na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 30.03.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Właśnie właśnie. Grzegorz wczoraj podczas lustracji Twojej budowy brakowało mi okien. Gratuluję postępu robót i już pięknej chałupy. Jak w te oknodoły wstawicz okna to będzie ekstra. Sprawdzę w piątek .............. byłem na górce w kościele wiem że to remont, ale przygnębiło mnie to. Zagłębiacy pilnujcie kościółka na górce. Bez niego nie będzie Zagłębia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmalec 30.03.2004 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 nie wiecie jak wygląda sprawa z pozwoleniem na oczyszczalnię? Dostaje się je razem z pozwoleniem na budowę domu czy trza występować osobno? I czy ktoś z was ma zamontowaną przepompownię w oczyszczalni (mam niski stan wód gruntowych i fachowiec doradzał mi usypać górkę i w niej zamontować drenaż) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 30.03.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Witam!!! Widzę, że 1000 nam stuknęło... Na budowach wiosna w pełni, Grzegorz - jaki to profil??? Uller - ile +/- kosztuje woda i CO w domu, na co trzeba zwracać uwagę? Szadam - czasy, gdy Kościoły niszczono na szczęście mamy za sobą... A ja mam urlop i właśnie dzisiaj podpisałem umowę na pokrycie dachu i zadatkowałem na materiał (wczoraj byłem w firmie pod Bielskiem), żeby firma kupiła mi go jutro...przed kwietniowymi podwyżkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 30.03.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Polowalem na ten tysieczny post ale mi sie nie udalo No nic.Bede polowal na 5.000 albo jeszcze lepiej na 10.000 Jezeli jest tak jak mowil Uller to Grzegorzrozpoczal watek i napisal tez 1000 post . Wybiera sie moze ktos na "Instalacje" do Poznania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 30.03.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Cześć Adam_ Instalacje wejdą w orbitę moich zainteresowań za rok, na dzisiaj chciałbym się rozejrzeć w cenach... aby wiedzieć co mnie czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.03.2004 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Krystian, oto szczegółowe dane "moich" okien: *Producent AP Żory, *Profil Aluplast "Ideal 5000" o szerokości 70 mm, z uszczelnieniem środkowym, pięciokomorowy, kolor dwustronny "złoty dąb" (a jakże inaczej? ), *Szyba klasy P4 Glaspol z "ciepłą ramką", odległość między szybami standardowa- 16 mm (czyli k=1,1), *Okucia Winkhaus kl. B, *Klamki Secustic z kluczykiem, *no i takie "pierdoły", jak szprosy międzyszybowe, też w "złotym dębie". Chyba jednak zrezygnuję z ruchomego słupka przy oknach. Tak mi się wydaje, że jednak bardziej praktyczna będzie możliwość szybkiego dostępu do obu kwaterek okiennych (wtedy obie mogą być uchylne). Przy ruchomym słupku wiadomo, najpierw trzeba otworzyć jedną kwaterkę, żeby móc otworzyć drugą... Szadam, okna zamierzam zamontować dopiero w maju. W kościółku na górce- wstyd się przyznać, byłem chyba z pół roku temu. Nawet nie wiedziałem, że tam jest jakiś remont. Z tego widać, że z Prudnika bliżej, niż z Gołonoga! Adam___, ale masz świetnego psiaka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.03.2004 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 nie wiecie jak wygląda sprawa z pozwoleniem na oczyszczalnię? Dostaje się je razem z pozwoleniem na budowę domu czy trza występować osobno? I czy ktoś z was ma zamontowaną przepompownię w oczyszczalni (mam niski stan wód gruntowych i fachowiec doradzał mi usypać górkę i w niej zamontować drenaż) Najpierw starasz się o wydanie WZiZT (Warunki Zabudowy i Zagospodarowania Terenu). Dostajesz formularz, w który musisz wpisać co chcesz wybudować i z jaką infrastrukturą. Np. dom jednorodzinny z poddaszem użytkowym i z Biologiczną Oczyszczalnią Ścieków. Musisz wstępnie wiedzieć (w przybliżeniu), jaka będzie powierzchnia zabudowy i kubatura budynku. Do wniosku dołączasz odręcznie naniesiony na wyrysie z mapy zasadniczej budynek i oczyszczalnię (Wyrys kupujesz sobie wcześniej w UM w Wydziale Geodezji i Kartografi). Później, w odpowiedzi na Twój wniosek Urząd Miejski zezwala, bądź nie na wybudowanie BOŚ. Jeżeli zezwoli, to we wniosku napisze Ci, jakie uzgodnienia i gdzie musisz poczynić, aby dostać Pozwolenie na budowę. Może np. zażądać wykonania od Ciebie Operatu wodno- prawnego, a to już trochę kosztuje... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 30.03.2004 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Krystian to nawet sie nie rozgladaj bo do tego czasu sie moga 100 razy zmienic ceny Grzegorz moja psia jest tej samej rasy.Zdjecia mam ale nie mam stronki w sieci zeby je mozna bylo tam wkleic.I zeby bylo zdjecie mojego psia Grzegorz czy to Ty byles w sobote okolo 13.20 (byla chyba 13.22 dokladnie wg mojego czasu ) w swoim domku?? Stalo 2 facetow przed brama a z daleka na bylo widac dokladnie kto.Stal chyba polonez kombi i nissan jezeli sie nie myle.Ale to nie wiem dokladnie P.S. Dach wyglada super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts