Szadam 16.08.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 No witam. Po krótkiej przerwie na Hajduszoboszlo czas na powrót do rzeczywistości. Ja tu sobie patrzę a Zagłębiacy mają już TRZECIĄ stronę. Opolan nie rusza to forum. Trudno. Nie wiedzą co tracą. Strona o Gołonogu jest OK. A znalazłem ją w Googlach szukając jakiejś oferty na tyziń na Mazurach. I skoro bło tam mnóstwo całkiem małych miescowości to pomyślałem sobie, że może tak Gołonóg.... no bo nie jest taki wielki..... Dzisiaj wieczorkiem na naszej działce powaliliśmy na kolana okolicznych Prudniczan. Wszystkie grile pochowano wąchając aromat PIECZONEK Takich na Gołonoga w 20 letnim żeliwnym kociołku z Poręby. Palce lizać!!! Pozdrawiam rodaków. I jeszcze coś mi się przypomniało zeszkolnej ławy /marsz/ W Zagłębiowskim grodzie Wśród prastarych drzew (lewa ) Piosenka przygrywa ... Idziemy wzwyż Zagłębia Dzieci Młode Wiwat nasz Gród .... tralalala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 17.08.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Pieczonki, ach, pieczonki... W ubiegłym roku nasi gospodarze na Słowacji tak zasmakowali, że w tym roku musieliśmy im zawiźć żeliwny kociołek - nowy, tyle co wyprodukowany, z tą różnicą, że w Ogrodzieńcu - ale smak i aromat pieczonek taki sam jak z kociołka kilkudziesięcioletniego... Jakby tego było mało, gospodarze kupili sobie jeszcze ,,kotlik" na gulasz, mniam , a teraz to nic tylko się odchudzać po takich wczasach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 18.08.2003 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Nam nawet udało się skusić na pieczonki Bośniaków (muzułmanie), że o Hercegowińcach nie wspomnę (im religia nie zabrania wieprzowiny).Mam nadzieję tylko, że mówimy o tej samej potrawie, bo żyłam sobie w przeświadczeniu, że to przysmak z okolic Chrzanowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 18.08.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 No, nie wytrzymam!!! Kiszki mi marsza grają! Idę do kolegi, żeby mi oddał mój kociołek (pożyczył go rok temu) i robię pieczonki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 18.08.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Krystian ...a coś więcej o producencie tych kociołków? Czy dla zwykłych śmiertelników są dostępne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 18.08.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Marbo - obiecuję, że niedługo podam ci na priva adres producenta, może i telefon. Kociołek można kupić również w sklepach z artykułami metalowymi ( drogo - ok. 130 zł) lub na tergowiskach (trochę taniej). Przy zakupie zwróć uwagę na dopasowanie garnka i wieczka, oraz na solidność pałąka i zamontowanej w nim śruby dociskającej. Oczywiście kociołek misi być żeliwny SMACZNEGO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 18.08.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Czytam, że smaka wam zrobiłem. A u nas przybijamy podbitkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 18.08.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Krystian Pytam o ten kociołek, bo w ubiegłym roku szukałam takowego ale na 8-9 osób. To co było dostępne w sklepie i na targu "potrafiło zaspokoić" 4-5 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 19.08.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Tobie chodzi o wersję kotła turbo, albo kondensacyjną Do mojego spokojnie wchodzi 3,5 kg ziemniaków, 3-4 kiełbas typu "zwyczjana" ( ja daję prudnicką ) ok 0,8kg boczku wędzonego i 1 kg cebuli. Razem ok 7kg ( jak się nie mieści można ubić nogą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 19.08.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 osób ... jedzących ziemniaki z kociałka a nie pieczonych w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 19.08.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Marbo - przecież nikt cię nie podejrzewa o kanibalizm... , a te kociołki z Ogrodzieńca to niestety ta mniejsza wersja... Szadam - przepis OK, (lepsza jest kiełbasa śląska ) ale zapomniełeś o SMALCU, koniecznie na spód, bo się przypali i będzie gorzkie...fuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 19.08.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Krystian - nigdy nie daję smalcu. Kociołek od środka okładam boczkiem. Potem warstwa ziemniaków, cebuli, soli, pieprzu, kiełbasy, trochę boczku, ziemniaki, cebula, ..... na samą górę pod pokrywkę powinien iść boczek no i liść z kapusty ( od kapusty po pieczonkach będziesz tłusty ) co prawda ja daję pergamin taki do pieczenia. Pieczemy na "wolnym ogniu" najlepie na żarze od 45 do 60min. Test na gotowość to popukać garnek - ma wydać pusty odgłos. Smasznego A ten boczek z dna jest taki wypieczony i stanowi łakomy kąsek dla uczestników cerwmonii. Ale się zaśliniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 19.08.2003 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 ... a zielona pietruszka?... a plasterki marchewki?.... a drobne kawłeczki buraczka ćwikłowego? Po latach prób też zrezygnowałam ze smalcu na korzyść skórki z boczku na dno kociołka (ludzkie organy wewnętrzne też mają swoje prawa).Liść kapusty - obowiązkowo! Dla smakoszy można nawet do wsadu dołożyć poszatkowaną kapustę włoską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 20.08.2003 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Jak dla mnie buraczki i marchewka nadają trochę słodkawy smak pieczonkom, i to już nie jest TO... Liść kapusty - oczywiście, pergaminu jeszcze nie praktykowałem... Mniam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 20.08.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Faktycznie dodają słodkawego posmaku, ale nigdy nie jadłam pieczonych bez marchewki. Aż z ciekawości sprwadzę następnym razem jak smakuje bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 20.08.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Marbo spróbuj bez marchewy i buraków. Są lepsze. Takie kolorowe serwowane są pod Zawierciem. Ale wole te rumiane, a nie czerwono słodkawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 20.08.2003 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Grzegorz63! (...) córka do liceum pewno też dojeżdżać będzie do Sosnowca (z żoną) (...), Polecam IV LO im. St. Staszica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 21.08.2003 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Witam, mam małą prośbę czy mógłby być ktos tak miły i pozwolić obejrzeć bryłkę Domku D44 z gankiem )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 21.08.2003 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Shadock - Plater podobno też jest niezłe, ale to wszystko melodia jeszcze odległej przyszłości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 21.08.2003 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 A ja sobie pozwolę na dodanie 150'nego postu, co wprowadza nasz klub do grona wątków popularnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.