Krystian 11.10.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Grzegorzowi przybywa sąsiadów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 11.10.2004 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Cześć. U mnie zaczyna się tynkowanie elewacji zewnętrznej. Nareszcie dom nabierze kolorków! Wybrałem tynk silikonowy "Armasil" marki KABE (jest w miarę "paroprzepuszczalny" a na takim mi zależało, ponieważ dom ociepliłem wełną). Tylko ta pogoda dzisiaj taka nie za bardzo... Kolorek fajny masz. Taki jaki teraz w modzie.Taki zoltawy Jak tam naped do bramy sie spisuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 12.10.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 ... to Grzegorz63 ma już napęd ??? Masz, a nic się nie pochwalił, o sąsiadach też nic nie pisze... U mnie po drugiej stronie ulicy - od zachodu też niestety budują się dwa domy, a taki miałem ładny widok na łąkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 12.10.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 ... to Grzegorz63 ma już napęd ??? Masz, a nic się nie pochwalił Jak to sie nie chwalil. Musisz tylko uwazniej sledzic posty na forum U mnie na szczescie zadne sasiad sie nie buduje.A gdyby nawet to i tak mi widoku nie przesloni Widoki co prawda troche drzewa ograniczaja ale i tak jest na co popatrzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 12.10.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 No to pilnuj widoku Adam_... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 13.10.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 ...No to życzę, żebyś tynkował przy dobrej pogodzie i żeby natynku żadna mucha usiąśc nie mogła... Trochę się martwię, bo dzisiaj nad ranem był przymrozek (-1 stopień)... ...tam gdzie te jabłka podbierałem w ogrodzie - przed religią - to TAKIEEE wielkie fundamenty są zrobione... No widzisz Szadam, z jakim rozmachem buduje się "Górnicza Brać"???!!! P.S. Dowiedziałem się pokątnie, że te wielkie fundamenty są własnością Gościa, który "przy węglu" pracuje. Może to jakiś znajomy Krystiana??? ...Kolorek fajny masz. Taki jaki teraz w modzie.Taki zoltawy... Adam___, to co widzisz, to dopiero podkład. Tynk nie będzie "żółtawy" tylko żółty. Moja żona wybierała, ponieważ ja- jak na mężczyznę przystało mam lekkie kłopoty z kolorami... ... to Grzegorz63 ma już napęd ??? Masz, a nic się nie pochwalił, o sąsiadach też nic nie pisze... Krystian, o napędzie było głośno w "Wymianie doświadczeń", nawet się pokłóciłem z jednym Gościem z Zielonej Góry... Sąsiad przykrył już dom dachówką, ale chyba się nie wprowadzi w tym roku, bo jeszcze kupę roboty mu zostało... ...U mnie po drugiej stronie ulicy - od zachodu też niestety budują się dwa domy, a taki miałem ładny widok na łąkę... Może teraz zamiast na łąkę będziesz miał atrakcyjniejsze widoki na sąsiadki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 14.10.2004 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Witajcie, mam wreszcie stały dostęp do internetu i będę tu częściej zaglądać. Niestety nie mam się czym pochwalić na budowie. No może poza tym ze mam już wylewki zrobione własnoręcznie przez mojego męża, ścianki działowe na poddaszu mąż też sam wznosi, wybudowaliśmy też wspólnie taras na całej szerokości domu , tzn mury tarasu postawił mój mąz a teraz musimy ten taras zasypać piachem ale jak znam życie to potrwa do wiosny ponieważ wszystko co sie da robimy sposobem gospodarczym czyli własnymi rękami. Tak bardzo lubie jeździć na naszą budowę ze gdybym tylko tam prace znalazła to pewnie byłabym na budowie codziennie. Odrobiłam lekture waszych postów i mniej więcej wiem co sie u Was dzieje.Ciekawe tylko czy mnie tu ktoś zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 14.10.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Juz od jakiegos czasu sie zastanawialem gdzie to zniknelas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 15.10.2004 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 ...Ciekawe tylko czy mnie tu ktoś zauważy... O!!! Właśnie zauważyłem, że po długiej nieobecności pojawiła się Rena! Pozdrawiam Rena, sprytnego masz męża. On tak sam od siebie, czy też miał już wcześniej jakąś "praktykę" budowlaną??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 15.10.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Grzegorz, mój mąż ma wrodzony talent w rękach i dużo potrafi sam zrobić. Dzięki temu mamy więcej pieniążków w kieszeni a i odpada problem z pilnowaniem ekip fachowych ...czytaj "partaczy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 17.10.2004 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 Ciekawe tylko czy mnie tu ktoś zauważy. Cześć Rena... będziesz pod cięgłym nadzorem... Dobrze mieć stały dostęp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 17.10.2004 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 Dobrze mieć stały dostęp... Dokladnie.Wiem cos o tym Domek Grzegorza zaczyna przybierac kolory.Dobrze ze sie nie rumieni .Tzn domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 17.10.2004 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2004 ... chyba w najbliższy weekend zmienię nieco stałą trasę... i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 18.10.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 No dobra, a teraz pomóżcie koledze: - co trzeba wiedzieć przed rozmowami o instalacji elektrycznej? - jakie polecacie materiały do jej wykonania? - jakie u nas są ceny i jak się liczy całość? - ile za projekt? Mam czas do piątku i wertuję stare wątki (nowe też), ale proszę o WASZE doświadczenia... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 18.10.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Już piszę co wiem: Wydaje mi się, że samemu, jeżeli nie "siedzi się" na bieżąco w tej dziedzinie to trudno się w tym połapać- co nam będzie potrzebne. Dlatego ja, pomimo że temat instalacji elektrycznych, komputerowych , antenowych i domofonowych nie jest mi obcy skorzystałem jednak ze zlecenia wykonawstwa całej instalacji doświadczonemu elektrykowi, takiemu co to już nie jeden dom... I nie żałuję, podpowiedział co, gdzie i jak! Mam bardzo rozbudowaną instalację, pomimo, że płaciłem 40 zł od punktu (cena zawiera materiał) to i tak wyszło mi 12 tys. na cały dom. Ale czego ja nie mam??? Gniazdek od cholery, oświetlenie schodów podwójne (kinkiety i halogeny przy podstopnicach), oświetlenie salonu żyrandolem i lampami stojącymi (możliwość wyłączenia wszystkich lamp stojących jednym pstryczkiem), oświetlenie wykuszu, schodów wejściowych, balkonów i ogrodowe- tarasu, instalacja antenowa zwykła, Sat, komputerowa i telefoniczna w 6 pokojach, instalacja domofonowa (wideo) na parterze i na poddaszu, możliwość otwierania furtki z parteru i poddasza, trzy gniazda 3-fazowe. Elektryk ma uprawnienia i to on będzie przy podłączaniu mojej instalacji do sieci elektrycznej. Krystian, znając Twój dom zakładam, że na podstawową instalację musisz niestety przyszykować min. 5 tys. zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 18.10.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 U pracował ten sam elektryk co u Grzegorza. Tylko ja nie miałem tak rozbudowanej instalacji – skromnie, zgodnie z projektem 80 punktów (kablowa - trójfazowa). Za wszystko z fakturą zapłaciłem 5000zł. Wydaje mi się że domek co do powierzchni mam zbliżony do Krystiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 18.10.2004 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Wydaje mi się że domek co do powierzchni mam zbliżony do Krystiana. Tak jak na moje skromne wyksztalcenie to smiem chyba troche watpic No ale moze sie myle. Co do cen elektryki to sie nie wypowiem.Wszystko znajomi moga nam zrobic i nie jestem w temacie. Najwazniejsze to dobrze rozplanowac gniazdka.No ale i tak jakies wyjdzie za szafa albo bedzie niedostepne . A u Grzegorza to rzeczywiscie gniazdek i wylacznikow jak "mrówków" .Bedzie musial chyba zrobic plan ktory wylacznik do czego.Bo sie zgubic idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 19.10.2004 03:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 WitamKolega w potrzebie , wiec śpiesze z odsieczą.Krystian- autorytetem tu bedzie Grzegorz, ale pozwólcie ze i ja dołoże swoje doświadczenia:-elektrykę mi robił brat żony(jeszcze nie skończył)- koszt roboty ustalony na 3000zł, azart , telekom. i alarmowe - ja (laik -bardziej intuicyjnie niż praktycznie)-kable klejone na ścianie dypy 3x2,5 , 3x 1,5 i 5x2,5 oraz 4x 1,5 (izolacja na 750 volt) 1x6 linka do uziomu.Telekom.-7x2x(iles tam),3x2x(iles tam)i skrętka 4x2x(ileś tam)-łącznie kabla poszło 1,5 do 2 km. Producent -Czechowice(droższy od Telefoniki, ale sprawdzony- sztywniejszy, a przez to mysle , ze izolacja grubsza a i drut pare mikronów też grubszy)- puszki przelotowe i tylko te do osprzętu, dużo obwodów( pętla dwustronnie podłączona do tablicy)- po 3 gniazdka w każdym pokoju ( przy rogach oprócz drzwi)-oswietlenie tarasu i balkonu- wskazane-gniazdka na zewnątrz z wyłącznikiem w środku-osobne tablice na parterze i na piętrze-peszel w bruzdach pionowych (z pilotem w środku) na azart-światło i gniazdka na strychu wiecej kiedy indziej jak mi sie przypomni na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 19.10.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Dziękuję jak nie wiem co... Takie długie posty chciał się wam pisać dla elektrycznego laika... Po uważnej lekturze mam prośbę jeszcze do Grzegorza63 lub Ullera o namiary na tego elektryka... może się z nim dogadam (podoba mi się zakres robót u Grzegorza63 i cena u Ullera) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 19.10.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Sorry- pomyłka, ale tego postu nie powinno tu być. Za dużo danych teleadresowych (Ustawa o ochronie danych...). Miał iść na priva do Krystiana... no i teraz poszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts