Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

adenium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ania: Przede mną zakup projektu i jego adaptacja. Ponieważ planuję zmianę elewacji /prawie wszystkie okna/, to poszukuję jakiegoś rozsądnego, a zarazem sprawdzonego architekta, który mi w tym pomoże. Czy ktoś z forumowiczów może mi polecić architekta, z którego usług był zadowolony.

Aniu,

Jezeli kupujesz projekt Muratora polecam Ci sprawdzone przeze mnie rozwiazanie. Popros w siedzibie Muratora o kontakt do autora projektu i jezeli wykonuje on prywatne uslugi to zrob adaptacje u autora. To jest bardzo szybkie i pewne rozwiazanie. Autorzy projektow Muratora maja za soba setki adaptacji , czesto podpowiadaja swietne rozwiazania. Polecam. Ja wyprobowalam na przykladzie projektu M08.

Pozdrawiam

Justa

Ania: Przede mną zakup projektu i jego adaptacja. Ponieważ planuję zmianę elewacji /prawie wszystkie okna/, to poszukuję jakiegoś rozsądnego, a zarazem sprawdzonego architekta, który mi w tym pomoże. Czy ktoś z forumowiczów może mi polecić architekta, z którego usług był zadowolony.

Aniu,

Jezeli kupujesz projekt Muratora polecam Ci sprawdzone przeze mnie rozwiazanie. Popros w siedzibie Muratora o kontakt do autora projektu i jezeli wykonuje on prywatne uslugi to zrob adaptacje u autora. To jest bardzo szybkie i pewne rozwiazanie. Autorzy projektow Muratora maja za soba setki adaptacji , czesto podpowiadaja swietne rozwiazania. Polecam. Ja wyprobowalam na przykladzie projektu M08.

Pozdrawiam

Justa

ja bym się nie zgodził - to jest droższe rozwiązanie, bo potem płacisz drugie pieniądze za adaptację następnemu architektowi.

Witam

I znowu ja - laik budowlany - mam pytania.

Kiedy powinnam wystąpić o badanie geotechniczne gruntu, czy każdy przymierzający się do budowy domu powiniem /musi/ je przeprowadzić. Czy znacie kogoś kto przeprowadza tego typu badania.

Czy aby zrobić mapkę do celów budowlanych trzeba mieć już projekty przyłączy /woda, gaz, prąd/.

A kiedy projekt domu. Już się w tym wszystkim pogubiłam.

Proszę o jakieś podpowiedzi, bo jeszcze nie zaczęłam, a już momentami mam dość.

...Kiedy powinnam wystąpić o badanie geotechniczne gruntu, czy każdy przymierzający się do budowy domu powiniem /musi/ je przeprowadzić.

spytaliśmy geodetę, kazał zdjąć humus, i stwierdzi, czy potrzebne badania jak będzie wytyczał chałupę.

ale na grupie Izabelin albo Babice ktoś takie badania miał, musisz poszukać.

Maruś i Asia co to ta mapka do celów budowlanych? Czy chodzi Ci o mapkę do celów projektowych? Jeżeli pytasz się, kiedy o to prosić, to jeśli chcesz jeszcze na jesieni złożyć papiery o pozwolenie na budowę to zamów to czym prędzej, bo czeka się na to co najmniej DWA MIESIĄCE :evil: :evil: :evil: A projekt domu, no to cóż... Chyba już masz? Więc nie bardzo rozumiem pytanie. Jeśli chodzi o badania geotechniczne gruntu to niektórzy uważają, że zawsze powinno się je robić. My robiliśmy, bo mieliśmy kiedyć nawożoną działkę i baliśmy się, że będzie syf pod spodem i nie będzie można mieć fundamentów a konieczna będzie płyta fundamentowa.