Kret001 17.03.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Miol a ile płaciłeś za m3 B20 i ile liczyli sobie za pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 17.03.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Oj, teraz to Ci nie odpowiem, musiałbym sprawdzać po fakturach a i tak na ławy to brałem jesienią 2006 r a na strop wiosną 2007 gdy ceny zaczeły szybować w górę więc nie wiem czy to coś ci by dało, wiem że jak sprawdzałem u innych to róznice były niewielkie, zwiększyły się jak mi doliczyli pompę . Przy stropie to chyba zapłaciłem coś ok.600zł za 24m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 18.03.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ja beton zamawiałem w MD Beton obok Tesco na połczyńskiej. W tamtym sezonie jak porównywałem z Budokruszem to byli trochę tańsi. Nie polecam tylko firmy z Czosnowa Pol-Beton. Beton w ofercie mieli najtańszy ale mi wyszedł najdrożej - przycinają na ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 18.03.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 do zaczynajacychmoze ktos bedzie zainteresowany mam do sprzedania http://www.empikfoto.pl/albumy31/269472/594669/previews/16804971_p8100009.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy31/269472/594669/previews/16804967_p8100008.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kret001 18.03.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Dzięki za info w sprawie betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokoz 18.03.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witamy wszystkich mieszkańców (obecnych i przyszłych) okolic Leszna a przede wszystkim Powązek, Marianowa, Korfowego i Wilkowej Wsi czyli, mamy nadzieję, naszych niedalekich sąsiadów w niedalekiej przyszłości. Działka kupiona jesienią w Powązkach, na polu przy drodze do stadniny i gospodarstwa agroturystycznego, z widokiem na niebieską kapliczkę. Witają Konrad, Asia i prawie dwuletnia Lenka. (Ajkad-ciebie już z widzenia troszkę znam-to ja późnym latem kręciłem się w okolicy waszego domu i wypytywałem o okolicę) No i przymierzamy się powoli do budowy. Najpierw prąd i już pierwsze dziwactwo. Człowiek od którego kupiliśmy działkę 2 lata temu wystąpił o warunki, wniósł opłatę za przyłączenie i podpisał umowę. Teraz ja ponownie wystąpiłem o warunki, dostałem umowę ale urząd w Pruszkowie ponownie chce tej samej kaski (ok.1400). Co wy na to? Macie pomysł jak to obejść? Mam jeszcze pytanie do osób których działki znajdują się na terenie gdzie obowiązuje plan zagospodarowania dla Wilkowej Wsi, Powązek i Korfowego (uchwała nr XL/283/02 z dnia 9 X 2002) Chodzi o stwierdzenie: "Ustala się nawiązanie formą architektoniczną(...) do architektury regionalnej (dwuspadowe, symetryczne dachy)" Chodzi mi o te dwuspadowe dachy. W okolicy widać różne dachy najczęściej nie są to dwuspady. Jak to obeszliście? Architekt z którym rozmawialiśmy twierdzi, że lepiej to wyjaśnić bo w starostwie mogą nie dać pozwolenia jak się uprą, jeśli projekt nie będzie z dachem dwuspadowym. Mieliście jakieś problemy, gmina coś pomogła? Pozdrawiamy i pewnie gdzieś się będziemy niedługo w okolicy widywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figga1 19.03.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Człowiek od którego kupiliśmy działkę 2 lata temu wystąpił o warunki, wniósł opłatę za przyłączenie i podpisał umowę. Teraz ja ponownie wystąpiłem o warunki, dostałem umowę ale urząd w Pruszkowie ponownie chce tej samej kaski (ok.1400). Co wy na to? Macie pomysł jak to obejść?/quote] Mój kochany zakl energet w Pruszkowie. Wiadomo o co chodzi. W takim przypadku idzieśz do nich najlepiej z dyktafonem albo przynajmniej spisuj nazwiska. Potem szukasz str internetowej - na niej centrali - lub biura obslugi klienta "BOK" i tam piszesz co i jak. W moim przypadku zadzialalo, chociaż tak naprawdę to jeszcze walcze. Sprawa calkiem inna ale wiem ze to ja mam rację i drugi raz kaski nie dostaną. Są bezczelnie i się przyzwyczaili że są nietykalni. Odradzam dyrektorstwo (straszny bufon nastawiony na ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 19.03.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ja buduję w Marianowie dom z dachem czterospadowym i tam też w planie zagospodarowania przestrzennego jest podobne stwierdzenie, ale widząc inne nowe domy z dachami czterospadowymi wcale się tym nie przejmowałem i nie miałem żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figga1 19.03.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 zawsze można na piśmie spytać urząd i musi odpowiedzieć na pismie w ciągu miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kret001 19.03.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 My lada moment zaczynamy budowę w Powązkach i dostaliśmy bez problemu pozwolenie na budowę domu z dachem czterospadowym z lukarnami. Ten przepis mówiący o dachach dwuspadowych jest martwy i chba nikt się tym specjalnie nie przejmuje Teraz z innej beczki. Czy ktoś z Was składał w banku kosztorys budowy? Mój bank zażyczył sobie rozpisania kwoty jaką planujemy wydać na budowę na poszczególne składniki z określeniem jaki % stanowią w ogólnej kwocie przeznaczonej na budowę. Może macie taką ściągawkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaga 21.03.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Czy ktoś z forumowiczó może mi polecić ekpę do posadzek z mixokreta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 22.03.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Witamy wszystkich mieszkańców (obecnych i przyszłych) okolic Leszna a przede wszystkim Powązek, Marianowa, Korfowego i Wilkowej Wsi czyli, mamy nadzieję, naszych niedalekich sąsiadów w niedalekiej przyszłości. Działka kupiona jesienią w Powązkach, na polu przy drodze do stadniny i gospodarstwa agroturystycznego, z widokiem na niebieską kapliczkę. Witają Konrad, Asia i prawie dwuletnia Lenka. (Ajkad-ciebie już z widzenia troszkę znam-to ja późnym latem kręciłem się w okolicy waszego domu i wypytywałem o okolicę) No i przymierzamy się powoli do budowy. Najpierw prąd i już pierwsze dziwactwo. Człowiek od którego kupiliśmy działkę 2 lata temu wystąpił o warunki, wniósł opłatę za przyłączenie i podpisał umowę. Teraz ja ponownie wystąpiłem o warunki, dostałem umowę ale urząd w Pruszkowie ponownie chce tej samej kaski (ok.1400). Co wy na to? Macie pomysł jak to obejść? Mam jeszcze pytanie do osób których działki znajdują się na terenie gdzie obowiązuje plan zagospodarowania dla Wilkowej Wsi, Powązek i Korfowego (uchwała nr XL/283/02 z dnia 9 X 2002) Chodzi o stwierdzenie: "Ustala się nawiązanie formą architektoniczną(...) do architektury regionalnej (dwuspadowe, symetryczne dachy)" Chodzi mi o te dwuspadowe dachy. W okolicy widać różne dachy najczęściej nie są to dwuspady. Jak to obeszliście? Architekt z którym rozmawialiśmy twierdzi, że lepiej to wyjaśnić bo w starostwie mogą nie dać pozwolenia jak się uprą, jeśli projekt nie będzie z dachem dwuspadowym. Mieliście jakieś problemy, gmina coś pomogła? Pozdrawiamy i pewnie gdzieś się będziemy niedługo w okolicy widywać Witam, przyszłego dalszego sąsiada . Mój dom to ten obok Ajki (czerwony), mam dach czterospadowy z tym że my budowaliśmy na podstawie indywidualnych warunków zabudowy i tam nic nie było na temat dachów dwuspadowych. ZE w Pruszkowie to rzeczywiście banda ....., ich podejście jest dla mnie niepojęte, nas mają podłączyć podobno do końca czerwca (miało być do kwietnia) a co ciekawe dla naszych trzech domów budują linie od trafo w ogródkach działkowych i ciągną ją tylko do domu z bala i do rogu mojej działki chociaż wiadomo że w ciągu najbliższego roku czy dwóch pozostałe działki też w części będą zabudowane to nie mogliby pociągnąć tej lini do końca pola to raptem kilka słupów a tak to znowu będą zaczynać od nowa: projekt, pozw na budowe, przetarg na wykonawce itd. No ale dla nich to pewnie wymaga za dużo wyobraźni. Powodzenia w budowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 22.03.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 A i jeszcze takie ogłoszonkoZostało mi ok. 500szt pustaka U220 Markowicze(trzy całe palety zafoliowane i ok. 100szt luzem), Jak ktoś jest zainteresowany to chętnie sprzedam, po 2,5zł za szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Robert 26.03.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 witam wszystkich po przerwie świątecznej figga1 - dziękuję za radę dotyczącą projektu, przeglądnęliśmy już chyba tysiące gotowych projektów i żaden nam nie odpowiadał więc chyba pozostaje indywidualny... a co do firmy projektującej ogrody - byłam ostatnio na targach i rozmawiałam tam z jedną firmą (tak z ciekawości żeby dowiedzieć się jak to będzie w przyszłości wyglądało, bo ja jeszcze nie jestem na takim etapie), z tego co mówili wyglądało że znają się na rzeczy, choć ja ich siłą rzeczy w praktyce nie sprawdzałam jeśli sprawa jeszcze aktualna - mogę kontakt do nich przesłać na PW Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 26.03.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Witam Sąsiadów trochę dalszych ) Szukam wykonawcy szamba, chodzi mi o usługę kompleksową tak żeby przyjechał, wkopał, podłączył wszystko. Mam namiary na firmę z Mościsk (Budmar p. Kucharski) ale szukam jakiejś konkurencyjnej oferty. Będę wdzięczny za namiary Pozdr Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 27.03.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Magnolcia, i jak, kotek wrocił? Wonsbelfer, wow, ale wyklad Dzięki Kret, w sprawie betonu - nie bierz z Czosnowa, wszyscy na nich psioczą. Jeżeli chodzi o tabelkę dla Banku, to ja robiłam coś takiego. To bardzo proste. Dzielisz kasę przeznaczoną na dany element przez total zaplanowanych wydatków na dom. np.jeśli dom wyszedł Ci za 500000 a np. okna za 30000 to udział okien w całości to 30000/500000 czyli 3/50 czyli 6%. Jeśli jeszcze się z tym borykasz, to postaram Ci się pomóc. kokoz, powodzenia w walce z urzędnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.03.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Kret, w sprawie betonu - nie bierz z Czosnowa, wszyscy na nich psioczą. Brałem u nich i nie narzekam. A na co Ci "wszyscy" narzekają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wonsbelfer 28.03.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Wonsbelfer, wow, ale wyklad Dzięki Sam się "naciąłem" trzykrotnie przy budowie moich kolejnych studni, bo wiedza na temat warstw wodonośnych nie jest (hmmmm.... jakby tu powiedzieć) "powszechnie dostępna". Skoro jednak się do niej kiedyś dokopałem, to dlaczego nie podzielić się z innymi? Może ktoś dzieki temu parę groszy wyda na zabawki dla dzieciaka, a nie na bezsensowne wiercenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maruś i Asia 28.03.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam serdecznie Teraz z innej beczki. Czy ktoś z Was składał w banku kosztorys budowy? Mój bank zażyczył sobie rozpisania kwoty jaką planujemy wydać na budowę na poszczególne składniki z określeniem jaki % stanowią w ogólnej kwocie przeznaczonej na budowę. Może macie taką ściągawkę? Składając o kredyt do Millennium korzystałam ze znalezionego w Internecie określenia procentowej wartości poszczególnych elementów domu jednorodzinnego w stosunku do wartości całego domu (projekt parterowy, podpiwniczony) - roboty ziemne - 6,9% - fundamenty 9,9% - ściany nadziemne 11,1% - ściany działowe 4,3% - stropy 8,7% - elementy żelbetowe 1,7% - schody 0,5% - stropodach 9,3% - okna + drzwi 6,2% - tynki 8,7% - roboty malarskie 7,2% - podłoża i posadzki 9,9% - instalacje wod-kanal + co 13,3% - instalacje elektryczne 2,3% Po ustaleniu kosztu budowy domu i drobnych przeróbkach procentowych (nie będę miała piwnicy) zrobiłam kosztorys dla banku. Jak na razie do kosztorysu nie było zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kret001 31.03.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Wielkie dzięki za % do kosztorysu. Moja Pani architekt dokonała kilku małych poprawek i mam nadzieję, że bank to zaakceptuje _ANIA dzięki za radę dot. kosztorysu ale Excel czyni cuda. Mając te % wszystko samo sie policzyło i trzeba było dokonać tylko małych poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts