Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

adenium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj, teraz to Ci nie odpowiem, musiałbym sprawdzać po fakturach a i tak na ławy to brałem jesienią 2006 r a na strop wiosną 2007 gdy ceny zaczeły szybować w górę więc nie wiem czy to coś ci by dało, wiem że jak sprawdzałem u innych to róznice były niewielkie, zwiększyły się jak mi doliczyli pompę :lol: . Przy stropie to chyba zapłaciłem coś ok.600zł za 24m3.

Witamy wszystkich mieszkańców (obecnych i przyszłych) okolic Leszna a przede wszystkim Powązek, Marianowa, Korfowego i Wilkowej Wsi czyli, mamy nadzieję, naszych niedalekich sąsiadów w niedalekiej przyszłości.

Działka kupiona jesienią w Powązkach, na polu przy drodze do stadniny i gospodarstwa agroturystycznego, z widokiem na niebieską kapliczkę.

Witają Konrad, Asia i prawie dwuletnia Lenka. (Ajkad-ciebie już z widzenia troszkę znam-to ja późnym latem kręciłem się w okolicy waszego domu i wypytywałem o okolicę)

No i przymierzamy się powoli do budowy. Najpierw prąd i już pierwsze dziwactwo.

Człowiek od którego kupiliśmy działkę 2 lata temu wystąpił o warunki, wniósł opłatę za przyłączenie i podpisał umowę. Teraz ja ponownie wystąpiłem o warunki, dostałem umowę ale urząd w Pruszkowie ponownie chce tej samej kaski (ok.1400). Co wy na to? Macie pomysł jak to obejść?

Mam jeszcze pytanie do osób których działki znajdują się na terenie gdzie obowiązuje plan zagospodarowania dla Wilkowej Wsi, Powązek i Korfowego (uchwała nr XL/283/02 z dnia 9 X 2002) Chodzi o stwierdzenie: "Ustala się nawiązanie formą architektoniczną(...) do architektury regionalnej (dwuspadowe, symetryczne dachy)" Chodzi mi o te dwuspadowe dachy. W okolicy widać różne dachy najczęściej nie są to dwuspady. Jak to obeszliście? Architekt z którym rozmawialiśmy twierdzi, że lepiej to wyjaśnić bo w starostwie mogą nie dać pozwolenia jak się uprą, jeśli projekt nie będzie z dachem dwuspadowym. Mieliście jakieś problemy, gmina coś pomogła?

Pozdrawiamy i pewnie gdzieś się będziemy niedługo w okolicy widywać

Człowiek od którego kupiliśmy działkę 2 lata temu wystąpił o warunki, wniósł opłatę za przyłączenie i podpisał umowę. Teraz ja ponownie wystąpiłem o warunki, dostałem umowę ale urząd w Pruszkowie ponownie chce tej samej kaski (ok.1400). Co wy na to? Macie pomysł jak to obejść?/quote]

Mój kochany zakl energet w Pruszkowie. :p Wiadomo o co chodzi. W takim przypadku idzieśz do nich najlepiej z dyktafonem :) albo przynajmniej spisuj nazwiska. Potem szukasz str internetowej - na niej centrali - lub biura obslugi klienta "BOK" i tam piszesz co i jak. W moim przypadku zadzialalo, chociaż tak naprawdę to jeszcze walcze. Sprawa calkiem inna ale wiem ze to ja mam rację i drugi raz kaski nie dostaną. Są bezczelnie i się przyzwyczaili że są nietykalni. Odradzam dyrektorstwo (straszny bufon nastawiony na ...)

My lada moment zaczynamy budowę w Powązkach i dostaliśmy bez problemu pozwolenie na budowę domu z dachem czterospadowym z lukarnami. Ten przepis mówiący o dachach dwuspadowych jest martwy i chba nikt się tym specjalnie nie przejmuje :)

Teraz z innej beczki. Czy ktoś z Was składał w banku kosztorys budowy? Mój bank zażyczył sobie rozpisania kwoty jaką planujemy wydać na budowę na poszczególne składniki z określeniem jaki % stanowią w ogólnej kwocie przeznaczonej na budowę. Może macie taką ściągawkę? :roll:

Witamy wszystkich mieszkańców (obecnych i przyszłych) okolic Leszna a przede wszystkim Powązek, Marianowa, Korfowego i Wilkowej Wsi czyli, mamy nadzieję, naszych niedalekich sąsiadów w niedalekiej przyszłości.

Działka kupiona jesienią w Powązkach, na polu przy drodze do stadniny i gospodarstwa agroturystycznego, z widokiem na niebieską kapliczkę.

Witają Konrad, Asia i prawie dwuletnia Lenka. (Ajkad-ciebie już z widzenia troszkę znam-to ja późnym latem kręciłem się w okolicy waszego domu i wypytywałem o okolicę)

No i przymierzamy się powoli do budowy. Najpierw prąd i już pierwsze dziwactwo.

Człowiek od którego kupiliśmy działkę 2 lata temu wystąpił o warunki, wniósł opłatę za przyłączenie i podpisał umowę. Teraz ja ponownie wystąpiłem o warunki, dostałem umowę ale urząd w Pruszkowie ponownie chce tej samej kaski (ok.1400). Co wy na to? Macie pomysł jak to obejść?

Mam jeszcze pytanie do osób których działki znajdują się na terenie gdzie obowiązuje plan zagospodarowania dla Wilkowej Wsi, Powązek i Korfowego (uchwała nr XL/283/02 z dnia 9 X 2002) Chodzi o stwierdzenie: "Ustala się nawiązanie formą architektoniczną(...) do architektury regionalnej (dwuspadowe, symetryczne dachy)" Chodzi mi o te dwuspadowe dachy. W okolicy widać różne dachy najczęściej nie są to dwuspady. Jak to obeszliście? Architekt z którym rozmawialiśmy twierdzi, że lepiej to wyjaśnić bo w starostwie mogą nie dać pozwolenia jak się uprą, jeśli projekt nie będzie z dachem dwuspadowym. Mieliście jakieś problemy, gmina coś pomogła?

Pozdrawiamy i pewnie gdzieś się będziemy niedługo w okolicy widywać

Witam, przyszłego dalszego sąsiada :lol: . Mój dom to ten obok Ajki (czerwony), mam dach czterospadowy z tym że my budowaliśmy na podstawie indywidualnych warunków zabudowy i tam nic nie było na temat dachów dwuspadowych. ZE w Pruszkowie to rzeczywiście banda ....., ich podejście jest dla mnie niepojęte, nas mają podłączyć podobno do końca czerwca (miało być do kwietnia) a co ciekawe dla naszych trzech domów budują linie od trafo w ogródkach działkowych i ciągną ją tylko do domu z bala i do rogu mojej działki chociaż wiadomo że w ciągu najbliższego roku czy dwóch pozostałe działki też w części będą zabudowane to nie mogliby pociągnąć tej lini do końca pola to raptem kilka słupów a tak to znowu będą zaczynać od nowa: projekt, pozw na budowe, przetarg na wykonawce itd.

No ale dla nich to pewnie wymaga za dużo wyobraźni. :evil:

Powodzenia w budowaniu!

witam wszystkich po przerwie świątecznej :lol:

figga1 - dziękuję za radę dotyczącą projektu, przeglądnęliśmy już chyba tysiące gotowych projektów i żaden nam nie odpowiadał

więc chyba pozostaje indywidualny...

a co do firmy projektującej ogrody - byłam ostatnio na targach i rozmawiałam tam z jedną firmą (tak z ciekawości żeby dowiedzieć się jak to będzie w przyszłości wyglądało, bo ja jeszcze nie jestem na takim etapie), z tego co mówili wyglądało że znają się na rzeczy, choć ja ich siłą rzeczy w praktyce nie sprawdzałam

jeśli sprawa jeszcze aktualna - mogę kontakt do nich przesłać na PW

Iwona

Magnolcia, i jak, kotek wrocił?

Wonsbelfer, wow, ale wyklad :lol: Dzięki :lol:

Kret, w sprawie betonu - nie bierz z Czosnowa, wszyscy na nich psioczą. Jeżeli chodzi o tabelkę dla Banku, to ja robiłam coś takiego. To bardzo proste. Dzielisz kasę przeznaczoną na dany element przez total zaplanowanych wydatków na dom. np.jeśli dom wyszedł Ci za 500000 a np. okna za 30000 to udział okien w całości to 30000/500000 czyli 3/50 czyli 6%. Jeśli jeszcze się z tym borykasz, to postaram Ci się pomóc.

kokoz, powodzenia w walce z urzędnikami 8)

Wonsbelfer, wow, ale wyklad :lol: Dzięki :lol:

Sam się "naciąłem" trzykrotnie przy budowie moich kolejnych studni, bo wiedza na temat warstw wodonośnych nie jest (hmmmm.... jakby tu powiedzieć) "powszechnie dostępna". Skoro jednak się do niej kiedyś dokopałem, to dlaczego nie podzielić się z innymi? Może ktoś dzieki temu parę groszy wyda na zabawki dla dzieciaka, a nie na bezsensowne wiercenia...

Witam serdecznie

Teraz z innej beczki. Czy ktoś z Was składał w banku kosztorys budowy? Mój bank zażyczył sobie rozpisania kwoty jaką planujemy wydać na budowę na poszczególne składniki z określeniem jaki % stanowią w ogólnej kwocie przeznaczonej na budowę. Może macie taką ściągawkę? :roll:

Składając o kredyt do Millennium korzystałam ze znalezionego w Internecie określenia procentowej wartości poszczególnych elementów domu jednorodzinnego w stosunku do wartości całego domu (projekt parterowy, podpiwniczony)

- roboty ziemne - 6,9%

- fundamenty 9,9%

- ściany nadziemne 11,1%

- ściany działowe 4,3%

- stropy 8,7%

- elementy żelbetowe 1,7%

- schody 0,5%

- stropodach 9,3%

- okna + drzwi 6,2%

- tynki 8,7%

- roboty malarskie 7,2%

- podłoża i posadzki 9,9%

- instalacje wod-kanal + co 13,3%

- instalacje elektryczne 2,3%

Po ustaleniu kosztu budowy domu i drobnych przeróbkach procentowych (nie będę miała piwnicy) zrobiłam kosztorys dla banku.

Jak na razie do kosztorysu nie było zastrzeżeń.