Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

adenium

Recommended Posts

witam,

poszukuje fachowca od wiercenia studni, dzisiaj okazało się że jednak nie mam wody w drodze przy mojej działce - Wilkowa Wieś, ulica Chabrowa przy ogródkach działkowych - jeden specjalista z Wojcieszyna zaproponował mi dzisiaj wiercenie studni za 180 pln za metr, jakie teraz chodzą ceny w tym rejonie ?

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, wpadłam się pochwalić :lol:

OD 12 LIPCA MIESZKAMY!!!!!!!!!!!

Dom jeszcze niezbyt wykończony ale chęć przeprowadzki była zbyt silna :lol: :lol: :lol: A dzień po przeprowadzce mieliśmy wizytę - wieczorem po działce biegały 2 lisy :lol: :lol: :lol: Figga, chyba odpowiedzałam na Twoje pytanie? 8) A elewację to dopiero teraz warto oglądać. Uważam, że zestawienie kolorystyczne wyszło nam rewelacyjnie. Kierbud powiedział, że to jedyny wesoły domek w okolicy :lol: :wink:

Kate i Marcin, serdecznie Wam współczuję...

Czy ktoś z Wyględ może się podzielić doświadczeniem w sprawie netu? Myślałam, że tu na Leśnej jest telefon, ale TPSA wyprowadziła mnie z błędu...

Granacik, prądu nie ma, wody nie ma... ale za to w Powązkach jest ładnie :lol: :o :lol:

Przemoch, jeśli chcesz, mogę Ci podać kilka namiarów, ale musisz do mnie zadzwonić dziś wieczorem (tel. wysyłam na PW) - jutro rano wyjeżdżam. Nie mam teraz netu i piszę od rodziców. A namiary na studniarzy zostały w domu. Z tego co pamiętam, płaciłam 100 czy 110 za głębinową z fi110.[/b]

Witam po długiej przerwie :lol:

więc jednak zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny i zaczęliśmy już walczyć (walczyć - bo każda część domu to tysiące decyzji do podjęcia)

nie ukrywam, że mnie to przeraża, ale tak sobie często myślę, że skoro tyle osób przez to przebrnęło to może i my damy radę :)

dalej też bijemy się z myślami czy z piwnicą czy nie

ale chyba jednak wygra piwnica - ale tylko pod częścią domu

W kwestii prowadzonych tu rozważań czy decydować się na pompę ciepła - też przez to przechodzimy, ale chyba jednak zdecydujemy się na pompę, jednak podstawowy minus tego rozwiązania - to cena

nasi architekci właśnie niedawno skończyli inny projekt domu z pompą ciepła

i powiedzieli nam, że tam całość wyceniono na 130 tys zł (jeśli dobrze pamiętam w cenie były 4 odwierty)

brrrr straszne pieniądze

A, Czatan ja też właśnie te okolice wybrałam bo jeździłam tu konno

też już jakiś czas temu :D

Pozdrawiam,

Iwona

dalej też bijemy się z myślami czy z piwnicą czy nie

ale chyba jednak wygra piwnica

Popieram :-)

- ale tylko pod częścią domu

A dlaczego. Wydaje mi się, że koszty praktycznie takie same. Jeśli większe to niewiele. Fundament schodkowy jest bardziej skomplikowany do zrobienia, więc bardziej pracochłonny (czyli koszty), robót ziemnych niewiele mniej, betonu praktycznie tyle samo, izolacji p/wodnej też niewiele mniej. Stan surowy to i tak tylko niewielka część kosztów budowy, a piwnicy nie trzeba od razu wykańczać. Zastanówcie się może nad garażem w piwnicy.

Pozdr

Łukasz

No my raczej nie będziemy Polceać fachowca od ogrodzenia :D :lol: było trzech i wszyscy beznadziejni.

Ale z innej beczki - może ktoś z was może polecić ekipe do stanu surowego. Zaczelismy się rozglądać bo pozwolenie już tuz tuż :D 8) Może u kogoś z Was kończą albo macie namiary na sprawdzony i w miarę rozsądnych cenach.

Iwona, Robert, pewnie to co napiszę jest dość trywialne, ale sam przez to tez przechodziłem, poszukiwania projektu gotowego, jednak po przejrzeniu na pewno co najmniej kilkuset projektów, zdecydowałem sie na projekt indywidualny. Jedni mówią, że to duże ryzyko bo nie mozna zobaczyć domu wybudowanego w oparciu o taki projekt, ale z drugiej strony, ja nie buduje dla wroga ani dla przyjaciela tylko dla siebie - pewnie jest to pierwszy i ostatni dom jaki buduję - i z tego powodu nie będę szukał kompromisów na siłę. Rozmowy z architektem zajęły nam pół roku - pewnie można by szybciej, ale ja często byłem w rozjazdach i trochę sie to przeciągnęło. Zamawiałem projekt wraz z całą papierologią, aż do uzyskania pozwolenie na budowę - i tu jeśli mogę Wam coś poradzić - lepiej samemu zweryfikować nizbędne do PnB papiery. Zawierzyłem wiedzy mojego arch i w zeszłym tyg okazało się, że nie przewidział jeszcze jednego papierka, na który poczekam miesiąc - co powoduje miesięczne opóźnienie w moim harmonogramie - zresztą szczegóły w miom dzienniku.

co do pompy ciepła to cały czas nie mam decyzji, jednego dnie decyduje sie na gaz z butli, a następnego przeczytam jakis artykuł i mam myslenice. Moja znajoma ma powitrzną pompe i poleca bardzo, ale jeszcze nie ma za soba sezonu grzewczego, studniarz, który mi będzie wiercić, poleca pompę wodną - 2 odwierty po 30 m. jeszcze szukam rozwiązania - dajcie znać o swoich postępach i decyzji.

pozdrawiam

Wreszcie się udało :p 8) wszytkie dokument skopletowane, w tym tygodniu składamy o PNB. 8) :D Mam nadzieję ze ten czas oczykiwania minie szybko i bezboleśnie .

Trzymajcie kciuki - to będą nowi sąsiędzi :wink:

więc czekamy ......

A tak przy okazji pocieszcie mnie i powiedzcie ile czekaliście na PNB od momoentu złożenia dokumentów do starostwa.

Kate Marcin trzymam :lol:

opiszcie jak to przebiegało, czy nasze starostwo jest przyjazne inwestorom, ja czekam jeszcze - zakładam złożenie wniosku o PnB 20 sierpnia.

Powodzenia :lol:

Jasne dam znać co i jak. Jeżeli wszystko przepbiegnie prawidłowo to w poniedziałek no może wtorek dokumenty bedą juz w starostwie.

• 2 weeks później...