Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

adenium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

JAk miło, że wreszcie się w naszym zaścianku coś ruszyło. Nawet bacha i dolores pobudziły się ze snu zimowego, to wiosna już pełną gebą :wink:. Ja zacząłem sezon kilka dni temu od usunięcia z działki papy, którą październikowa wichura zdarła mi z baraku. Przy okazji wypłoszyłem zająca - bardziej się chyba przestraszyłem niż on :wink:. A dzisiaj jedziemy na piknik do Jagny. Czy ktoś z kampinoskiej się jeszcze wybiera?

My nie mogliśmy. Niestety :sad:

musiałem zasiać facelię na moich nieużytkach (bo potem nie będę miał czasu) i jeszcze idziemy na imprezkę rodzinną.

Dolores, projekcik się robi. Sami wymyśliliśmy fundamenty, rozkład pomieszczeń i dach (z więźbą). Teraz uprawniony projektant rysuje na czysto i ma być książeczka gotowa n akoniec maja. Rzut naszego parterowca do obejrzenia:

http://www.szalega.com/dom/rzut.jpg

Miał być piętrowy ale pewnego wieczoru usiedliśmy z żoną i w dwie minuty zmieniliśmy plany. Według nas parterowy jest znacznie wygodniejszy jeśli się ma małe dzieci ( a my się właśnie spodzieawmy drugiego). Do tego prostsze instalacje i łatwiejsze możliwości zmian wnętrza (strop będzie się opierał na ścianach zewnętrznych i wszystkie wewnętrzne będą działowe).

A Wy ? Czy gdybście mieli budować jeszcze raz to też parterowy ? Co Wam się w nim najbardziej podoba a co najbardziej przeszkadza ?

Plan na dzisiaj jest taki:

koniec maja projekt, koniec czerwca pozwolenie, lipiec fundamenty, sierpień-wrzesień stan surowy zamknięty, październik instalacje, listopad tynki wewnętrzne, malowanie i meblowanie pomieszczeń niezbędnych [kuchnia, łazienka, sypialnie 2], grudzień przeprowadzka !

Nieźle nie ? :wink:

Ambitna agenda. U nas niestety nic nie możemy dokładnie określić dopóki nie będziemy mieli wody i prądu. Z prądem wygląda nieźle. ZE dał sobie termin do września, musimy tylko jeszcze przekazać mu notarialnie ograniczone użytkowanie gruntu nad kablem. Papiery mamy już u notariusza i czekamy na umówienie wizyty. Później przekazujemy akty (kabel idzie przez 2 działki) do ZE i czekamy aż zaczną robotę.

Ale z wodociągiem są schody. Pomijajając to, że sami musimy zrobić projekt i wynająć wykonawcę to gmina palcem nie kiwnęła żeby przejąć ostatnie 2 dwie działki na drogę, w której ma iść wodociąg. Już zresztą wyciągliśmy mapki i złożyliśmy zespołowy wniosek o warunki zabudowy dla wodociągu. Gmina po kilkunastu, czy nawet kilkudzisięciu (bo kontaktujemy się z sąsiadami) rozmowach, w ciągu chyba już ponad pół roku nie zrobiła kompletnie nic. Tzn. nawet nie przygotowała papierów żeby moża było je przedstawić właścicielom działek, którzy muszą oddać kawałki na drogę. Zaczynamy się powoli wk... i nie wiem, czy nie skończy się w Samorządowym Kolegium Odwoławczym. Na razie jednak przygotowujemy ostateczne, ostre pismo do wójta - żeby się zadeklarował, czy zamierza palcem kiwnąć bez łapówki. Bo chyba o to chodzi.

ckwadrat

Niestety korki zawsze są przy urzędzie gminy ale da się dojechać. Szkoda że Wam tak ciężko idzie z tą wodą. Trzymam kciuki :smile:.

Maco

Widzę że święta spędzicie we własnym domu. Mam nadzieję że zima w tym roku będzie łagodniejsza. I obiema rękoma podpisuję się pod domem parterowym. Jest tylko jeden problem – za dobra akustyka.

Mbz

My też zainaugurowaliśmy grila. Było super :smile:.

Maluszek,

Żałuję, że nie mogliśmy się zobaczyć ale uparliśmy się, że zrobimy porządek z działką. Kopiemy, karczujemy a roboty nie widać końca.

Chcemy coś posadzić jeszcze w tym roku bo szkoda sezonu.

Maco,

Z tą akustyką jest tak, że (na szczęście :smile: ) słychać wszystko z salonu w sypialniach. Ściany pomiędzy sypialniami są zabezpieczone grubszą warstwą wełny.

I jeszcze w sprawie domu parterowego. wolę parterowy przede wszystkim z lenistwa - po co chodzic po schodach. Na starość też będzie jak znalazł.