Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

adenium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Grzegorz,

dolores mieszka w domu szkieletowym już niedługo będzie rok.

Ja będę budował szkieletowca, a w ciągu najbliższego pół roku chcę się wprowadzić...

Tak, szykuję się do jakiegoś wyboru technologii. Mam sprawdzoną ekipę górali (5 budów) i tani materiał (drewno) i właśnie myślę też o balach. Jadę we wtorek oglądać taki dom z bali całoroczny pod Wyszkowem. Zobaczymy. Ale taki z bali w otulinie KPN to dobrze wyglądać może. Sam wychowałem się 50 m od RPN ;-)

Dom z bali jest cudny !

I w okolicah KPN-u będzie wyglądał jeszcze cudniej... pod warunkiem, że będzie w miarę samotny (wedłu mnie). Mała działka (ok 1000m2) gwarantuje bliskie sądsiedztwo innych domów, na ogół nie zrobionych z bala i to dla mnie na tyle się kłóci, że traci połowę atrakcyjności. Drugą połowę traci fakt, że dom z bala aby być nowoczesnym jeśli chodzi o straty ciepła powinien być wykonany z bala o średnicy powyżej bodajże 25cm ! A to jest już raaaaczej drogie.

Ja chciałem budować z cieńszego bala ale po seminarium Wojtka Nitki zrozumiałem, że ocieplanie bala 10cm nie ma sensu zupełnie. To już lepiej zrobić szkielet. I tak powstała moja decyzja.

Polecam wątek forumowy o "balowiczach" :) czyli o ludziach marzących lub budujących domy z bali...

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=504

Sam widziałem dom EDZI, jest piękny ! Na pewno EDZIA odpowie Ci na każdde pytanie.... :)

Zrobilismy juz ogrodzenie po dwoch stronach ( z tylu juz bylo - sasiada :)), wszystko robilismy sami, tzn. wstawianie slupkow- maz i ja (ja wlasciwie tylko je trzymalam), naciagniecie siatki - pomogli nam tesciowie. Nie ma podmurowki, bedzie pewnie pozniej. Wszystkie slupki sa w idealnej linii, wszystkie na rownej wysokosci, wyglada to super :)

Jesli tylko mozesz, rob sam, na pewno duzo zaoszczedzisz na "fachowcach", a sam zrobisz na pewno dokladniej.

mbz

z tymi fachowcami to prawda; jak widzę tych "speców" , to aż mnie ciarki przechodzą.

choć jeden z takich pokazywał mi wykonane ogrodzenie z podmurówką i staką i faktycznie - cytuję - "słupki staly jak generały".

piszesz, że podmurówka później. ale tak przy naciągniętej siatce? hmmmm....

cały czas się zastanawiam, czy robić ogrodzenie przed rozpoczęciem budowy. w mojeje okolicy tylko jeden człowiek zaczął od ogrodzenia. choć niby prawo nakazuje ogrodzić budowę.

Ja będę rozpoczynał bez ogrodzenia. A żeby ewentualnej formalności stało się zadość zamierzam na kilku "kołkach" rozciągnąć taśmę białoczerwoną (taką plastikową).

wierzę, że to powinno zadośuczynić przepisom - czasem obserwuję budowy w mieście podobnie "ogrodzone"

Czesc,

Chetnie przylacze sie do waszej grupy, nazywam sie Iwona, obecnie mieszkam w Truskawiu (ale nie w glownej czesci tylko na Lipkowskiej), a za rok planujemy rozpoczecie budowy domu na naszej juz wlasnej dzialce tuz obok w Hornowku.

Forum przegladam od kilku tygodni i juz na tym skorzystalam - znalazlam swietna firme brukarska (robilam podjazd w obecnym domu) i pania architekt, z ktora sie jutro spotykamy.

Mam kota i psa, ktore bardzo sie lubia, tylko czasmi troche sie mecza :D

Pozdrowienia

Witam serdecznie po przerwie :lol:

Mam tyle roboty na działce i w pracy zawodowej, że aż nie wiem czy na pewno żyję :wink:

Grzegorzu, ja buduję dom drewniany z bali, tylko z drugiej strony Puszczy, w Sowiej Woli, gm. Czosnów. I wcale mi nie przeszkadza, że moi sąsiedzi mają murowane domy. Mój przynajmniej jest charakterystyczny i gdy coś tłumaczę, to wszyscy od razu wiedzą gdzie mieszkam 8)

Jeśli będzie zainteresowany, to mogę Ci przesłać zdjęcie.

Pozdrawiam

Świerszcz

W dokumentacji urządz. melioracyjnych znaleźli na mojej działce sączki oraz ich odprowadzenie. Aby uzyskać pozwolenie na budowę, muszę zrobić projekt przeniesienia w/w urządzeń. Narysować nową trasę to "pryszcz" nie mam natomiast pojęcia co do przekrojów i oznaczeń rurek oraz studzienek (ponoć niezbędne do łączenia sączek z odprowadzeniami) :o

Może ktoś to już przechodził?

Dla mnie sprawa superpilna

Pozdrawiam

P.S. Buduję (zamierzam) w Babicach St. Tam są ponoć duże rozbieżności pomiędzy planami sączek a rzeczywistością (cudowne lata 60-te!). Może odezwie się ktoś z przyszłych sąsiadów?