Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

adenium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Ja mam niewielkie doświadczenie bo kupowałem tylko rury kanalizacyjne i drenarskie, no i jakieś drobne rzeczy jak pręty zbrojeniowe czy parę worków cementu...

Używałem składu w Borzęcinie na Kosmowskiej tel. 752 08 44

Ceny raczej chyba normalne, na niektóre artykuły było znacznie taniej niż w Castoramie ale niektóre były droższe...

Raz tez byłem zadowolony z dużej hurtowni hydrauliczno-instalacyjnej w Błoniu. Trochę daleko ale pamiętam, że mieli duuuży wybór. Nazywali się jakoś Bojan czy Bojar, przy trasie poznańskiej.

Korzystałem z wielu hurtowni:

1. Hurtownia Piotr Leszno (dobre ceny ale czasem tempo dostaw słabe) - da się płacić przelewem

2. Borzęcin Kosmowska (ceny wyższe ale za to czas dostawy zerowy) - da się płacić przelewem

3. Skład Izabelin (ceny gorsze niż w pkt. 1 ale nieznacznie) - nie wiem czy się da płacić przelewem

4. PSB na granicy W-wy - da się płacić przelewem

5. Karopol w Koczargach Nowych - nie wiem czy się da płacić przelewem

ceny na różne artykuły są różne w tych hurtowniach - np. Klinkier TERCA jest najtańszy w 4, a materiały Plecewice są tanie w 1, 2 za to np. sznurek do ocieplenia (czytaj do snopowiązałek) jest do kupienia w 5 (nigdzie indziej go nie ma).....

Reasumując jeśli potrzebujesz np. dostaw just in time polecam 2 (oni naprawdę są punktualni i nie przeraża ich dowóz np. po dwie palety dziennie, po za tym mają sporo materiałów na "placu" i nie trzeba czekać aż je ściągną od producenta) jeśli czas dostaw nie jest aż tak istotny sugeruję 1, 3, jeśli jesteś zainteresowany świadczeniami dodatkowymi (np. kredyt krótkoterminowy) to sugeruję 4.

Którą hurtownię lub skład materiałów polecacie? Jako najtańszy i solidny?

* Beton towarowy + bloczki fundamentowe: MD (za Tesco)

* Stal + drobiazgi: NORMA (Babice, Pohulanka)

* Bloczki, stropy + większe drobiazgi: PSB HMB (Blizne przy Górczewskiej)

* Więźba: kuzyn szwagra (okolice Warki)

* Wykopy, piasek, ziemia: p. Łuczak.

Natomiast to co było dla mnie najważniejsze w takim układzie to:

* KOMUNIKACJA - praktycznie wszystkie materiały i inne bieżące sprawy mogłem załatwić telefonicznie, bez tracenia czasu na dojazdy

* ODLEGŁOŚĆ - jak czegoś zabrakło (kończyło się) to albo szybko dowieźli, albo majster biegusiem przywiózł swoim samochodem

* MIALY WSZYSTKO - nie musiałem tracić czasu na szukanie materiałów u kogoś innego

* CENY - były dla mnie wystarczająco dobre.Może znalazłym inne źródła, ale doliczając np. transport czy stacony czas na dojazdy/telefony wyszedłbym pewnie na to samo.

* PŁATNOŚCI - z wyjątkiem pierwszych zakupów, reszta kasy szła po dostawach. Najczęściej regulowałem rachunki co 2 a nawet 3 tyg. i takie opóźnienie nie stanowiło problemu. Wszystko gotówką (i tak brałem dla majstra...), ale na pewno przelew też jest możliwy (w PSB również plastik).

No to w skrócie tak to by wyglądało. Jakby co - pytaj.

Baaaardzo dziekuję za adresy - i liczę na więcej. Jutro planujemy z Mężem pojeździć po hurtowniach i wybrać maxy i pełną cegłę, tzn. kupić po jednym z Plecewic, Radzymina, Harasiuków i co tam jeszcze będzie i poeksperymentować z nimi w domu. Myślicie, że to sensowne czy wręcz przeciwnie?

Pzdr. Joasia.

Z "nowin" Wiktorowskich - postawiono latarnie wzdłuż Topolowej w stronę Wyględ tak że ja i Maco mamy już całą trasę z Warszawy oświetloną.... Jeszcze zapomniałem o nowinie drugiej - postawiono przystanek autobusowy (wersja delux) na skrzyżowaniu Leśnej i Tolopowej tak więc są szanse na to że do autobusu 719 będzie o 1.5 kilometra BLIŻEJ.....

No właśnie !

Też widziałem te latarnie. I Bardzo dobrze ! Ale przystanku nie zauważułem.

Sąsiad mówił, że byli z TPSA i coś tam mierzyli, żeby kabel położyć. Więc jest szansa na coś lepszego niż radiomodem. A czy wiesz już jak to będzie z tą centralą zaborowską ?

Jednym słowem cywilizujemy się. Super! 719-ka miała być na Topolowej już we wrześniu zeszłego roku. Nie liczę oczywiście, że będę nią codzienne jeździł ale mieć miejską komunikację pod nosem to fantastyczna rzecz. Mam tylko nadzieję, że ten przystanek jest dla 719-ki. Alexsoft, wdziałeś może jakiś rozkład?