ckwadrat 15.01.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Ceny są jak najbardziej zachęcające - przynajmniej dla grupki najbliższych sąsiadów w promieniu nie większym niż ok. 2 km. Powinna wystarczyć wtedy chyba antena bazowa za ok. 200 zl (dookólna) i kierunkowe lub panelowe (nawet za niecale 100 zl każda). Drogie są tylko szczelinowe (600 i 900 zl), zapewniające pełne pasmo na kilka km. Ale oczywiście pełne pasmo nie będzie potrzebne. Nie będzie to przecież instalacja firmowa, która by wymagała jak największej, ciągłej przepustowości a sieć przede wsystkim do współdzielenia Internetu. Nawet gdybyśmy współdzielili internetowe łącze 1 Mbitowe to i tak potrzebna by była maksymalna przepustowość 1/11 pełnego pasma WiFi (11 Mbits). A np. Neostrada, która w praktyce powinna spokojnie wystarczyć nawet na 10 użytkowników (powiedzmy 5 rodzin po 2 osoby korzystające niezależnie z Netu), to zaledwie 512 Kbps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 15.01.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Vision in blue . I nikogo to nie rusza.. Chyba jednak cos sie ruszylo, hi, hi po tym twoim internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 15.01.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 No to powodzenia! Wygląda na to, że ten hotspot rzeczywiście powstanie. Antena - rzecz wymienna (w razie czego), a ceny chyba będą raczej spadać. Ja jestem zdecydowanie za daleko, żeby brać w tym udział, ale będę kibicować!Tylko co do tych 11 Mbit/s - to szybkość mocno teoretyczna, nieosiągalna nawet w niezłych warunkach, a w rzeczywistości będzie to jakiś ułamek. Ale spróbować można, w końcu kiedyś były tylko modemy wdzwaniane i też się pracowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 15.01.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Tak się ruszyło, że nawet nie wiem kiedy przekroczyliśmy 1000 wypowiedzi! Aż się prosi żeby to jakoś wspólnie uczcić. Razem z przyległościami oczywiście (Warszawa ). Może w przyszły weekend w Kampinówce w Izabelinie? To jest dobre miejsce, niezależnie od pogody. A jak się zacznie sezon - w sumie już niedługo - to znowu bedzie się bardzo trudno spotkać w większym gronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 15.01.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Z tym 1000 to rzeczywiscie niezle , moze jeszcze zaraz nowa stronka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 15.01.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Ja już zaczynam przymiarki do budowania sieci ale w północnej części KPN A polpak to słaby pomysł. Znam lepsze ale brak czasu by szczegółowo opisać co i jak. U mnie (czyli w Sowiej Woli) będę opierał się na Netii gdyż mają komin w Nwym Dworze. A jako iż lokalizacji kilkanaście na Netii zestawiłem to wymęcze dobre warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 15.01.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Wiem, wiem, we wszystkich badaniach Polpak wypada najgorzej. Jesli tylko bedzie alternatywa to na pewno z niej skorzystamy. Problem w lesno-wiejskiej lokalizacji, gdzie nawet Tepsa z ledwoscia dociera a co dopiero Netia, ktora jest nastawiona p.w. na wielkomiejskich klientow biznesowych . Netia nie chciala mnie nawet ze 3 lata temu dolaczyc w samej Warszawie! Grzegorz - a nie wiesz moze, jak jest z zasiegiem Netii w okolicach Zaborowa? No i jak bedziesz mial chwilke to napisz "co i jak". Widzę, ze jestes w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 15.01.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Tele2 też oferuje jakieś radiomodemy do internetu. A przecież od nas widać PKiN więc w sumie nie jest chyba tak źle... A może jakaś lepsza antenka i do Grzegorza przez puszczę by dociągnęło... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 15.01.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Tele2 też oferuje jakieś radiomodemy do internetu. A przecież od nas widać PKiN więc w sumie nie jest chyba tak źle... Na pewno oferuje - znajomy ma i sobie chwali, tyle że on mieszka w Warszawie. Pytanie, czy do nas docierają. PKiN widać, ale to ze 20 kilosów w prostej linii (drogą - 26 km), więc sporo za dużo żebyśmy mogi się podpiąć. Musieli by mieć anteny na kominie w Ożarowie a chyba nic tam takiego nie widziałem. Może to tylko kwestia czasu. A może jakaś lepsza antenka i do Grzegorza przez puszczę by dociągnęło... ? Do Grzegorza też kawał (pewnie z 15 km w prostej linii) i do tego przez las, który bardzo rozprasza sygnał, więc chyba tym bardziej nic z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.01.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 No to kiepsko że do mnie nie dosięgnie, nawet od Grzegorza . Mogę sobie chyba sieknąć mały hot spocik. W zasięgu podstawowej antenki mam 4-5 sąsiadów. No może jeszcze Żemka dosięgnie (ale z nim się boję interesy robić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 15.01.2004 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 No ale tak ogólnie to może jest dobry pomysł, żeby stworzyć sieć Forumową... Tak od domku do domku... ? Może się uda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.01.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Ale szkielet by powstał. Moglibyśmy wtedy zasięgiem pokryć olbrzymi obszar i czerpać z tego niezłe zyski. Wystarczy tylko spojrzeć na naszą grupową mapę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 15.01.2004 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 No właśnie problem jest ze szkieletem. To, co zamierzamy zrobić, to w najlepszym przypadku nie połączone ze sobą hot-spoty obejmujące lokalne grupki użytkowników. Ale będziemy przecież się łączyć ze światem przez Internet, więc chyba nie będzie problemu żeby założyć jakiegoś wirtualnego huba dla forumowiczów, coś na wzór jednej z sieci p2p o nazwie DC++. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 16.01.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Qrcze, fajnie, ze sie grupa ozywila ale ja nic nie rozumiem Dziewczyny, gdzie jestescie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsjanka 17.01.2004 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Jestesmy, jestesmy pochorowalysmy sie troche z Marsjanka-Juniorka, ale juz na chodzie jestesmy Przy okazji - potrzebuje ekipy i kierownika budowy, co by na wiosne zaczac, a nie ostac sie jak jaka sierota Parafrazujac towarzysza Wieslawa "Pomozecie?" pzdr Marsjanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.01.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Jeśli nic nie znajdziesz na forum, przejdź się po okolicznych budowach i wyłuskaj dobrą ekipę. Budują nawet teraz, więźbie mróz zupełnie nie przekszadza, a często więźbę robi ta sama ekipa, co stawiała mury. Od razu możesz wtedy zobaczyć efekty ich pracy. Tak samo możesz wychwycić kierownika budowy/inspektora nadzoru. Telefon do niego (jak i do inwestora) musi być na każdej informacyjnej tablicy budowlanej. Do majstra ekipy często też. Oczywiście pytaj krzyżowo: o szeroko pojęte zdolności ekipy pytaj kierownika/inspektora i inwestora a o zdolności kierownika - ekipę i inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.01.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 PS. Marsjanka, "Pomożecie?" to był tow. Gierek! Tow. Wiesław to np. "Ludu pracujący stolicy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsjanka 18.01.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 racja, racja zupelnie zapomnialam, ze towarzysz Wieslaw potrafil "piep....c" pare godzin, a Gierek juz po kwadransie wolal "Pomozecie?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 19.01.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 A tak a propos, to co z grupowym bliskim spotkaniem 3 stopnia? Zaraz zaczyna się tu sezon i wtedy dopiero będzie ciężko się zebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 19.01.2004 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 U mnie sezon pełną parę więc bokami robię i marne szanse na spotkanie grupowe widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts