ckwadrat 28.03.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Tak, jeśli w pobliżu nie ma Neostrady czy podobnej usługi a nawet telefonu stacjonarnego, Internet via satelita (download) z kanałem zwrotnym przez GPRS wydaje się jakimś rozwiązaniem. Trzeba by tylko zapomnieć o wysyłaniu emalii z załącznikami i sieciach wymiany plików . Ceny takiej usługi w Onecie, nie wliczając oczywiście tego co pójdzie po GPRS, są następujące: Korzystając z OnetKonekt Satelita wybierasz jeden z Pakietów: - Pakiet 200 kb/s - abonament miesięczny 79 zł brutto, - Pakiet 400 kb/s - abonament miesięczny 139 zł brutto, - Pakiet 600 kb/s - abonament miesięczny 199 zł brutto. Jeśli zaś chodzi GPRS to zdrowy rozsądek podpowiada, że trzeba się liczyć z uploadem na poziomie co najmniej 5 MB miesięcznie (przy swobodnym, także zawodowym korzystaniu z netu ale z powyższymi zastrzeżeniami), czyli opłatami na poziomie co najmniej 30 zł (6,1 zł za 1 MB w Erze). Poza tym trzeba jeszcze mieć: - antenę satelitarną z konwerterem uniwersalnym LNB skierowaną na satelitę ASTRA (19,2 stopnia East), - modem satelitarny. Cena anteny satelitarnej o średnicy 60 cm wraz z pojedynczym konwerterem LNB oraz wyposażeniem (kabel z końcówkami oraz ramię do mocowania anteny) nie przekracza zwykle 100 zł z VAT. Dodatkowo ok. 122 zł za instalcję. Modem satelitarny można nabyć podczas zamawiania usługi OnetKonekt Satelita w Onet.pl. Cena takiego modemu to przedział między 299 zł a 975 zł. Czyli koszty instalacyjne to co najmniej 550 zł a późniejsze opłaty miesięczne co najmniej 140 zł (przy downloadzie 200 kbs). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.03.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Ale można też obniżyć koszty korzystania z netu via sat. Np. można zamówić usługę e-dsl która kosztuje w Europa Online 485 zł rocznie a szybkość max ściągania danych do 768 kbit/s. Jest niestety limit ściąganych danych - 500 MB miesięcznie. Cena z modemem satelitarnym 655 zł za rok. Bez limitu ściąganych danych: Usługa surfer z PlanetSky 128 zł a prędkość 500 kbipsCo do GPRS to zamiast płacić za każde rozpoczęte 100kb można zamówić pakiecik w erze 5Mb 21,4 zł, 20 MB 55,64 zł, 60 MB 125,19 zł. A jeśli możemy korzystać z netu tylko wieczorami to bezkonkurencyjna jest IDEA z ceną 29 gr za 0,5 MB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.03.2004 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Zamawiam szambo betonowe (10m3) z Radomia na Sobotę 3 kwietnia. Jeśli ktoś się dołączy to cena transportu będzie o 250 zł niższa. Szambo kosztuje 1600zł + 500zł dojazd (do ewentulanego podziału) i jest produkowane w Radomiu. Składa się z dwóch zbiorników po 5m3 każdy i owymiarach 2,5x2m każdy. Głębokość 1,3m. Firma przywozi i wkłada do przygotowanego wykopu. W zasadzie pilne, jak ktoś reflektuje to dzwońcie do firmy (48) 3811743 i powołajcie się na zamówienie dla mnie (Szałęga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 30.03.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 OK - zeznaję stan obecny (ale mój rejon - nie wiem jak jest u Maco ani u ckwadrat) 1. rok temu grupa mieszkańców mego rejonu załozyła Komitet ds. Telefonizacji2. ów komitet załatwił to, że TPSA podjęła decyzję dotyczącą rozbudowy sieci w moim rejonie na własny koszt.3. przez 7 miesięcy były załatwiane warunki zabudowy4. a potem przez dwa miesiące robiono projekt5. warunkiem wójta by ta rozbudowa uzyskała pozwolenie na budowę jest to by TPSA (kiedyś) na własny koszt przełożyła kanalizacje teletechniczną w przypadku gdyby były rozbudowywana ulica Chabrowa - na razie nie znam odpowiedzi TPSA na ten warunek wójta - niestety owa rozbudowa może nigdy nie nastąpić bo wójt w ferworze "planowania" zapomniał że kawałek pola o który chce poszerzyc ulicę nie jest własnością gminy, nie ma podziału geodezyjnego i w ogóle nie wiadomo czy właściciel pola zechce ów kawałek sprzedać - tak więc gdy się okaże że TPSA nie chce wyrazić na to zgody będzie deadlock.... (ale może wtedy przekona się wójta?)6. w ramach owej przebudowy centrala w Zaborowie ma być rozbudowana do obsługi DSLi7. Jeśli chcecie "przyśpieszyć" decyzje TPSA to złóżcie podania o telefon + neostradę w Telepunkcie w Ożarowie:Ożarów Mazowiecki 05-850 ul. Poznańska 280tel.: 22-7222246fax.: 22-7210030 czynne:pon. - pt.: 10.00-18.00sob.: 10.00-14.00 kierownik sklepu:mail: Krystyna Salejew http://mailto:[email protected] (Uwaga teoretycznie możecie złożyć podanie o telefon w DOWOLNYM Telepunkcie - niemniej to tylko teoria - ja złożyłem 4 podania zanim choć jedno trafiło do WŁAŚCIWEGO Telepunktu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 30.03.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Ja już jutro napadnę ten telepunkt w Ożarowie, będę akurat jechał do Pruszkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 30.03.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 alexsoft,to by się zgadzało. Jakieś parę miesięcy temu mój sąsiad donosił, że byli z TPSA i mierzyli drogi i słupy do projketu okablowania. Więc to pewnie to samo. Ale nic nie mogli powiedzieć o terminie realizacji. Przy okazji pójdę do telepunktu w Ożarowie - najpewniej dopiero w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 31.03.2004 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Cześć! Ktoś (nie wiem czy nie Maco) dawał kiedyś namiary na tani beton z gruchy. Betoniarnia przy dawnym Hicie i jeszcze gdzieś. Gdzieś posiałem te telefony, można prosić jeszcze raz? Troszkę mi zależy na czasie, bo potrzebuję gruchę na sobotę. Z góry wdzięczny, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 31.03.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Pamiętam, że namiary na beton podawał na pewno Maco. Ścigaj go prywatnie albo poszukaj tu na Grupie, kilka stron wcześniej, bo chyba te telefony (a już przynajmniej nazwę firmy) podał publicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 01.04.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Szambo kosztuje 1600zł + 500zł dojazd (do ewentulanego podziału) i jest produkowane w Radomiu. Czy negocjowałeś tą cenę? Przez telefon podano mi informację, że kosztuje 1800 zł. Do tego trzeba doliczyć: 2 x kominki = 100 zł, 2 x właz = 200 zł, płyta dozbrajana = 100 zł, transport do Leszna = 600 zł. Razem koszt szamba = 2800 zł netto. Pozdrawiam, Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.04.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Nic nie negocjowałem. Ja nie mam płyty dozbrajanej, która rzeczywiście kosztuje jedna 100zł co dla dwóch zbiorników 5m3 daje 200zł. Kominki to rozumiem, że potrzebne jak szambo wkopane jest bardzo głęboko. Włazy to zakładam, że będą razem z szambem (ale na pewno będę wiedział w sobotę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.04.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Za wyłazy chyba po 25 zł biorą. A kominki sam zrobiłem. Sam też musiałem połączyć zbiorniki ze sobą i podłączyć do kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.04.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Powiedzieli, że za 10-20zł (na piwko) ekipa, która przyjedzie wybije odpowiednie otwory do podłączenia zarówno kanalizy jak i dwóhc zbiorników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 06.04.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Muszę się pochwalić. Niby prąd na działce miałem już od poprzednich Świąt, ale dopiero dzisiaj, o godzinie 14, elektrycy zainstalowali mi prowizorkę z licznikiem i gniazdkami, do których mogę już cokolwiek podłączyć! Tym samym, skończył się mój 2,5-letni, nierówny bój z jednym z wielu monopoli w naszym państwie. Uffff.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 07.04.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Opal, Ckwadrat - gratulacje teraz Wam sie wszystko rozjasni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.04.2004 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Rozjaśniło nam się i zacieniło za jednym zamachem. Zasadziliśmy bowiem też wczoraj kilka brzózek, które wykopała ekipa sąsiada z obrysu fundamentów. Zrobili to jednak tak beznadziejnie, że korzenie grubości palca urwali parę, w najlepszym razie parenaście centymetrów od pieńka. Zastanawiam się, czy nasza robota nie była po próżnicy i czy te brzózki z tak pourywanymi korzeniami mają szansę się przyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.04.2004 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 No to brawo !!! A mi w poniedziałek szambo osadzili. Były z tym małe przeprawy ale w sumie wszystko poszło OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.04.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Oj... odpowidziałem na wiadomość z poprzedniej strony nie widząc następnej. Szkoda tych brzózek. Marne szanse chyba... Moi sąsiedzi posadzili za to 15 metrowe świerki. Trzy !!! To znaczy zrobiła to specjalistyczna firma... ciekawe jak to się przyjmie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.04.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 U nich to chyba nie będzie problemu z zakorzenieniem. Widziałem akurat, jak im te świerki wsadzała taka specjalna maszyna do przesadzania drzew - obejmuje kleszczami na pewno wystarczającą część korzeni wraz z pierwotną glebą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.04.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 No niby tak, ale taki wieli świrk to ma też o wiele większe korzenie niż się wydaje. Jak kopaliśmy dół pod szambo to sosenka, która jest 3 razy mniejsza miała korzenie w odległości 2 metrów od pani. Takiego "kawała" ziemii żadna maszyna by raczej nie wzięła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek72 08.04.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Witam, Przez ostatnie dwa dni z duzym zainteresowaniem przegladalem wpisy grupy kampinoskiej (co zajelo troche czasu...).Opisane radosci i smutki sa mi bardzo bliskie poniewaz tez wybralismy te okolice na miejsce budowy naszego domu. Budujemy dom w Wygledach (a moze to juz Wiktorow?) - z mapki wynika, ze najblizszymi sasiadami beda ckwadrat i Maco. Mamy juz stan surowy otwarty i wierzymy, ze do konca roku zamieszkamy w Gminie Leszno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts