ckwadrat 08.04.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Witaj Przemek! No to jesteśmy bardzo bliskimi sąsiadami, na podobnym etapie budowy i my również mamy nadzieję, że wreszcie w tym roku tam zamieszkamy . PS. Rozumiem, że budujesz przy samej Topolowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.04.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 No niby tak, ale taki wieli świrk to ma też o wiele większe korzenie niż się wydaje. Jak kopaliśmy dół pod szambo to sosenka, która jest 3 razy mniejsza miała korzenie w odległości 2 metrów od pani. Takiego "kawała" ziemii żadna maszyna by raczej nie wzięła. Ta maszyna jest właśnie na tyle cwana, że nie tnie korzeni w jakiejś określonej odległości od pnia tylko je wyciąga! Nie działa bowiem na zasadzie koparki, tylko chwyta korzenie kłami. Pewnie część z nich i tak urwie, ale wygląda to na doskonałe narzędzie do przesadzania. Tak a propos to ciekawe ile kosztuje wsadzenie takiego 15-metrowego świerczka. Maco, może wziałbyś przy okazji od sąsiadów namiar na tych ogrodników albo nawet spytał, ile taka przyjemność kosztuje. Zanim na naszym polu coś wyrośnie, chyba będziemy musieli za czymś takim się rozejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek72 08.04.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Czy zamieszkam przy ulicy Topolowej? Dobre pytanie ale... ja naprawde nie wiem i nie wie tego sama gmina. O ile sie nie myle to droga z Wygled do Wolki/Mariewa jest ulica Topolowa. Moja ulica podobno nie ma jeszcze nazwy. To jest taka polna droga zaczynajaca sie przy ulicy Stolecznej (tuz obok przystanku MZK) a konczaca sie przy ulicy Lesnej. Czy wciaz mam racje myslac, ze to gdzies w okolicy ckwadrat i Maco? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.04.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Przemek, jak najbardziej masz rację. Ja jestem rzut beretem, zaraz za Leśną, patrząc od Ciebie. Maco jest ciutkę dalej. A droga, przy której się budujesz to nasza ewentualna droga do przystanku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek72 08.04.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Ckwadrat - dziekuje za odpowiedz. Przy okazji - moja dzialka (pole) tez wymaga zagospodarowania i posadzenia odpowiednich drzew wiec gdyby bylo wiadomo jakie sa koszty sprowadzenia tych olbrzymich swierkow to bede wdziczny za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 08.04.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Poniewaz nie bedzie mnie na forum (buu ) do nastepnego piatku, chcialabym dzis zyczyc wszystkim starym i nowym skrzatom z Grupy Kampinoskiej spokojnych i wesolych swiat Wielkiej Nocy oraz spelnienia marzen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 08.04.2004 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Witajcie! Gratuluję CKwadratowi elektryfikacji!!! szkoda tylko, że to co było osiągnięciem kilkadziesiąt lat temu gdzieś tam za granicą, nadal wymaga tyle zachodu w naszych opłotkach Ale tak przecież jest z wieloma sprawami. o tych drzewkach i ich cenie to i ja bym poprosił o info - fajnie byłoby nieco wspomóc naturę, ale cena tej zabawy zapewne trochę ostudzi zapał Moi znajomi zamówili projekt zagospodarowania działki u pani inżynier krajobrazu (czy jakoś jeszcze śmieszniej się to nazywało), plan dostali piękny, wizualizację tudzież, ale zapomnieli z panią określić ceny realizacji takiego planu (jaka kategoria cenowa roślin krótko mówiąc). Teraz plan mają w szufladzie i wolą jednak kupić samochód, bo o takie pieniądze tu chodzi pozdrawiam Grupę Świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.04.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Nie pytałem wprost o koszt bo firma, która to wsadzała to zanjomi sąsiadów więc rozumiem, że o nie były normalne rozliczenia. Ale patrząc na cenę drzew 3 razy mniejszych w szkółkach (tu się liczy czas, inwestycja na "urośnięcie" drzewa) to samo drzewo musi kosztować coś ponad 600-800zł. Maszyna, ponieważ specjlaistyczna to na pewno kosztuje kilka razy więcej za godzinę niż zwykła koparka. Zakładając, że wykop zajmuje 10 minut a powiedzmy wkopanie godzinę to mamy kolejne 300-400zł. I teraz dojazd (pewnie kila złotych za kilometr conajmniej) zaleznie od tego gdzie jest szkółka, załóżmy optymistycznie że w odległości 20km, cena za kilometr jakieś 5zł więc jeszcze stówka. W sumie 1000-1300. I to chyba raczej optymistyczny szacunek Poza tym pamiętam z jakiegoś artykułu w Muratorze, że ryzyko nieprzyjęcia się takiego sadzenia jest dość duże... Nie wiem jak Wy ale ja wolę kupić drzewko za 20zł i poczekać 5 lat. A za resztę kupiować piwo i zapraszać przemiłych sąsiadów na grilla polewanego wśród tego zagajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Piotr 09.04.2004 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Witamy!Nazywamy się Ola i Piotr i prawdopodobnie w czerwcu zaczniemy budowę domu przy Leśnej w Wiktorowie.Pozdrawiamy przyszłych sąsiadów z okolicy i gratulujemy opisywanego zaawansowania prac. W wersji optymistycznej w tym roku nasz domek zwieńczy dach.Będziemy wdzięczni za opinie o lokalnych wykonawcach wartych polecenia i cenach robocizny. Na razie mamy umówioną ekipę do stanu surowego. Zaczęliśmy jeździć po hurtowniach, ale wobec zmin vatu na razie tylko szacujemy koszty na ten rok.Ola i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 09.04.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Witajcie Ola i Piotr! Dobrze, że w końcu trafiliście w te nasze leśne ostępy, nie tylko realnie ale i wirtualnie . Życzę wszystkim Wesołego Alleluja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.04.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 Leśna niedługo stanie się lokalną arterią Forumową ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 10.04.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 hej Ola i Piotr, a więc jesteśmy na podobnym etapie. Powodzenia i do napisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 12.04.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 Chciałbym niniejszym poinformować, że naszych kampinoskich włości pilnuje od wczoraj bardzo groźny pies . http://www.enter.net.pl/www/phantom/mix/stroz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 12.04.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2004 hej, CKwadrat, cieszę się, że ostrzegłeś z tym świetnym psiakiem , bo właśnie mieliśmy zajrzeć przejeżdżając w drodze na naszą działkę . Uratowałeś nas w tym tygodniu odbieramy zaadaptowany projekt i zacznie się karuzela papierkowa. Nawet myślałem, żeby to zlecić komuś w ramach innej pracy (np inspektorowi nadzoru), ale na pewno bym przepłacił, więc chyba zaryzykuję sam .... Pozdrawiam i trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 13.04.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 MarcinM, nie bój nic . Ani piesek, ani ta pozwoleniowa papierologia nie taka straszna, jak ją malują. Tym bardziej, jeśli Ci nie zależy bardzo na czasie, to zupełnie bezstresowo to załatwisz. To czysta formalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 13.04.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 dzięki, też mam taką nadzieję, ale mam (i to chyba nie tylko ja) alergię na niekompetentnych urzędników. spytam, bo pytałem też na grupie warszawskiej o projekt szmba, potrzebny do pozwolenia na budowę. Czy kupowałeś taki projekt gotowy (jeśli tak to skąd)? jakoś w wyszukiwarce nie znalazłem konkretów w tej sprawie na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 13.04.2004 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Hmmm, musiało się w tej brudnej materii coś zmienić bo od nas jeszcze w 2002 takiego projektu nie chcieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 13.04.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 sam się zastanawiam, czy pani w urzędzie czegoś nie pomieszała, głos miała dość niepewny, gdy próbowała sobie przypomnieć wszystkie (aż chyba z 6 sztuk ) dokumenty, jakie bedą mi potrzebne. Niektóre nawet sam jej podpowiedziałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 13.04.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Ja miałem projekt szamba razem z projektem domu. Wiedziałem, że trzeba mieć (a to ten sam urząd). Na wszelki wypadek miałem "obstalowany" projekt firmy, która sprzedaje szamba - oni muszą takie projekty mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 14.04.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 A jesteś Maco zadowolony z firmy, od której kupiłeś szambo? Pamiętam, że niedawno Ci dostarczali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts