Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

adenium

Recommended Posts

Karorka - ja to bym sobie chętnie coś zasadził a nie wycinał, bo mam gołe pole :).

Marsjanka - te 300 zł to nie jest chyba bardzo wygórowana cena. Ja tyle płaciłem albo i nawet 400 (już nie pamiętam, bo 2 lata temu) za przewiezienie baraka właśnie z Żerania na moją budowę. Musisz popytać w hurtowniach budowlanych, bo tylko tam mają takie sprzęty albo po prostu z kierowcą czegoś takiego, jak akurat gdzieś się rozładowuje.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marsjanka - mozesz zapytac w takim nieduzym skladzie w Koczargach, na Warszawskiej, jadac od Warszawy po prawej stronie prawie dokladnie naprzeciw skretu w lewo na ul. Bugaj za sklepem spozywczym. To jest jakies 100m od skretu na Stare Koczargi i Lipkow (jak skreca autobus 714). Troche zaplatalam, ale moze sie zorientujesz :D

Ola i Piotr,

Moje odczucia na temat dostawcow sa podobne do innych forumowiczow.

Najbardziej elastyczny byl Sklad z Izabelina ale z jednego powodu robilem troche zakupow takze w Hurtowni w Borzecinie - mieli najszybszy transport i nigdy nie musialem czekac dluzej niz obiecywano (czego nie moge powiedziec o Skladzie), zwlaszcza, jesli towar byl potrzebny za godzine albo dwie.

W sumie, chyba dobrze, ze jest w czym wybierac. :D

Pozdrawiam,

Przemek72

Marsjanka - niedawno przewoziłem domek drewniany z Radzymina do Dąbrowy Chotomowskiej Starem z hdsem, solidny gość, wziął wprawdzie 400, ale pomagał mi ten domek rozebrać bo nie chciał "wejść" w całości :x , no i to kawał drogi. W sumie poświęcił mi kilka godzin więc chyba nie była to cena bardzo wygóroowana. Za normalne kursy bierze zdaje się właśnie 300. Jak chcesz - spróbuj - 604 28 1142. Pozdrawiam

Ola i Piotr,

Jak tam Wasze zakupy?

Po 01 maja tego roku nie moge dogadac sie z zadnym z chwalonych dotychczas dostawcow - nie maja towaru :evil: , nie wiedza jakie ceny obowiazuja... :roll: a jutro zaczynaja sie u mnie prace. Ciekawe jak, skoro nie mam materialow? :(

Przy okazji - czy ktos z Was zna marke ARBET (styropian)?

Podobno duza i znana firma ale nic mi to nie mowi...

Pozdrawiam,

Przemek72

Witam

Przymierzam się do zakupu działki w okolicach Wilkowej Wsi - Powązki ale mam jeden problem, działka ta jest działką rolną ( 1ha podzielony na 15 działek), sprzedający (za pośrednictwem agencji) obiecują że tereny zostaną odrolnione do końca roku. Wiem, że w tamtym rejonie zostało sprzedanych już kilkanaście (kilkadziesiąt ?) takich działek i szukam osób które mają więcej informacji na temat realnych możliwości odrolnienia tych działek. Czy czasami nie jestem wpuszczany w kanał przez pośredników. :evil:

Witam

Przymierzam się do zakupu działki w okolicach Wilkowej Wsi - Powązki ale mam jeden problem, działka ta jest działką rolną ( 1ha podzielony na 15 działek), sprzedający (za pośrednictwem agencji) obiecują że tereny zostaną odrolnione do końca roku. Wiem, że w tamtym rejonie zostało sprzedanych już kilkanaście (kilkadziesiąt ?) takich działek i szukam osób które mają więcej informacji na temat realnych możliwości odrolnienia tych działek. Czy czasami nie jestem wpuszczany w kanał przez pośredników. :evil:

Hej,

Po pierwsze - spokojnie i nie wierz sprzedajacemu!

Po drugie - pojedz do gminy i sprawdz plan zagospodarowania przestrzennego - jesli w ogole takie plany maja (obecne plany stracily waznosc z koncem 2003 roku) i malo ktora gmina taki plan ma zrobiony.

Nie wiem jak sie odralnia dzialki na wlasna reke - o ile dobrze pamietam, kiedys trzeba bylo pisac do ministra rolnictwa - duze znaczenia miala tez klasa ziemi - piachy mozna bylo latwiej odrolnic niz czarnoziemy - i taniej.

Ale na pewno odrolnienie nie jest sprawa prosta i szybka.

A nawet jak Ci sie uda odrolnic, to przy braku planu zagospodarowania przestrzennego, trudno jest przeforsowac pierwsza inwestycje - bo planu nie ma ..naokolo tez nic nie ma ..urzedniki nie wiedza co z tym zrobic .... i tak ...lata leca ... A u ciebie wlasnie jest pole - tak ?? Jezeli na tych dzialkach juz ktos sie zaczal budowac - tym lepiej - wylom w murze poczyniony - ale jesli to gole pole i masz zamiar szybko sie budowac - zastanowilbym sie. Nalezy tez miec na uwace podatek adjacencki od wzrostu wartosci dzialki po odrolnieniu - pewna gmina zazadala za dzialke warta okolo 100 000 zl - 10 000 podatku - czyli 10 %.

REASUMUJAC - musisz pogadac w gminie, jakie maja plany co do planu zagospodarowania przestrzennego, porozmawiaj z przyszlymi sasiadami - moze oni juz tam byli przed Toba ...moze ..to oni beda hahahah te plany ustalac i kupili za psi grosz ;-)

Pozdrawiam,

Mogę się pod powyższym podpisać. Z działkami rolnymi trzeba bardzo uważać, a już w szczególności w Otulinie KPN, gdzie są duże obostrzenia inwestycyjne, strefy ochronne itd. Broń Boże nie wierzyć na słowo sprzedającemu i pośrednikowi. Ja się przejchałem na zapewnieniach odnośnie mediów. Sam chciałem też kupić dzialkę rolną, bo cena była kusząca, która w ciągu roku, dwóch - według zapewnień pośrednika - miała być na pewno odrolniona. I co? Minęło już chyba 4 czy 5 lat i nic się nie dzieje. Przed kupnem wywiedziałem się na szczęście w gminie (Stare Babice), gdzie przynajmniej nie zwodzili mnie ewentualnym odrolnieniem.

Działkę rolną można w zasadzie traktować jako długoterminową inwestycję, a i to niepewną, a na pewno nie plac pod planowaną w bliskiej przyszłości budowę. No chyba, że ma się w gminie insidera i wiadomo, że odrolnienie jednak nastąpi :wink:.

Hej,

koledzy powyżej mają rację.

myślałem o rolnej, ale odpuściłem po rozmowach w urzędach. Dużo formalności, opłata i nikt nie zagwarantuje Ci żadnego terminu.

Jeśli miałbym budować dom w ciągu 2-3 lat, zdecydowanie wybrałbym działkę budowlaną, najlepiej z wodą i prądem tuż obok.

Poza tym dom musi kosztować ca 250 000 - 300000 tysięcy, więc różnica w działce rzędu np 30 - 40 tysięcy złotych to nic w porównaniu z późniejszymi nakładami. Można wtedy rozłożyć budowę na nieco dłużej.

M

Witam

Dzięki za rady ale tak naprawdę to nie wiem co robić, okolica ładna, cena przystępna (cena działki budowlanej w okolicy jest o 20tys wyższa), pani z gminy mówiła że na 90% odrolnią do końca roku tylko nie ma nic na piśmie. Po drugiej stronie drogi (bliżej trasy z Leszno-Kampinos) są już działki budowlane ale obok nadal jest ok2ha pola podzielonego na działki podobno już sprzedane, dalej są ogródki działkowe. Pole jest w otulinie KPN a klasa ziemi IV i V. Dlatego szukam kogoś kto kupił albo zamierza kupić taką działkę w tej okolicy, może wie coś więcej. Budować się w tym roku już nie zamierzam ale chciałbym w następnym ("Przytulny" :D ).

Witam

.

moze pojedz do tej gminy - mamy juz polrocze - jezeli maja odralniac w tym roku - to juz powinni miec jakies plany, mapy - przynajmniej szkice, jakies projekty wstepne....

NIe wiadomo ... czy akurat Twoja dzialke odrolnia i ze odrolnia na cele budownictwa mieszkaniowego (MN) o co Tobie chodzi ...bo moze odrolnia na uslugi .... albo na tereny rekreacyjne czy inne ...

No i cena - jezeli rolna kosztuje 40 000 lub wiecej - bralbym budowlana za 60 000 - koszt podciagniecia mediow do tej "taniej" rolnej moze okazac sie duzo wyzszy niz te 20 K PLN.

3 V sie,

Cześć!

Potrzebuję jakieś 1000 sztuk sztachetek na ogrodzenie. Nic specjalnego, ale chciałbym, zeby to było porzadne drewno, z którego nie zrobią mi się "śmigiełka" po roku. Czy możecie dać mi namiary na jakiś tartak bądź skład drewna, w którym można znaleźć to, co mnie interesuje.

Buduję na północy Kampinosu, gm. Czosnów.

Serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam,

Bartek

Witam

Przymierzam się do zakupu działki w okolicach Wilkowej Wsi - Powązki

Witam,

bez planu zagospodarowania to chyba lepiej nie ryzykowac rolnej, bo nie wiadomo w sumie co urzednicy wymysla...chociazby co do minimalnej wielkosci dzialki na ktorej mozna sie budowac.

A panie w urzedach mowia duzo...

Pozdrowienia

Piotrek

Witaj, grupo!

EMERGENCY!!!

Zabrakło mi wełny na ocieplenie (kurde, więźbę wyliczyłem prawie dokładnie, a tutaj się rąbnąłem). Jakieś 20 paczek Rockwool-a FASROCK L (ew. XL) 120mm. AFAIK na zamówienie trzebaby czekać baardzo optymistycznie jeden, a najprawdopodobniej 2-3 tygodnie. Czy ktoś z Was (lub z Waszych krewnych-i-znajomych) mógłby mi na gwałt pomóc?

1. Może znacie skład w którym taką niewielką ilość można zdobyć od ręki?

2. Może wiecie komu zostało takiej wełny po ocieplaniu i chciałby się pozbyć nadmiaru?

3. Może macie taką wełnę kupioną na zapas, a potrzebną dopiero powiedzmy za miesiąc lub później, i moglibyście 'pożyczyć' potrzebującemu? Publicznie obiecuję oddać jak najszybciej.

4. ...

PLEASE!!!!