Maco 20.07.2004 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Jezier, Masz na myśli neostradę TPSY, że tańsza ? W zasadzie tak, ale u mnie nie trzeba czekać na rozbudowę centrali.... Poza tym wydaje mi się, że 80zł za 128k to całkiem nieźle ?Czyż nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 20.07.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Ja myślę, że to jest całkiem niezła cena, biorąc oczywiście pod uwagę nasze uwarunkowania terenowe. Telepsa za tę samą prędkość bierze 60 zł a u nas i tak Neo jeszcze nie oferują. Maco, zdradź szczegóły, co to za firma, i ile wzięła za instalację, bo wcześniej pisałeś chyba tylko coś o satelitarnym dostępie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 20.07.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 i cóz mi po Neostradzie kiedy własnie wczoraj wieczorkiem padł mi komp??? widać oburzył sie na burze. No własnie Maco jak to dziala download na satelicie a up na łaczu radiowym czy całosc po radiu?Czy w czasie gwaltownych zjawisk atmosferycznych predkość transmisji nie spada albo sie nie urywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 20.07.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Czy w czasie gwaltownych zjawisk atmosferycznych predkość transmisji nie spada albo sie nie urywa? Na pewno łączność satelitarna bardzo zależy od warunków atmosferycznych. Nie mam internetu tą drogą, ale w naszej firmie korzystamy z transmisji danych w ten sposób. Rzadko (np. dwa razy w roku) , ale bywają pady nawet godzinne. Po prostu zero transmisji. Zależy to od częstotliwości i położenia satelity - bywa, że jeden serwis padł a drugi działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 20.07.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Jest to normalne radio WiFi. Mam kierunkową antenę skierowaną na komin w RSP w Wyględach (tam jest stacja bazowa). Działa od wczoraj więc na razie trudno o miarodajne doświadczenia. Ale wczoraj bez problemu miałem transfer 14-15 kBps więc 128kbps jest rzeczywiste. Firma to http://www.skynet.net.pl różnie biroą za instalację (w zalezności od promocji) od 200 do 300 zł. Umowa niestety na rok, potem można zrywać z miesięcznym wypowiedzeniem. Za to jest karta WiFi na moją własność. Czy ma ktoś doświadczenia z programem Skype ? Albo możecie zaproponować sensowną telefonię czy wideofonię po Internecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 20.07.2004 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Super, że stacja bazowa WiFi jest w RSP w Wyględach - będę miał jeszcze bliżej . To jest doskonała wiadomość, bo ja się już martwiłem o Internet w naszych okolicach. Maco, jeśli chodzi o Skype'a to owszem mam z nim doświadczenia, choć zdecydowanie preferuję komunikację tekstową (np. Tlen). Skype to świetny program do komunikacji głosowej. Oferuje zdecydowanie najlepszą jakość głosu, wprost rewelacyjną - nie do odróżnienia od analogowego telefonu. Warto tylko kupić do niego dobry mikrofon. Nie taki za 15 zł z supermarketu (żeby był dobry dżwięk trzeba go trzymać dosłownie w buzi) a powiedzmy za ok. 50 zł z MediaMarktu a najlepiej zestaw słuchawki z mikrofonem na jednym pałąku. Skype pozwala oczywiście na rozmowę tylko komputer-komputer. Może też być w jedną stronę głos a w drugą tekst, jeśli drugi rozmówca nie ma mikrofonu, choć mało kto wie, że awaryjnie rolę mikrofonu może spełniać również słuchawka (wpięta tylko do gniazdka mikrofonowego). Jakby co to mój nick na Skype'ie to również ckwadrat. Jeśli chodzi o komunikację wideo, to możesz wykorzystać prawie każdy komunikator, np. Tlena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 20.07.2004 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Witam Grupkę Kampinoską! Mam prośbę - czy ktoś może słyszał o firmie, która buduje "pod klucz" domy na jakimś osiedlu w okolicach Kampinosu? Wdzięcznam będę za info.... Pozdrowionka dla wszystkich Luśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 20.07.2004 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Hej Luśka! Są przynajmniej 2. Jedna: AIG Lincoln zbudowała duże, luksusowe, strzeżone osiedle domów pod klucz w Lipkowie i mają chyba jeszcze wolne. Zobacz sobie tutaj: http://www.aiglincoln.com.pl/pl/residential/ Druga budowała w Zaborowie osiedle normalnych domków i wiem, że budują pod klucz na zamówienie. Jeśli chcesz to wezmę namiar, bo to rzut beretem ode mnie (strony www chyba nie mają). Najlepiej jednak, jak kupisz sobie środową Wyborczą, bo tam (w dodatku Nieruchomości) jest sporo ogłoszeń tego typu. Rozumiem, że w Łodzi są ogłoszenia regionu łodzkiego, więc jutro kupię Gazetę i przejrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 20.07.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Dzięki Ci o wielki Ckwadracie O te informacje prosił mnie znajomy ze Stanów, bo przymierza się do powrotu na stałe do kraju i o czymś takim dowiedział się tam. Głównie chodzi o to, czy nie jest to firma-krzak i jak to wyglada cenowo. Każda wiadomość cenna Pozdrawiam upalnie Luśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 21.07.2004 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Luska, to osiedle strzezone w Lipkowie nazywa sie Osiedle Kampinos, jest bardzo ladne, ladnie rozplanowane wewnetrzne drogi. Mam na tym osiedlu dwojka znajomych, moj synek chodzi tam do przedszkola Montessori. Jedynym mankamentem jest wysoka cena tych domow i male ogrodki. Pytanie z innej beczki.... czy ktos z was moze polecic solidnego dekarza, bedziemy klasc dachowke juz pod koniec sierpnia. Dzis bylam umowiona z jednym dekarzem na wycene, ale sie nie zjawil Bardzo dziekuje za pomoc. Wasza sasiadka z Zielonek (gmina Stare Babice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 22.07.2004 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 ozzie, A możesz podać dokładniejsze namiary na to przedszkole ? Właśnie szukamy nowego dla naszej Małgosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.07.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Pytanie z innej beczki.... czy ktos z was moze polecic solidnego dekarza, bedziemy klasc dachowke juz pod koniec sierpnia. Dzis bylam umowiona z jednym dekarzem na wycene, ale sie nie zjawil Bardzo dziekuje za pomoc. Wasza sasiadka z Zielonek (gmina Stare Babice) Ozzie, mogę ze spokojnym sumieniem polecić ekipę dekarzy, która kładła dachówkę ceramiczną u mnie i na co najmniej kilku domach w najbliższej okolicy. W razie czego możesz przekonać się na własne oczy, jak robią. A robią dobrze i względnie tanio (ok. 20% taniej niż ekipy polecane w DachPlusie i Dachluksie). Tel: 0-696-28-12-88 (pan Władysław - szefuncio). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 22.07.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Witam, Poszukuję ładnej metalowej barierki na taras\balkon.Czy ktoś zna namiary na producenta lub sklep w naszej okolicy? Pozdrawiam,Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 22.07.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Ckwadrat, dzieki za namiary na dekarzy Maco, podaje strone internetowa przedszkola, do ktorego chodzi moj synek. http://www.warsawmontessori.edu.pl/ Jest to angielsko-jezyczne przedszkole, nie jest to przedszkole z "elementami Montessori" (takich jest kilka w Wwie), ale tzw "pure Montessori". Nasz 5 letni Oscar chodzil w UK do przeszkola Montessori (jego starsza siostra tez, wiec mam troche "doswiadczenia" z praktryczna strona systemu edukacji Montessori), po przyjezdzie do Polski byl bardzo niechetnie nastawiony na zmiany, ale juz po pierszym dniu w Casa dei Bambini powiedzial: "do Montessori jest takie jak moje Monte". Z czystym sumieniem moge polecic to przedszkole na osiedlu Kampinos, jest dosc male (17 dzieci, od 2 lat do 6), ale swietnie prowadzone. Nam zalezalo, aby Oscar mial kontakt z jez. angielskim, po roku pobytu w Polsce mowi tak samo dobrze, jak w UK. Dzieci sa z rodzin "mieszanych", angielsko-polsko jezyczne, a takze dzieci polskie, ale kazde (nawet te polskie) potrafi porozumiec sie w jez ang. Moja kolezanka dowozi swojego synka az z Nasielska (jakies 50 km w jedna strone), ja dowoze z Bielan, inna znajoma z Podkowy Lesnej. Jezeli jestes zainteresowany, polecam przyjechac i zobaczyc. Jak bedziesz dzwonil popros o Hanie Tarnowska, ktora prowadzi Monte w Lipkowie, jej siostra Malgosia prowadzi Casa dei Bambini przy Lazienkach. Pozdrawiam ozzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 22.07.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 ozzie, ja też myślałam o tym przedszkolu,szukałam nawet namiarów w sieci,bezskutecznie,a poza tym przjeżdzając przez Lipków nie widziałam żadnych szyldów,cho c wydawało mi się,że były kiedyś (dzięki za link,bo już myślałam,ze przedszkole się wyprowadziło Obawiam się jednak,że cena nas powali.Czy możesz napisać, ile kosztuje? A jak poza tym oceniasz przedszkole pod pozostałymi względami,co sądzisz o metodzie i idei Monte w praktyce? Bardzo dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 22.07.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 opal, poniewaz moje dzieci nigdy nie chodzily do innego przedszkola niz Montessori, nie bede w stanie porownac go z innymi. Nie jest moim celem robienie reklamy Casa dei Bambini, co moge napisac, to wylacznie wlasne spostrzezenia i wyrazic wlasna opinie. Nasze starsze dziecko ma prawie 9 lat, z czego dwa lata spedzilo wlasnie w przedszkolu Montessori (przez 17 lat mieszkalismy w UK, na prowincji, nasza corka chodzila do najstarszego w UK przedszkola Montessori, a potem 3 klasy szkoly podstawowej prowadzonej w duchu zalozen Marii Montessori). W zeszlym roku przyjechalismy do Polski, choc nasza corcia dobrze mowila po polsku, nigdy wczesniej nie chodzila do polskiej szkoly. Uwazam, ze zarowno i przedszkole, jak i szkola daly jej swietny start w zyciu. Teraz skonczyla 2 klase w Polske, w przeciagu 6 miesiecy dogonila polskie dzieci jesli chodzi o jez. polski. Polecam poczytac o zalozeniach Marii Montessori, bo dlugo by o tym pisac, w internecie powinno byc sporo na ten temat. http://www.montessori.pl/nowewww/Pedagogika/zasady_pedagogiczne.htm http://www.montessori.pl/nowewww/Pedagogika/podstawowe_pojecia_pedagogiczne.htm Co dalo jej przedszkole Montessori? Dluga jest lista, ale na pewno: radosc z poznawania nowych rzeczy, systematycznosc, wiare w siebie, pewnosc siebie (nie mylic z pycha). Nasz corcia (a takze mlodszy synek) uwielbiaja poznawac "do glebi" tematy, ktore ich interesuja, ktore akurat przerabiaja, umieja korzystac z encyklopedii, atlasow. Nasz pieciolatek zaczyna juz czytac proste zdania po angielsku, potrafi wymienic wszyskie kontynety, opowiedziec o rozwoju zaby , jest samodzielny (Monte kladzie na to duzy nacisk), pomaga mlodszym dzieciom, uczy sie od tych starszych. Po prostu lubi tam chodzic, bo czuje sie tam bezpiecznie, nie ma wsrod dzieci agresji, nie ma w klasie halasu, jest duzo ruchu na swiezym powietrzu (niezaleznie od pogody). Nasz synek jest bardzo zywym dzieckiem, ale potrafi sie swietnie skupic, uwielbia muzyke i sport. Nie bylo jeszcze dnia, kiedy by powiedzial, ze nie chce "isc do szkoly", teraz w wakacje mowi nam "I miss my Monte". Co do ceny, to nie ukrywam jest drogo. My placimy 5000 zl za semestr , ale z tego co sie orientuje, to niektore przedszkola w Wwie licza i 1200 zl za miesiac. Jest to duzy wydatek, ale chcielismy aby Oscar tez mial mozliwosc kontaktu z metoda Montessori. No a drugi powod, to jak pisalam wczesniej, aby mial kontakt z jezykiem angielskim (choc w domu mowimy i tak po angielsku teraz kiedy jestesmy w Polske, w Anglii nacisk byl na polski, teraz jest na odwrot, jak narazie przez prawie rok ten system zdaje egzamin). Jezeli jestes zainteresowana, to moge na priva podac telefon do Hani Tarnowskiej, ktora prowadzi to przedszkole na osiedlu Kampinos (jest to dol wolnostojacego domu). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 22.07.2004 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Brzmi zachęcająco.Miałam watpliwości, co do metody,czy nie jest zbyt "kostyczna",choć główne założenia oceniam pozytywnie i podobają mi się. Niestety,cena nie jest zachęcająca dla nas,a wręcz zaporowa. Pozdrawiam i dziękuję bardzo za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 23.07.2004 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Dzięki ozzie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 26.07.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 Wyszliśmy z wprawy w budowaniu, więc jedziemy pobudować trochę zamków na piasku . Do zobaczenia za 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 26.07.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2004 No to fajnie macie... Opal-cie się dobrze i zbierajcie siły do budowlanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts