ckwadrat 13.08.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Jutro i pojutrze (sobota i niedziela) jest festyn w Zielonkach. Wybiera się ktoś przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 14.08.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2004 Ja też w sprawie imprezy - czy znacie w naszej okolicy (najlepiej niedaleko od trasy do Leszna) jakiś kameralny lokal - restaurację, która organizuje zamknięte imprezy rodzinne? Chciałbym wynająć salę na ok. 15 - 20 osób wraz z poczęstunkiem na 3-4 godziny. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam, Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 15.08.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 JMaciek - możesz spróbować Kampinówkę ( http://www.salmix.pl/kampinowka.html ) w Izabelinie obok dyrekcji KPN. Stylowe wnętrza, bardzo dobra lokalizacja, na uboczu i praktycznie w lesie, dużo terenu do spacerów i zabaw dla dzieci. Obsługa miła choć jedzenie takie sobie, co mieliśmy okazję sprawdzić na chrzcinach kilka miesięcy temu. Na takie uroczystości czy spotkania w większym gronie można wynająć całą górną salę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.08.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Wczoraj chyba był tezpiknik rodzinny w Kampinosie. A z innej "beczki" to czy robiliście rozeznanie co do wywozu szamba ?Jaka firma najlepsza ?Jakie rozliczenie (kurs, czy od metra) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 16.08.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Ej Maco - my tu o jedzeniu a ty o szambie ... Dorzucę jeszcze temat ochrony - kto jest najlepszy w okolicach Leszna (widziałem Solid i Scorpiona - może są jeszcze inni), jakie są opinie o takich firmach? Jaką udało się Wam wynegocjować cenę za monitoring - Solid proponuje 80 zł netto/m-c ale już powiedzieli, że jak znajdę nizszą ofertę to oni dadzą taką samą cenę - więc myślę, że te 80 to cena wyjsciowa do negocjacji w dól. Czy warto brać od nich nieodplatnie nadajnik (czy są z tym związane kruczki) czy tez lepiej kupic własny? Pozdrawiam, Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.08.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Maciek, Ja mam SOLID. Wtedy kiedy wyboierałem (kwiecień 2004) to był ze swoimi 80zł najtańszy. Ale wiem, że naciski na innych spowodowały zdrową konkurencję i generalnie dobre tendencje obniżkowe. W moim "przetargu" brały udział Skorpion i Juwentus. Darmowy nadajnik był jednym z atutów SOLIDa. Nie doczytałem się żadnych króczków, używam i na razie odpukać nie miałem potrzeby używania. jedyna różnica między Skorpionem, to fakt, że Skorpion 2-3 dziennie objeżdża "swoje" domy a SOLIDa widziałem o wiele wiele rzadziej (2-3 razy w tygodniu maksimum). U mnie na ulicy jest większość Skorpionów więc mamy objazdy i dobrą finansowo umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 16.08.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 Do mnie trafił dopiero pan z SOLID ze swoją ofertą. Czytałem tu na Forum, że Solid nie cieszy się dobrą opinią i dlatego szukam informacji o innych firmach w okolicy - widziałem Scorpiona - jakie zdanie o nich mają Twoi sąsiedzi? Czy działają tu też inne znane firmy? Odnośnie nadajnika to na tą kwestię uczulił mnie mój instalator - Solid przesłał mi wzór umowy o monitoring z użyczeniem nadajnika i tam w par. 9 pkt.2b czytamy: "w przypadku rozwiązania przez ABONENTA lub z jego winy umowy przed upływem ............... miesięcy od daty jej zawarcia, ABONENT zobowiązany jest do uiszczenia na rzecz SOLID-u kary umownej w wysokości ................... złotych." Chcę sprawdzić czy w umowie bez użyczenia też jest taki zapis - jeśli nie to świadczyłoby to o tym, że nadajnik otrzymujemy za darmo ale przy rozwiązaniu umowy musimy za niego zapłacić. Pozdrawiam,Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.08.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2004 W mojej umowie nie ma takiego zapisu. Mam 3 miesięczny okres wypowiedzenia, po którym SOLID przychodzi i zabiera nadajnik. I już ! Sąsiedzi są chyba zadowoleni ze Skorpiona równie dobrze jak ja z SOLIDa. Najlepiej byłoby sprawdzić kogoś poszkodowanego... Jednym z kryterów wyboru były refernecje z moje firmy, która używa SOLIDa od paru lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.08.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Ja na pewno wezmę Skorpiona. Solid prawdopodobnie dokonuje kontrolowanych włamów (nawet do nas), żeby w ten sposób nakłonić do skorzystania z ich usług. Skorpion ma poza tym bazę w Wyględach, dosłownie rzut kamieniem od naszej budowy. I faktycznie, jak jestem na działce to widzę jak po polach, gdzie są budowy jeżdzi Skorpion a nie Solid. Najcześciej jednak dwie załogi interwencyjne - Solida i Skoropiona - stoją na tym samym skrzyżowaniu. Zupełnie inaczej rozmawia się też z handlowcami jednej i drugiej firmy - Solid jest namolny i niegrzecznie bezpośredni; Skorpion - uprzejmy i konkretny. Może to szczegół, ale w jakiś sposób pokazuje to, jacy ludzie zatrudniani są w jednej i drugiej firmie i jakie to rokuje stosunki na przyszłość - po podpisaniu umowy. Jak ostatnio rozmawiałem z przedstawicielami obu firm cena była +/- 10 zł taka sama (Solid chyba brał 80 zł; Skorpion - 90 zł; netto), o ile sobie dobrze przypominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 18.08.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 ckwadrat,Ja miałem inne wrażenie z kontaktami z handlowcami... I z doświadczeń z pracy nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że charakter osoby z którą się kontaktujemy świadczy o charakterze wszystkich innych zatrudnionych w tej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 18.08.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 No to mam dylemat ... Na forum znalazlem niepochlebne opinie o Solid - z drugiej strony firma w której pracuję jest ochraniana przez Solid i współpraca układa się dobrze. Mój instalator też poleca Solid - zwrócił uwagę na fakt, że jest to duża firma i przestrzega standardów - np. nigdy go nie wpuszczono do zastrzeżonych pomieszczeń a w innych firmach ochroniarskich mógł się do nich dostać i nikt nie robił żadnych trudności. O Scorpionie wiem niewiele - moze więc ten trzeci - Juwentus - widzę ich w Lachtorzewie - czy mają bazę blizej Leszna i czy ktoś ma jakieś o nich informacje? Pozdrawiam, Maciek PS. Ckwadrat - czy trafiłeś na pana P. Łuczaka z Solid ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.08.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Ja już nie pamiętam, jak ten handlowiec się nazywał.. Ale wydzwaniał do mnie i był namolny w sposób za bardzo spoufalający się, czego nie cierpię. No i niestety te kontrolowane włamy (prawie nic nie ginie a zostaje ich ulotka - dosłownie!!!) z mojego własnego doświadczenia i mojej rodziny to moim zdaniem dyskwalifikacja czy wręcz mafijne metody. W przeciągu kilku lat pare razy słyszałem ponadto niepochlebne opinie o Solidzie - byla nawet z nimi jakas afera w Starych Babicach (pisala Wyborcza o tym) ale już nie pamietam o co chodzilo (poszukam w necie). Moja negatywna opinia o Solidzie nie jest zatem na pewno wynikiem konktaktowania się z jednym handlowcem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 18.08.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 U mnie w pracy przewinęło się kilkanaście agencji. Solid jako jedyny został więcej niż 2 lata i dalej mamy z nimi umowę. Nasz człowiek, który jest w firmie odpowiedzialny za wybór agencji pracuje już ponad 10 lat na tym stanowisku i on też najlepiej ocenia Solid. Dla mnie to najważniejsza była referencja. Oprócz tego oferta najatrakcyjniejsza spośród Skorpiona i Juventusu. ckwadrat, do Ciebie było włamanie jak solid jeszcze nie działał w tych okolicach. Oni tu są dopiero od kilku miesięcy. Wtedy działał tu tylko Skorpion i ja słyszałem właśnie takie opinie o tych włamaniach o skorpionie. Ale w sumie takie praktyki może robić każdy i może nawet nie w ramach firmowego przyzwolenia ale na własną rękę... trudna sprawa. Z innej strony patrząc obie firmy oferują bardzo podobne usługi i żadna nie gwarantuje 100% zabezpieczenia przed włamaniem i okradzeniem. Myślę, że liczy się plakietka na domu, że obiekt monitorowany a już jaka firma to chyba sprawa mniejszej wagi. Na mojej ulicy jest o tyle fajnie, że 2 ma solida a 4 skorpiona i w pewnym sensie i jedni i drudzy czuwają i się starają bo widzą oddech konkurencji na plecach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 18.08.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Hmmm.... temat ochrony zostawmy na boku a powróćmy do sprawy bezpieczeństwa sanitaryjnego - Maco - jak Twoje rozeznanie wśród szambelanów - masz jakieś preferencje? Czy orientujesz się czy ich beczkowozy są przystosowane do "szybkozłączki strażackiej" (chyba tak to się zwie ) - zastanawiam się nad zrobieniem przyłącza do szamba w ogrodzeniu a nie chciałbym robić tego w ciemno i później z tego nie korzystać... Pozdrawiam, Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 18.08.2004 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Na razie odzew szambelański jest mizerny. Myślę, że szybkozłączka strażacka to standard więc ja bym robił w ciemno... Gea-nova w Babicach bierze 12zł za m3 a facecik z Borzęcina bierze 100zł za kurs (ma bekę o pojemności 7m3). Więc w tym zestawieniu Gea-nowa wygląda atrakcyjniej. Teraz próbujemy się umówić z sąsiadem (mamy mniej więcej po 7-8m3 szamba) żeby gea-nowa przyjechała do nas swoim dużym beczkowozem (chyba ok20m3) i wybierała nasze szamba za jendym kursem. Nie wiem czy uda się jakąś cenę wynegocjować ale może przy długoterminowej umowie coś się da. Będę informował. A czy ktokolwiek inny ma jakieś przyjemności w tym pięknym temacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.08.2004 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 [...]Ale w sumie takie praktyki może robić każdy i może nawet nie w ramach firmowego przyzwolenia ale na własną rękę... trudna sprawa. To jest bardzo możliwe, że ktoś tam sobie nabija punkty przed szefami. [...]Myślę, że liczy się plakietka na domu, że obiekt monitorowany a już jaka firma to chyba sprawa mniejszej wagi. Dla mnie ma to wielką wagę. Nie chciałbym dać zarobić nieuczciwej firmie. Oczywiście za rękę ich nie złapałem, więc trudno tu wyrokować. Niemniej, ja pozostaję do nich uprzedzony dość skutecznie i raczej trwale. Na mojej ulicy jest o tyle fajnie, że 2 ma solida a 4 skorpiona i w pewnym sensie i jedni i drudzy czuwają i się starają bo widzą oddech konkurencji na plecach A to jest na pewno najlepszy układ - jedna agencja pilnuje drugiej i vice versa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 19.08.2004 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Nie chcę bronić Solidu ale z tego co pamiętam Solid dopiero od 2-3 miesięcy oferuje usługi w tym rejonie, bo wczesniej nie miał patroli i grupy interwencyjnej. Jest oczywiście możliwy do przewidzenia bardziej perfidny scenariusz: Scorpion robi bałagan, zostawia ulotkę Solidu a potem się pojawia delikatnie polecając swoje usługi.... Ale może to 3-dno albo 4-te... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badi 20.08.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Widzę ,że są duże problemy z ochroną mienia. Ja jeszcze nie wybrałam, ale widzę, że nie będzie łatwo. Do mnie na budowę przynieśli ulotkę Solidni, ale nie jestem przekonana. Wiem tylko, że firma od alarmu musi być niezależna od firmy ochraniającej - ze względu na przekazywanie informacji o instalacji wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badi 20.08.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Czy ktoś z Was buduje się w Łomiankach i okolicy tzn. Dąbrowa Leśna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 20.08.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Maco, Drogi Sąsiedzie,powaliłeś mnie. Proponuję rozstrzygnąć sprawę dogłębnie,tym bardziej,że zaintrygowała mnie dno 5 i 7.Domagam się omównia sprawy osobiście w przepięknych okolicznościach przyrody.... badi, wprawdzie właśnie się stamtąd ewakuowałam,ale sentyment pozostał. ps.Przejeżdżałam tamtedy dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts