Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

adenium

Recommended Posts

My tu o agencjach ochrony a ja już wiem, że najcenniejsze są dane, których żadna agencja nie upilnuje. Wczoraj padł mi dysk - partycja systemowa nie dała się nawet sformatować :roll:. Szlag trafił całą pocztę i kontakty (x2). Masakra. A dysk ledwo skończył rok, więc z gwarancji nici. Obciąłem eksperymentalnie 2GB i dopiero dało się sformatować. Ale jak długo toto ustrojstwo Samsunga pochodzi.. to będzie wiadomo, jak na dłużej zniknę z forum :cry:

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj padł mi dysk [...]Szlag trafił całą pocztę i [...]

3 x B = Backup - Backup - i jeszcze raz Backup = i śpisz spokojniej :D .

S.M.A.R.T. nic nie raportował? Dysk niczym nie dał się potraktować - np. narzedziami Ontrack'a, może czymś ze strony producenta? Tak czy siak po takim numerze nie należy mu już wierzyć i poświęcać cennych danych...

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Odnośnie agencji to wydaje się, że trwa zacięta walka o klienta. Ze mną Solid i Scorpion rozmawiały o 80 zł netto miesięcznie plus bezpłatna dzierżawa nadajnika a dziś rozmawiałem z sąsiadem, który niedawno podpisał umowę z Solid za 50 zł - widać, że agencje są skłonne ochraniać za taką kwotę aby tylko nie podpisać umowy z konkurencją.

Z mojego punktu widzenia Scorpion ma tę przewagę, że ma załogę w Wyględach i drugą w samym Lesznie, a Solid w dzień stoi w Wyględach a na noc przejeżdża do Leszna (druga załoga jest w Błoniu).

Pozdrawiam,

Maciek Jot

3 x B = Backup - Backup - i jeszcze raz Backup = i śpisz spokojniej :D . [..]

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Tak, tak. Trzymam się żelaznej zasady, że dane trzymam na innych partycjach niż system, co okazało się pierwszy raz w życiu zbawienne. Oczywiście ważniejsze dane (przede wszystkim fotki) wypalam sobie na płyty. W poczcie też staram się nic nie trzymać i od razu zapisywać na dysk. Ale jak zwykle katastrofa przychodzi w najmniej spodziewanym momencie..

Witajcie sąsiedzi!

Podczytuję trochę o ochronie, i nerwy mną telepią. :evil: U nas na osiedlu gnieździ się Securitas i opłata wynosi 150 miesięcznie. Jeszcze nie mieszkamy, ale alarm jest podłączony i każdego (prawie) ranka ekipa łapie jakiegoś fachowca. Przynajmniej wiemy, że faktycznie reagują, tylko czemu tak drogo?

Joskul,

witaj :D

faktycznie drogo.Kto ustalał/negocjował tę cenę?Może porozmawiaj z sąsiadami?

I co to znaczy,że codziennie łapią fachowca?Czy jest powiadamiana o tym policja?

Z tego,co pamiątem Wasze osiedle jest dość "zorganizowane" czy w związku z tym cena była ustalana wspólnie dla całego osiedla?

Czy jest to jedyna agencja działająca na tym obszarze?

Cena jest dla całego osiedla, i to po negocjacjach! Wszystkie domy są pod opieką Securitasu, który ma patrol nocny na terenie osiedla. Patrol nie wzywa policji, tylko dzwoni do nas, że ujęto faceta o nazwisku takimtoatakim, i pyta, czy ma on prawo wchodzić do naszego domu. Jeśli potwierdzimy, to poprzez podanie odpowiedniego hasła odwołujemy alarm. Panowie fachowcy notorycznie zapominają wyłączyć alarm po wejściu do domu, stąd te kłopoty. A tak w ogóle, to w tym tygodniu przeprowadzamy się. :D Dwumiesięczny poślizg zepsuł nam, a głównie dzieciom wakacje, spędzone w mieście. No ale trudno, niedługo będą miały świeżego powietrza pod dostatkiem. Pozdrowienia!

Joskul,

skoro tak,to może warto tyle płacić.U Was sytaucja jest inna-jak na osiedlu w mieście,a raczej lepszą skoro reagują natychmiast-macie dla siebie tylko ochronę.

Gratuluję przeprowadzki!! :D

Koniecznie napisz jak się wszystko udało i opisz pierwsze wrażenia.

Pozdrawiam

ps.zajrzyj na pw

Witajcie,

postanowiłem wyciągnąć Grupę z dołu spisu na same wyżyny ;)

U nas spory ruch - ekipa stawia już ściany, idzie im nawet szybko i czysto. Dziś moje spostrzeżenia laika zweryfikuje kierownik budowy.

Zadziwiła mnie ilość decyzji, jakie trzeba podjąć już na etapie startu - kominy, stropy, dachy itp itd. Na szczęście trochę się przygotowaliśmy i jakoś idzie. Ale znawcy tematu twierdzą, że prawdziwe zagwozdki zaczną się przy wykańczaniu - w naszym przypadku pewnie wiosną.

Pozdrowienia :D

M

My tu o agencjach ochrony a ja już wiem, że najcenniejsze są dane, których żadna agencja nie upilnuje. Wczoraj padł mi dysk - partycja systemowa nie dała się nawet sformatować :roll:. Szlag trafił całą pocztę i kontakty (x2). Masakra. A dysk ledwo skończył rok, więc z gwarancji nici. Obciąłem eksperymentalnie 2GB i dopiero dało się sformatować. Ale jak długo toto ustrojstwo Samsunga pochodzi.. to będzie wiadomo, jak na dłużej zniknę z forum :cry:

Przeciez dyski Samsunga maja trzyletnia gwarancje - sprawdz w papierach, moze dostaniesz nowy dysk...

Przeciez dyski Samsunga maja trzyletnia gwarancje - sprawdz w papierach, moze dostaniesz nowy dysk...

Racja, dzięki Tomasz. Przywędrowałeś do Kampinosu aż z Jury? Czy jest też Janów w KPN?

Słuchajcie,

Wczoraj wieczorem sąsiad zauważył, że w rogu naszej działki jest jakiś duży czarny ptak.

Zaintrygowani poszliśmy tam (obok słupa elektrycznego dla tych co widzieli działkę) i rzeczywiście okaząło się, że jest ptak wyglądem podobny do bociana chyba ze złamanym skrzydłem (tak nienaturalnie opuszczonym do dołu), który bardzo się na nasz widok zdenerwował ale nie mógł latać więc tylko klekotał dziobem.

Musieliśmy naszego psa jakoś uwięzić bo niedałby spokoju ptakowi. Stwierdziliśmy, że to najprawodpobniej czarny bocian lecąc do Afryki albo trafił na linię energetyczną albo z innych względów uszkodził skrzydło i nie mógł dalej lecieć.

Zaczęliśmy wydzwaniać na różne pogotowia, straże miejskie, numery gminne i schroniska dla zwierząt ale większość numerów nie odpowiadała (było koło 20:00-21:00) bądź nie "zajmowała się ptakami tylko zwierzakami" cytat ze schroniska na Paluchu...

Rano dodzwoniliśmy się do ZOO gdzie chętnie ptaka przyjmą ale nie mają środków ani czasu żeby go zabrać. Poradzili umieszczenie go w kartonie ! Niby OK ale ptak miał ponad metr i dziub półmetrowy ostry więc... ja w pracy a żona nie podejdzie.

W końcu na poziomie zadania stanał nasz Kampinowski PN. Po telefonie w ciągu 2 godzin przyjechał pan z panią, złapali bociana w karton i zawieźli do zoo. Powiedzieli, że prawdopodbnie ten ptak już zostanie w zoo...

I tak się skończyła przygoda z czarnym bocianem w Wiktorowie !

Szukam na gwałt kogoś kto potrafi zamontować szybkozłączkę strażacką do szamba - mój hydraulik nigdy tego nie robił a chyba bym nie chciał, aby się uczył na moim szambie - kto coś takiego może wykonać - panowie od szamba?

Jeśli macie namiary na tego typu fachowca to proszę o kontakt.

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Niestety dzisiaj się dowiedziałem, że bocian miał skomplikowaną operację kości "barkowej". I nawet złożenie kości mimo długiego czasu operacji przebiegło pomyślnie, ale bocian nie wybudził się po narkozie :cry: :cry:

Był bardzo wycieńczony.

Nauczka na przyszłość, żeby nie czekać na służby tylko samemu takiego zwierzaka jaknajszybciej dowieźć do opowiedniego miejsca.