ckwadrat 04.05.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Ja natomiast przez długi weekend walczyłem z napełnianiem gruzem i śmieciami kontenera 5 m3. BYŚ chciał 290 zł, jakiś niemarkowy pan miejscowy (602673049) wziął 250 zł. Robota koszmarna - na jedną parę rąk to 2 dni ciągłej pracy a niestety bez dopłat tylko przez taki czas może kontener być podstawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 06.05.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Hej,współczuję ckwadrat, ja wczoraj cały dzień walczyłem z bałaganem, zostawionym przez ekipę tynkarzy. Nie wyczyścili zaprawy z podłóg i ... same jakieś mocne wyrazy cisną mi się na usta. pozdrawiam z weekendem (dla mnie niestety pracowitym).Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 06.05.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Hej, współczuję ckwadrat, ja wczoraj cały dzień walczyłem z bałaganem, zostawionym przez ekipę tynkarzy. Nie wyczyścili zaprawy z podłóg i ... same jakieś mocne wyrazy cisną mi się na usta. pozdrawiam z weekendem (dla mnie niestety pracowitym). Marcin A masz już wylewki? . No bo w zasadzie powinno sie tynkować przed ich wylaniem. Jeśli masz tylko chudziaka, to resztkami zaprawy się nie przejmuj, no chyba, że są to naprawdę duże kupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 06.05.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Hej,wylewki będę miał robione niebawem, na razie tylko chudziak.Problem w tym, że tej zaprawy nazbierało się sporo, zwłaszcza przy ścianach, więc muszę powalczyć. Boję się, żeby resztki zaprawy nie zniszczyły izolacji z folii. PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 06.05.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Marcin Zanim zrobisz wylewki chudziaka, Poszukaj starej receptury z czasów rzymskich .Jak Rzymianie budowali koszary w czasach podboju Europy .Będziesz miał zabezpieczony dom radiestezyjnie na 200%. .Ja dopiero teraz przeczytałem o wiedzy radiestezyjnej jaką posiadali Rzymianie .(dlatego mieli takie zdrowe wojsko) .To tak jak byś pod całym domem położył płytę z marmuru Jak bym budował dom jeszcze raz ( nie będę)to bym zrobił taką wylewkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 09.05.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Hej, chyba nie wszystko o tych Rzymianach zrozumiałem M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milorzab 09.05.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Witajcie! Budujemy się (tzn. ja i mąż) w Wyględach. Na Sosnowej, czyli w okolicach Leśnej w stronę Warszawskej. Udało mi się przebrnąć przez 30 stron tego watku i już nie zadam wszystkich pytań, jakie miałam na początku.Ale jednak...1. Proszę o kontakt do mądrego, rozsądnego kierownika budowy. Czepialskiego inspektora juz mamy.2. Proszę o kontakt do tynkarzy wewnętrznych. Chodzi mi o tynki cementowo-wapniowe?3. Czy byliście zadowolni z usług Dachlux'u? Pomijam cenę, która jak rozmumiem była dość wysoka.4. Czy Waszym dzieciom się podoba na wsi? Czy planujecie je wysłać do podstawówki do np. Borzęcina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 09.05.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 MarcinM Rzymianie w czasach ekspansji na Europę budowali koszary .na płytach betonowych , który składał się z rzecznego piachu ,wapna i białka zwierzęcego (czyli starego miesa itp. )to był podstawowy skład fundamentów ( chudziaka dziśiejszego).Tyle pamiętam z tego co wyczytałem . Dzięki tym płytom wylanym, wojsko było zabezpieczone przed ciekami wodnymi .,i stawiali gdzie chcieli swoje koszary .Nam ,została namiastka z tego, czyli chudziak ,ale bez odpowiedniej receptury.Ja to tak zrozumiałem .Po przeczytaniu tej informacji. Warto zgłebić ten temat przed wylaniem ,Jakby nie,było dom budujesz dla siebie .Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 10.05.2005 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Witajcie milorzab, po moich przygodach z polecanymi na forum tynkarzami raczej nikogo nie polecę. Z mojej perspektywy jednak wybrałbym teraz nie cementowo - wapienne a gipsowe. Mam z gipsu parter i na razie nie narzekam. Ekipa też była ok, robili także u ckwadrata. (swoją drogą jeszcze raz dzięki za namiar ckwadrat - teraz ćwiczę Twojego speca od wylewek Dachówki (cementowe) kupowałem w hurtowni Piotr w Lesznie - dostałem lepszą cenę niż w hurtowniach w Babicach i okolicach. Włodek W. - dzięki za uzupełnienie. Żebym wiedział wcześniej ..... Pozdrowienia MarcinM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 10.05.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Witajcie! Budujemy się (tzn. ja i mąż) w Wyględach. Na Sosnowej, czyli w okolicach Leśnej w stronę Warszawskej... Witam bardzo bliską sąsiadkę! To faktycznie rzut kamieniem ode mnie. Jeśli chodzi o kierownika to w naszych okolicach jest do wzięcia co najmniej dwóch. Jeden to mąż sołtysowej, drugi mieszka na Leśnej, na jej asfaltowym przedłużeniu w stronę Zaborowa, pierwszy dom po prawej stronie, zaraz przy tabliczce Wiktorów. Tynkarzy polecam gipsowych - z cementowo-wapienymi jest o wiele więcej roboty. Dachówkę brałem właśnie w Dachluksie i byłem zadowolony i z obsługi i z cen (jak ja kupowałem 2 lata temu, mieli niskie ceny). A czy naszym dzieciom spodoba sie na wsi, to dopiero zobaczymy (ja jeszcze nie mieszkam). Mój synek, jak już jest na budowie, to za nic nie chce z niej wracać - jest przecież tyle górek do przekopania i kałuż do wychlapania . Jeśli chodzi o podstawówkę w Borzęcinie to oczywiście chcemy tam go wysłać. Ale może być z tym problem, bo to inna gmina (i np. do Wyględ nie jeździ autobus szkolny). Nasz mały miał nawet problem z przedszkolem. Dostał się do borzęcińskiego dopiero w tym roku, a zapisywaliśmy go juz testowo w zeszłym roku i wtedy sie nie dostal. Jest bardzo dużo napływowych dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 10.05.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Ja natomiast polecam przujrzenie się szkole w Zaborowie. Podobno zachodzą w niej zmiany na lepsze dzięki nowej dyrektor. Atutem jest niewątpliwie bliskość i gimbus pod sam dom prawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 10.05.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Ja natomiast polecam przujrzenie się szkole w Zaborowie. Podobno zachodzą w niej zmiany na lepsze dzięki nowej dyrektor. Atutem jest niewątpliwie bliskość i gimbus pod sam dom prawie. W Zaborowie nie maja chyba tylko sali gimnastycznej albo jest za mala bo zajecia WF odbywaja sie na korytarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 10.05.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Ja też czasem fikałam koziołki na korytarzu i żyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ditu 10.05.2005 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Witam wszystkich serdecznie i prosze o wciagniecie na liste Grupy Kampinoskiej. Buduje sie w Zaborowie - miedzy przychodnia Medikor a stacja diagnostyczna. Domek mam w stanie surowym zamknietym i w tym roku ruszam z wykonczeniem wnetrz... wreszcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 11.05.2005 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ckwadrat, wiem, ze masz mlodego hovawarta My chcielibysmy kupic hovka sunie pod koniec sierpnia/na poczatku wrzesnia. W sierpniu przeprowadzamy sie do domu Przegladalam ostatnio forum klubu hovawarta. Wyglada na to, ze ludzie sa skloceni, zrobila sie taka nieciekawa sytuacja miedzy hodowcami. Myslalam o hodowli Palacowe Pieknosci. Moze ty bys mi mogl podpowiedziec na co zwrocic uwage kupujac szczeniaka, wybierajac hodowle. Chcialabym psa z rodzinnej hodowli. Mozesz napisac na priva, lub w dziale "zwierze tez czlowiek", jest tam moj post o hovkach. Dziekuje i pozdrawiam sasiadow z grupy kampinoskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.05.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Witam wszystkich serdecznie i prosze o wciagniecie na liste Grupy Kampinoskiej. Buduje sie w Zaborowie - miedzy przychodnia Medikor a stacja diagnostyczna. Domek mam w stanie surowym zamknietym i w tym roku ruszam z wykonczeniem wnetrz... wreszcie! Witaj Ditu! Ja też się wreszcie (od października) wziąłem za wykańczanie ale im bliżej końca, tym więcej problemów z jakością wykonania (boli każda nierówna fuga), wyborami (już zdecydowana koncepcja potrafi się znudzić zanim dojdzie do zakupu), przerwami (na wiele rzeczy trzeba czekać i tygodniami - np. na glazurę czy bramę garażową, nie mówiąc o schodach), dlatego radzę jak najszybciej sobie to organizować i to od razu na kilka etapów do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.05.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Ckwadrat, wiem, ze masz mlodego hovawarta My chcielibysmy kupic hovka sunie pod koniec sierpnia/na poczatku wrzesnia. W sierpniu przeprowadzamy sie do domu Przegladalam ostatnio forum klubu hovawarta. Wyglada na to, ze ludzie sa skloceni, zrobila sie taka nieciekawa sytuacja miedzy hodowcami. Myslalam o hodowli Palacowe Pieknosci. Moze ty bys mi mogl podpowiedziec na co zwrocic uwage kupujac szczeniaka, wybierajac hodowle. Chcialabym psa z rodzinnej hodowli. Mozesz napisac na priva, lub w dziale "zwierze tez czlowiek", jest tam moj post o hovkach. Dziekuje i pozdrawiam sasiadow z grupy kampinoskiej Ozzie, sytuacja wśród hovków, czy raczej ich właścicieli nie wygląda tak źle, jak na forum pewnego prywatnego klubu. Jak kupowalismy Etnę, ponad rok temu, były już tego początki ale nie wiedzieliśmy zupełnie, o co w tym wszystkim chodzi i kto ma rację. Teraz juz wiemy . Jeśli chodzi o szczeniaki to szkoda, że nie możesz poczekać do przyszłego roku - po udanym debiucie Etny na Międzynarodowej Wystawie w Łodzi w długi weekend (dostała najlepszą możliwą ocenę - doskonałą; wyżej jest już jest tylko podium ale z taką samą oceną) przymierzamy się do założenia hodowli. Możesz swobodnie korzystać z forum ( http://forum.hovawart.pl ) oficjalnego Klubu Hovawarta przy Związku Kynologicznym ( http://www.klub.hovawart.pl ). Tam znajdziesz m.in. rzeczowe informacje o nowych miotach. Ponieważ jednak oficjalny klub jest w Poznaniu, założyliśmy w kilkanascie osób (p.w. z Warszawy i okolic) stowarzyszenie "Klub hovawarta w Polsce" i właśnie pracujemy nad uruchomieniem strony www i oczywiście forum. Przy wyborze hodowli wiele nie poradzę bo nie znam ich z wyjątkiem właśnie Pałacowych Piękności (z niej braliśmy Etnę i jesteśmy bardzo zadowoleni) oraz nowej hodowli Von Suagra ( http://www.hovawart-suagra.com/stronaglownapolska.htm ) w Zaborowie (miot właśnie jest sprzedawany - mają jeszcze 2 suczki). Jeśli chodzi o same szczeniaki, najlepiej zdać się na wybór hodowcy (my tak zrobiliśmy) - bo on najlepiej je zna i właściwie dobierze (np. nie dominującego psa do rodziny, w której są małe dzieci). Na priva podaję Ci do mnie telefon, jakbyś chciała jeszcze bardziej szczegółowych informacji. Praktycznie w każdy następny weekend (jeśli tylko nie będzie padać) będę najpewniej na budowie z Etną, więc możesz podjechać to pogadamy i zobaczysz przy okazji hovka w akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ditu 11.05.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 ckwadrat, ja mam wlasnie taki zamiar, zeby planowac na kilka etapow do przodu... zobaczymy jak to wyjdzie. W chwili obecnej robie rozeznanie w wielu sprawach: 1. zbiornik na gaz - mam nadzieje ze kiedys bedzie mozna podlaczyc sie do sieci z ziemnym, a swoja droga to nie rozumiem czemu Zaborow i najblizsze jego okolice jeszcze go nie maja. W Bozecinie przeciez jest i kawalek dalej w strone Leszna - w Zaborowku rowniez go maja. Skad sie wziela ta "dziura gazowa" ? Rur im zabraklo? 2. przylacze wodociagowe - sasiedzi maja zrobione prywatne przylacze wiec jesli chcialbym sie do niego podlaczyc... trzeba dole zaplacic i osobno za projekcik. W chwili obecnej czekam na oststeczna "sume" jesli bedzie za drogo to chyba poczekam. 3. szambo - chcialbym wybudowac przydomowa oczyszczalnie sciekow, slyszalem jednak, ze sa problemy... wybieram sie do KPN z przykladowym projektem na rozmowe 4. odkurzacz centralny (ckwadrat, za co dales 1600zl?) 5. szukam namiarow na ekipe do tynkow cementowo-wapiennych 6. musze zrobic projekt instalacji c.o. i wodno-kanalizacyjnej... znacie kogos? To tak na poczatek Jesli mozecie cos doradzic... zgory, wielkie dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.05.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 [...] 1. zbiornik na gaz - mam nadzieje ze kiedys bedzie mozna podlaczyc sie do sieci z ziemnym, a swoja droga to nie rozumiem czemu Zaborow i najblizsze jego okolice jeszcze go nie maja. W Bozecinie przeciez jest i kawalek dalej w strone Leszna - w Zaborowku rowniez go maja. Skad sie wziela ta "dziura gazowa" ? Rur im zabraklo? No właśnie też liczę na podpięcie do gazociagu ale pewnie w najbliższych 2-3 latach nic z tego nie będzie. W zeszłym roku była w Wyględach robiona ankieta przez gazownię i ponoć mało chętnych się zgłosiło . 2. przylacze wodociagowe - sasiedzi maja zrobione prywatne przylacze wiec jesli chcialbym sie do niego podlaczyc... trzeba dole zaplacic i osobno za projekcik. W chwili obecnej czekam na oststeczna "sume" jesli bedzie za drogo to chyba poczekam. Jeśli masz wodę na działce to wierć studnię głębinową. My z sąsiadami wybudowaliśmy prywatny wodociąg, jak się okazało, że z własnej wody nici. Weź pod uwagę, że wodę ze studni będziesz miał za darmo (ważne przy podlewaniu ogrodu) ale dola za wodociąg pewnie wyjdzie mnijesza niż koszt studni. 3. szambo - chcialbym wybudowac przydomowa oczyszczalnie sciekow, slyszalem jednak, ze sa problemy... wybieram sie do KPN z przykladowym projektem na rozmowe My tez chcieliśmy oczyszczalnię ale jak starając się o pozwolenie, KPN odsyłał nas do gminy a gmina do KPN, to daliśmy spokój. Może teraz coś się zmieniło... 4. odkurzacz centralny (ckwadrat, za co dales 1600zl?) Za instalację - rurki, gniazdka i ich montaż w murach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ditu 11.05.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 W gminie w Lesznie powiedziano mi, ze KPN bedzie musial wydac opinie dotyczaca budowy przydomowej oczyszczalni ze wzgledu na to, ze moja dzialka znajduje sie na terenie otuliny KPN. Zadzwonilem wiec do KPN i tam dowiedzialem sie od kogos z dzialu ochrony srodowiska, ze... cytuje: "KPN popiera takie inicjatywy ale chcieli bysmy zobaczyc projekt tej oczyszczalni". Mam zamiar wybrac sie tam z wstepnym projektem i dowiedziec ich opinii.To w gruncie rzeczy zalatwianie sprawy od tylu, bo normalnie powinienem zlozyc w Starostwie Powiatu Zachodnio-Warszawskiego zgloszenie o budowie obiektu nie wymagajacego pozwolenia na budowe i czekac 30 dni... jesli nie dostalbym odpowiedzi brac sie za robote. W Starostwie powiedzieli mi jednak, ze poprosza gmine w Lesznie o opinie, a wtedy Leszno poprosi o opinie KPN. Postanowilem wiec najpierw dowiedziec sie co na temat budowy sadzi sam KPN... jesli spodoba sie im projekt to wchodze na oficjalna droge. ckwadrat, w jaki sposob wyszlo Ci 1600zl za instalacje jak zestaw montazowy na 3 gniazda kosztuje 350zl? Ja chce wykonac ta instalacje osobiscie. Jaka wybrales jednostke centralna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts