Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

adenium

Recommended Posts

Ckwadrat, mam jeszcze jedno pytanko. Pisales gdzies na forum o budowie oczyszczalni w Zaborowie. Czy wiesz cos wiecej na temat lokalizacji? Znajomi mieszkaja w Babicach, kawalek od tamtejszej oczyszczalni, ale przy silnych wiatrach dopadaja ich specyficzne zapachy... i bynajmniej nie jest to swieze powietrze znad KPN

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie zaglądałam wczoraj, a tu taki ruch.

Dziękuję za opinie i rady.

- Ckwadrat(mam problem czy odmienić), czy panowie kierownicy, to kierownicy pro forma czy prawdziwi kierownicy? Mi zależy na takim, który by mi pomógł ogarnać budowę, doradził.

- Dlaczego tynki gipsowe, mi nie zależy na tym, że było szczególnie gładko, teraz mamy gładź gipsową i podoba mi się mniej niż tynki cem- wap moich rodziców.

- Ditu! Bardzo mnie zainteresował temat oczyszczalni. Jaki projekt pokażesz w KPN? W sumie mogliby wymyślić jaki projekt im odpowiada, bo my możemy krążyć wokół. Chętnie dołączymy do rozmów z KPN.

- Czy robiliście jakiś dodatkowe projekty instalacji wodno-kanalizacyjnej i elektrycznej? W projekcie domu są takie projekty i wydawało mi się, że jak zrobię małe zmiany to i tak bedzie ok. Mylę się?

- Co do szkoły, to mamy trochę czasu, moje starsze dziecko ma 5 lat, więc jeszcze dwa lata. Ale mam nadzieję, że do tego czasu uda nam sie zamieszkać.

Milorzab,

Bede mial wstepny projekt oczyszczalni z drenazem rozsaczajacym z firmy WIT-BUD ( http://www.wid-bud.pl ) To 3-komorowa mechaniczno-biologiczna oczyszczalnia, sadze ze udobrucha KPN.

Wezme od WIT-BUDu jeszcze jakies atesty, dopuszczenia i z tym wszystkim wybiore sie na rozmowe.

Jetem podobnego zdania co do tynkow cem-wap, podoba mi sie bardziej ich faktura niz tynkow gipsowych. Szukam namiarow na dobra ekipe...

ckwadrat, w jaki sposob wyszlo Ci 1600zl za instalacje jak zestaw montazowy na 3 gniazda kosztuje 350zl? Ja chce wykonac ta instalacje osobiscie. Jaka wybrales jednostke centralna?

Ja już nie pamiętam, chyba coś w końcu stargowałem. I u mnie są w sumie 4 gniazdka (dodatkowo w garażu i na strychu) i jeszcze 2 szufelki (a one były z tego co pamiętam po 100 zl), jakiś lepszy niż podstawowy rodzaj rury itd.. Gdybym miał tańsze oferty, to na pewno bym z nich skorzystał. JC jeszcze nie wybrałem.

Ckwadrat, mam jeszcze jedno pytanko. Pisales gdzies na forum o budowie oczyszczalni w Zaborowie. Czy wiesz cos wiecej na temat lokalizacji?

Nic nie wiem o lokalizacji i nie wiem, czy nawet sama gmina to wie. Na razie to są jakieś wstępne sprawy z budżetem na ten cel. Choć skoro ponoć dostali na to pieniądze z UE to musiał być choćby wstępny projekt, no i pewnie proponowana lokalizacja. Trza będzie zbadać tę sprawę.

- Ckwadrat(mam problem czy odmienić), czy panowie kierownicy, to kierownicy pro forma czy prawdziwi kierownicy? Mi zależy na takim, który by mi pomógł ogarnać budowę, doradził.

Hmmm. Wiem, że ten z Leśnej (przypomniałem sobie jego nazwisko - p. Partycki) jest w stanie samodzielnie prowadzić budowę (prowadził sąsiadowi, który tylko dawał kasę i niewiele go obchodziło). Natomiast ten drugi (notabene mój), to jakby to powiedzieć, w zasadzie tylko na postrach ekip i unikania ewidentynych błędów (choć i sam ich nie uniknął) bo porad to wiele z niego nie wyciągnąłem.

- Dlaczego tynki gipsowe, mi nie zależy na tym, że było szczególnie gładko, teraz mamy gładź gipsową i podoba mi się mniej niż tynki cem- wap moich rodziców.

Rodzaj tynków to jeden z tematów rzek na forum w stylu budować z BK czy ceramiki. Musisz sama zdecydować.

Ckwadrat, z tego co pamietam to Ty kladles gipsowe z automatu... wiem, ze polecasz ekipe...

Ile wzieli i jak szybko to sie wykonuje?

Wzięli 20 zl/m2 (albo 21 bo nie pamietam dokladnie) z materiałem (Knauff). Cały dom (ok. 500 m2) otynkowali zdaje się w 5 dni a jeszcze wchodzili sobie w drogę z elektrykami, którzy z minimalnym wyprzedzeniem kładli kable.

Witam - po dluzszej nieobecnosci

Co do Kierownika Partyckiego to raczej od pada poniewaz zaniemogl mocno na zdrowiu. Wlasnie musielismy zmienic na innego miedzy innymi z tego powodu. Zreszta jak zycie pokazalo jego tez trzeba bylo mocno trzymac za gardlo, a i wtedy czasem sie wyrwal.

W tej chwili mamy innego kierownika ( w tej chwili nie pamietam nazwiska i ciezko mi mowic o doswiadczeniach we wspolpracy z nim). Ma on wejscia w powiecie ( a tam sie obecnie odbiera budowe z tego co sie orientuje) wiec moge dac potem namiary.

Pozdrowienia

Piotrek

Witam,

Mam prosbe o namiary na ekipe tynkarzy, poniewaz moja (umowiona w zeszlym roku i potwierdzana dwukrotnie w tym roku) wlasnie mnie poinformowala ze nie bedzie u mnie robic. Ekipa niejakiego Pawla B. Jak widac umowa nie dla wszystkich jest wazna. Jeszcze mnie kurka 2 tygodnie potrzymali po skonczonych instalacjach, bo niby juz przyjezdzaja robic.

No i w zwiazku z powyzszym potrzeba nowych fachowcow.

Milorzab jesli chodzi o Dachlux to w sumie OK, tylko maja jeden problem czasami trzeba dlugo poczekac na pewne rzeczy, a niestety nie wyliczaja wszystkiego dokladnie tak jakby sie chcialo. Zalecam wiec wczesne zamowienie materialow. Nie ma natomiast problemow ze zwrotem wszelkich nadwyzek...a i potargowac sie mozna jeszcze oprocz tych rabatow ktore daja standardowo.

Moge dac namiar na dekarzy ktorzy u mnie robili. Ladnie, szybko i nie poszedlem z torbami:)

Pozdrowienia

Piotrek

Witam,

Mam prosbe o namiary na ekipe tynkarzy, poniewaz moja (umowiona w zeszlym roku i potwierdzana dwukrotnie w tym roku) wlasnie mnie poinformowala ze nie bedzie u mnie robic. Ekipa niejakiego Pawla B. Jak widac umowa nie dla wszystkich jest wazna. Jeszcze mnie kurka 2 tygodnie potrzymali po skonczonych instalacjach, bo niby juz przyjezdzaja robic.

No i w zwiazku z powyzszym potrzeba nowych fachowcow.

Pozdrowienia

Piotrek

Podalem na priv, ale podam i tu, bo wszyscy mnie o nich pytaja, p. Piekut 0-604-896-277 - ogłaszają się zreszta też na Forum. A tacy co zwodza sa niestety najgorsi, bo nawet jak w koncu przyjada to czlowiek jest wdzieczny losowi za sam ten fakt. Moze to i wystudiowana metoda co poniektorych?

Ditu

Jeżeli nie ma gazu. :( To czy sprawdzałeś już jak by wyszła PC :wink: . Masz sąsiada obok ,co produkuje i montuje 8) PC , chociaż pogadaj. Ma duże wiadomości nt. pomp i nie tylko . .Ja tak zrobiłem . :D i nie żałuję . :D instalacje CO robi dobrże za rozsądą kaskę firma Instal-net , przyłacze mi robili z planami .Z wykonania jestem zadowolony .Też dostałem namiar z polecenia

Pozdr. :D :D

Wlodek W

Pompa Ciepla mowisz....

Szczerze Ci powiem, ze nigdy nie zastanawialem sie powaznie nad zastosowaniem takiego zrodla ciepla, glownie z powodu wysokich kosztow instalacyjnych.

Rozumiem, ze masz zastosowany wlasnie taki system, czy mozesz napisac cos wiecej na temat jego eksploatacji i kosztow ogrzewania?

Pogadac nigdy nie zaszkodzi, masz jakies namiary na PC-sasiada?

Jesli chodzi o gaz, to mam cicha nadzieje, ze w trakcie przebudowy trasy Warszawa - Leszno zrobia kanalizacje i puszcza linie z gazem.... ciekawe tylko czy jestem nieporawnym marzycielem :-?

Do ogrzewania mojego domu myslalem o kociolku gazowym kondensacyjnym wspomaganym przez kolektory sloneczne, do tego wszystkiego kominek z nadmuchem DGP.

Chcialbym, zeby bylo tanio w eksploatacji i dlatego planuje dosyc czeste korzystanie z kominka. Mam rowniez nadzieje, ze kolektory sloneczne beda glownym zrodlem ciepla dla cwu w lecie i w zimie troche wspomoga ogrzewanie.

Nie wiem jak te wszystkie systemy wplyna na prace kociolka :oops: (chcialbym zeby pracowal jak najmniej), uwazam jednak ze to on bedzie sercem systemu czuwajac by temperatura w domku nie spadala ponizej okreslonej i zeby nie zabraklo cwu.

Wszystko to jeszcze na papierze, w planach i podatne na zmiany :D

Pozdrawiam

witam,

Jeden to mąż sołtysowej, drugi mieszka na Leśnej, na jej asfaltowym przedłużeniu w stronę Zaborowa, pierwszy dom po prawej stronie, zaraz przy tabliczce Wiktorów.

co do kierownika budowy to ten z rogu leśnej leżał w zeszlym tygodniu ciężko chory w szpitalu.

pozdrawiam

Witam,

Milorzab - bralismy same materialy, dekarzy mieli drozszych niz Ci co mi robili.

Namiary do dekarzy - 602367495

Co do kierownika budowy, to lepiej juz nie wspolpracowac z tym z Lesnej (pan Partycki) bo chyba juz nie jest w stanie poprowadzic solidnie zadnej inwestycji. Kierowal u mnie, ale zrobil troche kaszany i musialem do wyprostowania ( na szczescie w sama pore ) wziasc kogos innego.

Zreszta obecnie to lepiej miec takiego kierownika co ma znajomosci w powiecie, a nie w gminie.

Pozdrawiam

Piotrek.