Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa kampinoska

adenium

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ditu

Ja terz zrobiłem ogrzewanie kominkiem ,tylko że grawitacyjne. Dałem 18kw z wkladem szamotowym . teraz troche drożej :cry: , ale póżniej bedę mniej spalał drewna w kominku :D ,a jak zabraknie prądu :( to DGP nie działa tak dobrze ,bo jest inny system rozprowadzenia :wink: ,a przynajmniej tak mi się wydaje ,chyba że sie mylę Czy myslałeś o rekuperatorze z GWC .,albo przynajmniej o samej instalacji przewodów do i odprowadzającygh na początek :wink: .Bardzo obniża koszty ogrzewania 8) :D

Gmina Leszno nieźle sobie pogrywa. Zamiast chronić OKPN to lokuje tam uciążliwe dla środowiska fabryki...

"Bez raportu oddziaływania na środowisko, wbrew planom miejscowym wyrosła w Gawartowej Woli fabryka styropianu i pianki polietylenowej. Kontrowersyjnej inwestycji przyklasnęły władze gminy Leszno, które wydały decyzję o warunkach zabudowy.

Budowę oprotestowali mieszkańcy Gawartowej Woli. Odkryli, że z planu zagospodarowania zniknął bardzo ważny zapis dotyczący wykluczenia "formy produkcji i usług o technologii zagrażającej środowisku". Usunięcie tego zapisu umożliwiło samorządowcom wyrażenie zgody na powstanie fabryki."

Więcej: http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_050525/warszawa_a_8.html

To co zrobila gmina Leszno to poprostu SKANDAL!!! :evil:

Nie tylko rece opadaja, ale noz sie sam otwiera w kieszeni.

Jak mozna bylo pozwolic na budowe fabryki w okolicach KPN, ktorej technologia moze zagrazac srodowisku? Gdzie tu rozum?

To ja chce wybudowac przydomowa oczyszczalnie, ekologiczna, spelniajaca normy, klasy czystosci, itp itd. i w gminie pierwsze co mi mowia... "KPN bedzie musial zaopiniowac".

Czegos chyba nie rozumiem skoro mozna taki toksyczny rodzynek postawic :o :o :o

A ekspertyze oddzialywania na srodowisko.... zrobimy po wybydowaniu.

PARANOJA!!!

Wydaje sie czlowiekowi, ze zyjemy z coraz wieksza swiadomoscia o ochronie srodowiska, staramy sie minimalizowac zewnetrzne oddzialywania, a nawet odbudowujemy ekosytemy... a tu... "ptak sra sam sobie w gniazgo"

Przepraszam za jezyk, ale nosi czlowieka jak slyszy takie rzeczy.

Pozdrawiam,

Ditu

Witam,

Obawialem sie, ze to nigdy nie nastapi... :roll: Myslalem, ze budowa trwa wiecznie, ze nigdy nie przestane dowozic cement, gips, kleje, wylewki itd. :roll:

A jednak! Zaczynam instalowac meble i wkrotce rozpoczynamy przeprowadzke!!! :D

Zanim to sie jednak stanie musze przerobic intalacje gazowa w kuchni bo okazalo sie, ze instalacja nie pasuje do przywiezionych mebli i piecyka.

Poszukuje "gazownika z uprawnieniami" ktory przerobi rurke w kuchni i podlaczy piecyk. Czy ktos z Was ma takie namiary?

Pozdrowienia dla wszystkich sasiadow - zarowno tych zaawansowanych na budowie jak i tych dopiero rozpoczynajacych badz planujacych budowe.

Przemek72

Wlodek,

Dzieki.

Tez sie doczekasz ale wtedy bedziesz mial juz dosc sklepow z materialami budowlanymi, meblami, wyposazeniem. Ja nie moge doczekac sie weekendu dla siebie, rodziny, znajomych bez zalatwiania czegos zwiazanego z budowa.

Ponawiam pytanie o "speca" od przerobek instalacji gazowych.

Pozdrawiam,

Przemek

Z może ktoś może mi polecić przyzwoitego kierownika budowy. Szukam i szukam, a stoję w miejscu.

A poza tym: z domem jest generalnie wiecej pracy, jak zbudujemy, kupimy meble, to niedługo będzie trzeba malować drewniane okna, kosić trawnik, wymieniać wodę w oczku wodnym i przycinać drzewka. Patrzę na moich rodziców, to wiem. Ale mój mąż bardzo chciał budować i gdzieś dzieci trzeba pomieścić. A z wolnym czasem już jakiś czas temu się pożegnałam.

Z może ktoś może mi polecić przyzwoitego kierownika budowy. Szukam i szukam, a stoję w miejscu.

A poza tym: z domem jest generalnie wiecej pracy, jak zbudujemy, kupimy meble, to niedługo będzie trzeba malować drewniane okna, kosić trawnik, wymieniać wodę w oczku wodnym i przycinać drzewka. Patrzę na moich rodziców, to wiem. Ale mój mąż bardzo chciał budować i gdzieś dzieci trzeba pomieścić. A z wolnym czasem już jakiś czas temu się pożegnałam.

Milorzab,

Trudno nie zgodzic sie z tym co napisalas ale wciaz wierze, ze te dodatkowe obowiazki moga dac duzo satysfakcji. Ladny trawnik, zadbane drzewka i oczko wodne - trzeba na to wszystko jeszcze troche poczekac ale wiosna czy latem trudno nie cieszyc sie z takich widokow. Ponadto oprocz tych "przykrych" obowiazkow bedzie wiele zalet - spedzanie czasu na tarasie, cisza itd.

Chetnie pomoglbym w temacie kierownika budowy ale swojego z pewnych wzgledow polecic nie moge i nie chce.

Pozdrawiam,

Przemek

• 2 weeks później...

Witam,

Kilka dni temu znalazlem na budowie ulotke TPSA - oferowali tanie podlaczenie do sieci. :o :D

Skontaktowalem sie z kobieta podpisana pod ulotka i obiecala wkrotce do mnie oddzwonic aby umowic sie na spotkanie.

Czy ktos z Was dostapil juz tego zaszczytu?

Czego spodziewac sie po TPSA w naszych rejonach?

Pozdrawiam,

Przemek

Witam.

Przemek72

Mozna sie spodziewac tylko szumu informacyjnego.

Ja juz wypelnilem w 12-u ostatnich miesiacach 3 podania i podpisalem 2 umowy i jeszcze 2 razy potwierdzalem przez telefon (ostatnio jakies 2-3 tygodnie temu) z TPSA a i tak nikt nie potrafil powiedziec czy bedzie mozna miec telefon i kiedy. Podobno maja rozbudowywac centrale telefoniczna w Zaborowie, ale jakos do konca nikt tego nie potwierdzil.

Ale kto wie...trzeba byc dobrej mysli:). Moze bedzie krocej niz 20 lat:)

Pozdrawiam

Piotrek

Ja i moi sąsiedzi już na jesieni spotkalismy się z naszej inicjatywy z przedstawicielem TPSA i wypełnialiśmy stosowne dokumenty, po czym otrzymaliśmy odpowiedź, że brak możliwości technicznych na kablowe połączenie (linię radiową można było dostać od ręki). Ale teraz sam przedstawiciel zostawia ulotki i sam się umawia na spotkania, więc być może rozbudowują centralę. Szczegółów nie znam bo dokumenty oddałem sąsiadowi, który miał się spotkać z tą kobietą.

Właśnie dzwoniła do mnie TPSA w celu potwierdzenia zamówienia na linię telefoniczną (widać sąsiad spotkał się z przedstawicielką i oddał jej dokumenty). Pytali się, czy chcę Neo, więc być może rozbudowali już w naszej okolicy niezbędną ku temu infrastrukturę lub są w trakcie.

Jeśli chodzi o projektanta to mogę podac namiar na projektanta, ktory robił projekt (z ramienia Gaspolu) u mnie i u Przemka72: Piotr Sulkowski, 696-052-056.