Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Witaj Prumela! Jak widać macie taki plan jak my! Na dniach odbierzemy projekt po adaptacji i będziemy się zmagać z starostwem. My nasz domek będziemy budować w Kiekrzu k.Poznania. Marzy nam się wystartować z budową jeszcze w tym roku! A Wy dokładnie gdzie budujecie Tymka? :p

Super, ze tak blisko Poznania :D Bedziemy robic konsultacje :wink:

My będziemy budowac w Nekli, 35km od Poznania w kierunku Warszawy, jakby kto nie wiedział gdzie Nekla :lol:

Pozdrowionka

Ania

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już nie możemy się doczekać kiedy my napiszemy, że ruszamy z budową! Wiemy gdzie jest Nekla. Pozdrawiamy wszystkich Tymowiczów! :D Projekt cały czas w adaptacji. Może odbierzemy go już w najbliższy poniedziałek. I tylko pieczątka, że uzgodniono wyjazd na drogę i do Starostwa! i oczywiuście duże pokłady cierpliwości w oczekiwaniu na pozwolenie!

A czy nikt z Was budujących nie myślał by nie robić lanych schodów tylko np. na drewnianej konstrukcji? takie lane schody wydają mi się bardzo ciężkie! i mało eleganckie nie potrafię sobie ich wyobrazić później jak by je wykończyć? Napiszcie proszę jakie macie wizję zagospodarowania schodów. Dzięki!

Witam Beato i Rafale, Schody o konstrukcji drewnanej to bardzo eleganckie i takie coś widzieliśmy u znajomych, ale był umieszczony w salonie czyli jest dobry tylko w salonie albo w dużym holu i jest drogie (znajomy wydał za nie 12 tys) a w Tymku jest prawie jak klata schodowa i mi sie wydaję ze nie ma sensu zrobić drewnane schody i dlatego zrobiliśmy lany a na to będzie ułożony z desek. Wiem że Kasia i Piotrek planują z drewna.

Pozdrawiam

Witam

Beato i Rafale co do schodów to zgadzam się z Jolą i Jarkiem. My też robimy betonowe. Trochę je zmodyfikujem - spoczynek będzie bez schodu.

Fakrycznie schody drewniane ładnie wyglądają ale żeby dobrze wyglądały muszą być solidne, a co za tym idzie drogie. Zawsze możesz obłożyć schody betonowe drewnem to też super wygląda. Widziałem takie u kuzyna.

A właśnie odebraliśmy decyzję na pozwolenie na budowę przyłącza energetycznego. Jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym roku będzie prąd na działce. Narazie będziemy ciągneli prąd do budowy fundamentów od rodziców. :lol:

Pozdr

Monia i Daniel

Witam wszystkich Tymowiczów. Teraz mam dla Was pytanie czego jeszcze nie było :) . chodzi nam o przydział mocy energetycznego dla Waszego Tymusia, czyli na jaka moc deklarowaliscie w rejonie energetycznym i czy decolowo czy prowizoryczne. My deklarowaliśmy w stycznu przydział mocy 13 kW i to docelwo, mają przyłaczyć nam do 26 styczna 2008. A teraz korzystamy od sąsiada od 24 maja podczas kopania studni.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi! Fakt drewniane schody są bardzo drogie! A jeśli chodzi o prąd to my też deklarowaliśmy się na 16kW niby dużo ale w naszej energetyce mówiono nam, że obecnie przy tak dużej ilości podłączanych sprzętów w domu większa moc jest bezpieczniejsza. I oczywiście więcej kosztuje :-?

Mirek i Renata z Koszalina Witam wszystkich tymowiczow jezeli chodzi o schody to my robimy drwniane

betonowe też sa drogie wylanie a potem oblozyc to drewnem to kosztuje ok 14 tys

Drewniane wyjda taniej w 8tys mozna sie zmieścic

a może jeszcze taniej

My budujemy tymka w koszalinie i mamy juz pozwolenie jestesmy na etapie jwylanych fundamentow oraz wymórowanie bloczkow

i teraz już bedziemy piac sie do gory no zobaczymya pozatym jesto tymek z podwijnym garazem

i tarasem nad garazem

Mirek i Renata z Koszalina Witam wszystkich tymowiczow jezeli chodzi o schody to my robimy drwniane

betonowe też sa drogie wylanie a potem oblozyc to drewnem to kosztuje ok 14 tys

Drewniane wyjda taniej w 8tys mozna sie zmieścic

a może jeszcze taniej

My budujemy tymka w koszalinie i mamy juz pozwolenie jestesmy na etapie jwylanych fundamentow oraz wymórowanie bloczkow

i teraz już bedziemy piac sie do gory no zobaczymya pozatym jesto tymek z podwijnym garazem

i tarasem nad garazem

Nie zgadzam się z tym co Mirek i Renata napisali że betonowe schody + obłozenie drewnem tyle kosztuje. Policz ile wyniesie za betonowe schody: potrzeba tu ok 180 kg stali fi 12 żebrowane (za ok tona kosztuje 3200zł cena z maja) + ok tona cementu (ok 500zł) i pół wywrotki zwiru (wywrotka zwiru u nas ok 200-300zł) z wywrotki no -[my to mieliśmy beton podczas lania stropu + taras+ schody wejściowe + schody wewnętrzne 5500zł] i robocizna majstra która wchodzi jako koszt budowy domu 8) no i nie całe m3 drewna ok 500zł i do tego robocizna stolarska (2000zł) 8) no to gdzie tu masz 14 tys???????? Mój znajomy robił schody drewnane (zaznaczam on jest jednobiekowy a na samym koncu 4 stopnie zabiegowe) przed wigilią 2006 wydał za materiały plus robociżna 12 000zł 8)

Pozdrawiam

Witam! Dzisiaj ekipa Majstra Andrzeja deskowali i papowali dach naszego Tymka i potrwa to do soboty albo do poniedziałku i będziemy pożegnali z majstrem Andrzejem, a szkoda bo przezwyczaliliśmy się do super ekipy :cry: . Mamy już blacharza, który będzie układał nam blachę na początku października (10zł za uładanie 1 m2 blachy i 10 zł za 1 mb obróbki blacharskiej - wyniesie nam ok 4400zł) i przymieziamy się za ogrodzieniem działki - mamy narazie dwóch fachowców do wyboru jegen by zrobił pod koniec wrześnie a drugi w połowie października. i na tym byśmy skonczyli pracę z budowy. A na zimę będziemy zaglądali do różnych banków i będziemy szukali jak najbardziej korzystne kredyty.

Na weekend może będę wklejał aktualne zdjęcia naszego Tymusia

Pozdrawiam

Mirek i Renata milo mi ze ktos czyta moje uwagi

napewno masz racje ze drewniane sa drogie znajomy ze Szczecina robil betonowe schody i obkladal drewnem i wyszlo mu 14 tys ale moze przepłacil nie twierdze ze ja mam racje poprostu podalem przyklad

Ale i tak my robimy drewniane sa eleganckie i nie sa takie ciezkie

ale to sie jeszcze okaze

Chciałm sie pożegnać z fanami Tymka :cry:

Niestety, my go nie wybudujemy :( Okazało się, że na naszej działce może stanąć dom o dachu max. 30 stopni.... :evil: Życie bywa okrutne.

Życze wszystkim powodzenia!

Pozdrawiam

Ania

:o Coo? max 30 stopnie? to jaki dom ma być?? Przy takim spadku dachu to przeważnie domy parterowe albo piętrowe albo czterospadowe a rzadko domy z poddaszem. Wielka szkoda że przez głupie gminne status planu gaspodarowania przestrzennego nie możecie budować Tymusia :evil:

Niestety, nie sprawdziłam jakie sa warunki zabudowy, ale przezmyśl mi nie przeszło, że coś takiego wymyślą, skoro dookoła sa dachy do 45 stponi :-?

Marzylismy o domu z poddaszem, pomijam fakt, że parterowy zajmie pół działki a wielka to ona nie jest - 730 m kw. :roll:

Znalexliśmy coś takiego, ale projekt wymaga kilku przeróbek a nie wiem jeszcze czy wszystkie są możliwe...

Pozdrawiam

Ania