arektoja 05.12.2011 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Ja mam zasypane fundamenty ale jeszcze nie wylałem płyty i mogę na spokojnie poprowadzić przewody stąd moje pytanie co będzie lepsze?? Pod płytę będzie lepsza pełna, okrągła, długa rura. Dopiero na zewnątrz możesz ją wpuścić w ocieplenie. Kominiarz poddał mi fajny pomysł, żeby kratkę zrobić skierowaną w dół tam, gdzie zaczyna się styropian (nad cokołem). Kształtki możesz dobrać wymiarami do grubości styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 05.12.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Pod płytę będzie lepsza pełna, okrągła, długa rura. Dopiero na zewnątrz możesz ją wpuścić w ocieplenie. Kominiarz poddał mi fajny pomysł, żeby kratkę zrobić skierowaną w dół tam, gdzie zaczyna się styropian (nad cokołem). Kształtki możesz dobrać wymiarami do grubości styropianu. Mówisz o rurze z PCV (kanalizacyjnej) czy zwykłej stalowej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 05.12.2011 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 PCV fi 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 05.12.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Fajny pomysł z tą oszczędniejszą pompką do ciepłej wody. My i tak będziemy ją tylko czasowo załączali rano i wieczorem, żeby nie wychładzać wody w zasobniku. Twoja praca wykonana na budowie robi wrażenie, no i w końcu będziesz miał chyba więcej czasu dla rodziny... Tą pompkę do ciepłej wody podlącz nie do pieca a do zwykłego gniazdka, a w gniazdko włóż programator. I będzie załaczał ją tak jak ustawisz, np od 7 do 9 i wieczorem od 19 do 22 a w soboty i niedziele wedle uznania. Są takie programatory na 7 dni coś za 20 PLN. Dzięki za słowa uznania. Czasu dla rodziny mam nawet mniej, bo teraz wykańczam dom sąsiadowi:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 05.12.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Brunet, Udało się - poniżej link do zdjęć naszej instalacji el. https://picasaweb.google.com/115944276166734129708/5Grudnia2011?authkey=Gv1sRgCJeOw7iriPuKigE# Mamy odbicie lustrzane - zdjecia były robione przed samymi tykami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRISZA80 05.12.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Bertolo, u was jak zawsze pięknie - my wybralśmy dzisiaj kuchnię, kotłownia już w płytkach - zaczeli montować piec i łazienka na dole się kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 06.12.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Ja mam poprowadzone rurą stalową prostokątną jak kupywałam kominek z kratki.pl to od razu miła pani poleciła mi co jeszcze trzeba i wszystko gra (już była próba palenia w kominku) Bertolo ładniutkie te światełka w łazience !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 07.12.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Brunet, Udało się - poniżej link do zdjęć naszej instalacji el. https://picasaweb.google.com/115944276166734129708/5Grudnia2011?authkey=Gv1sRgCJeOw7iriPuKigE# Mamy odbicie lustrzane - zdjecia były robione przed samymi tykami Super! Dzięki za zdjęcia. Ja też mam lustrzane odbicie... Jak macie połączone kable w puszkach? Potrzebowałbym dokładnej fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 08.12.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Zastanawiam się nad domofonem. Jeden pójdzie do wiatrołapu lub przedpokoju na parterze (chyba raczej do przedpokoju), a drugi na poddasze w przedpokoju gdzieś w okolicach drzwi do łazienki. Czy to dobra koncepcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 09.12.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Zastanawiam się nad domofonem. Jeden pójdzie do wiatrołapu lub przedpokoju na parterze (chyba raczej do przedpokoju), a drugi na poddasze w przedpokoju gdzieś w okolicach drzwi do łazienki. Czy to dobra koncepcja? Ja domofon tylko na dole jak już wejdę na górę to nie zamierzam nikomu otwierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 09.12.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Ja domofon tylko na dole jak już wejdę na górę to nie zamierzam nikomu otwierać Poniekąd słuszne podejście A na dole w którym miejscu masz domofon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Maciek 09.12.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Ja domofon tylko na dole jak już wejdę na górę to nie zamierzam nikomu otwierać Witam. Pomimo, iż już etap budowania Tymka u nas szczęśliwie zakończony, czasem tutaj zaglądam, kibicując wszystkim Tymkowiczom i przypominając sobie, jak to u nas było z budowaniem...ile dylematów czy tak, a może inaczej... Temat domofonu też był u nas długo analizowany, czy tylko na dole, czy i na dole i na górze. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na dwa domofony. Jeden jest zawieszony na ścianie pomiędzy gabinetem a salonem. (Dodatkowo mamy włącznik otwierania furtki jeszcze przy samych drzwiach wejściowych.) Domofon między gabinetem a salonem jest bardzo wygodny w użyciu. Pod ręką. Nie trzeba podchodzić do samych drzwi, żeby ustalić kto i po co. A jeśli gość mile widziany, to otwieram furtkę przez domofon. Kiedy dochodzę do drzwi wejściowych, goście też w tym samym czasie dochodzą do drzwi wejściowych po drugiej stronie i nie muszą dodatkowo czekać przy furtce, moknąć, czy stać np. na śniegu. Drugi domofon zamontowaliśmy na górze w holu, na ścianie przy wejściu do małego pokoju. I naprawdę się przydaje. Kiedy jest się zajętym na górze (łazienka, dziecko....cokolwiek) i nie można akurat zostawić wszystkiego i zejść na dół, można gościa poprosić przez domofon, żeby chwilkę zaczekał i można otworzyć chociaż furtkę przez domofon, żeby gość mógł się schować pod daszkiem i zaczekać. Kiedy np. leżysz chory w łóżku, albo dzwoni ktoś bardzo wcześnie rano czy późno w wieczorem, czasem nie chce się zwyczajnie schodzić na dół, żeby dowiedzieć kto to i o co chodzi. Wystarczy na górze nacisnąć guzik i wszystko jasne. Od przybytku głowa nie boli...Lepiej mieć więcej ułatwień, aniżeli za mało:) Pozdrawiam Tymkowiczów i życzę przyjemności w budowaniu, bo w Tymku mieszka się super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 10.12.2011 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Mam tuż przy drzwiach wejściowych nad światłem po prawej stronie stojąc twarzą do drzwi. Chyba zagmatwałam troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 10.12.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Może ktoś z Was pamięta jaka jest powierzchnia podłóg w Tymku. Planuję podłogówkę na całości, poza garażem . Podniesiona ścianka o 2 max-y. Mam 3 wartości powierzchni po podłodze wg osób,które mierzyły do wyceny i chciałabym porównać jak to mniej więcej wygląda u innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 11.12.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Może ktoś z Was pamięta jaka jest powierzchnia podłóg w Tymku. Planuję podłogówkę na całości, poza garażem . Podniesiona ścianka o 2 max-y. Mam 3 wartości powierzchni po podłodze wg osób,które mierzyły do wyceny i chciałabym porównać jak to mniej więcej wygląda u innych U nas panowie od wylewek wyliczyli 190m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 12.12.2011 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Może ktoś z Was pamięta jaka jest powierzchnia podłóg w Tymku. Planuję podłogówkę na całości, poza garażem . Podniesiona ścianka o 2 max-y. Mam 3 wartości powierzchni po podłodze wg osób,które mierzyły do wyceny i chciałabym porównać jak to mniej więcej wygląda u innych U nas też było ok 196 m2 powierzchni. Zastanówcie się, czy robić podłogówkę w sypialni i pokojach dzieci ze względu na regulację temperatury. W pokojach dzieci lepiej gdy jest ciepło, gdy odrabiają lekcje i się bawią, a w nocy powinno być chłodniej. Przy podłogówce temperatura raczej będzie stała i trudniej ją regulować w krótkim okresie czasu. To jest moja teoria, ale chętnie poznam Wasze przemyślenia na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 12.12.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Myślę Arektoja że masz dużo racji ja mam podłogówkę na dole u góry grzejniki, zobaczymy jak zamieszkam, ale z mieszkania wiem że u małej i u nas na noc przykręcam grzejniki bo zdrowsze jest spanie w chłodzie, a podłogówka dłużej trzyma ciepło, no ale jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 12.12.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Też mieliśmy mieć na górze grzejniki,ale teraz skłaniamy się do podłogówki na górze. Mamy pozytywne doświadczenia z podłogówką na całości przy pompie ciepła i rekuperacji. Przy gazie podłogi wydają mi się jakieś cieplejsze i wtedy faktycznie może to dawać dyskomfort w sypialniach. To takie subiektywne wrażenie po wizytach w domach ogrzewanych gazem. Po wejściu na górę mieliśmy wrażenie,że jest chłodniej mimo, że temperatura była taka sama w całym domu. Fakt,że ciepło inaczej się rozchodzi Stąd taki pomysł na podłogówkę wszędzie, oczywiście z oddzielnymi obwodami i zróżnicowaniem temperatur w poszczególnych pomieszczeniach. Oczywiście nadal nie jesteśmy pewni czy to na dobry pomysł...jak w większości kwestii przy budowie. Co człowiek to inna opinia. Jedni mówią,że podłogówka niezdrowa, inni,że zdrowa a jeszcze inni,że żałują,że nie zrobili na całości..... i każdy przekonany co do słuszności własnej opinii i mają argumenty na to oczywiście... Głowa puchnie Proponowano nam na górze ogrzewanie ścienne,ale jakoś nie możemy się przekonać...Z własnych doświadczeń wiem jedynie tyle, że w domu, w porównaniu do mieszkania w bloku powietrze jest mniej suche i temperaturę jakoś inaczej się odczuwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 12.12.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Ja dopiero wstępnie rozpoznaję temat, ale na stan mojej obecnej wiedzy wychodzi mi, że w całym domu (oprócz garażu, pomieszczenia gospodarczego) będzie podłogówka. Kaloryfery drabinkowe będą w łazienkach (oprócz podłogówki) - nie wiem jeszcze czy będą zasilane tą samą wodą co podłogówka czy też pójdzie do nich gorąca woda (jest jeszcze trzeci wariant, czyli drabinki na prąd). Dlaczego w całym domu podłogówka a nie system mieszany? Po pierwsze, dzieci są alergikami, więc dla nich podłogówka jest wskazana, a po drugie aby nie komplikować instalacji. Prawda, że mając podłogówkę nie da się zmniejszyć temperatury na noc. Jednak nie wiem czy w ogóle będzie taka potrzeba. Jednak będę chciał zostawić sobię furtkę awaryjną i pociągnąć do sypialni rurki do ewentualnych kaloryferów w przyszłości, jeśli podłogówka w sypialni się nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 12.12.2011 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Też mieliśmy mieć na górze grzejniki,ale teraz skłaniamy się do podłogówki na górze. Mamy pozytywne doświadczenia z podłogówką na całości przy pompie ciepła i rekuperacji. Przy gazie podłogi wydają mi się jakieś cieplejsze i wtedy faktycznie może to dawać dyskomfort w sypialniach. To takie subiektywne wrażenie po wizytach w domach ogrzewanych gazem. Po wejściu na górę mieliśmy wrażenie,że jest chłodniej mimo, że temperatura była taka sama w całym domu. Fakt,że ciepło inaczej się rozchodzi Stąd taki pomysł na podłogówkę wszędzie, oczywiście z oddzielnymi obwodami i zróżnicowaniem temperatur w poszczególnych pomieszczeniach. Oczywiście nadal nie jesteśmy pewni czy to na dobry pomysł...jak w większości kwestii przy budowie. Co człowiek to inna opinia. Jedni mówią,że podłogówka niezdrowa, inni,że zdrowa a jeszcze inni,że żałują,że nie zrobili na całości..... i każdy przekonany co do słuszności własnej opinii i mają argumenty na to oczywiście... Głowa puchnie Proponowano nam na górze ogrzewanie ścienne,ale jakoś nie możemy się przekonać... Macie rację, też się spotkałem z wieloma opiniami pozytywnymi tych, którzy już mieli podłogówkę. Przy gazie i kotle kondensacyjnym opłaca się mieć podłogówkę wszędzie. A jeśli jeszcze macie dobrego hydraulika, który Wam zrobi dobre sterowanie, to tym bardziej warto spróbować. Sam chciałem tak zrobić, ale mam kocioł na paliwo stałe, więc grzejniki mają podwójne zastosowanie: 1) łatwość regulacji temperatury w pomieszczeniu, 2) wyższa temperatura na kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts