atsyrut 16.04.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Wszystko przeżyłem na własnej skórze, zmianę kierownika też ... więc masz wiadomości z pierwszej ręki Wiem Twój dziennik budowy znam prawie na pamięć skarbnica wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 16.04.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Czy ktoś z Tymowiczów zamierza lub ma już kominek z płaszczem wodnym? Jakie macie opinie na ten temat? Jaka maoc kominka? jaka firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 16.04.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Bez przesady z tym zabraniem uprawnień to nie takie proste, trzeba dużo więcej "narozrabiać" niż tylko zmienić konstrukcję więźby dachowej, a co do mocy pieca to ja mam Heitz'a 24 kW (podłogówka na dole i górna łazienka i bojler na 150 litrów) taki śmieciuch na wsio palimy w nim od października i super, tylko nie pytajcie mnie ile drewna poszło bo tego nie wiem - nie było czasu policzyć. Pozdrawiam nowych Tymkowiczów i życzę mniej deszczu, bo u nas od wczoraj pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 16.04.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Czy ktoś z Tymowiczów zamierza lub ma już kominek z płaszczem wodnym? Jakie macie opinie na ten temat? Jaka maoc kominka? jaka firma? Właśnie dziś montują nam kominek z płaszczem wodnym, firmy Makroterm Migo Glass 18 kw, sami jesteśmy ciekawi, jak będzie funkcjonował i się sprawdzał, więc na razie w kwestii użytkowania, nie możemy nic napisać, sprzedawca zapewniał, że nie ma z nimi żadnych problemów i klienci są zadowoleni, zobaczymy czy my będziemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 16.04.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Mag&Tom napiszcie jaki macie kolor dachówki i kolor okien i z jakiej firmy? Dachówka - firma Erlus, brąz tytoniowy Okna - Oknoplast, rodzaj Platinium, kolor orzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 16.04.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Nam wyszło podobnie. Ekogroszek kupowałem na bieżąco i pełne załadowanie (niecałe 200 kg) starczało na 7-14 dni w zależności od temperatury na zewnątrz. Średnio wyszło ok. 500 - 600 kg miesięcznie. Tyle tylko, że u mnie piec pracuje całą dobę, bo mam ogrzewanie podłogowe. Temperaturę reguluję prostym czujnikiem na poddaszu. Ustawiłem go na 21 st. przez całą dobę. Na poddaszu mam 22 st., na parterze 20-21 st. Co do ceny, to już mi się zdarzyło zapłacić w Kołobrzegu 1030 zł za tonę! U mnie tez piec chodzi cały czas, przez 24 h/ na 365 dni w roku. Wyłaczam raz w roku żeby wyczyścić. Co do ceny u mnie najlpszy dla mnie i jest ekogroszek - "pieklorz" z kopalni piast, pakowany orginalnie na kopalni. Polecam. tyle, że teraz to już 900 PLN. Ja mam bliżej do kopalni na sląsku, dlatego mamy niższą cenę niż Ty. Jest tez czeski ekogroszek po 500 PLN za tonę. Włąsnie dzisiaj kupiłem i testuje do podgrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 16.04.2012 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 U mnie tez piec chodzi cały czas, przez 24 h/ na 365 dni w roku. Wyłaczam raz w roku żeby wyczyścić. Co do ceny u mnie najlpszy dla mnie i jest ekogroszek - "pieklorz" z kopalni piast, pakowany orginalnie na kopalni. Polecam. tyle, że teraz to już 900 PLN. Ja mam bliżej do kopalni na sląsku, dlatego mamy niższą cenę niż Ty. Jest tez czeski ekogroszek po 500 PLN za tonę. Włąsnie dzisiaj kupiłem i testuje do podgrzewania wody. Bertolo wiem, że to może nie to forum ale napisz proszę jak sobie radzisz z temperaturą i ustawieniami pieca? Też masz regulator pokojowy? A z ciekawości jakie masz parametry na piecu? Np. : - siła nadmuchu 5 (na 10), - czas podawania 15 s, - przerwa podawania 5 min, - przerwa w podtrzymaniu 30 min. Ciekawi mnie to, bo do wszystkiego sam dochodziłem i nie wiem jak to wygląda na innych piecach z podajnikiem. A testowałeś już może piec w trybie letnim? Jeśli tak, to jakiego zużycia się spodziewać tylko do podgrzewania wody? Za prąd można się spodziewać ok. 250 zł/m-c, ciekawi mnie jak z węglem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 16.04.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Czyli jak to jest z tymi krokwiami i jętkami??? Chodzi mi o Tymki ze ścianką kolankową, gdzie żeby zachować klimat Tymka trzeba je wydłużyć (krokwie) i obniżyć (jętki). Bo wychodzi na to, że niektórzy twierdzą, że trzeba zmieniać w projekcie przed wystąpieniem o PnB a inni, że można w trakcie budowy. Jeżeli nie wiązałoby się to z kosztami, bo każada zmiana w projekcie na etapie adaptacyjnym kosztuje, to nie byloby problemu i każdy zrobiłby to wtedy. Ale co jeżeli zrobimy to w trakcie budowy, a poźniej będą z tym problemy przy odbiorze budowy. Bardzo proszę o wypowiedź tych, którzy mają zmianę więźby za sobą. Kiedy i jak to robili? Kolejne pytanie o projekt zjazdu na posesje z drogi gminnej, czy konieczny? Czy jakoś to można "obejść"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodun 16.04.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witaj, Pięknie dach się prezentuje.... Super wyglad. Pochwal się prosze ile Cię kosztował gont i ile robocizna... Hej, Za m2 gontu płaciłem 27,5zł ( normalnie kosztuje chyba 32zł). Co do robocizny cena była wliczona w budowe domu. Nie kupywałem gąsiorów itd, tylko kupiłem zwykłe gonty pod kolor i majster je przecial na połóweczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodun 16.04.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam,Zastanawiam się czy docieplać tradycyjnie z woreczka czy zaszalec i kupić klej np insta stik czy ktoś to może używał i ma jakieś opinie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodun 16.04.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 acha i napiszcie prosze czy kołkowaliście styropiany, bo czytałem że do tam np 3 metrów nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 17.04.2012 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 acha i napiszcie prosze czy kołkowaliście styropiany, bo czytałem że do tam np 3 metrów nie trzeba Większość ludzi kołkuje, ot tak na wszelki wypadek, chociaż klej tak trzyma, że całego styropianu raczej nie oderwiesz. Warto kołek trochę wpuścić w styropian i ocieplić go pianką, albo kółkiem ze styropianu. Odnośnie różnych wynalazków, to trzeba mieć wiedzę i doświadczenie,*żeby tego używać i niczego nie zepsuć. Raczej stawiam na tradycyjne metody (na których majster się zna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 17.04.2012 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Czyli jak to jest z tymi krokwiami i jętkami??? Chodzi mi o Tymki ze ścianką kolankową, gdzie żeby zachować klimat Tymka trzeba je wydłużyć (krokwie) i obniżyć (jętki). Bo wychodzi na to, że niektórzy twierdzą, że trzeba zmieniać w projekcie przed wystąpieniem o PnB a inni, że można w trakcie budowy. Jeżeli nie wiązałoby się to z kosztami, bo każada zmiana w projekcie na etapie adaptacyjnym kosztuje, to nie byloby problemu i każdy zrobiłby to wtedy. Ale co jeżeli zrobimy to w trakcie budowy, a poźniej będą z tym problemy przy odbiorze budowy. Bardzo proszę o wypowiedź tych, którzy mają zmianę więźby za sobą. Kiedy i jak to robili? Kolejne pytanie o projekt zjazdu na posesje z drogi gminnej, czy konieczny? Czy jakoś to można "obejść"? Gdyby wyszukiwarka na tym forum działała jak trzeba, to wystarczyłoby wpisać "więźba" i wszystkie posty na ten temat wyświetliłyby się po kolei. A tak mniej więcej co pół roku wałkujemy te same tematy, które już kilka razy były szczegółowo omawiane. Zmiana więźby jest na tyle poważna, że Horyzont musi wyrazić na nią zgodę i ktoś z uprawnieniami konstruktora powinien się pod tym podpisać (czyli wziąć za poprawkę odpowiedzialność). Oficjalnie najłatwiej i najtaniej można to zrobić na etapie adaptacji. Sporo osób przerabia więźbę w trakcie budowy. Wymaga to tylko zgody (przymknięcia oka) kierownika budowy. Jest mało prawdopodobne, by ktoś z inspekcji nadzoru odwiedził nas na budowie, stąd taka decyzja. Na zakończenie budowy kierownik podpisuje się pod dokumentem, który stwierdza, że Tymek jest wybudowany zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 17.04.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Właśnie dziś montują nam kominek z płaszczem wodnym, firmy Makroterm Migo Glass 18 kw, sami jesteśmy ciekawi, jak będzie funkcjonował i się sprawdzał, więc na razie w kwestii użytkowania, nie możemy nic napisać, sprzedawca zapewniał, że nie ma z nimi żadnych problemów i klienci są zadowoleni, zobaczymy czy my będziemy? Możecie napisać ile Was kosztował Kominek? i przy okazji jak masz kosztorys okien OKNOPLAST to tez bym poprosił... w tym tygodniu bedą u mnie z tej firmy robić pomiary i wyceny... poprosiłbym o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgr_aggusia 17.04.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 No w pełni zgadzam się z Arektoja na temat przerabiania więźby, no chyba że ktoś ma życzliwych sąsiadów którzy naślą na niego inspektorów z PINBu, to moze mieć troszkę przerwy w budowie, moim zdaniem to Horyzont powinien już dawno ten projekt poprawić, ale im się nie chce Tymek jest tak fajnie zaprojektowany, że ci co chcą go budować i tak kupią projekt. A jeśli chodzi o zjazd to tak chyba w 2010r. wszedł przepis że jest to częśc drogi i trzeba występować o pozwolenie na budowę zjazdu, jeśli droga jest gminna to zależy od urzędników w niektórych gminach wystarczy uzgodnienie z zarządcą drogi, w innych musisz występować o decyzję, najlepiej podejść do Gminy i zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 17.04.2012 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Kolejne pytanie o projekt zjazdu na posesje z drogi gminnej, czy konieczny? Czy jakoś to można "obejść"? Ja nie robiłem. Wystąpiłem tylko o zgodę w Zarządzie Dróg Powiatowych na lokalizację wjazdu. Spytałem się w Zarządzie, czy ktoś mi zabroni wysypać gruz na mojej działce, oczywiście nie a że po tym gruzie będę wyjeżdżał na drogę powiatową, to tak przy okazji Za projekt wjazdu zapłaciłbym 1500 - 2000 zł, a za te pieniądze udało mi się właśnie wysypać i wyrównać gruz. Przed wyrównaniem w miejscu zjazdu była ok. dwumetrowa skarpa, którą musiałem zasypać. Mam nadzieję, że mi się to nie odbije czkawką w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziolasy 17.04.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Kolejne pytanie o projekt zjazdu na posesje z drogi gminnej, czy konieczny? Czy jakoś to można "obejść"? My musieliśmy w urzędzie gminy złożyć mapkę zasadniczą z wnioskiem o uzgodnienie wjazdu, poczekać 3 dni robocze (podobno mają czas do 14 dni). Otrzymaną mapkę z naniesionym przez gminę wjazdem (który został po prostu wrysowany w mapkę) należało załączyć do dokumentacji do pozwolenia na budowę. Niestety, nie było możliwości "obejścia" tego. Gmina za to opłaty nie pobrała. Ale sprawa dotyczyła uzgodnienia zjazdu na działkę, która leży przy drodze gminnej (graniczy z nią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 17.04.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Możecie napisać ile Was kosztował Kominek? i przy okazji jak masz kosztorys okien OKNOPLAST to tez bym poprosił... w tym tygodniu bedą u mnie z tej firmy robić pomiary i wyceny... poprosiłbym o info Cena wkładu + montaż to prawie 10 tyś, natomiast okna to ok 15 tyś, nie mam przed sobą Fa, więc nie jestem w stanie Ci napisać, jaka była dokładna cena okien, ale o ile pamiętam to ok 10 tyś + brama garażowa z mechanizmem to koszt tej reszty, plus do tego rolety zewnętrzne 4400 zł. Cena na 2009 rok, więc pewnie teraz będzie inna. Bardzo Cie przepraszam, ale nie wiem skąd wziął mi się Oknoplast, to jakaś bzdura okna z są z firmy Dako http://www.dako.eu/oferta,1,24,0. Pozdrawiam Mag&Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 17.04.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Od wczoraj mamy wreszcie okna :) jeszcze bez klamek (wożę w bagażniku ).......wreszcie dom nabiera prawidłowego wyglądu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 17.04.2012 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Od wczoraj mamy wreszcie okna :) jeszcze bez klamek (wożę w bagażniku ).......wreszcie dom nabiera prawidłowego wyglądu...... Prawie każda budowa, to prawdziwe szaleństwo i dom wariatów więc te okna bez klamek są jak najbardziej na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts