mgr_aggusia 13.01.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam czy ktos z was zastanawial sie nad schodami z kamienia ?lub polaczenie drzewa z kamieniem? Pytasz o schody wewnętrzne? bo ja z kamienia zrobiłam zewnętrzny stopień i ścieżkę, w środku mam drewniane jesionowe barwione tzw. dywanowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid i karolina 13.01.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam tak chodzi mi o wewnętrzne schody ostatnio widziałam schody z prześwitem, z drzewa gdzie wyciete były półłuki i wmontowany byl półokragły granit tak jakby dywanik-cos pieknego. Wklejcie zdjęcia swoich schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Rafał 13.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 napisz prosze jak oceniasz ten czeski węgiel ? spala się cały? czy zostają jakieś "kamienie" no i pytanko do solarów - rurowe czy płaskie i jakiej firmy? Właśnie kupiłem woreczek na próbę i zauważyłem, że jest lepszy niż ten z Brico za 16zł, ale gorszy od pieklorza. Pieklorz lepiej chwyta temperaturę i dłużej trzyma. Do czeskiego musiałem zrobić podawanie co 3 minuty bo tak szybko spalał, a pieklorz 4'20. Druga sprawa, że za czeski 25kg płace 13zł a pieklorz 24zł. W sumie popiół nie jest najgorszy i na takie temperatury około zera stopni myślę, że jest ok. Jestem nowicjuszem w tym temacie i dopiero wyczuwam najlepsze nastawy, ale największą porażką był własnie groszek z brico. TRAGEDIA!! Żeby chwycił 40 stopni graniczyło z cudem. Pale też okazjonalnie na zasadzie przepalenia by nie zamarzło bo chatka w stanie pseudo-wykończenia( Dach ocieplony 20cm wełny, miejscami 30cm. Sciany zewnetrzne czekaja na styropian wiec ciepło ucieka szybko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 13.01.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 My po kolejnej wizytacji w domu, więc zapraszamy do kolejnego etapu "czegoś nowego" w naszym Tymkuhttps://picasaweb.google.com/112532531375149380962/NaszTymek Pozdrawiamy wszystkich Tymkowiczów i życzymy Spełnienia Marzeń w Nowym 2013 Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 15.01.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 szybkie pytanie: czy doprowadzaliście powietrze do kominka z zewnątrz (według projektu)? mgr aggusia ma pod kominkiem kratkę i wygląda to tak jakby kominek pobierał powietrze z pokoju, a może to tylko ozdobnie a doprowadzenie powietrza z zewnątrz i tak jest? Moim zdaniem należy koniecznie zrobić doprowadzenie powietrze do kominka z zewnątrz. Kominek zużywa dużo powietrza do spalania. U mnie zrobiłem tak jak w projekcie. Na chudziaku położyłem kanał płaski metalowy, bodajże 5x15cm. Koszt to 20zł/mb kanału plus złączki, uchwyty i kolanko. Nie powinno być problemu z wychładzaniem podłogi. Na kanale jest ok. 9cm styropianu, więc powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 15.01.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Moim zdaniem należy koniecznie zrobić doprowadzenie powietrze do kominka z zewnątrz. Kominek zużywa dużo powietrza do spalania. U mnie zrobiłem tak jak w projekcie. Na chudziaku położyłem kanał płaski metalowy, bodajże 5x15cm. Koszt to 20zł/mb kanału plus złączki, uchwyty i kolanko. Nie powinno być problemu z wychładzaniem podłogi. Na kanale jest ok. 9cm styropianu, więc powinno wystarczyć. Zdecydowanie tak jeśli chodzi o dopływ powietrza z zewnątrz. ja ma rurę fi 100 pod chudziakiem. Podłogi nie wychładza, a daje dużo w zakresie spalania drewna... na razie mam "luźno" pod kominkiem wylot ale docelowo będzie rura doprowadzająca powietrze bezpośrednio do paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 17.01.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 pytanie do Tymowiczów mających Tymka z podwójnym garażem jak będzie cieplej to będę folią w płynie uszczelniał taras nad garażem. Jak macie to za sobą to jaką folię polecacie ( firma / cena) jest tego sporo na rynku i każdy zachwala swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 18.01.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witam Mam pytanie do tych wszystkich którzy planują montaż solarów lub już je mają. Byłem też do nich ostatnio bardzo przekonany ale coraz więcej informacji czytam na forum że splary są nieopłacalne ze względu na długi zwrot inwestycji i dlatego mam do WAs pytanie co o tym sądzicie i czy Ci którzy już mają solary są z nich zadowoleni? I jeszcze kolejne pytania Po pierwsze jeśli mam krokwie 20cm to jaka będzie najlepsza grubość wełny 20 cm czy może 18 cm tak żeby zostawić jakiś prześwit na wentylację?? Drugie pytanie poniżej rozrysowany przekrój dachu (trochę słabo widoczny ale mam nadzieję że ok)http://img51.imageshack.us/img51/7527/20186486.jpg i teraz chcę przyłożyć do murłaty styropian i tu mam dylemat czy przykładac styropian do tak żeby dotykał folii czy zostawić prześwit na wentylację wełny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof1384 18.01.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Witam Mam pytanie do tych wszystkich którzy planują montaż solarów lub już je mają. Byłem też do nich ostatnio bardzo przekonany ale coraz więcej informacji czytam na forum że splary są nieopłacalne ze względu na długi zwrot inwestycji i dlatego mam do WAs pytanie co o tym sądzicie i czy Ci którzy już mają solary są z nich zadowoleni? I jeszcze kolejne pytania Po pierwsze jeśli mam krokwie 20cm to jaka będzie najlepsza grubość wełny 20 cm czy może 18 cm tak żeby zostawić jakiś prześwit na wentylację?? Drugie pytanie poniżej rozrysowany przekrój dachu (trochę słabo widoczny ale mam nadzieję że ok) http://img51.imageshack.us/img51/7527/20186486.jpg i teraz chcę przyłożyć do murłaty styropian i tu mam dylemat czy przykładac styropian do tak żeby dotykał folii czy zostawić prześwit na wentylację wełny?? Witam, ja zostawiłem ok 3cm prześwitu pomiędzy styro a deskami, z tego co rozmawiałem z moim majstrem to musi być tam wentylacja. Całość i tak przykrywa podbitka dlatego zawiewać nie powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 19.01.2013 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 też tak myślałem tylko gdzieś spotkałem się z opinią że jeśli nie ma pełnego deskowania lub papy na dachu (a ja mam dachówkę) to lepiej jest dosunąć wełnę do foli czy w moim przypadku położyć 20 cm i teraz nie wiem co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 19.01.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Witam Mam pytanie do tych wszystkich którzy planują montaż solarów lub już je mają. Byłem też do nich ostatnio bardzo przekonany ale coraz więcej informacji czytam na forum że splary są nieopłacalne ze względu na długi zwrot inwestycji i dlatego mam do WAs pytanie co o tym sądzicie i czy Ci którzy już mają solary są z nich zadowoleni? Nie wiem jakie są teraz ceny solarów, ale kilka lat temu to się nie opłacało. Taniej wychodziło grzanie wody za pomocą węgla, gazu aniżeli solarami. Trzeba to po prostu rzetelnie policzyć. Jeśli ktoś dysponuje taką kalkulacją, to chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 19.01.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Nie wiem jakie są teraz ceny solarów, ale kilka lat temu to się nie opłacało. Taniej wychodziło grzanie wody za pomocą węgla, gazu aniżeli solarami. Trzeba to po prostu rzetelnie policzyć. Jeśli ktoś dysponuje taką kalkulacją, to chętnie poczytam. My będziemy mieli solary Hewalexa - z dotacją koszt 3 solarów płaskich i podgrzewacza 300 l z dwoma wymiennikami wraz z całą automatyką, osprzętem i montażem wyniesie nas 7 tyś. Koszt kredytu do momentu dotacji- ok. 700-800 zł. I prawdopodobnie licząc koszt ekogroszku i energii jakie ewentualnie byśmy zużywali w okresie letnim na podgrzewanie wody zwrot byłby paroletni, ale ... mieszkałam na wsi i zmorą było zawsze rozpalanie w piecu/pilnowanie pieca/myślenie o opale przez cały rok (a nie tylko w sezonie zimowym). Dlatego zdecydowaliśmy się że jeśli dostaniemy kredyt z dotacją to bierzemy solary. Z solarów korzystam w pracy, z solarów korzystają znajomi, jak dla mnie jest to bardzo duża wygoda i swoboda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek450 20.01.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 My będziemy mieli solary Hewalexa - z dotacją koszt 3 solarów płaskich i podgrzewacza 300 l z dwoma wymiennikami wraz z całą automatyką, osprzętem i montażem wyniesie nas 7 tyś. Koszt kredytu do momentu dotacji- ok. 700-800 zł. I prawdopodobnie licząc koszt ekogroszku i energii jakie ewentualnie byśmy zużywali w okresie letnim na podgrzewanie wody zwrot byłby paroletni, ale ... mieszkałam na wsi i zmorą było zawsze rozpalanie w piecu/pilnowanie pieca/myślenie o opale przez cały rok (a nie tylko w sezonie zimowym). Dlatego zdecydowaliśmy się że jeśli dostaniemy kredyt z dotacją to bierzemy solary. Z solarów korzystam w pracy, z solarów korzystają znajomi, jak dla mnie jest to bardzo duża wygoda i swoboda. Mam podobne zdanie na temat solarów też chciałbym je założyć z względu na wygode Powiedz jeśli możesz w jaki sposób załatwialiście kredyt z dotacją w jakim banku bo ponoć nie wszędzie mozna i co do takiego kredytu jest potrzebne (projekt instalacji) Ja w tej chwili mam SSO i od wiosny zaczynam ostro działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 20.01.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Mam podobne zdanie na temat solarów też chciałbym je założyć z względu na wygode Powiedz jeśli możesz w jaki sposób załatwialiście kredyt z dotacją w jakim banku bo ponoć nie wszędzie mozna i co do takiego kredytu jest potrzebne (projekt instalacji) Ja w tej chwili mam SSO i od wiosny zaczynam ostro działać Całą dokumentację techniczną dostaliśmy z Energa - naszego operatora energii, u którego kupujemy te solary. Zasada jest taka że firma która pośredniczy w tym wszystkim dostarcza potencjalnemu klientowi wszystkie dokumenty techniczne i zawiera z nim umowę na montaż solarów. Z takim kompletem trzeba się udać do jednego z banków (dostajesz wykaz) i tam składasz wniosek o kredyt z dotacją. Potem firma montuje, oni wystawiają fakturę którą dostarcza się do banku i bank uruchamia kredyt. W momencie gdy masz koniec inwestycji (tj. odbiór) zgłaszasz to do banku i oni wtedy uruchomiają dotację. Dotacja polega na zmniejszeniu kwoty kredytu. Po otrzymaniu dotacji można w całości spłacić kredyt (bez dodatkowych kosztów). Więc dobrze jest tak wycyrklować realizację aby montaż był jak najbliżej odbioru. My podpisaliśmy umowę w listopadzie a realizację mamy do końca marca a w czerwcu chcemy robić odbiór. Co do banków: jest ich kilka i każdy ma swoje zasady udzielania kredytów. Ja brałam w BOŚ. W Banku Spółdzielczym za duże mieli wymagania dochodów. Do innych nie szłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 21.01.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Mam podobne zdanie na temat solarów też chciałbym je założyć z względu na wygode (...) Od solarów znacznie wygodniejszy jest prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.01.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 też tak myślałem tylko gdzieś spotkałem się z opinią że jeśli nie ma pełnego deskowania lub papy na dachu (a ja mam dachówkę) to lepiej jest dosunąć wełnę do foli czy w moim przypadku położyć 20 cm i teraz nie wiem co zrobić Jeśli jest pełne deskowanie( papa + blacha ) lub gont bitumiczny - trzeba zostawić przerwę miedzy deskami a dachem. Ja mam 5 cm. rozciągnąłem sznurki i na to pójdzie wełna. Podbitka dachowa da to, że nie będzie wiatr dmuchał i wywiewał wełny, tylko odprowadzi wilgoć i da obieg powietrza. Jeśli masz folie i dachówkę to śmiało możesz wełnę bezpośrednio dotknąć do folii. Jeśli zrobisz przerwę błędu nie będzie - tylko dodatkowo robota i koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 21.01.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Od solarów znacznie wygodniejszy jest prąd. Fakt prąd jest wygodniejszy od solarów.... ale tak samo wygodniejszy jest gaz lub olej opałowy od węgla... pozostaje kryterium ceny. Solary powili zgodnie z moda o ekologii są coraz bardziej popularne a co za tym idzie tańsze. Skoro można czerpać energię ze słońca - to chyba warto iść w tą stronę... ale to moje zdanie... ja będę solary instalował.... fajnie ze ten wątek solarowy ruszył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 21.01.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Fakt prąd jest wygodniejszy od solarów.... ale tak samo wygodniejszy jest gaz lub olej opałowy od węgla... pozostaje kryterium ceny. No właśnie, cena. Sam jestem ciekaw czy cena solarów spadła już na tyle, że koszt uzyskania jednostki CWU za pomocą solarów jest już niższy od analogicznej jednostki uzyskanej za pomocą prądu. Kilka lat temu solary zdecydowanie przegrywały z prądem (o gazie nie wspomnę), nie wiem jak teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 21.01.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Na razie z moich obliczeń wychodzi mi że po wszystkich dotacjach koszt solarów w porównaniu z gazem zwróci mi się po około 20 latach czyli na chwilę obecną jak dla mnie nie warto jeśli ktoś nie ma "wolnej kasy", ja po namysłach skłaniam się raczej ku powietrznej pompie ciepła do c.w.u, koszt około 3500 a czas zwrotu z inwestycji jak się grzeje tylko na tańszej strefie o połowę krótszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 21.01.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Na razie z moich obliczeń wychodzi mi że po wszystkich dotacjach koszt solarów w porównaniu z gazem zwróci mi się po około 20 latach czyli na chwilę obecną jak dla mnie nie warto jeśli ktoś nie ma "wolnej kasy", ja po namysłach skłaniam się raczej ku powietrznej pompie ciepła do c.w.u, koszt około 3500 a czas zwrotu z inwestycji jak się grzeje tylko na tańszej strefie o połowę krótszy też myślałam o pompie ciepła ale ... odnoszę dziwne wrażenie że bardziej prądem się wtedy grzeje wodę niż powietrzem. Skoro temperatura powietrza jest dajmy na to 20 C to co nagrzewa wodę do 45-50 C?? Prąd? Przy solarach sytuacja jest nieco inna bo słońce może nagrzać dużo bardziej/mocniej niż powietrze. Tak myślę ja - laik w tych sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts