atsyrut 14.05.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Facet idzie w zaparte i jest do odstrzału, jeśli nie umie poważnie traktować klientów. Trzeba mu zrobić koło pióra, ale rzetelnie, bez ubarwiania. Nie powinien pracować w zawodzie. Żeby Ci tylko sił, cierpliwości i czasu starczyło na tą sprawę. Rzeczoznawcy są różni, a każda opinia i rozprawa to kolejne tygodnie zwłoki. Nie zazdroszczę... Miałem takich majstrów na poddaszu, pofrunęli po wizycie kierownika. Sąsiad, który mi ich polecił do dzisiaj jest na mnie obrażony. Parter był już zrobiony fachowo przez inną ekipę. Nie obyło się bez małych wpadek, ale poprawiali bez żadnych problemów. No właśnie trzeba umieć przyznać się do błędu ( to ludzka rzecz) i poprawić tak żeby było dobrze. Ja się poświęciłem - rzetelnie opisuje całą pracę i jej efekty. Same fakty - poparte dowodami.... Wszystko jest dobrze jak jest dobrze - a jak się zaczyna psuć to na całej linii. I można na prawdę rozmawiać z wykonawcami o wszystkim, ale pod warunkiem że jest PRAWDOMÓWNY.... a na prawdę nic tak nie irytuje jak to że dowiadujesz się z pisma, że byłeś rzekomo o czymś wcześniej informowany i prosiłeś żeby ekipa nie przerywała pracy... Oczywiście to wszystko słowa wykonawcy bez pokrycia w dowodach. Nie wiem co to ma na celu - ale skoro chce wypisywać takie rzeczy - ma do tego prawo - szkoda, że nie potrafi tego w jakiś sposób udokumentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 14.05.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Jak mury pną się do góry to chyba najprzyjemniejsza część budowy.... widać przynajmniej na co idą pieniądze obu Wam pogoda dopisywała i murarze trzymali pion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 14.05.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 http://images38.fotosik.pl/2046/d1ec2766bdabb9eamed.jpg http://images49.fotosik.pl/1899/adb6edf6c4062d06med.jpg http://images43.fotosik.pl/1834/16a286807c56b10cmed.jpg http://images50.fotosik.pl/1953/24cb1e5a3a14d0ccmed.jpg http://images33.fotosik.pl/663/c0a855df2c099650med.jpg http://images45.fotosik.pl/1820/08b145c3c3d40192med.jpg http://images41.fotosik.pl/2041/647ed24ae4b51f98med.jpg http://images38.fotosik.pl/2046/2771a68566017da1med.jpg Rośnie kolejny TYMEK w okolicy!! Aż miło popatrzeć!! :) POWODZENIA w dążeniu do celu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek450 14.05.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Zgadzam się z hydraulikiem większy jest praktyczniejszy. Jeśli mu ufasz i ma doświadczenie z pexem, to niech kładzie. U mnie położył z pexu, ale był z polecenia i taką samą instalację zrobił u dwóch innych znajomych. Dzisiaj rano widziałem sie z hydraulikiem z polecenia i chyba go wezmę jest tańszy od poprzedniego i po tym co usłyszałem od innych to z pexem bym mu bardziej zaufał skoro większy proponujecie to jakie posiadacie? 220 lub 250 wystarczy z tym 300l wydaje mi się że jest w nim sporo wody do ogrzania jak na 3 osoby w przyszłości może 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 14.05.2013 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Dzisiaj rano widziałem sie z hydraulikiem z polecenia i chyba go wezmę jest tańszy od poprzedniego i po tym co usłyszałem od innych to z pexem bym mu bardziej zaufał skoro większy proponujecie to jakie posiadacie? 220 lub 250 wystarczy z tym 300l wydaje mi się że jest w nim sporo wody do ogrzania jak na 3 osoby w przyszłości może 4 Ja mam 300 l (BIAWAR z podwójną wężownicą), czworo domowników i czasem brakuje. Nie tylko gdy są goście. Moje dziewczyny bardzo lubią kąpiel w wannie, młody oczywiście też. Gdy biorę prysznic ostatni, to czasem muszę szybko uciekać bo nóżki mi marzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 14.05.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Dzisiaj rano widziałem sie z hydraulikiem z polecenia i chyba go wezmę jest tańszy od poprzedniego i po tym co usłyszałem od innych to z pexem bym mu bardziej zaufał skoro większy proponujecie to jakie posiadacie? 220 lub 250 wystarczy z tym 300l wydaje mi się że jest w nim sporo wody do ogrzania jak na 3 osoby w przyszłości może 4 U nas 300 litrów na czworo jest akuratnie. I wystarcza. Co do ogrzania to mój piec sobie z tym radzi bez problemu i solary także. Za to wszyscy mamy komfort ciepłej wody bez specjalnych ograniczeń i upomnień aby dla pozostałych domowników zostawić (moi mężczyźni lubią lenistwo w wannie!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 14.05.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 U nas 300 litrów na czworo jest akuratnie. I wystarcza. Co do ogrzania to mój piec sobie z tym radzi bez problemu i solary także. Za to wszyscy mamy komfort ciepłej wody bez specjalnych ograniczeń i upomnień aby dla pozostałych domowników zostawić (moi mężczyźni lubią lenistwo w wannie!) U nas też 300l, choć jeszcze nie mieszkamy, więc nie mogę powiedzieć czy będzie wystarczająco, czy nie ( u nas 5 osób) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 14.05.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 ja tez spotkałem się z opinią że 300 l to dobra ilość dla rodziny... myślę o solarach więc będę brał z podwójna wężownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 14.05.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 U nas 300 litrów na czworo jest akuratnie. I wystarcza. Co do ogrzania to mój piec sobie z tym radzi bez problemu i solary także. Za to wszyscy mamy komfort ciepłej wody bez specjalnych ograniczeń i upomnień aby dla pozostałych domowników zostawić (moi mężczyźni lubią lenistwo w wannie!) Johna, jakiej firmy masz solary? ( płaskie, próżniowe) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek450 15.05.2013 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Ja mam 300 l (BIAWAR z podwójną wężownicą), czworo domowników i czasem brakuje. Nie tylko gdy są goście. Moje dziewczyny bardzo lubią kąpiel w wannie, młody oczywiście też. Gdy biorę prysznic ostatni, to czasem muszę szybko uciekać bo nóżki mi marzną różnica w cenie między 250l a 300l jest niewielka więc skoro uważacie że tak lepiej to skusze sie Zastanawiam się jeszcze nad piecem z Pleszewa Biadały 19kW lub 25kW Tymek to wersja A bez scianki kolankowej z ytonga jako ocieplenie będzie styro.12 fundament jest ocieplony 10 a dach mysle że dam 18 wełnę plus 5 w poprzek Zresztą za ocieplenie zabiore się w sierpniu więc jeszcze to jakoś dopracuje. A co do pieca miał byc śmieciuch ale ze względu na mój wieczny brak wolnego czasu wezme z podwójnym rusztem zawsze to wieksza wygoda jak jest podajnik a i w razie czego zwykłym drzewem tez napale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 15.05.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 różnica w cenie między 250l a 300l jest niewielka więc skoro uważacie że tak lepiej to skusze sie Zastanawiam się jeszcze nad piecem z Pleszewa Biadały 19kW lub 25kW Tymek to wersja A bez scianki kolankowej z ytonga jako ocieplenie będzie styro.12 fundament jest ocieplony 10 a dach mysle że dam 18 wełnę plus 5 w poprzek Zresztą za ocieplenie zabiore się w sierpniu więc jeszcze to jakoś dopracuje. A co do pieca miał byc śmieciuch ale ze względu na mój wieczny brak wolnego czasu wezme z podwójnym rusztem zawsze to wieksza wygoda jak jest podajnik a i w razie czego zwykłym drzewem tez napale Jeśli planujesz z podwójnym rusztem to zwróć uwagę żeby był to ruszt stały a nie awaryjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 15.05.2013 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 różnica w cenie między 250l a 300l jest niewielka więc skoro uważacie że tak lepiej to skusze sie Zastanawiam się jeszcze nad piecem z Pleszewa Biadały 19kW lub 25kW Tymek to wersja A bez scianki kolankowej z ytonga jako ocieplenie będzie styro.12 fundament jest ocieplony 10 a dach mysle że dam 18 wełnę plus 5 w poprzek Zresztą za ocieplenie zabiore się w sierpniu więc jeszcze to jakoś dopracuje. A co do pieca miał byc śmieciuch ale ze względu na mój wieczny brak wolnego czasu wezme z podwójnym rusztem zawsze to wieksza wygoda jak jest podajnik a i w razie czego zwykłym drzewem tez napale Koniecznie z podajnikiem! Mój ma 19 kW i zimą pracuje na pół gwizdka, no może czasem na 2/3 A co do zasobnika, to już wiem dlaczego 300 l czasem mi nie starcza. Mam dwa wejścia na czujnik temperatury wyżej i niżej. Gdy czujnik temp. umieszczę wyżej, to ogrzana jest tylko część zasobnika - jest to wersja oszczędna. Jeśli czujnik przełożę niżej, to wykorzystuję jego całą pojemność. Ostatnio dziwiłem się, że jednak czasem brakuje ciepłej wody, mimo dużego zasobnika i dzięki tej rozmowie doszedłem dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 15.05.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Johna, jakiej firmy masz solary? ( płaskie, próżniowe) ? płaskie hewalexa i zbiornik też - kupowane przez operatora energii z dotacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 15.05.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Jeśli planujesz z podwójnym rusztem to zwróć uwagę żeby był to ruszt stały a nie awaryjny. a ja radzę sprawdzić jak wysoko jest ten dodatkowy ruszt - niektóre modele mają tak wysoko że kawałka drzewa nie włożysz, a niektóre tak nisko że wiadro opału spokojnie się właduje. Mój piec ma awaryjny i dwie opcje posadowienia tego awaryjnego (wyżej/niżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arektoja 15.05.2013 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 a ja radzę sprawdzić jak wysoko jest ten dodatkowy ruszt - niektóre modele mają tak wysoko że kawałka drzewa nie włożysz, a niektóre tak nisko że wiadro opału spokojnie się właduje. Mój piec ma awaryjny i dwie opcje posadowienia tego awaryjnego (wyżej/niżej). Korzystałem z niego tylko 2 dni w trakcie budowy. Teraz nie chce mi się stać przy piecu i palić. Od tamtej pory tylko podajnik i ekogroszek, a dodatkowy ruszt tylko mnie wkurza, bo to jest dodatkowy element na którym osadza się sadza i który trzeba czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 15.05.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Korzystałem z niego tylko 2 dni w trakcie budowy. Teraz nie chce mi się stać przy piecu i palić. Od tamtej pory tylko podajnik i ekogroszek, a dodatkowy ruszt tylko mnie wkurza, bo to jest dodatkowy element na którym osadza się sadza i który trzeba czyścić. właśnie z tego powodu awaryjny wydaje się być bardziej wygodny. Gdy nie jest potrzebny leży koło pieca (a nie w piecu). My awaryjny wykorzystujemy np. w zimne dni (w kwietniu) do podgrzania nieco domu lub wody. Zamiast palić ekogroszkiem to spalamy drzewo po budowie. Wystarczy popalić trzy lub cztery godziny i już ciepło w domu. A że zachowuje się tak samo jak z podajnikiem (też wchodzi w stan podtrzymywania) i ma dużo miejsca na paliwo to wystarczy raz na jakiś czas podłożyć i nikt nie stoi przy piecu. wczoraj u nas nie za ciepło było więc solary nagrzały wodę tylko do 50 stopni - a my lubimy prawie wrzątek więc rozpaliłam w piecu na ruszcie awaryjnym. Wystarczyły dosłownie cztery kawałki drzewa i piec dogrzał wodę do 70 stopni. W takich przypadkach awaryjny ruszt jest bardziej ekonomiczny niż spalanie non stop ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek450 15.05.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Koniecznie z podajnikiem! Mój ma 19 kW i zimą pracuje na pół gwizdka, no może czasem na 2/3 A co do zasobnika, to już wiem dlaczego 300 l czasem mi nie starcza. Mam dwa wejścia na czujnik temperatury wyżej i niżej. Gdy czujnik temp. umieszczę wyżej, to ogrzana jest tylko część zasobnika - jest to wersja oszczędna. Jeśli czujnik przełożę niżej, to wykorzystuję jego całą pojemność. Ostatnio dziwiłem się, że jednak czasem brakuje ciepłej wody, mimo dużego zasobnika i dzięki tej rozmowie doszedłem dlaczego To jedna zagadka rozwiązana podejrzewam że drugi otwór na czujnik jest do instalacji solarnej Czyli 25kW może byc troszke duży jeszcze nad tym pomyśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 16.05.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Koniecznie z podajnikiem! Mój ma 19 kW i zimą pracuje na pół gwizdka, no może czasem na 2/3 A co do zasobnika, to już wiem dlaczego 300 l czasem mi nie starcza. Mam dwa wejścia na czujnik temperatury wyżej i niżej. Gdy czujnik temp. umieszczę wyżej, to ogrzana jest tylko część zasobnika - jest to wersja oszczędna. Jeśli czujnik przełożę niżej, to wykorzystuję jego całą pojemność. Ostatnio dziwiłem się, że jednak czasem brakuje ciepłej wody, mimo dużego zasobnika i dzięki tej rozmowie doszedłem dlaczego Co do mocy kotła to podzielam zdanie Arka, ja mam 17kW a brałbym teraz najmniejszy jaki oferują obecnie czyli 10-11kW i tak będzie luzik. Ruszt jedynie awaryjny, a i ten zbędny u mnie leży obok pieca od początku. Palenie drewnem z budowy to pozorna oszczędność i zabrudzony wymiennik i komin. Ja też odłożyłem sobie mały stosik pociętych desek w kotłowni, jak to mówił mój ojciec w razie jak by co. I tak przekładałem to drewno z miejsca na miejsce bo mi zawadzało aż na wiosnę z ulgą wywiozłem do teściowej . Zasobnik mam dwu płaszczowy 140L na 2+ dzieciak jeszcze nie odczułem spadku temperatury, ale na razie mamy tylko prysznic, ale kocioł utrzymuje temp zasobnika 24H, przy grzaniu na bufor to lepiej większy. A co do doboru kotła, rusztu dodatkowego to są inne wątki na forum gdzie wałkują to w kółko i do znudzenia więc można coś zaczerpnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Rafał 17.05.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 A u nas w nareszcie schody http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=190074&d=1368824500 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=190075&d=1368824521 Nie są jeszcze tak do końca zrobione, bo jeszcze czekamy za montażem balustrady na poddaszu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 20.05.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 oryginalne rozwiązanie schodów w Tymku.... Jak będziecie mieć balustradę wstawcie zdjęcie z góry.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts