stukpuk 05.12.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 My planujemy schody ze spocznikiem. Co do wygody to nie mam doświadczeń. Myśle,że nie są bardziej niebezpieczne niż zabiegowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 05.12.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Witam1A ja mam pytanie na temat doprowadzenia wody. jesteśmy właśnie na etapie tworzenia projektu przyłączenia wody i zastanawiamy się, gdzie na działce umieścić studzienkę i czy woda do budynku musi wchodzić przez garaż tak jak w projekcie, czy może np przez kotłownię? Jak jest Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 06.12.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Witam wszystkich Tymkowiczów:Właśnie dołączyłem do forum Muratora, podobnie jak szanowne tutaj grono planujemy budować Tymka. Na razie przymierzamy się do podziału geodezyjnego działki oraz aktu notarialnego. Mam prośbę, gdyby ktoś posiadał skany projektu prosiłbym o podesłanie na mail-a, głównie: rzuty poziome z wymiarami parteru i poddasza oraz przekrój pionowy budynku. Chciałbym sobie rozplanować domek na działce oraz przeanalizować rozkład pomieszczeń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 07.12.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 co do schodów to myślę, że zrobimy ze spocznikiem będą na stalowej konstrukcji drewniane stopnie. Kiedyś na forum Jarek poruszał ten temat o ile się nie mylę to był za schodami z podwójnym spocznikiem. Nie mam pojęcia jaki to jest koszt... Obecnie mam dwie wizje schodów nie wiem czy druga opcja będzie możliwa ale to wyjaśni się gdy przyjadą je wymierzać! [/img] Co do wody to my mamy przyłącze dociągnięte do garażu tam też ma przyjść licznik! Innej opcji nie rozważaliśmy. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 07.12.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 I zapomniałam elektrycy kończą rozkładać kabelki! Teraz czas na instalację kanalizacyjną i wodną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz i Anna 07.12.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Prosze pochwalcie się jak ogrzewacie swoje domki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 07.12.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Prosze pochwalcie się jak ogrzewacie swoje domki My planujemy narazie kozę w salonie + piec "na wszystko w kotłowni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 07.12.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Prosze pochwalcie się jak ogrzewacie swoje domki My planujemy narazie kozę w salonie + piec "na wszystko w kotłowni" MY planujemy dokładnie tak samo!! Wydaje nam się to najlepszym rozwiązaniem dla Tymka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 08.12.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Prosze pochwalcie się jak ogrzewacie swoje domki U nas do naszej działki w piątek podciągnęli główna instalacja gazowa hurra! Nie ma watpliwości ze ogrzewać naszego Tymka to będzie ogrzewanie gazowe (kocioł kondensacyjny) plus kominek z płaszczem gazowym. Awaryjne to jeśli będzie drogo gaz to kocioł na wszystkie rodzaje paliwa stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 08.12.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Prosze pochwalcie się jak ogrzewacie swoje domki My planujemy narazie kozę w salonie + piec "na wszystko w kotłowni" koza to też nie zły pomysł bo teraz to kozy sa na prawdę ładne prezentują się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 08.12.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Prosze pochwalcie się jak ogrzewacie swoje domki Nie ma watpliwości ze ogrzewać naszego Tymka to będzie ogrzewanie gazowe (kocioł kondensacyjny) plus kominek z płaszczem gazowym. Awaryjne to jeśli będzie drogo gaz to kocioł na wszystkie rodzaje paliwa stałe Raczej nie ma wątpliwości, że będzie drogo, na pewno grzewanie gazowe jest dużo bardziej kosztowniejsze, od starego węgla czy drewna!! Ale to już WASZ osobisty wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 08.12.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Prosze pochwalcie się jak ogrzewacie swoje domki Nie ma watpliwości ze ogrzewać naszego Tymka to będzie ogrzewanie gazowe (kocioł kondensacyjny) plus kominek z płaszczem gazowym. Awaryjne to jeśli będzie drogo gaz to kocioł na wszystkie rodzaje paliwa stałe Raczej nie ma wątpliwości, że będzie drogo, na pewno grzewanie gazowe jest dużo bardziej kosztowniejsze, od starego węgla czy drewna!! Ale to już WASZ osobisty wybór To prawda jest droższy od paliwa stałe i tańszy od oleju opałowego i tak będzie potrzebny jakis kocioł na paliwa płynne ze względu na np zimowy 2 tygodniowy wyjazd : wink: (na paliwa stałe z zasobnikiem to nie wystarczą na dwa tygodnie ) A co do węgla to trzeba przygotowac dodatkowe pomieszczenie gospodarcze np wiata lub dodatkowy z pomieszczeniem gospodarczym, którego po przeprowadzce do domu będziemy musieli budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 08.12.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 mam prośbę , czy możecie sie pochwalić ile płaciliście lub będziecie płacić za instalację wod-kan , c.o. z montażem grzejników, ewentualnie podłogówkę, instalację - urządzenie kotłowni - słowem kompleksowo wszystko co ma związek z wodą i ogrzewaniem? MAM TU NA MYśLI SAMą ROBOCIZNę Mam wycenę na wod-kan, c.o. (75mkw podłogówka, reszta grzejniki), urządzenie kotłowni, oraz instalacja gazowa (z odbiorem gazownika) - robocizna ok. 11tys. czy to dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 08.12.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 mam prośbę , czy możecie sie pochwalić ile płaciliście lub będziecie płacić za instalację wod-kan , c.o. z montażem grzejników, ewentualnie podłogówkę, instalację - urządzenie kotłowni - słowem kompleksowo wszystko co ma związek z wodą i ogrzewaniem? MAM TU NA MYśLI SAMą ROBOCIZNę Mam wycenę na wod-kan, c.o. (75mkw podłogówka, reszta grzejniki), urządzenie kotłowni, oraz instalacja gazowa (z odbiorem gazownika) - robocizna ok. 11tys. czy to dużo U nas to za sama instalacja gazowa robocizna wyniesie 1800 zł, hmmm a plus projekt gazowe, dwukrotnie geodeta, dwukrotnie kominarz, materiały do instalacji gazowej, skrzynka gazowa, przyłącze do gazu i robocizna instalacji gazowej (komploksowo instalacja gazowa) wyniesie ok 6 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 08.12.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Jola i Jarek, my niestety nie mamy gazu ziemnego kocioł na węgiel, ekogroszek, pelety , słowem na wszystko, niestety tak jak piszesz potrzebne dodatkowe pomieszczenie do składowania opału, o obsłudze nie wspominam Świadomie (chyba ) wybieramy butlę z gazem na zewnątrz, wspomagane solarami do ciepłej wody, więc u nas te koszty będą nieco inne. A instalacji wod-kan i c.o. jeszcze nie robiliście? Nie orientujecie się jakie to koszty? Beata i Rafał, wspominaliście o kolejnym etapie - instalacje - macie już może jakieś wyceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 08.12.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Prosze pochwalcie się jak ogrzewacie swoje domki U nas do naszej działki w piątek podciągnęli główna instalacja gazowa hurra! Nie ma watpliwości ze ogrzewać naszego Tymka to będzie ogrzewanie gazowe (kocioł kondensacyjny) plus kominek z płaszczem gazowym. Awaryjne to jeśli będzie drogo gaz to kocioł na wszystkie rodzaje paliwa stałe Acha jeszcze zapomniałem do tego dopisać że zastanawiamy się nad solarem słonecznym - ale to będzie efektywnie od wiosny do jesieni do ogrzewania wody użytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 08.12.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 A instalacji wod-kan i c.o. jeszcze nie robiliście? Nie orientujecie się jakie to koszty? To to dopiero będziemy robili na przełomie wiosny- lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 08.12.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 witam pozwolenie jest, prad będzie w lutym z wodą są jaja oczywiscie bo okazało sie ze od wodociągu do dzałki mam 300m a wodociągi mają mnie w nosie i mam sobie zrobic swój wodociąg a oni mi go podłączą i co 35tys mam wywalic?? narazie kopie studnie a potem..... pytanie kto buduje z porothermu 24?? ile palet trzeba?? u nas stoi 6zł za sztuke dużo??? chce kupic cegły w tym roku czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz i Anna 08.12.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Ja myśle ze ogrzewanie na gaz połączone z kominkiem i solarem na dachu to jest dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz i Anna 08.12.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Myśle jeszcze o tych belkach na poddaszu ale coś wymyśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts