Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Tymkowicze

My do ogrzewania naszego Tymka wybraliśmy piec na "wszystko" o mocy 25 kW - bez podajnika. Wodę mamy doprowadzoną do kotłowni ponieważ to tam jest główne rozejście na dom (dół, góra oraz zasilanie pieca i bojler).

Ponieważ my już mieszkamy to mogę powiedzieć, że rozwiązanie z piecem na wszystko nie jest takie uciążliwe. Wybrazliśmy piec ZĘBIEC o dość ciekawym rozwiązaniu. Zregóły przy temp. poniżej - 5 stopni jaka była przez kilka dni dokładałem do pieca tylko raz dziennie. Ilość spalonego węgla (ogrzanie domu + ciepła woda) ok. 4 kg/ godzinę. Obliczyłem, że średnia ilość spalonego węgla będzie wynosiła ok 700 kg / miesiąc co przy 7 miesiącach grzania daje ok. 5 Mg węgla. Ilość całkowita spalonego węgla będzie zalaeżna oczywiście od temperatury.

My za zrobienie całej hydrauliki (co + ciepła i zima woda + podłaczenie pieca ) (bez kanalizacji) daliśmy 14 100 zł w tym:

- piec 3700 zlł,

- robocizna 2300 zł,

- materiały (ruty, kaloryfery i wszystkie zawory itp. itd.) - 8100 zł.

Pozdr

Monika i Daniel Kujawsko-Pomorskie

Witam Tymkowicze

My do ogrzewania naszego Tymka wybraliśmy piec na "wszystko" o mocy 25 kW - bez podajnika. Wodę mamy doprowadzoną do kotłowni ponieważ to tam jest główne rozejście na dom (dół, góra oraz zasilanie pieca i bojler).

Ponieważ my już mieszkamy to mogę powiedzieć, że rozwiązanie z piecem na wszystko nie jest takie uciążliwe. Wybrazliśmy piec ZĘBIEC o dość ciekawym rozwiązaniu. Zregóły przy temp. poniżej - 5 stopni jaka była przez kilka dni dokładałem do pieca tylko raz dziennie. Ilość spalonego węgla (ogrzanie domu + ciepła woda) ok. 4 kg/ godzinę. Obliczyłem, że średnia ilość spalonego węgla będzie wynosiła ok 700 kg / miesiąc co przy 7 miesiącach grzania daje ok. 5 Mg węgla. Ilość całkowita spalonego węgla będzie zalaeżna oczywiście od temperatury.

My za zrobienie całej hydrauliki (co + ciepła i zima woda + podłaczenie pieca ) (bez kanalizacji) daliśmy 14 100 zł w tym:

- piec 3700 zlł,

- robocizna 2300 zł,

- materiały (ruty, kaloryfery i wszystkie zawory itp. itd.) - 8100 zł.

Pozdr

Monika i Daniel Kujawsko-Pomorskie

A czy zrobiliście tez podłogówkę? :roll:

Myśle jeszcze o tych belkach na poddaszu ale coś wymyśle.

mówisz o tych filarach drewnianych ?

Jakie drewniane filary? To są tam jakieś? :roll: :wink: :lol:

Chodzi o te słupy na poddaszu, których my ich nie wstawiliśmy :lol:

A u ciebie to jak? :D

Faktycznie. to te słupy których nie mamy :lol: :lol: :lol:

Chyba cieśle zapomnieli ich wstawić................ :roll:

Myśle jeszcze o tych belkach na poddaszu ale coś wymyśle.

mówisz o tych filarach drewnianych ?

Jakie drewniane filary? To są tam jakieś? :roll: :wink: :lol:

Chodzi o te słupy na poddaszu, których my ich nie wstawiliśmy :lol:

A u ciebie to jak? :D

Faktycznie. to te słupy których nie mamy :lol: :lol: :lol:

Chyba cieśle zapomnieli ich wstawić................ :roll:

Jak zaponieli to tym lepiej bo po cholery Wam słupy :wink: :D

Mag&tom

w porównaniu z moimi cenami, Wasza oferta wydaje sie rewelacyjna :D porównuję tylko robociznę, wiadomo materiały każdy inne stosuje chociażby sam piec :roll:

u mnie sama robocizna jak pisałam ok.11 tys. (zakres robót bardzo zbliżony), czyli ponad 100% więcej niż u was :evil: Wasze wod-kan 1500 a u mnie 3600 :o , montaż grzejników 1350 u mnie 8 grzejników 1800 :o itd. itd.

:D :D :D

mam prośbę , czy możecie sie pochwalić ile płaciliście lub będziecie płacić za instalację wod-kan , c.o. z montażem grzejników, ewentualnie podłogówkę, instalację - urządzenie kotłowni - słowem kompleksowo wszystko co ma związek z wodą i ogrzewaniem? MAM TU NA MYśLI SAMą ROBOCIZNę :roll: Mam wycenę na wod-kan, c.o. (75mkw podłogówka, reszta grzejniki), urządzenie kotłowni, oraz instalacja gazowa (z odbiorem gazownika) - robocizna ok. 11tys. czy to dużo :oops: :oops: :oops:

witam, my za robocizne dla hudraulika, czyli centralne ( w tym podłogówka w kuchni, holu, i łazienkach), instalacja wodna i kanalizacyjna, montaz hudroforu, bojlera zapłaciliśmy dokładnie 4,9tys

do tego materiały na wszystko włącznie z podłogówką, grzejnikami Purmo, hydroforem, bojlerem, rurami itp kosztowały ok 18tys

nie licze pieca 3,2 tys, piec mamy na wszystko Zębiec, KWKD 24KW i teraz wszyscy mówia, że na ten dom jest zdecydowanie za duzy, spokojnie by wystarczył 18kW

kominek edziemy mieli bez płaszcza wodnego, z wkładem Spartherm, duzo droższy od zwykłego wkładu np. z Castoramy ale bezpieczniejszy

no to tyle pozdrawiam

Ania

Dzięki Ania :p

Teraz już jestem przekonana, że oferta jest mocno zawyżona :cry: Mimo iż Pan z polecenia i dobry fachowiec, to chyba jednak przesadził. Koszt samych materiałów (bez pieca) też chyba zawyżony - oszacował ok.20tys. (podłogówka, grzejniki, rury itp.).

Szukam innego wykonawcę.

pozdrawiam Ewa

Dzięki Ania :p

Teraz już jestem przekonana, że oferta jest mocno zawyżona :cry: Mimo iż Pan z polecenia i dobry fachowiec, to chyba jednak przesadził. Koszt samych materiałów (bez pieca) też chyba zawyżony - oszacował ok.20tys. (podłogówka, grzejniki, rury itp.).

Szukam innego wykonawcę.

pozdrawiam Ewa

u nas koszt materiałów bez pieca wyszedł 18tys , dodam, że to nie były najtańsze materiały

Ania

Witam podajcie mi ile bloczków fundamentowych wam zeszło i po ile kupowaliście dzieki :D

Odkupiłem(zostało komuś z budowy domku) 740 szt. po 3zł

Wymurowaliśmy 738 szt. (bez fundamentu między salonem, a pokojem,ściana nośna wywalona) Z bloczków zrobiliśmy również fundamenty pod kominy.

Czyli 2 sztuki mogę Ci sprzedać po 2,80 zł :wink:

Witam

Tak mamy podłogówkę: korytaż na dole i górze, łazienka na dole i górze, kuchnia, wiatrołap.

Wszystko w cenie 14 100 zł. Mamy piec Zębiec 25 kW. Fakt, chyba za duży ale lepiej taki niż mniejszy. Po za tym narazie grzejemy dół a góra jest jechana na 1/5 gwizdka. Góra jeszcze nie zrobiona do końca. Po za tym nie było jeszcze dużych mrozów. Także uważam że wszystko wyjdzie w praniu. Myślę że zima pokaże ta obecna oraz ta następna za rok jak będziemy grzali i wszystko będe zrobione.

Pozd

Monia i Daniel Kujawsko-Pomorskie