Jola i Jarek 09.12.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Myśle jeszcze o tych belkach na poddaszu ale coś wymyśle. mówisz o tych filarach drewnianych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 09.12.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Myśle jeszcze o tych belkach na poddaszu ale coś wymyśle. mówisz o tych filarach drewnianych ? Jakie drewniane filary? To są tam jakieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 09.12.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam Tymkowicze My do ogrzewania naszego Tymka wybraliśmy piec na "wszystko" o mocy 25 kW - bez podajnika. Wodę mamy doprowadzoną do kotłowni ponieważ to tam jest główne rozejście na dom (dół, góra oraz zasilanie pieca i bojler). Ponieważ my już mieszkamy to mogę powiedzieć, że rozwiązanie z piecem na wszystko nie jest takie uciążliwe. Wybrazliśmy piec ZĘBIEC o dość ciekawym rozwiązaniu. Zregóły przy temp. poniżej - 5 stopni jaka była przez kilka dni dokładałem do pieca tylko raz dziennie. Ilość spalonego węgla (ogrzanie domu + ciepła woda) ok. 4 kg/ godzinę. Obliczyłem, że średnia ilość spalonego węgla będzie wynosiła ok 700 kg / miesiąc co przy 7 miesiącach grzania daje ok. 5 Mg węgla. Ilość całkowita spalonego węgla będzie zalaeżna oczywiście od temperatury. My za zrobienie całej hydrauliki (co + ciepła i zima woda + podłaczenie pieca ) (bez kanalizacji) daliśmy 14 100 zł w tym:- piec 3700 zlł,- robocizna 2300 zł,- materiały (ruty, kaloryfery i wszystkie zawory itp. itd.) - 8100 zł. PozdrMonika i Daniel Kujawsko-Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 09.12.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Dzięki Moniach za konkrety Znaczy się moja wycena jest z duuuuuuuużym zapasem Dobrze zrozumiałam, że 14100zł to robocizna + materiały ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 09.12.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Myśle jeszcze o tych belkach na poddaszu ale coś wymyśle. mówisz o tych filarach drewnianych ? Jakie drewniane filary? To są tam jakieś? Chodzi o te słupy na poddaszu, których my ich nie wstawiliśmy A u ciebie to jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 09.12.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam Tymkowicze My do ogrzewania naszego Tymka wybraliśmy piec na "wszystko" o mocy 25 kW - bez podajnika. Wodę mamy doprowadzoną do kotłowni ponieważ to tam jest główne rozejście na dom (dół, góra oraz zasilanie pieca i bojler). Ponieważ my już mieszkamy to mogę powiedzieć, że rozwiązanie z piecem na wszystko nie jest takie uciążliwe. Wybrazliśmy piec ZĘBIEC o dość ciekawym rozwiązaniu. Zregóły przy temp. poniżej - 5 stopni jaka była przez kilka dni dokładałem do pieca tylko raz dziennie. Ilość spalonego węgla (ogrzanie domu + ciepła woda) ok. 4 kg/ godzinę. Obliczyłem, że średnia ilość spalonego węgla będzie wynosiła ok 700 kg / miesiąc co przy 7 miesiącach grzania daje ok. 5 Mg węgla. Ilość całkowita spalonego węgla będzie zalaeżna oczywiście od temperatury. My za zrobienie całej hydrauliki (co + ciepła i zima woda + podłaczenie pieca ) (bez kanalizacji) daliśmy 14 100 zł w tym: - piec 3700 zlł, - robocizna 2300 zł, - materiały (ruty, kaloryfery i wszystkie zawory itp. itd.) - 8100 zł. Pozdr Monika i Daniel Kujawsko-Pomorskie A czy zrobiliście tez podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 09.12.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Myśle jeszcze o tych belkach na poddaszu ale coś wymyśle. mówisz o tych filarach drewnianych ? Jakie drewniane filary? To są tam jakieś? Chodzi o te słupy na poddaszu, których my ich nie wstawiliśmy A u ciebie to jak? Faktycznie. to te słupy których nie mamy Chyba cieśle zapomnieli ich wstawić................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Jarek 09.12.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Myśle jeszcze o tych belkach na poddaszu ale coś wymyśle. mówisz o tych filarach drewnianych ? Jakie drewniane filary? To są tam jakieś? Chodzi o te słupy na poddaszu, których my ich nie wstawiliśmy A u ciebie to jak? Faktycznie. to te słupy których nie mamy Chyba cieśle zapomnieli ich wstawić................ Jak zaponieli to tym lepiej bo po cholery Wam słupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 09.12.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Przesyłamy Wam wycenę naszej instalacji, wydaje nam się ona "trochę" droga, więc prosimy o komentarze...1%20Zestawienie%20pomieszcze%C5%84%20%20%20%20%20%20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 09.12.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Mag&tom w porównaniu z moimi cenami, Wasza oferta wydaje sie rewelacyjna porównuję tylko robociznę, wiadomo materiały każdy inne stosuje chociażby sam piec u mnie sama robocizna jak pisałam ok.11 tys. (zakres robót bardzo zbliżony), czyli ponad 100% więcej niż u was Wasze wod-kan 1500 a u mnie 3600 , montaż grzejników 1350 u mnie 8 grzejników 1800 itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 10.12.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 A powiedzcie moi drodzy, regipsy na poddaszu kładliście lub będziecie kłaść pojedynczo, czy podwójnie na zakładkę. Widzę że Mag&Tom ma liczone pojedynczo a u nas wszyscy wokół kładą dwie płyty, kierownik też tak mówi witam u nas regipsy były kładzione pojedyńczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 10.12.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 mam prośbę , czy możecie sie pochwalić ile płaciliście lub będziecie płacić za instalację wod-kan , c.o. z montażem grzejników, ewentualnie podłogówkę, instalację - urządzenie kotłowni - słowem kompleksowo wszystko co ma związek z wodą i ogrzewaniem? MAM TU NA MYśLI SAMą ROBOCIZNę Mam wycenę na wod-kan, c.o. (75mkw podłogówka, reszta grzejniki), urządzenie kotłowni, oraz instalacja gazowa (z odbiorem gazownika) - robocizna ok. 11tys. czy to dużo witam, my za robocizne dla hudraulika, czyli centralne ( w tym podłogówka w kuchni, holu, i łazienkach), instalacja wodna i kanalizacyjna, montaz hudroforu, bojlera zapłaciliśmy dokładnie 4,9tys do tego materiały na wszystko włącznie z podłogówką, grzejnikami Purmo, hydroforem, bojlerem, rurami itp kosztowały ok 18tys nie licze pieca 3,2 tys, piec mamy na wszystko Zębiec, KWKD 24KW i teraz wszyscy mówia, że na ten dom jest zdecydowanie za duzy, spokojnie by wystarczył 18kW kominek edziemy mieli bez płaszcza wodnego, z wkładem Spartherm, duzo droższy od zwykłego wkładu np. z Castoramy ale bezpieczniejszy no to tyle pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 10.12.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dzięki Ania Teraz już jestem przekonana, że oferta jest mocno zawyżona Mimo iż Pan z polecenia i dobry fachowiec, to chyba jednak przesadził. Koszt samych materiałów (bez pieca) też chyba zawyżony - oszacował ok.20tys. (podłogówka, grzejniki, rury itp.). Szukam innego wykonawcę. pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 10.12.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Dzięki Ania Teraz już jestem przekonana, że oferta jest mocno zawyżona Mimo iż Pan z polecenia i dobry fachowiec, to chyba jednak przesadził. Koszt samych materiałów (bez pieca) też chyba zawyżony - oszacował ok.20tys. (podłogówka, grzejniki, rury itp.). Szukam innego wykonawcę. pozdrawiam Ewa u nas koszt materiałów bez pieca wyszedł 18tys , dodam, że to nie były najtańsze materiały Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 10.12.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Kochani, a ma ktoś z Was położoną grafitową dachówkę? Chodzimy po składach, oglądamy dachówki i ostatnio zaczął mi się podobać grafit, ale nie wiem, jak będzie wyglądał na Tymku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 10.12.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Jeszcze jedno pytanie. Jakie macie okna Fakro czy Velux? Gdzieś czytałam, że w domach z niską ścianką kolankową lepsze są veluxy z klamką na górze. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 10.12.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Super Wasze wyceny co do instalacji wodno - kanalizacyjnej i ogrzewania są bardzo cenne - teraz spokojnie możemy negocjować cenę z naszym wykonawcą! Rozglądam się za meblami kuchennymi i schodami. Te ich terminy.... Pozdrawiamy i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek272 10.12.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam podajcie mi ile bloczków fundamentowych wam zeszło i po ile kupowaliście dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 10.12.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam podajcie mi ile bloczków fundamentowych wam zeszło i po ile kupowaliście dzieki Odkupiłem(zostało komuś z budowy domku) 740 szt. po 3zł Wymurowaliśmy 738 szt. (bez fundamentu między salonem, a pokojem,ściana nośna wywalona) Z bloczków zrobiliśmy również fundamenty pod kominy. Czyli 2 sztuki mogę Ci sprzedać po 2,80 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 10.12.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam Tak mamy podłogówkę: korytaż na dole i górze, łazienka na dole i górze, kuchnia, wiatrołap. Wszystko w cenie 14 100 zł. Mamy piec Zębiec 25 kW. Fakt, chyba za duży ale lepiej taki niż mniejszy. Po za tym narazie grzejemy dół a góra jest jechana na 1/5 gwizdka. Góra jeszcze nie zrobiona do końca. Po za tym nie było jeszcze dużych mrozów. Także uważam że wszystko wyjdzie w praniu. Myślę że zima pokaże ta obecna oraz ta następna za rok jak będziemy grzali i wszystko będe zrobione. PozdMonia i Daniel Kujawsko-Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts