Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wygląd domu to nie wszystko ważne żeby był funkcjonalny i praktyczny (nie mam zamiaru skradać się na czworakach po poddaszu)

fakt jest taki że żaden tymek podniesiony o 2 - 3 maxy STODOŁY mi nie przypomina!

:D witajcie nowi Tymkowicze :D

być może powtórzę się, ale myślę że to ważne - my podnieśliśmy o dwa bloczki betonowe ścianę kolankową - jak na nasze potrzeby wystarczająco - ale odpowiednio pzedłużyliśmy krokwie coby właśnie uniknąć efektu stodoły. Z tego co pamiętam to Beata i Rafał również przedłużali, nie wiem jak inni bo nie kojarzę czy się tym chwalili.

Funkcjonalność przede wszystkim ale proporcje też są ważne :D oczywiście mówię to w naszym imieniu :p

Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowaniu :wink:

Witam Serdecznie! :D

Skoro jestescie przy tym temacie to i ja zadam pytanko odnosnie krokwi : ile przedluzyliscie krokwie aby uniknac tego efektu ,, stodoly,, przy podniesieniu scianki od dwa bloczki.... Pytam gdyz my rowniez bedziemy w przyszlosci podnosili scianke kolankowa i tez planujemy o dwa bloczki aby dom byl funkcjonalny i zarazem nie stracil swojego uroku :wink:

Pozdrawiam...

Skoro jestescie przy tym temacie to i ja zadam pytanko odnosnie krokwi : ile przedluzyliscie krokwie aby uniknac tego efektu ,, stodoly,, przy podniesieniu scianki od dwa bloczki.... Pytam gdyz my rowniez bedziemy w przyszlosci podnosili scianke kolankowa i tez planujemy o dwa bloczki aby dom byl funkcjonalny i zarazem nie stracil swojego uroku :wink:

Pozdrawiam...

Witam, My przy podniesieniu o 1,5 pustaka wydłużyliśmy krokwie po obu stronach ok 30cm czyli razem 60 cm i nie widac efektu stodoły ;) :wink:

Pozdrawiam...

My zamawialiśmy krokwie długości 8,0m, zgodnie z projektem było 7,8m; czyli wychodzi że tylko 20 cm dłuższe :roll: wydawało mi się że była większa różnica :roll: no nie ważne, generalnie dodaliśmy jeden rząd dachówki (tylko nasza dachówka jest nieco większa od standardowej) :D

Chcialam Wszystkim bardzo podziekowac za wszystkie informacje i widze, ze Wasze krokwie sa nieco podobne co mnie oczywiscie cieszy bo latwiej bedzie podjac jakas decyzje :wink:

Jola i Jarek oczywiscie ze nie widac efektu stodoly na Waszym Tymku :wink:

Beata i Rafał bardzo podoba mi sie Wasza podbitka :wink:

Pozdrawiam i zycze powodzenia w dalszych pracach.

Beata i Rafał bardzo podoba mi sie Wasza podbitka :wink:

.

To nie podbitka a raczej nadbitka - jest duża różnica bo nadbitki nie zasłaniają krokwie a podbitki to zasłaniają krokwi - to my mamy podbitki i proszę zobaczyć moje zdjęcia o kilka stron wcześnie (32 strona)

Taki efekt uzyskaliśmy deskując dach zrezygnowaliśmy z podbitki na rzecz deski boazeryjnej nabijanej na wystające krokwie. :p

Witajcie w Nowym Roku Drodzy Tymkowicze!

My z zapytaniem o okna, a raczej drzwi balkonowe: Jaki rodzaj wybraliście czy z ruchomym słupkiem czy przesuwne, jakiej firmy i profilu? To dla nas dość ważne dlatego ponawiamy pytanie, bo mamy miesiąc na podjęcie decyzji.Pozrawiamy Magda i Tomek

Dzięki Jarku czy jesteś zadowolony z tych drzwi i w ogóle wyboru firmy?My niestety praktycznie wszystko załatwiamy drogą internetową i okna tylko przylecimy zobaczyć, wybrać kolor i nie mamy zbyt dużo czasu na rozmyślanie, jak dotychczas wszystko szło nam jak po grudzie,, ale teraz już wiadomo trzeba uważać okna, instalacje...dzięki za wszelką pomoc :D

Dzięki Jarku czy jesteś zadowolony z tych drzwi i w ogóle wyboru firmy?My niestety praktycznie wszystko załatwiamy drogą internetową i okna tylko przylecimy zobaczyć, wybrać kolor i nie mamy zbyt dużo czasu na rozmyślanie, jak dotychczas wszystko szło nam jak po grudzie,, ale teraz już wiadomo trzeba uważać okna, instalacje...dzięki za wszelką pomoc :D

Jak najbardziej jesteśmy z nich zadowoleni (słyszeliśmy zła opinia o tych oknach z dobroplastu) i nic nie wykazało się żeby były tandetne a szczególności ich okucia, dobrzxe się zamykają, otwierają i sa szczelne i mieliśmy dobrą ekipę którą wstawiła nam te wszystkie okna a potem dystrybutor tych okien po pó roku kilkakrotnie zadzwonił o umówieniu się z nami po to aby ponownie dostroić wszystkie okna no i przyjechali i dostroili - porządna firma :D

Witajcie w Nowym Roku Drodzy Tymkowicze!

My z zapytaniem o okna, a raczej drzwi balkonowe: Jaki rodzaj wybraliście czy z ruchomym słupkiem czy przesuwne, jakiej firmy i profilu? To dla nas dość ważne dlatego ponawiamy pytanie, bo mamy miesiąc na podjęcie decyzji.Pozrawiamy Magda i Tomek

My również wybraliśmy okna balkonowe z ruchomym słupkiem - rozmiar okna zgodny z projektem, więc bez ruchomego słupka byłoby kiepsko cokolwiek szerszego wynieść na taras/ogród.

Nasze okienka są z firmy DAKO, kolor złoty dąb.

A tu link do naszego modelu:

http://www.dako.eu/tekst.php?id=121

pozdrawiam :D

Nasze okna kosztowały nas 11tys. (ilość okien jak w projekcie + dodatkowe okno 150x150). Oferty miałam od ok.5 firm i rozpiętość była od 10-17tys.

Okienka firmy Dako znałam, widziałam, co do funkcjonowania też nie było zastrzeżeń, dodatkowo firma wykonuje również rolety, a te chcieliśmy aby instalowała jedna firma z oknami, więc stanęło na Dako. Tak więc za 17tys. (najwyższa oferta) mam okna z roletami :D

Okienka są ładne, wiadomo jeszcze bez klamek i regulacji, więc tak naprawdę będzie je można oceniać za jakiś czas, ale na tę chwilę nie mamy do nich żadnych zastrzeżeń. :wink: