Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Witam

Chciałem zapytać o 2 sprawy:

1. Jakich materiałów, rur użyliście jako studzienek przy rynnach do deszczówki??

2. Czy ktoś z Tymkowiczów ma rozprowadzone DGP, cieple powietrze z kominka do innych pomieszczeń po za Salonem??

W razie możliwości proszę o zdjęcia

Z góry dziękuję i pozdrawiam Paweł

Czy są tu osoby które mogą odp. na moje pytania :oops:

Ja niestety żadnych tych dwóch rzeczy nie robiłem i nie planuje

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Chciałem zapytać o 2 sprawy:

1. Jakich materiałów, rur użyliście jako studzienek przy rynnach do deszczówki??

2. Czy ktoś z Tymkowiczów ma rozprowadzone DGP, cieple powietrze z kominka do innych pomieszczeń po za Salonem??

W razie możliwości proszę o zdjęcia

Z góry dziękuję i pozdrawiam Paweł

Czy są tu osoby które mogą odp. na moje pytania :oops:

Chyba jeszcze nikt tego nie zrobił :roll:

Witam wszystkich tymowiczów.

Śledzę wasze rozważania na tym forum już jakieś pół roku i w końcu postanowiłem się odezwać. Tak jak wy wszyscy planuję budowę Tymka. Wszystko jest na dobrej drodze do tego że w tym roku zacznę budowę.

Mam pytanie czy budował ktoś Tymka w okolicach Szczecina lub Gorzowa i byłby tak miły i pozwoliłby rzucić okiem na budowę lub gotowy dom. Dzięki waszym zdjęciom można dużo zobaczyć ale nie ma to jak wizja lokalna.

Śledzę wasze rozważania na tym forum już jakieś pół roku i w końcu postanowiłem się odezwać. Tak jak wy wszyscy planuję budowę Tymka. Wszystko jest na dobrej drodze do tego że w tym roku zacznę budowę.

Mam pytanie czy budował ktoś Tymka w okolicach Szczecina lub Gorzowa i byłby tak miły i pozwoliłby rzucić okiem na budowę lub gotowy dom. Dzięki waszym zdjęciom można dużo zobaczyć ale nie ma to jak wizja lokalna.

Zapraszam do Słupska :D 8)

mmarz napisał:

My budujemy w Goleniowie, na tą chwile mamy stan surowy zamknięty.

Zapraszamy :)

Dziękuje za zaproszenia.

Chętnie przejadę się do Goleniowa bo to zdecydowanie bliżej niż do Słupska z mojego miejsca zamieszkania, chociaż za zaproszenie do Słupska też szczerze dziękuję.

Jola I Daniel proszę o wysłanie na prywatną wiadomość jakiś danych do kontaktu z wami w celu umówienia się na wizytę.

Dzięki.

witam nowych kolejnych Tymkowiczów

my wybudowaliśmy naszego Tymka pod Gorzowem, mieszkamy od 20 grudnia, jeszcze sporo do zrobienia, ale jak cos to zapraszamy :)

Ania

Ania i Maciej :D

czy moglibyście wkleić parę fotek z zamieszkałego już Tymka?

Bardzo interesuje mnie hol ze schodami - mam perę wizualizacji, ale nie ma to jak w realu. Macie schody betonowe czy samonośne?

pozdrawiam :D

mamy schody betonowe, zabiegowe, fotki zrobie, jak znajde ładowarke do aparatu :)

Ania

Mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Państwa projektował do Tymka wentylacje mechaniczną z kominkiem ( rekuperacja) i centralny odkurzacz, interesują mnie ceny tych projektów i wykonania.

witaj :D

My mamy instalację centralnego odkurzacza.

jedno gniazdo na górze, jedno centralnie na dole, szufelka w kuchni i szufelka w wiatrołapie. Przyjechał instalator i na miejscu ustaliliśmy jak będzie najbardziej optymalnie. Oczywiście instalator wszystko wymierzył, żeby wąż 9-metrowy wszędzie sięgał, po czym przystąpił do prac i wykonał instalację jeszcze tego samego dnia - koszt 1000zł (materiał z robocizną). Jednostka centralna będzie w garażu przy ściance z kotłownią. Chyba dwie strony wcześniej jest moje zdjęcie z widoczną instalacją w garażu :p

jedno gniazdo na górze, jedno centralnie na dole, szufelka w kuchni i szufelka w wiatrołapie. Przyjechał instalator i na miejscu ustaliliśmy jak będzie najbardziej optymalnie. Oczywiście instalator wszystko wymierzył, żeby wąż 9-metrowy wszędzie sięgał, po czym przystąpił do prac i wykonał instalację jeszcze tego samego dnia - koszt 1000zł (materiał z robocizną).

Myślałam że koszt to około 10 000 zł nie 1000 zł, a czy robiliście sufity podwieszane na dole, żeby poukrywać te wsztskie rury? Jeśli możesz przysłać mi na prywatną skrzynke jak wygląda instalacja odkurzacza u Ciebie będę wdzięczna

Jolaada :roll:

jedno gniazdo na górze, jedno centralnie na dole, szufelka w kuchni i szufelka w wiatrołapie. Przyjechał instalator i na miejscu ustaliliśmy jak będzie najbardziej optymalnie. Oczywiście instalator wszystko wymierzył, żeby wąż 9-metrowy wszędzie sięgał, po czym przystąpił do prac i wykonał instalację jeszcze tego samego dnia - koszt 1000zł (materiał z robocizną).

Myślałam że koszt to około 10 000 zł nie 1000 zł, a czy robiliście sufity podwieszane na dole, żeby poukrywać te wsztskie rury? Jeśli możesz przysłać mi na prywatną skrzynke jak wygląda instalacja odkurzacza u Ciebie będę wdzięczna

Witam, dobrze mówisz że może kosztować 10000, bo instalacja plus robocizna 1000 zł i jeszcze to tego trzeba dokupić wąż, gniażdo i centralny odkurzać w granicavh 7000 - 9000 zł. Rozważyliśmy że przy takiej cenie a normalny odkurzć plus myjka wodna w granicach 500 - 1000 zł (np Zelmer Wodnik ok 550 zł) to rezygnowaliśmy z centralnej

Pozdrawiam nowych Tymowiczów

Witam, dobrze mówisz że może kosztować 10000, bo instalacja plus robocizna 1000 zł i jeszcze to tego trzeba dokupić wąż, gniażdo i centralny odkurzać w granicavh 7000 - 9000 zł. Rozważyliśmy że przy takiej cenie a normalny odkurzć plus myjka wodna w granicach 500 - 1000 zł (np Zelmer Wodnik ok 550 zł) to rezygnowaliśmy z centralnej

Pozdrawiam nowych Tymowiczów

:roll:

Jola i Jarek,

tu się nie zgodzę - porządna jednostka centralna z wszystkimi akcesoriami np.nam najbardziej pasuje Beam, to rząd 3000-4000zł, skąd macie taką wycenę :roll: :roll: :roll:

Miałam rezygnować z tej instalacji, bo również kalkulowałam że 5 koła nie chodzi ulicą, ale tysiąc złoty teraz jest do przełknięcia, a jednostkę dokupimy jak będzie kasa - zresztą instalator stwierdził że to standardowe podejście inwestorów :p

Tak więc instalacja jest, i będzie czekać na odkurzacz za czas jakiś :lol: :lol: :lol:

Jolaada,

poszukam zdjęcia to Ci wyślę na priva :D

Prosze o poradę.

Czy kupując projekt , powinny być tam ujete już zmiany z nowego prawa budowlanego dotyczące certyfiaktu energetycznego.Od 01.01.2009 każdy dom powinien posiadać taki certyfikat, pisałam do Horyzontu ale tam ferioe ... cisza - nikt nie odpowiada. Czy Państwo otrzymali jakieś aneksy do projektu, czy firma mówiła że dośle. :wink:

Wydaje mi się że Horyzont żadnych aneksów nie będzie rozsyłał w sprawie certyfikatów energetycznych, ani też nic załączał do teraz sprzedawanych projektów.

Certyfikat to dokument, o jaki musisz się postarać po wybudowaniu swojego domku i projekt nie ma tu nic do tego - ważne są materiały z jakich wybudujesz, ocieplenie, ogrzewanie jakie wybierzesz itd., itd.

Tu link do artykułu w muratorze - mam nadzieję że będzie pomocny :D

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/certyfikat--zgodny-z-prawem,6320_22532.htm

Tak apropos tych cen centralnego odkurzacza, mam najbardziej aktualne wyceny :p

Właśnie dziś kolega montował sobie centralny odkurzacz - jednostka centralna z kompletnym oprzyrządowaniem + materiały instalacyjne (wykonanie własne) - zapłacił 3tys. złotych.

Mam przed sobą ofertę Beam-a model który nas interesuje 2566,45zł minus 3% rabatu.

Myślę że warto :D :D :D