Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

My mamy instalację centralnego odkurzacza.

jedno gniazdo na górze, jedno centralnie na dole, szufelka w kuchni i szufelka w wiatrołapie. Przyjechał instalator i na miejscu ustaliliśmy jak będzie najbardziej optymalnie. Oczywiście instalator wszystko wymierzył, żeby wąż 9-metrowy wszędzie sięgał, po czym przystąpił do prac i wykonał instalację jeszcze tego samego dnia - koszt 1000zł (materiał z robocizną).

Myślałam że koszt to około 10 000 zł nie 1000 zł, a czy robiliście sufity podwieszane na dole, żeby poukrywać te wsztskie rury? Jeśli możesz przysłać mi na prywatną skrzynke jak wygląda instalacja odkurzacza u Ciebie będę wdzięczna

Jolaada :roll:

Witam, dobrze mówisz że może kosztować 10000, bo instalacja plus robocizna 1000 zł i jeszcze to tego trzeba dokupić wąż, gniażdo i centralny odkurzać w granicavh 7000 - 9000 zł. Rozważyliśmy że przy takiej cenie a normalny odkurzć plus myjka wodna w granicach 500 - 1000 zł (np Zelmer Wodnik ok 550 zł) to rezygnowaliśmy z centralnej

Pozdrawiam nowych Tymowiczów

:roll:

Jola i Jarek,

tu się nie zgodzę - porządna jednostka centralna z wszystkimi akcesoriami np.nam najbardziej pasuje Beam, to rząd 3000-4000zł, skąd macie taką wycenę :roll: :roll: :roll:

Miałam rezygnować z tej instalacji, bo również kalkulowałam że 5 koła nie chodzi ulicą, ale tysiąc złoty teraz jest do przełknięcia, a jednostkę dokupimy jak będzie kasa - zresztą instalator stwierdził że to standardowe podejście inwestorów :p

Tak więc instalacja jest, i będzie czekać na odkurzacz za czas jakiś :lol: :lol: :lol:

Jolaada,

poszukam zdjęcia to Ci wyślę na priva :D

Na temat odkurzacza centralnego to juz nie jesteśmy na bierząco ale jak wcześniej zainteresowaliśmy jak nasz dom był w stanie surowym to kosztowały w granicach 7 - 9 tys a to był pażdziernik - listopad 2007 więc zrezygnowaliśmy pomyśleliśmy że bez niego można żyć... być może przez ten czas staniały do tego co Wy teraz podajecie

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Tak sobie siedzę i rozmyślam o naszym przyszłym Tymku i w tych rozmyślaniach doszłam do poddasza :lol: No i zastanawiam się, jakie zrobić ścianki działowe na poddaszu. Niby w projekcie są z płyt kartonowo-gipsowych, ale nie jestem do takich ścian przekonana. Ciekawa jestem jak Wy rozwiązaliście lub planujecie rozwiązać tę kwestię?

Witam!

Tak sobie siedzę i rozmyślam o naszym przyszłym Tymku i w tych rozmyślaniach doszłam do poddasza :lol: No i zastanawiam się, jakie zrobić ścianki działowe na poddaszu. Niby w projekcie są z płyt kartonowo-gipsowych, ale nie jestem do takich ścian przekonana. Ciekawa jestem jak Wy rozwiązaliście lub planujecie rozwiązać tę kwestię?

Nic prostrzego :D Zminiłem sobie strop na żerańskie płyty i po problemie, moge sobie ścianki działowe stawiać gdzie mi sie podoba i z czego bede miał życzenie. :lol: (przy terivie to już nie bardzo)

Swoje ścianki planuje z 12 BK, nie lubie ścian działowych z K-G :-?

proszę o pomoc ! mam totalny mętlik byłem dziś w hurtowniach pytać o folie dachowe (paro przepuszczalne itp) jestem prawie przekonany do firmy cyrotop ale i koszty duże wiec nie wiem co zrobić??????

ponoć co drogie to tanie !!!!!! :-)

Ja w takich przypadkach wybieram produkt ze średniej półki.Nie najtańszy(strach o jakość) nie najdroższy (po co przepłacać jak pewnie różnicy nie wyczuje) :lol:

Witam :D

Ciesze sie bardzo, ze natrafilam na to forum. Tymka znalezliscie w jednym z katalogu, gdy dwa dni temu wracalismy z urlopu w Polsce. Wczesniej mielismy wypatrzony zupelnie inny projekt, ale kiedy zobaczylismy ten... Zaraz po powrocie poszperalam po necie i znalazlam to miejsce.

Czy moze mi ktos powiedziec czy koszt budowy stanu surowego jest rzeczywiscie taki sam, jak podawany? Nie wliczam w to dzialki, podlaczenia wody i spraw papierkowych.

Bylisbysmy wdzieczni za odpowiedz ;)

Ciesze sie bardzo, ze natrafilam na to forum. Tymka znalezliscie w jednym z katalogu, gdy dwa dni temu wracalismy z urlopu w Polsce. Wczesniej mielismy wypatrzony zupelnie inny projekt, ale kiedy zobaczylismy ten... Zaraz po powrocie poszperalam po necie i znalazlam to miejsce.

Czy moze mi ktos powiedziec czy koszt budowy stanu surowego jest rzeczywiscie taki sam, jak podawany? Nie wliczam w to dzialki, podlaczenia wody i spraw papierkowych.

Mnie osobiście stan surowy otwarty kosztował około 60tys. 8) (materiały+ robocizna). Ale kogo zapytasz to ci inną kwote poda.

Myślę, że cena stanu surowego Tymka, podana na stronie Horyzontu, jest w miarę realna, tylko zwróć uwagę na:

1. jest to cena netto, czyli dolicz sobie od razu 22% vatu

2. pobierz sobie kosztorys i przeanalizuj roboty - w wartościach podawanych przez Horyzont brane są pod uwagę tylko roboty budowlane, nie ma elektryki i instalacji wod-kan, co., a to też koszty niemałe.

A i w tych budowlanych też nie są ujęte wszystkie roboty - chociażby brak piachu do zasypania fundamentów - nam na to poszło bagatelka ok.4tys.

pozdrawiam

:D

Dzieki ;)

Zdaje sobie sprawe z tego iz podawane ceny nie sa dokladne. Jak wiadomo kazdy buduje z innych materialow, kazdy inaczej placi za robocizne...

Chcialam tylko tak szacunkowo wiedziec czy podowana kwota jest adekwatna do wydanej przez Was.

Czy istnialaby mozliwosc obejrzenia u kogos z Was Tymka? Wiadomo co na zdjeciu to na zdjeciu a co w realu to w realu. Decyzja juz zapadla tylko zastanawiamy sie nad dodaniem pralni na gorze zamiast holu...

Dzieki ;)

Zdaje sobie sprawe z tego iz podawane ceny nie sa dokladne. Jak wiadomo kazdy buduje z innych materialow, kazdy inaczej placi za robocizne...

Chcialam tylko tak szacunkowo wiedziec czy podowana kwota jest adekwatna do wydanej przez Was.

Czy istnialaby mozliwosc obejrzenia u kogos z Was Tymka? Wiadomo co na zdjeciu to na zdjeciu a co w realu to w realu. Decyzja juz zapadla tylko zastanawiamy sie nad dodaniem pralni na gorze zamiast holu...

Jak chcesz zobaczyć Tymka nad morzem to zapraszam :D

Dzieki ;)

Witam, jeśli Wam ni straszno podróżować to zapraszamy do Ostrołęki

Zbieram wszelkie materiały, zdjęcia, rysunki itp na temat kanalizy w Tymku.

Witam.

Przymierzam się do wykonania kanalizy. Wyszło pare zmian i potrzebuje porady.

Najpierw rzut parteru (nie ma proporcji, ale nie o to chodzi :roll: )

http://images25.fotosik.pl/317/b3814cca128deb15.jpg

1 zlewozmywak

2 zlew w łazience

3 prysznic

4 kibel

5 akwarium

Na czerwono oryginalny projekt kanalizy. Na zielono moje "wypociny" :roll: I chodzi o:

Czy do zlewu w kuchni może być trasa A czy B? A jak żonie zachce się zmywarka to jak jeszcze pociągnąć odpływ(jakiej średnicy) I kiedy przeskoczyć ze 110 na 70/75?

Podobnie rozchodzi się w łazience? Czy poprowadzić C czy D?

No bo do akwarium 5 to chyba dobrze?(F) Jaką średnicą polecieć? 50 wystarczy?

I najważniejsze (zlikwidowalismy scianę nośną między salonem , a pokojem, linia przerywana)a tam leciał jeden z pionów do łazienki na poddaszu.

http://images41.fotosik.pl/53/e949f7db475511a7.jpg

1kibel

2 jeden lub dwa zlewy

3 prysznico-wanna

4 pralka

Czy można wszystkie te odbiorniki podłaczyć to jednego pionu(tego na ścianie między garażem a salonem?)

Albo jak już ten pion musi zostać to zamienić stronami (zlew z kiblem) na prawą strone łazienki)bo w projekcie rura 75, bo będzie ją łatwiej ukryć(myśłlałem o przdłużeniu tej scianki działowej)

Co o tym myślicie? Może macie inny pomysł?

Można śmiało rysować po moich zdjęciach :D :wink:

Witam Tymkowiczów

Mam pytanko na temat ścianki kolankowej: jak wysoka ona jest oryginalnie w projekcie, a ile po podwyższeniu o 2 pustaki i o ile trzeba wydłużyć krokwie w związku tym?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

W Tymku chyba nie ma z góry narzuconej wysokości ścianki kolankowej, (no chyba ,że nie moge tego znaleść na projekcie :wink: :roll: ) Ja mam ścianke na 2 BK+wieniec+murłata=76cm. Ale dojdzie posadzka to się zmniejszy.

Krokwie zamawiałem bodajże 8 metrowe.

Dzieki

Ja chętnie obejrzałabym Tymka w okolicy Warszawy, jeśli ktoś tam buduje - może pozwoli obejrzeć swoje cudo.

Dzieki

Ja chętnie obejrzałabym Tymka w okolicy Warszawy, jeśli ktoś tam buduje - może pozwoli obejrzeć swoje cudo.

Zapraszamy, jesteśmy z Ostrołęki z 120 km na północ od W-wy