Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Każdy z Tymków w innej aranżacji i każdy piękny, bo Tymek!Aniu i Maćku jak wysoki jest blat w kuchni i czy okno ma wymiar 150/150? Wklejcie więcej zdjęć proszę, bo świetnie macie urządzone, a jakie przestrzenie!Pozdrawiamy

He, he, he. (nie chcę być złośliwy) Wysokość blatu w kuchni to oczywista jest wysokość nie zmienna a wiec jak masz wysokość kuchni gazowej :D - nie ma innej wysokości - wystarczy iść do kuchni i zmierzyć wysokość kuchnię gazową jaką macie w mieszkaniu

Jak to niezmienna? :o Ja napewno dam wyżej niż standardowe 85cm, po prostu jestem wysoki i nie zamieżam się całe życie schylać robiąc kanapki :lol: A co za problem podnieść kuchenke?

Ja miezyłem, że do mojego wzrostu blat powinien być na wysokości 95-100cm. :D

Witam Stuku, co podałeś do wysokości blatu to musiałbyś podnieść kuchnię :wink: i pewne masz z 2 m wzrostu :roll:

Mało co brakuje do 2 metrów :roll: więc nie zamieżam się całe życie schylać do zlewu, umywalki czy nad blatem :wink:

A jaki problem podnieść kuchenke? A jak zrobi się sam blat pod zabudowe to jeszcze łatwiej :D

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Każdy z Tymków w innej aranżacji i każdy piękny, bo Tymek!Aniu i Maćku jak wysoki jest blat w kuchni i czy okno ma wymiar 150/150? Wklejcie więcej zdjęć proszę, bo świetnie macie urządzone, a jakie przestrzenie!Pozdrawiamy

He, he, he. (nie chcę być złośliwy) Wysokość blatu w kuchni to oczywista jest wysokość nie zmienna a wiec jak masz wysokość kuchni gazowej :D - nie ma innej wysokości - wystarczy iść do kuchni i zmierzyć wysokość kuchnię gazową jaką macie w mieszkaniu

Jak to niezmienna? :o Ja napewno dam wyżej niż standardowe 85cm, po prostu jestem wysoki i nie zamieżam się całe życie schylać robiąc kanapki :lol: A co za problem podnieść kuchenke?

Ja miezyłem, że do mojego wzrostu blat powinien być na wysokości 95-100cm. :D

ja też tak uważam, że wysokość blatu powinna być dostowasowana do wzrostu, u nas akurat jest płyta indukcyjna wiec nie trzeba dopasowywac do wysokości kuchenki

Stukpuku a żona też taka wysokoa jak ty?, no chyba, że ty jestes kucharzem i gosposią w domu ;)

Ania

W tym problem ,że żona niska :lol: i ja żadko gotuje, ale może ją przekonam :wink: Zawsze mnie straszy, że jak zrobie wysoko blaty to zakare bede sam sobie gotował!!! :lol: Też mi problem......... :roll:

:wink: Jeśli o nas chodzi to mamy to także wg projwektu tyle, że z łazienki na parterze pójdzie do góry pion (hol w projekcie u nas pralnia) Zlew w kuchni jak w projekcie 1,5 komory i obok zmywarka ale podłączenie do niej musi być za zlewem aby wszystko mieściło się w jednej linii. Jutro wchodzi instalator jak skończy to będą fotki wykonanej instalacji. :p

Dzięki!

Planuje wykonać samemu kanalize na parterze i przydadzą się wszystkie możliwe fotki :wink:

:o Fachowcy zrobili inaczej niż myślałam więc to fotki naszej kanalizy - oczywiście tego co widoczne. Wcześniej została ułożona kanaliza parteru przed zalaniem podbetonu i to "chyba" było wg projektu. :wink:

Więc u nas łazienka na parterze jest w miejscu skrytki: toaleta i stąd jest odpływ do szamba (przebicie taż do kuchni, w której zlew pod oknem.

[/img]

Tyle, że wymyśliłam sobie świetne ustawienie w pralni, które sprawiło trochę zawirowań ale... nie ma rzeczy niemożliwych!!! Tym samym odpływ z pralni wygląda tak...

[/img]

:wink:

Natomiast w górnej łazience zamieniliśmy miejscami toaletę z umywalką. Na ściance, której u Ciebie nie ma idzie pion od umywalek.

[/img]http://inlinethumb25.webshots.com/7768/2445552100103098714S500x500Q85.jpg To chyba na tyle mam nadzieję, że choć troszkę te fotki pomogą rozwiać wątpliwości! ' alt='wink.gif.28a77709d896056ad34a53c1f291eb11.gif' alt=':wink:'> To chyba na tyle mam nadzieję, że choć troszkę te fotki pomogą rozwiać wątpliwości! '>

:p Kasia & Marcin :p

Także planuję na tej ścianie jakąś fajną tapetę w oryginalnym wzorze! Macie śliczną kuchnię moja będzie podobnie rozwiązana. I tu mam pytanko... pod wiszącymi szafkami przy kuchence znajdują się półki - na jakiej wysokości są montowane i w związku z tym czy szafki nad nimi są montowane na standardowej wysokości a w nich jest tylko jedna półka? Bardzo ciekawe rozwiązanie.

:p Kasia & Marcin :p

Także planuję na tej ścianie jakąś fajną tapetę w oryginalnym wzorze! Macie śliczną kuchnię moja będzie podobnie rozwiązana. I tu mam pytanko... pod wiszącymi szafkami przy kuchence znajdują się półki - na jakiej wysokości są montowane i w związku z tym czy szafki nad nimi są montowane na standardowej wysokości a w nich jest tylko jedna półka? Bardzo ciekawe rozwiązanie.

Półki są ok 45 cm nad blatem, a szafki 85 cm (do dołu półki/szafki). W szafkach fabrycznie jest jedna półka ale planuję jeszcze jedną dorobić, będzie bardziej funkcjonalnie.

I jeszcze jedno?

Z jakich rur robiliście kanalize? Z normalnych czy tych "bezszumowych"?

Czy to prawda , że jak kupka leci to szumi? :o :lol: :wink: Ja tam nic nie słysze..........plusk i nie ma :lol: Opłaca się płacić więcej?

My zaczynamy instalacje we wtorek :D

Apropos tej rury bezszumowej, to zastanawialiśmy się nad taką, żeby dać ją w tym pionie jak jest gabinet, jednak nasz instalator stwierdził że to tylko niepotrzebna strata pieniędzy - rury są droższe od normalnych, a efekt chyba nie do końca taki jak wynika z nazwy. Doradził nam coby dać zwykłe rury, a jak już ją zabudujemy to napchać w tę zabudowę wełnę mineralną (zostały resztki z ocieplenia) i będzie git 8)

I jeszcze jedno?

Z jakich rur robiliście kanalize? Z normalnych czy tych "bezszumowych"?

Czy to prawda , że jak kupka leci to szumi? :o :lol: :wink: Ja tam nic nie słysze..........plusk i nie ma :lol: Opłaca się płacić więcej?

My zaczynamy instalacje we wtorek :D

Apropos tej rury bezszumowej, to zastanawialiśmy się nad taką, żeby dać ją w tym pionie jak jest gabinet, jednak nasz instalator stwierdził że to tylko niepotrzebna strata pieniędzy - rury są droższe od normalnych, a efekt chyba nie do końca taki jak wynika z nazwy. Doradził nam coby dać zwykłe rury, a jak już ją zabudujemy to napchać w tę zabudowę wełnę mineralną (zostały resztki z ocieplenia) i będzie git 8)

Potwierdzam-będzie git. Ja też napchałem wełny i prawdę mówiąc to zapomniałem, że tam jest pion kanalizacyjny.

Mam pytanie dotyczące tej fotki? Czy ja dobrze widze, że macie wstawiony zawór napowietrzający zamiast wyprowadzić pion na dach?(moge się mylić) :wink:

http://inlinethumb29.webshots.com/23708/2665308910103098714S500x500Q85.jpg' alt='2665308910103098714S500x500Q85.jpg'>

Jakieś napowietrzanie tam jest - za bardzo to nie wnikam w szczegóły mamy zaufanego fachowca i robi, tak by było dobrze. Jest też coś wystawione ponad jętki w dachu, aby nie śmierdziało... a co do rur to mamy zwykłe a ta od... idzie w garażu więc raczej nikomu nie będzie przeszkadzać! :wink:

No i muszę jeszcze pochwalić się, że dzisiaj zakupiliśmy z mężem projekt :D :D :D

Tylko coś mąż ma trudności z jego odczytaniem...

Chodzi o to, że nie ma tam podanych ilości materiałów, tzn. np.: do rozpoczęcia fundamentu - ile potrzeba prętów fi 12 i fi 6, bloczki betonowe są jakiś dziwnych wymirów - 25X25X14.

Może ktoś nam to objaśni??? Pewnie trzeba czasu żeby ten cały projekt "rozgryść"... nie takie proste jak by się wydawało :(

No i muszę jeszcze pochwalić się, że dzisiaj zakupiliśmy z mężem projekt :D :D :D

Chodzi o to, że nie ma tam podanych ilości materiałów, tzn. np.: do rozpoczęcia fundamentu - ile potrzeba prętów fi 12 i fi 6, bloczki betonowe są jakiś dziwnych wymirów - 25X25X14.

Może ktoś nam to objaśni??? Pewnie trzeba czasu żeby ten cały projekt "rozgryść"... nie takie proste jak by się wydawało :(

Fi 12 idą 4 sztuki, teraz musisz pomieżyć ile mb.macie ław fundamentowych.

Jak to już wiecie to trzeba to przemnożyć razy 4 plus mniej więcej metrowe zakłady.

A te fi 6 to możecie kupić w kręgu lub prosty,(z prosytego łatwiej robić, ale jest troszke droższy i wychodzi więcej odpadów) Najpierw musicie znać wymiary jednego strzemiączka (ja miałem bodajże 20x20 cm)czyli na jedną sztuke potrzeba około 95cm pręta Fi 6. Ja dawałem strzemiona co 20-25 cm.

Wytarczy podzielić całą długość ławy przez te 20-25cm i macie wyliczone sztuki strzemionek.

Potem tylko zsumować, dodać pare metrów (bo się przyda potem) i można zamawiać.

Ponawiam wielką prośbę do Kasi i Marcina o wstawienie zdjęć pralni i korytarza na górze. Mój mąż obawia się, że jeżeli zrobimy pralnię na w miejsu holu, to korytarz zrobi się bardzo wąski i ciemny.

Postaram się zrobić i wkleić zdjęcia jutro rano. Muszę tam trochę ogarnąć bo w pralni jeszcze budowa, nawet jakaś dachówka się tam znajdzie:)

Właśnie mam te same wątpliwości...

Zastanawiam się czy po prostu nie zrobić tej pralni węższej i wtedy choć troszkę zyskać miejsca na korytarzu. Bardzo lubię przestrzeń ale i pralnia też super sprawa :)

Węższą pralnię odradzam bo niewiele z niej zostanie, choć zależy to od ścianki kolankowej. My jej nie mamy więc nie wchodziło to w grę ale moim zdaniem korytarz jest ok. Jeśli mnie pamięć nie myli ktoś pisał kilka stron wcześniej o przesunięciu ściaki między korytarzem a łazienką w celu poszerzenia korytarza i jeśli już to to rozwiązanie wydaje się bardzej trafione bo w oryginale ta ścianka biegnie idealnie przez środek domu.

Właśnie mam te same

wątpliwości...

Zastanawiam się czy po prostu nie zrobić tej pralni węższej i wtedy choć troszkę zyskać miejsca na korytarzu. Bardzo lubię przestrzeń ale i pralnia też super sprawa :)

Węższą pralnię odradzam bo niewiele z niej zostanie, choć zależy to od ścianki kolankowej. My jej nie mamy więc nie wchodziło to w grę ale moim zdaniem korytarz jest ok. Jeśli mnie pamięć nie myli ktoś pisał kilka stron wcześniej o przesunięciu ściaki między korytarzem a łazienką w celu poszerzenia korytarza i jeśli już to to rozwiązanie wydaje się bardzej trafione bo w oryginale ta ścianka biegnie idealnie przez środek domu.

Chyba faktycznie macie racje... Albo korytarz albo pralnia. Wybieram dużą pralnie - serdeczne dzięki:-))

Jak to już wiecie to trzeba to przemnożyć razy 4 plus mniej więcej metrowe zakłady.

A te fi 6 to możecie kupić w kręgu lub prosty,(z prosytego łatwiej robić, ale jest troszke droższy i wychodzi więcej odpadów) Najpierw musicie znać wymiary jednego strzemiączka (ja miałem bodajże 20x20 cm)czyli na jedną sztuke potrzeba około 95cm pręta Fi 6. Ja dawałem strzemiona co 20-25 cm.

Wytarczy podzielić całą długość ławy przez te 20-25cm i macie wyliczone sztuki strzemionek.

Stukpuku - serdecznie dziękujemy za odpowiedź, mąż jest bardzo zadowolony :) rozwiałeś jego wszelkie wątpliwości, bo dla mnie to co napisałeś to jedna wielka czarna magia :D

Jeszcze raz serdeczne dzięki - teraz już wszystko gra!!!

Stukpuku - serdecznie dziękujemy za odpowiedź, mąż jest bardzo zadowolony :) rozwiałeś jego wszelkie wątpliwości, bo dla mnie to co napisałeś to jedna wielka czarna magia :D

Jeszcze raz serdeczne dzięki - teraz już wszystko gra!!!

I Ty sobie z tym poradzisz. :wink:

Mała uwaga:zapytajcie się w hurtowni jak przywożą te pręty? (standardowo mają po 12m)I jak przywożą w całości na krótkiej pace(mi tak proponowali) to je zginają w połowie :evil: i potem się człowiek męczy żeby to prostować :evil: dlatego jak ja zamawiałem to poprosiłem przeciać i wszystkie pręty na ławy miałem 6 m.

Łatwiej wiązać, przenosić i wkładać do wykopu.

Osobiście zamiast fi 12 dałem fi 10 :wink: :roll: