Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

:p Tak właśnie co do pralni to jet to idealne rozwiązanie! I to my cofnęliśmy ściankę od łazienki do wysokości belek od dachu. Również obawiałam się wąskiego korytarza jak w boku. Jednak cofnięcie ścianki sprawiło, że wchodząc po schodach od razu nie wpada się na ścianę a dalej jest swobodna część komunikacyjna do pokoi i pralni. A oto fotka na podłogę z cofniętą ścianką od łazienki i dalej szerokość przejścia! :wink:

http://inlinethumb39.webshots.com/44390/2968738350103098714S500x500Q85.jpg' alt='2968738350103098714S500x500Q85.jpg'>

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich serdecznie.

Gratulujemy pięknie wykończonych Tymków.

My odebraliśmy właśnie dziś pozwolenie na budowe :)

I ruszamy z budową w kwietniu....

Nasze zmany :

- wykusz pod balkonem

- dodatkowe okna przy drzwiach na balkon

- poszerzenie o 90 cm Tymka w miejscu w którym wedłóg projektu znajduje się gabinet przedpokuj i hol.

Pozdrawiamy i życzymy dużo sukcesów w budowaniu Tymka.

No i muszę jeszcze pochwalić się, że dzisiaj zakupiliśmy z mężem projekt :D :D :D

Tylko coś mąż ma trudności z jego odczytaniem...

Chodzi o to, że nie ma tam podanych ilości materiałów, tzn. np.: do rozpoczęcia fundamentu - ile potrzeba prętów fi 12 i fi 6, bloczki betonowe są jakiś dziwnych wymirów - 25X25X14.

Może ktoś nam to objaśni??? Pewnie trzeba czasu żeby ten cały projekt "rozgryść"... nie takie proste jak by się wydawało :(

Fi 12 idą 4 sztuki, teraz musisz pomieżyć ile mb.macie ław fundamentowych.

Jak to już wiecie to trzeba to przemnożyć razy 4 plus mniej więcej metrowe zakłady.

A te fi 6 to możecie kupić w kręgu lub prosty,(z prosytego łatwiej robić, ale jest troszke droższy i wychodzi więcej odpadów) Najpierw musicie znać wymiary jednego strzemiączka (ja miałem bodajże 20x20 cm)czyli na jedną sztuke potrzeba około 95cm pręta Fi 6. Ja dawałem strzemiona co 20-25 cm.

Wytarczy podzielić całą długość ławy przez te 20-25cm i macie wyliczone sztuki strzemionek.

Potem tylko zsumować, dodać pare metrów (bo się przyda potem) i można zamawiać.

Stukpuku - serdecznie dziękujemy za odpowiedź, mąż jest bardzo zadowolony :) rozwiałeś jego wszelkie wątpliwości, bo dla mnie to co napisałeś to jedna wielka czarna magia :D

Jeszcze raz serdeczne dzięki - teraz już wszystko gra!!!

I Ty sobie z tym poradzisz. :wink:

Mała uwaga:zapytajcie się w hurtowni jak przywożą te pręty? (standardowo mają po 12m)I jak przywożą w całości na krótkiej pace(mi tak proponowali) to je zginają w połowie :evil: i potem się człowiek męczy żeby to prostować :evil: dlatego jak ja zamawiałem to poprosiłem przeciać i wszystkie pręty na ławy miałem 6 m.

Łatwiej wiązać, przenosić i wkładać do wykopu.

Osobiście zamiast fi 12 dałem fi 10 :wink: :roll:

Dzięki :) :) :)

:p Tak właśnie co do pralni to jet to idealne rozwiązanie! I to my cofnęliśmy ściankę od łazienki do wysokości belek od dachu. Również obawiałam się wąskiego korytarza jak w boku. Jednak cofnięcie ścianki sprawiło, że wchodząc po schodach od razu nie wpada się na ścianę a dalej jest swobodna część komunikacyjna do pokoi i pralni. A oto fotka na podłogę z cofniętą ścianką od łazienki i dalej szerokość przejścia! :wink:

Czy kosztem łazienki poszerzyliście korytarz???

A czy ktoś z Was myślał nad takim rozwiązaniem aby umieścić pralnię w miejscu garderoby w pokoju nad garażem? My tak zrobiliśmy. Co prawda na początku było mi szkoda tej garderoby ale może być i szafa, tym bardziej że u chłopaków w pokojaćh prawdopodobnie zrobimy garderoby. Część niepotrzebnych rzeczy będzie można wynosić na strych, po podniesieni ścianki kolankowej jest pokażnych rozmiarów. Zdjęcia ze środka domu wkleję może w niedzielę, oczywiście jak pomoże mi syn, bo mimo instrukcji Stukpuka jak to zrobić nadal nie kapuję.

A czy ktoś z Was myślał nad takim rozwiązaniem aby umieścić pralnię w miejscu garderoby w pokoju nad garażem? My tak zrobiliśmy. Co prawda na początku było mi szkoda tej garderoby ale może być i szafa, tym bardziej że u chłopaków w pokojaćh prawdopodobnie zrobimy garderoby. Część niepotrzebnych rzeczy będzie można wynosić na strych, po podniesieni ścianki kolankowej jest pokażnych rozmiarów. Zdjęcia ze środka domu wkleję może w niedzielę, oczywiście jak pomoże mi syn, bo mimo instrukcji Stukpuka jak to zrobić nadal nie kapuję.

My planujemy tak zrobić pralnia w miejscu garderoby nad garażem z wejściem z łazienki tylko nie jestem pewny czy jest tam na tyle miejsca żeby między kominem a skosem zmieścić jakieś normalne drzwi. Dobrze by było zobaczyć to na zdjęciach.

My co prawda nie planujemy pralni w miejscu gdzie większość z Was chce ją zrobić, ale..... również zabudowaliśmy hol na garderobę-rupieciarnię i ta ścianka jest cofnięta ok.50cm, dodatkowo ścianę gdzie jest łazienka również cofnęliśmy ok.20-30cm i tym sposobem zyskaliśmy bardzo fajny korytarz szerokości jak widać na zdjęciu (ujęcie z sypialni z garderobą) :D

http://images46.fotosik.pl/60/f9cc9b16e30993fd.jpg

Tak my Aniu i jesteśmy bardzo zadowolenie z tego wyboru, nie chcieliśmy zabudowywać małego holiku na górze, bo również lubimy przestrzeń, a poza tym to okno zawsze daje jakieś światło na schody i korytarz no i świetne miejsce do wykorzystania oto zdjęcia:

http://images33.fotosik.pl/197/c80a9e2590999de8med.jpg

tu widok na pralnie, wstawiliśmy dodatkowe okno, będzie ona oddzielona luksferami od łazienki (jeszcze nie wykończona ścianka po prawej stronie)

http://images27.fotosik.pl/324/2e6ab44e3844ee06med.jpg

holik

http://images44.fotosik.pl/60/589d9841fa5a9f67med.jpg

Pozdrawiamy

My planujemy tak zrobić pralnia w miejscu garderoby nad garażem z wejściem z łazienki tylko nie jestem pewny czy jest tam na tyle miejsca żeby między kominem a skosem zmieścić jakieś normalne drzwi. Dobrze by było zobaczyć to na zdjęciach.

My mamy wejście z łazienki i drzwi się zmieściły( na razie tylko jest otwór). Nie wiem czy też by tak było gdybyśmy nie podnieśli ścianki kolankowej o 3 pustaki plus winiec. Poza tym zamontujemy jeszcze okno dachowe. Zdjęcia zrobię dopiero w niedzielę.

My mamy wejście z łazienki i drzwi się zmieściły( na razie tylko jest otwór). Nie wiem czy też by tak było gdybyśmy nie podnieśli ścianki kolankowej o 3 pustaki plus winiec. Poza tym zamontujemy jeszcze okno dachowe. Zdjęcia zrobię dopiero w niedzielę.

Bez ścianki kolankowej się nie uda. Garderoba jest jedynym pomieszczeniem w Tymku, w którym problemem jest brak ścianki kolankowej i aby była funkcjonalna trzeba by ścianę działową między pokojem a garderobą odsunąć od komina ale trochę utrudnia to okno.

Ponawiam wielką prośbę do Kasi i Marcina o wstawienie zdjęć pralni i korytarza na górze. Mój mąż obawia się, że jeżeli zrobimy pralnię na w miejsu holu, to korytarz zrobi się bardzo wąski i ciemny.

Oto zdjęcia:

http://lh4.ggpht.com/_Z9EWf96POIg/SZEmEOH-4sI/AAAAAAAABXM/Ev1ul1_btvY/s720/DSC00373.jpg

http://lh6.ggpht.com/_Z9EWf96POIg/SZEmHKlwCvI/AAAAAAAABXU/rQMbuB2QNlI/s720/DSC00375.jpg

http://lh4.ggpht.com/_Z9EWf96POIg/SZEmJn0A1KI/AAAAAAAABXc/D4Y0Lml6-0c/s720/DSC00379.jpg

http://lh3.ggpht.com/_Z9EWf96POIg/SZEmMWXA6AI/AAAAAAAABXk/Vsw6Tm2SAqo/s720/DSC00380.jpg

http://lh5.ggpht.com/_Z9EWf96POIg/SZEmPZ6msPI/AAAAAAAABXs/-7ohl4EwJZc/s720/DSC00381.jpg

Nasz Tymek to lustrzane odbicie. A widok po wejściu na górę. Widoczny słup - od strony schodów. Widoczny narożnik(patrz podłoga) powstał po cofnięciu ścianki od łazienki. Tam będzie miejsce w przyszłości na jakąś rzeźbę.

Nasz Tymek to lustrzane odbicie. A widok po wejściu na górę. Widoczny słup - od strony schodów. Widoczny narożnik(patrz podłoga) powstał po cofnięciu ścianki od łazienki. Tam będzie miejsce w przyszłości na jakąś rzeźbę.

Dziękuje serdecznie za wyjaśnienia, już chyba to widzę:-) Czyli wygląda mi na to, że jednak pomniejszona jest łazienka, tak???

:wink:

Witam. W odpowiedzi na pytanie wydaje mi się że jest to ilość przesadzona. na jedną warstwę fundamentów wchodzi ok 140 bloczków (szerokości 28cm i wysokości 14cm). Jeśli fundament jest wysoki na 100cm czyli wychodzi 7 warstw. daje to sumę 980 szt. Mówię tu o fundamenty pod samym domem nie pod tarasem. trzeba doliczyć jeszcze kilkaset. ta suma 2007 mnie trochę przeraziła.

Pozdrawiam Marek