stukpuk 23.02.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Mam pytanie, czy kosztorys ze strony horyzontu pokrywa się z kosztorysem zawartym w projekcie budowlanym. Nie mamy jeszcze projektu jesteśmy przed zakupem i stąd moja prośba o podesłanie na e-mail zdjęć lub skanów rzutów z wymiarami Tymka na parterze i poddaszu. Chciałbym to jeszcze po swojemu przeanalizować i ewentualnie przerysować tak aby po zakupie nie tracić czasu tylko od razu udać się do projektanta i nanosić zmiany. Oczywiście na pewno wykorzystamy kilka z wymienionych już na forum rozwiązań. Nie pokrywa się!!!!!On był aktualny może 1,5 roku temu Ja swój odrazu wyrzuciłem do kosza. Mam ksero projektu, ale nie posiadam skanera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 23.02.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie pokrywa się!!!!!On był aktualny może 1,5 roku temu Ja swój odrazu wyrzuciłem do kosza. Mam ksero projektu, ale nie posiadam skanera Dzięki tak myślałem. A ilości i obmiary się zgadzają? Nie udało by się zrobić zdjęć projektu i podesłać mail-em? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 23.02.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie pokrywa się!!!!!On był aktualny może 1,5 roku temu Ja swój odrazu wyrzuciłem do kosza. Mam ksero projektu, ale nie posiadam skanera Ilości i obmiarów nie sprawdzałem bo zawsze coś zmieniałem w projekcie i przesuwałem,i dlatego na bieżąco sobie wszystko liczyłem. Moge spróbować.Wieczorem napisze czy coś z tych fotek widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 23.02.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie pokrywa się!!!!!On był aktualny może 1,5 roku temu Ja swój odrazu wyrzuciłem do kosza. Mam ksero projektu, ale nie posiadam skanera Ilości i obmiarów nie sprawdzałem bo zawsze coś zmieniałem w projekcie i przesuwałem,i dlatego na bieżąco sobie wszystko liczyłem. Moge spróbować.Wieczorem napisze czy coś z tych fotek widać. Dzięki, czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 23.02.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie pokrywa się!!!!!On był aktualny może 1,5 roku temu Ja swój odrazu wyrzuciłem do kosza. Mam ksero projektu, ale nie posiadam skanera Ilości i obmiarów nie sprawdzałem bo zawsze coś zmieniałem w projekcie i przesuwałem,i dlatego na bieżąco sobie wszystko liczyłem. Moge spróbować.Wieczorem napisze czy coś z tych fotek widać. Dzięki, czekam Napisz mi na PW swoją emalie A czego to mają być dokładnie fotki? Fundamentów, parteru i poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 23.02.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie pokrywa się!!!!!On był aktualny może 1,5 roku temu Ja swój odrazu wyrzuciłem do kosza. Mam ksero projektu, ale nie posiadam skanera Ilości i obmiarów nie sprawdzałem bo zawsze coś zmieniałem w projekcie i przesuwałem,i dlatego na bieżąco sobie wszystko liczyłem. Moge spróbować.Wieczorem napisze czy coś z tych fotek widać. Dokładnie tak jak Stukpuk pisze - wszystko trzeba liczyć na bieżąco, pewnych obmiarów w ogóle nie ma w kosztorysie, pominięte pozycje, także w ten kosztorys to za bardzo nie patrz Mylas, poza tym nie ma w nim elektryki i instalacji Jak uzbroisz się w cierpliwość to wieczorkiem mogę Ci przesłać skany rzutów na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 23.02.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie pokrywa się!!!!!On był aktualny może 1,5 roku temu Ja swój odrazu wyrzuciłem do kosza. Mam ksero projektu, ale nie posiadam skanera Ilości i obmiarów nie sprawdzałem bo zawsze coś zmieniałem w projekcie i przesuwałem,i dlatego na bieżąco sobie wszystko liczyłem. Moge spróbować.Wieczorem napisze czy coś z tych fotek widać. Dokładnie tak jak Stukpuk pisze - wszystko trzeba liczyć na bieżąco, pewnych obmiarów w ogóle nie ma w kosztorysie, pominięte pozycje, także w ten kosztorys to za bardzo nie patrz Mylas, poza tym nie ma w nim elektryki i instalacji Jak uzbroisz się w cierpliwość to wieczorkiem mogę Ci przesłać skany rzutów na maila Właśnie zrobiłem fotki.zaraz się okaże, czy coś wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 23.02.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Całkiem całkiem fajnie wyszły Mam fotki fudamentów,parteru, poddasza, więźby i stropu. Jakby co to czekam na adres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 23.02.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Mam jeszcze pytanie do osób, które mają już dach. Zastanawiam się, czy w pokojach, w których nie przewidziano okien dachowych, czyli w małej sypialni i w sypialni nad garażem nie jest za ciemno i czy by takich okien tam nie dołożyć? Jak myślicie? My postanowiliśmy wszystkie okna szczytowe zwiększyć do wymiaru 150x150,zamiast pakować się w okna połaciowe. U nas z oknami to w ogóle była rewolucja! Zrezygnowaliśmy z balkonu i tam w pokojach są okna 150x150. W małym pokoju jest dość światła natomiast w tym większym obawiałam się, że może go być mało więc okno połaciowe pozostało. Natomiast w sypialni nad garażem wstawiliśmy okna 90x210 (w przyszłości będą balustrady) a ze względu, że sypialnia ta jest od strony północnej dodaliśmy okno połaciowe. Zrezygnowaliśmy z tego okna nad schodami, które będą na lekkiej konstrukcji a światło będzie z małego okienka na ścianie frontowej! To tyle mojej opinii co do okien dachowych. Każdy ma swój złoty środek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 23.02.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Mam jeszcze pytanie do osób, które mają już dach. Zastanawiam się, czy w pokojach, w których nie przewidziano okien dachowych, czyli w małej sypialni i w sypialni nad garażem nie jest za ciemno i czy by takich okien tam nie dołożyć? Jak myślicie? My postanowiliśmy wszystkie okna szczytowe zwiększyć do wymiaru 150x150,zamiast pakować się w okna połaciowe. U nas z oknami to w ogóle była rewolucja! Zrezygnowaliśmy z balkonu i tam w pokojach są okna 150x150. W małym pokoju jest dość światła natomiast w tym większym obawiałam się, że może go być mało więc okno połaciowe pozostało. Natomiast w sypialni nad garażem wstawiliśmy okna 90x210 (w przyszłości będą balustrady) a ze względu, że sypialnia ta jest od strony północnej dodaliśmy okno połaciowe. Zrezygnowaliśmy z tego okna nad schodami, które będą na lekkiej konstrukcji a światło będzie z małego okienka na ścianie frontowej! To tyle mojej opinii co do okien dachowych. Każdy ma swój złoty środek! Ale my nie zrezygnowaliśmy z okien połaciowych. Zostały 4 tak jak w projekcie, tylko szczytowe zostały powiększone(zlikwidowaliśmy balkon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania1971 23.02.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Koszt budowyNie będzie tak szczegółowy jak u StukpukaKoszty przed budową- 7480zł(działkę mieliśmy)Fundamenty: 17100zł(zostało trochę drutu)Ściany: 50445zł- w tym górny stropi jego ocieplenie+ szczyty i kominyDach: 18435(mamy blachodachówkę), czyli koszt stanu surowego otwartego: 93460złstan surowy zamknięty: 112305złelektryka: 5100zł inne rzeczy: 6531zł(grzejniki, umywalka, kompakt, sedes podtynkowy itp.)Razem do chwili obecnej: 123936złRobocizna podobnie jak u stukpuka prawie w całości własna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania1971 23.02.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Jeżeli chodzi o okna to my w sypialni nad garażem mamy jedno okno 0 wymiarach 180/150 i jest bardzo widno. Nie wiem o jaką mała sypialnię Ci chodzi, czy ta na dole? Natomiast w sypialniach na górze zrezygnowaliśmy z okien dachowych i wstawiliśmy po oknie przy balkonie(ale dla mnie nie jest za widno,może z oknami dachowymi byłoby widniej?). Co mogę doradzić to nie rezygnujcie z okna dachowego u góry nad holem, my będziemy je jednak wstawiać jest za ciemno(ale takie są skutki gdy nie słucha się żony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 24.02.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Dziękuję wszystkim baaardzo za odpowiedzi w sprawie okien. Co do małej sypialni, to chodzi mi o tę najmniejszą na poddaszu. W tej chwili mamy w projekcie podobnie jak Beata i Rafał, tzn. balkon przerzucony do sypialni nad garażem i tam okno balkonowe 150x210 i będzie to od strony północnej. W pozostałych dwóch sypialniach (będą od południa) przewidziane są okna 120x150. W jednej z tych sypialni przewidziane jest okno dachowe, w drugiej nie. No i tak właśnie siedzę i myślę co tu zrobić. Czy dokładać okna połaciowe, czy nie. Czy może zwiększyć okna na 150x150, ale nie wiem, czy mogę to zrobić, skoro projekt już po adaptacji i mamy już pozwolenie na budowę. Zainteresował mnie pomysł EwyiMarka z przesunięciem ścianki w małej sypialni tak, że okno połaciowe z holu trafia właśnie tam. Tylko co wtedy z holem? Gdybym chciała zrobić tam pralnię, to nie będzie ani źródła światła, ani wentylacji. No już sama nie wiem Może coś poradzicie niedoświadczonej koleżance Liczę na Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 24.02.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Co do okien można jeszcze zmienić kierownik budowy później Wam to podpisze tylko, że radziłabym to z nim skonsultować - nasz bardzo nie lubi gdy podejmujemy decyzję bez niego ale to dobrze bo nie raz sprowadzał nas do poziomu bez jego pomocy czasami z naszymi pomysłami dom mógłby się zawalić . Z powiększaniem okien to jeśli nie podnosicie ścianki kolankowej to nie wiem jak czy to możliwe. Okna 120x 150 są w projekcie. My je powiększyliśmy do 150x 150. A w sypialni nad garażem mamy dwa takie okna. A że strona północna to nie ma tam słońca i jest ponuro Dlatego dorzuciliśmy okno dachowe do sypialni od zachodu jak dla mnie bardziej optymistyczne. Ten mały pokój na poddaszu wcale nie jest taki mały. Ale wydaje mi się, że jak byście cofnęli ściankę i zmniejszyli hol to okno dachowe musi tam być. Bo za tym kominem może być ciemno. A pralnia w miejscu holu to jest pomysł rewelacyjny Też tak zrobiłam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 24.02.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Dziękuję wszystkim baaardzo za odpowiedzi w sprawie okien. Co do małej sypialni, to chodzi mi o tę najmniejszą na poddaszu. Zainteresował mnie pomysł EwyiMarka z przesunięciem ścianki w małej sypialni tak, że okno połaciowe z holu trafia właśnie tam. Tylko co wtedy z holem? Gdybym chciała zrobić tam pralnię, to nie będzie ani źródła światła, ani wentylacji. No już sama nie wiem Może coś poradzicie niedoświadczonej koleżance Liczę na Was Aniu, my ten hol zabudowaliśmy - wyszło pomieszczenie ok.3,5m2, ale mamy też cofniętą ściankę korytarza (wstawiałam kilka stron wczesniej zdjęcie korytarza na górze, z wejściem do sypialni i do rupieciarni). Wiele z Was robi tam pralnię, u nas to będzie rupieciarnia. Elektrykę tam pociągnęliśmy i jest światło, instalację wod-kan spokojnie można zrobić - dobry instalator Ci pomoże, no nie wiem jak z wentylacją, ale to też pewnie do zrobienia Spokojnie można sobie to pomieszczenie fajnie zagospodarować - no cóż jest ciemne, ale całe życie mam ciemną łazienkę i też w niej piorę, suszę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 24.02.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Dzięki za odpowiedzi i rady. Ściankę kolankową podnosimy o jeden porotherm, czyli 24cm+wieniec. Nie wiem, czy w takim układzie zmieści się okno 150x150. Zapytam architekta. EwaiMarek coś mi się kojarzy, że wstawialiście gdzieś rzut swojego poddasza, ale jakoś nie mogę go znaleźć. Mogę prosić, żebyście przesłali mi go na priva? Z góry dziękuję [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 24.02.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Ania, strona 40, mniej więcej 1/3 od góry jest zdjęcie - poszukam bardziej widocznych zdjęć, może pomieszczenie - to wyśle Ci na priva - my podnosiliśmy ściankę kolankową o 2,5pustaka, więc będzie trochę więcej przestrzeni. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 24.02.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 EwaiMarek dzięki, znalazłam zdjęcie Przyznam, że ten szeroki korytarz wygląda bardzo ciekawie. A macie może gdzieś rozrysowany układ poddasza? Co my zaczynający byśmy bez Was, ktrzy już wybudowaliście, zrobili? Jesteście kochani, że tak się z nami dzielicie swoją wiedzą i doświadczeniem [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mylas 24.02.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 łazienka dolna: http://images44.fotosik.pl/58/e5ccd3f3614976c7med.jpg Mam pytanie do Ani i Macieja: Czy ta łazienka ma oryginalne wymiary spiżarki, czy też coś powiększaliście? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 24.02.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 EwaiMarek dzięki, znalazłam zdjęcie Przyznam, że ten szeroki korytarz wygląda bardzo ciekawie. A macie może gdzieś rozrysowany układ poddasza? Co my zaczynający byśmy bez Was, ktrzy już wybudowaliście, zrobili? Jesteście kochani, że tak się z nami dzielicie swoją wiedzą i doświadczeniem [/b] Spróbuję dla Was rozrysować Ale zrobię to dopiero wieczorkiem i wówczas podzielę się moimi szkicami Korzystajcie, korzystajcie i nie powielajcie naszych błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts