Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D :D :D Spokojnie, jeszcze troszkę przyjdzie wiosna i wszyscy nabierzemy nowych sił do działania, a jak już zaczniecie budować, to będzie się działo :p

moje zdjęcia - mała rupieciarnia o wymiarach 2,4m x 1,5m

http://images50.fotosik.pl/70/f86c48aeec43bbe5.jpg

jeśli chodzi o jasność pokoi tu widok z drzwi "małej" sypialni na drugą sypialnię - okna są tak samo usytuowane w obu sypialniach - myślę że widać że pokoje są wystarczająco jasne

http://images47.fotosik.pl/70/1fbf5956e9a655da.jpg

no i jeszcze szkic pięterka

http://images39.fotosik.pl/67/3bc044d4d6449fb3med.jpg

starałam zachować się proporcje, jednak jest to szkic odręczny - korytarz sprawdziłam ma ok.8,5m2 :D

Witam tymkowiczów. :D

Muszę się pochwalić !!! :D :D :D

W ubiegłą sobotę dzięki uprzejmości Mag@Tom z naszego tymkowego forum miałem okazję, obejrzeć ich domek i zobaczyć jak to wszystko się przedstawia po wzniesieniu ścian i przykrycia Tymka dachem :D

Suuuper !!!

Jestem strasznie zadowolony z tego co zobaczyłem. :D :D :D

Tymek okazał sie być tak jak się spodziewałem !!!

Dokładnie tak jak oczekiwałem. :lol:

A dzięki uprzejmości Magdy i Tomka i wizycie w Ich Tymku potwierdziło się moje przypuszczenie, że dla nas Tymek jest idealnym projektem. :wink:

Układ ich tymka jest taki sam, jak nasz. Za wyjątkiem usytuowania tarasu, zmiany okien i przejścia do kuchni nie różni się od naszego. Spodobał nam się pomysł Magdy i Tomka w sprawie pralni. Wydaje mi się, że skorzystamy z tego pomysłu, zwłaszcza, że nasz Tymek ma poszerzony o 1 metr garaż, a co za tym idzie pokój nad garażem i garderoba się zwiększa.

Kiedy zobaczyłem ile jest miejsca, po podniesieniu o 3 maxy ściany kolankowej, wydaje mi się, że rzeczywiście szkoda miejsca, na tak duża garderobę. Lepiej zrobić tak jak oni dodatkowe pomieszczenie i przeznaczyć je na pralnie.

Cieszę się, że nie zrezygnowaliśmy z tej wolnej przestrzeni koło schodów. Naprawdę świetne miejsce i uważam, że powinno zostać takie jak w projekcie, jeśli ktoś lubi przestrzeń.

Dzięki wizycie utwierdziłem się w przekonaniu, że ilość miejsca pod dachem, jest wystarczająca, żeby spokojnie zrobić tam stryszek. Dodatkowe okna, na pewno się przydadzą tak jak u Magdy i Tomka.

Na pewno zostawimy wnękę na szafę, nad która się zastanawialiśmy, a przejście do kuchni zostawimy jednak otwarte, a nie tak jak zmieniliśmy w projekcie, na zamknięte. Magda i Tomek zmienili tez układ w kuchni. Przesunęli drzwi wejściowe, nad czym i my teraz się zastanawiamy.

Odpowiada mi wielkość pomieszczeń na górze, a mówiąc szczerze, nie spodziewałem się, że będą takie duże. Troszkę za mały wydaje mi się salon, ale po zastanowieniu stwierdzam, że przecież jest pokój na dole i tak naprawdę, wcale taki duży salon być nie musi. Zwłaszcza, że teraz mieszkam i śpię w salonie który ma 25 m2 i jakoś sobie radzimy :wink: :D :D :D

Wyjaśnił mi się tez problem schodów, ich kształtu, zabudowy i ewentualnej piwniczki pod nimi. Cisze się, że poszerzyłem garaż o metr. Zyskała też dzięki temu kotłownia.

Jednym słowem super, że tam byłem.

Mam wyobrażenie o tym jak będzie wyglądał mój domek.

Przywiozłem z tego miłego wypadu kupę zdjęć i film z Ich Tymka.

Jest co oglądać, analizować. Pewne rzeczy nabrały innego spojrzenia. Pojawiły się tez nowe pytania. Ale tak naprawdę, zachęcam każdego kto kupi projekt, albo zanim kupi, niech jak ma taka możliwość, obejrzy domek od środka. Mnie się to udało.

Za co jestem bardzo wdzięczny Magdzie i Tomkowi.

Dziękujemy !!!!!!!!!!!

Bardzo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I oczywiście życzę wszystkiego najlepszego !!!

Szybkiego dokończenia budowy i dalszej realizacji Waszych zamierzonych planów !!! :D :D :D :D

Pozdrawiam i do zobaczenia. :D :D :D

bertolo

Kochani dzięki serdeczne za miłe słowa!Cieszymy się, że widok naszego Tymka pomógł Wam w dokonaniu pewnych wyborów i decyzji. Bardzo miło było Was gościć i z przyjemnością zapraszamy na otwarcie sezonu letniego!Pozdrawiamy Was i życzymy również powodzenia - Niech wasze mury pną się do góry!!! :D

Nasz stan surowy otwarty to ok. 160 tyś. (30 tyś robocizna za całość + materiały), a w kolejnych wydatkach: okna DAKO + brama garażowa - 15 tyś, instalacja wod.-kan. - ok 30 tyś (piec, kaloryfery itp.), elektryk - 5 tyś z materiałami; Nasz majster: wylewki, tynki wewnętrzne (robocizna+mat) ok 15 tyś. :o

Witam!!!

Napiszcie mi kto z Was wszystkich poszerzał garaż.. Niestety w projekcie nie zaznaczyłam tego i teraz chyba żałuje:-(( A obawiam się że na taką zmianę jest już za póżno.. (projekt u architekta)

I jeszcze jedno:

Tak przeglądam te fotki Waszych pięknych Tymków i nasunęło mi się takie pytanie...

Otóż w projekcie daszek nad wejściem jest na równi z długością dachu. Jednak podoba mi się bardziej wersja (jak u większości z Was) że jest on wypuszczony w dół. Czy jest to tylko możliwe w przypadku podniesienia ścianki kolankowej??? Ja jej podnosić nie będę i tak myślę, że chyba tego zrobić nie mogę... A szkoda... Tak mię podoba:-((... (Jak np u Magdy i Tomka)

Jak sądzicie?? Pozdrawiam.

My poszerzeliśmy garaz o jeden metr. :D

Niewiele roboty dla architekta, i zrobił nam to w cenie. :wink:

Dla nas wielkość garazu w projekcie była za mała. Po otworzeniu obu drzwi w samochodzie, nasze auto ma 3,70 cm. Zostawało 0,30 cm wewnątrz garazu, po wjechaniu i otzworzeniu obu drzwii. Troszke, za mało. Na ewentualny rower, albo coś, co stało by w garazu pod ścianą. Albo jeżeli byłby większy samochód. Jednoczesnie zwiekszył sie pokój na górze i teraz, kiedy widziałem na żywo u magdy i Tomka, taki jak jest w projekcie, nasz pokoik będzię jeszcze większy o metr :D I teraz wiem, że moge zrezygnować z garderoby na rzecz pralni. :wink:

Witam!!!

Napiszcie mi kto z Was wszystkich poszerzał garaż.. Niestety w projekcie nie zaznaczyłam tego i teraz chyba żałuje:-(( A obawiam się że na taką zmianę jest już za póżno.. (projekt u architekta)

I jeszcze jedno:

Tak przeglądam te fotki Waszych pięknych Tymków i nasunęło mi się takie pytanie...

Otóż w projekcie daszek nad wejściem jest na równi z długością dachu. Jednak podoba mi się bardziej wersja (jak u większości z Was) że jest on wypuszczony w dół. Czy jest to tylko możliwe w przypadku podniesienia ścianki kolankowej??? Ja jej podnosić nie będę i tak myślę, że chyba tego zrobić nie mogę... A szkoda... Tak mię podoba:-((... (Jak np u Magdy i Tomka)

Jak sądzicie?? Pozdrawiam.

Ciekawi mnie to opuszczenie daszku...........

Troche nie bardzo to widze. Można by pewnie troche opuścić, ale czy nie będzie za małej różnicy poziomów? :o No i, żeby belka łącząca daszek ,żeby się nie rozjechał, nie wyszła w świetle drzwi?No chyba, że nie dawać tej belki,a inaczej pokombiniować z konstrukcją?

Całkiem całkiem fajnie wyszły :D Mam fotki fudamentów,parteru, poddasza, więźby i stropu.

Jakby co to czekam na adres.

Z niecierpliwością czekam na zdjęcia [email protected]

Mrozy ustępują :lol: pewnie walczysz cały czas z budową?

O w mordeczke! Dopiero przeczytałem! :roll:

I już wysłałem zdjęcia. :wink:

Całkiem całkiem fajnie wyszły :D Mam fotki fudamentów,parteru, poddasza, więźby i stropu.

Wielkie dzięki, super wyszły nie jest za późno bo jeszcze zima uniemożliwia wejście geodecie na naszą działkę :cry: , tak że mamy jeszcze trochę czasu do podjęcia decyzji co do zmian w projekcie. Teraz mam nad czyn myśleć. :lol:

Chyba przeoczyłeś rzut parteru, wielka prośba o podesłanie jeszcze tej fotki :wink: :D Dzięki, pozdrawiam.

Wielkie dzięki, super wyszły nie jest za późno bo jeszcze zima uniemożliwia wejście geodecie na naszą działkę :cry: , tak że mamy jeszcze trochę czasu do podjęcia decyzji co do zmian w projekcie. Teraz mam nad czyn myśleć. :lol:

Chyba przeoczyłeś rzut parteru, wielka prośba o podesłanie jeszcze tej fotki :wink: :D Dzięki, pozdrawiam.

Zaraz wyśle!

Co to za cisza? Wszystkie Tymki stoją w miejscu?

Ja właśnie zakończyłem walke z kanalizą :D

Stukpuk, raczej wszyscy Tymkowicze zapracowani i pisać nie mają czasu :lol: :lol: :lol:

A u nas:

Skończone instalacje wod-can i c.o. :D

Pod koniec tygodnia wchodzi posadzkarz i będzie robił wylewki :D

Poddasze przygotowane do przykręcania regipsów (ale najpierw wylewki) :D

A co najbardziej mnie cieszy - mamy już ustalony ostateczny projekt i cenę schodów, waham się jeszcze tylko co do koloru - po wylewkach przyjeżdża Pan na pomiary i realizuje :p :p :p

Aha i jeszcze kupiliśmy kafle do salonu i holu :D

Pełnia szczęścia 8)

pozdrawiam wiosennie :D