stukpuk 08.03.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Co to za cisza? Wszystkie Tymki stoją w miejscu? Ja właśnie zakończyłem walke z kanalizą Stukpuk, raczej wszyscy Tymkowicze zapracowani i pisać nie mają czasu A u nas: Skończone instalacje wod-can i c.o. Pod koniec tygodnia wchodzi posadzkarz i będzie robił wylewki Poddasze przygotowane do przykręcania regipsów (ale najpierw wylewki) A co najbardziej mnie cieszy - mamy już ustalony ostateczny projekt i cenę schodów, waham się jeszcze tylko co do koloru - po wylewkach przyjeżdża Pan na pomiary i realizuje Aha i jeszcze kupiliśmy kafle do salonu i holu Pełnia szczęścia pozdrawiam wiosennie A ile takie schody kosztują? Może jakieś szczególy? Z czego i jaka konstrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 09.03.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 schody standardowe - ażurowe, z podestem (zabiegowe też całkiem fajnie wyglądają ale przy dzieciach zdecydowanie wybieram podest), prosta, lekka konstrukcja, bez żadnych udziwnień, barierka - słupy, słupki, poręcz drewniane, tralki metalowe schody będą z buku (wersja z dębu 2-3tys. drożej), barwione na dowolny kolor, lakier półmat - koszt 10,5tys. (moja pierwsza wycena schodów to było 24tys. netto schody + barierka 1200zł za 1mb - ktoś tu zdrowo przesadził ) Niestety projekt jest w jakimś programie "schodowym" i nie mam jak się nimi pochwalić - wkleję zdjęcie jak już je zamontują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 09.03.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 schody standardowe - ażurowe, z podestem (zabiegowe też całkiem fajnie wyglądają ale przy dzieciach zdecydowanie wybieram podest), prosta, lekka konstrukcja, bez żadnych udziwnień, barierka - słupy, słupki, poręcz drewniane, tralki metalowe schody będą z buku (wersja z dębu 2-3tys. drożej), barwione na dowolny kolor, lakier półmat - koszt 10,5tys. (moja pierwsza wycena schodów to było 24tys. netto schody + barierka 1200zł za 1mb - ktoś tu zdrowo przesadził ) Niestety projekt jest w jakimś programie "schodowym" i nie mam jak się nimi pochwalić - wkleję zdjęcie jak już je zamontują No to nie małe pieniądze Trzeba samemu coś wyrychtować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 09.03.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 To pewnie znowu kwestia rejonu U nas 10tys. to bardzo dobra cena na schody drewniane ażurowe - w sumie mam chyba z 6 czy 7 ofert, następna cena to 14tys. a ten górny przedział to tak jak pisałam wcześniej Stukpuk obserwując twoje umiejętności budowlane nie wątpię że coś wymyślisz oczywiście z pełnym szacunkiem dla Twoich umiejętności - My niestety możemy zdać się tylko na robotę innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania1971 09.03.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 To pewnie znowu kwestia rejonu U nas 10tys. to bardzo dobra cena na schody drewniane ażurowe - w sumie mam chyba z 6 czy 7 ofert, następna cena to 14tys. a ten górny przedział to tak jak pisałam wcześniej Stukpuk obserwując twoje umiejętności budowlane nie wątpię że coś wymyślisz oczywiście z pełnym szacunkiem dla Twoich umiejętności - My niestety możemy zdać się tylko na robotę innych [/ Koleżanka przeszło rok temu za schody płaciła 8 tys i to była też w miarę rozsądna cena Mój mąż myśli wyłożyć schody płytkami ze stopnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania1971 09.03.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 My obecnie jesteśmy na etapie robienia tynków( może do czwartku będą gotowe). Zdecydowaliśmy się wkońcu na cementowe, bo do gipsowych nie mieliśmy zbytniego przekonania, poza tym znajomi fachowcy jednak polecali tradycyjne. Tylko mamy teraz problem jak je wykończyć żeby były takie gładkie jak gipsowe. Oczywiście można położyć szpachlę ale powiedzieli nam fachowcy że to koszt 10-11zl za metr. Znajomy powiedział mężowi że jest taka tapeta szklana która po położeniu i pomalowaniu jest tak gładka jak tynk gipsowy, oglądaliśmy ją w Castoramie. Może ktoś z was o niej słyszał lub ją stosował i może mi powiedzieć jak to wygląda po położeniu. A może ktoś ma inny pomysł. Za wszelkie pomysły dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 09.03.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 To pewnie znowu kwestia rejonu U nas 10tys. to bardzo dobra cena na schody drewniane ażurowe - w sumie mam chyba z 6 czy 7 ofert, następna cena to 14tys. a ten górny przedział to tak jak pisałam wcześniej Stukpuk obserwując twoje umiejętności budowlane nie wątpię że coś wymyślisz oczywiście z pełnym szacunkiem dla Twoich umiejętności - My niestety możemy zdać się tylko na robotę innych Pewnie ładne nie bedą, ale za to swoje własne(i niedrogie) No chyba , że wygram w totka Schodów jeszcze nie robiliśmy , ale kiedyś trzeba spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 09.03.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 a oto na sze schody, obiecała wkleić więc to czynię http://images37.fotosik.pl/72/c53cc53a93b552efmed.jpg http://images46.fotosik.pl/76/ee4b80b23da7cd03med.jpg http://images48.fotosik.pl/76/6e149cf836cc29c1med.jpg http://images47.fotosik.pl/76/53c7ae869719e12dmed.jpg schody sa z buku, bejcowane na wybrany kolor, jaki nie pytajcie bo nie pamiętam pierwotna wycena 8,5tys, ostatecznie pan nam zszedł do 7,8tys moj brat zamawiał schody debowe, azyrowe, koszt 12tys po montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 10.03.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Ania ładne schody gratuluję!! Kolorek fajny, szkoda że nie pamiętasz nazwy, ja co chwilę mam inną koncepcję kolorystyczną A powiedz mi jaką macie stolarkę okienną - złoty dąb? My mamy złoty dąb, i podłoga w salonie i wiatrołapie będzie wenge i boję się coby za dużo nie namieszać z kolorami. Obstawiam schody złoty dąb choć bardziej pasuje mi teak (intensywniejszy i cieplejszy kolor). Już sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 10.03.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam! A czy ktoś oprócz mnie zlikwidował ten gabinet na dole i połączył go z salonem? Bo dla mnie ten oryginalny salon okazał się troszke za mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymaraga 10.03.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam serdecznie wszytkich Tymowiczów! Od kilku tygodni "podglądam" forum, ale dopiero teraz zebrałam się na odwagę, żeby się wypowiedzieć - jak narazie za wiele do powiedzenia nie mam ... gdyż nasz Tymek jest dopiero w trakcie adaptacji, ale chłonę Wasze wypowiedzi co do joty i przyznam szczerze, że pierwszy raz jak "znalazłam" temat o Tymku, to przeczytałam całość Waszych wypowiedzi, byłam pod ogromnym wrażeniem, w sumie to nadal jestem Zmiany, które i my wprowadzamy, okazały się nie tylko naszymi zmianami, wyczytałam je i tutaj, co wprawiło mnie w lepszy humor, gdyż obawiałam się, że za bardzo kombinuje. Jak poprzednik "powyżej" (niestety jeszcze nie znam wszystkich z "nazwy" ale to zapewne kwestia czasu ) również łączymy salon z gabinetem (czy jak go się tam nazywa), likwidujemy balkon, poszerzamy garaż, wymiary okien zmieniamy, schody ze spocznikiem, pomieszczenie przy kuchni, dzielimy na mini spiżarkę i mini szafę (po drugiej str ściany od str wejścia), mamy dylemat co do okienek "przy" drzwiach wejściowych, ale zobaczymy co nam nasza architekt przedstawi, jakby to miało wyglądać...jeszcze myślimy o likwidacji słupów na podaszu no i chcę łazienkę górną minimalnie poszerzyć kosztem sypialni obok, nie wiele, może z 50cm zawsze to większa wanna wejdzie a największy dylemat - ŚCIANKA KOLANKOWA :( podnośić czy nie, ja nie chcę, a mężu chce, o to tyle by było na wstępie, jesli chodzi o nas, a jeśli chodzi o to, co "tu" przeczytałam, zobaczyłam poprostu BOMBA!i za to wieeeelkie dzięki, super sprawa, że jeden drugiemu doradzi, podpowie, zkrytykuje czy pochwali - pozdrawiam serdecznie wszystkich - szymaraga :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 11.03.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mnie szybko zapamiętasz . Co do ścianki kolankowej to zobaczysz, że ilu forumowiczów tyle zdań Najlepiej poszukać Tymka w okolicy i porównać. Jak zostawisz dachówke to marne szanse żeby wywalić słupy na poddaszu, bo przy blachodachówce można coś pokombinować Też chyba poszeżymy łazienke na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bania1201 11.03.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam wszystkich Tymowiczów, Oglądam Wasze domki i są piękne. Jak ktoś pamięta to ja też miałam budować Tymka. Cześć materiałów mieliśmy kupionych jak i również projekt. Niestety wszystkie plany legły w gruzach. Na otarcie łez kupiliśmy mieszkanie - na razie mieszka się przyjemnie i moje marzenie o domu może spełni się za jakieś 15 lat. Ale nie ma co rozpamiętywać. Do rzeczy. Mam do sprzedania projekt domu Tymek w nienaruszonej wersji jak przyszedł z Horyzontu tak jest do sprzedania. Projekt kupiliśmy w grudniu 2007. Jeśli jest ktoś zainteresowany kupnem to proszę o kontakt na mail l- cena znacznie niższa niż obecnie. Mój mail: [email protected] . pozdrawiam gorąco i życzę miłego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymaraga 11.03.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mnie szybko zapamiętasz . przyznam się bez bicia, że juz zapamiętałam, wczoraj czytałam Twój Dziennik - i wyczytałam podobne "kłopoty" z sąsiadami co d oprzyłaczy, u nas będą szopki z wodą do duszy... jak mi na dzień dzisiejszy wiliczyli to około 6tys masakra... ale coś pokombinujemy, na pewno sami wykopiemy "rowek", rury sami, pod nadzorem lokalnego "wodnika" oczywiście, ale ... i tak i tak jestem dobrej myśli, bo muszę i chcę ! miłego popołudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarz 11.03.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mam pytanie czy odkupowanie projektu od kogoś kto wcześniej go nabył, ale nie spożytkował (tak jak wyżej proponuje bania1201 projek jest w stanie nienaruszonym) nie będzie skutkowało jakimiś póżniejszymi problemami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 11.03.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mam pytanie czy odkupowanie projektu od kogoś kto wcześniej go nabył, ale nie spożytkował (tak jak wyżej proponuje bania1201 projek jest w stanie nienaruszonym) nie będzie skutkowało jakimiś póżniejszymi problemami? Na chłopski rozum to nic nie powinno się stać, ponieważ dopiero u architekta nabiera wartości i pieczątek Jakbym miał możliwość to bym kupił Zawsze zostanie pare groszy na nową wędke........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 11.03.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam Nowych Tymkowiczów!!!! Co do likwidacji słupów... Zawsze można coś wykombinować. Jest ich sześć w tym 5 ukrytych w ściankach działowych i jeden na środku dużej sypialni i ten właśnie zlikwidowaliśmy. Także miałam wizję powiększenia łazienki na poddaszu kosztem pokoju - pomysł był. Ale ostatecznie nie zrobiliśmy tego - ściankę kolankową podnieśliśmy o jakieś 60 cm i łazienka jest naprawdę duża. Nie będzie tam pralki bo robimy pralnię. Za to będzie duża wanna narożnikowa, dwie umywalki i oczywiście WC. Może nie jest to pokój kąpielowy ale spora łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmarz 11.03.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mam pytanie czy odkupowanie projektu od kogoś kto wcześniej go nabył, ale nie spożytkował (tak jak wyżej proponuje bania1201 projek jest w stanie nienaruszonym) nie będzie skutkowało jakimiś póżniejszymi problemami? Na chłopski rozum to nic nie powinno się stać, ponieważ dopiero u architekta nabiera wartości i pieczątek Jakbym miał możliwość to bym kupił Zawsze zostanie pare groszy na nową wędke........ No na chłopski rozum niby nic nie szkodzi I jeszcze pytanie do Stukpuka - na zdjęciach projektu które mi podesłałeś widziałem że słup oddzielający salon od kuchni jest ze zbrojonego betonu. Czy można go wylewać razem ze stropem, czy trzeba go zrobić odpowiednio wcześniej, a może wogóle nie trzeba go robić z żelbetu tylko wymurować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 11.03.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Czesc Szymaraga, Możecie nam zdradzic z jakich okolic lubuskiego jestescie... bo może sąsiedzi??? Pozdrawiamy i witamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 11.03.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mam pytanie czy odkupowanie projektu od kogoś kto wcześniej go nabył, ale nie spożytkował (tak jak wyżej proponuje bania1201 projek jest w stanie nienaruszonym) nie będzie skutkowało jakimiś póżniejszymi problemami? Na chłopski rozum to nic nie powinno się stać, ponieważ dopiero u architekta nabiera wartości i pieczątek Jakbym miał możliwość to bym kupił Zawsze zostanie pare groszy na nową wędke........ No na chłopski rozum niby nic nie szkodzi I jeszcze pytanie do Stukpuka - na zdjęciach projektu które mi podesłałeś widziałem że słup oddzielający salon od kuchni jest ze zbrojonego betonu. Czy można go wylewać razem ze stropem, czy trzeba go zrobić odpowiednio wcześniej, a może wogóle nie trzeba go robić z żelbetu tylko wymurować? Słup najlepiej i najprościej zalać razem z nadprożem/podciągiem.A potem opierać strop. Murować? To zależy z czego? Z bloczków fundamentowych?(nie będzie kwadratowy)Nie proponuje takiego rozwiązania. Szaluj słup+pręty i lej beton! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts