Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących TYMKA. :p

Jestem tutaj nowa, dopiero niedawno postanowiliśmy z mężem,ze kupimy projekt TYMEK. Mieliśmy parę obiekcji ale po przeczytaniu tego Forum stwierdziliśmy,że to będzie odpowiedni dom dla nas. Chcemy wprowadzić w projekcie zmiany m.in. zamiast garażu pokój.

Ciekawa jestem czy jest tu ktoś z Łodzi lub okolic, kto buduje lub zbudował TYMKA? :x

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Tymkowiczów.

W zeszły tygodniu kupiliśmy wreszcie projekt Tymusia (odbicie lustrzane), toteż oficjalnie dołączamy do grona Tymkowiczów. Budowę zamierzamy rozpocząć w czerwcu w Tarnowskich Górach. :D

Po tym wstępnie chciałam zadać pytanie szacownym, bogatym w doświadczenie inwestorom budującym ten dam domek. Pytanie to spędza mi sen z powiek (mówie poważnie, ostatnio śni mi sie, że nasz architekt pyta mnie o moją decyzję ad. komina a ja nie wiem....NIE MAM POMYSŁU...!!! koszmarrr)

Każdy budowlaniec mówi co innego, jedni mówią lepszy komin systemowy, inni, że z cegły. Sama naczytałam się o tym w necie i muratorach i wiem, że nic nie wiem, powiadają, że trzeba mieć dobrego murarza, coby wykonał komin szczelnie, ponoć dobrze się sprawdza w połączeniu z kotłami na paliwa stałe, inni mówią, że systemowy tańszy, lepszy, mniejsze prawdopodobieństwo, że budujący coś spierniczą!

Zamierzamy ogrzewać dom za pomocą kotła na węgiel i drewno, a w salonie kominek z płaszczem-najprawdopodobniej.

DORADŹCIE PROSZĘ CZYM KIEROWALIŚCIE SIĘ PRZE DOBORZE KOMINÓW, KTÓRY JEST LEPSZY, Z KTÓRYM JEST MNIEJ PROBLEMÓW, KTÓRE SĄ TAŃSZE?

czy jeśli tak jak w projekcie Tymka kominy są cześcią ścian nośnych trzeba oddzielnie projektować pod nie fundament - jeśli buduje sie kominy murowane z cegły, czy wystarczy ława fundamentowa, która jest podstawą ściany?

Będę wdzięczna za wszelkie porady :roll:

Jak fajnie, że przybywa NOWYCH Tymkowiczów, cieszę się niezmiernie, ci kórzy już mieszkają udzielą nam zapewne Najlepszych rad, a niedługo my będziemy mogli być doradcami :)

Jak to dumnie brzmi Pan/Pani Inwestor, jak się załatwia papierki i nie tylko :), zapewne na poczatku każdy z budujących czuł rozpierającą go dumę OTO JA, BUDUJĘ DOM! Ach..jakbym już chciała choć troszku widzieć... a tu papiery, papiery, papiery... jeszcze trochę, cierpliwości...i też będę się chwaliła postępami w budowie, fotki i przeróżne opowieści, ach... zazdroszczę Wam, mieszkającym już w swoich Tymkach, ale upajam się tym 8) :wink: , że kiedyś mi będa zazdrościli, a jak!? hihihihihi powodzenia! :D

Nasze zmiany w Tymku to:

1. ścianka kolankowa o 2 pustaki do góry (nie chciałam, ale uległam :oops: )

2. połączenie salonu z pokojem obok

3. mały przedsionek pomiędzy garażem a holem

4. schody ze spocznikiem

5. dom poszerzony o 0,5m od strony garażu

6. pomieszczenie przy wejściu przedzielone ścianką na mini-spiżarkę (od str. kuchni) i szafę od str. korytarza (dumamy nad okienkami po obu str. drzwi wejściowych)

7. likiwdacja "lewego" (od tarasu) okna w salonie, tym samym szersze tarasowe 3-skrzydłowe

8. likwidacja balkonu

9. górna łazienka poszerzona o 0,5m kosztem "lewej" sypialni

qrcze, nazbierało się troszkę... :D

reszta wyjdzie w praniu , upsss w budowie :lol:

Nasze zmiany w Tymku to:

1.

6. pomieszczenie przy wejściu przedzielone ścianką na mini-spiżarkę (od str. kuchni) i szafę od str. korytarza (dumamy nad okienkami po obu str. drzwi wejściowych)

7.

Przed przeczytaniem Twojego posta podziwiałam swoją wizualizację schodów ze spocznikiem :D i naszła mnie myśl, że gdybym na początku mojej przygody budowlanej miała tę wiedzę co dziś to zdecydowałabym się na dwa okienka po bokach drzwi wejściowych, a zrezygnowałabym z okna połaciowego nad schodami. Ze spocznika można by fajnie wyglądać sobie przez okienko i łatwo można by je umyć :lol: a tak okno połaciowe daje oczywiście dużo światła , jest jasno, ale żeby je umyć, czy otworzyć trzeba będzie na spocznik taszczyć drabinę :evil:

No cóż jakoś to przeżyję :wink:

Pozdrawiam i powodzenia :D

A Wy gdzie będziecie budować?

Witaj aniapz! :D

Cieszę się,że znalazł się ktoś z okolic Łodzi. My będziemy budowali się w Konstantynowie (prawie będziemy sąsiadami). Mamy zamiar w tym roku zacząć budowę ale zobaczymy co z tego wyjdzie,narazie musimy zamówić projekt.

Rozumiem,że Wy już kupiliście projekt-wprowadziliście w nim jakieś zmiany?

Nasze zmiany w Tymku to:

1.

7.

Przed przeczytaniem Twojego posta podziwiałam swoją wizualizację schodów ze spocznikiem :D i naszła mnie myśl, że gdybym na początku mojej przygody budowlanej miała tę wiedzę co dziś to zdecydowałabym się na dwa okienka po bokach drzwi wejściowych, a zrezygnowałabym z okna połaciowego nad schodami. Ze spocznika można by fajnie wyglądać sobie przez okienko i łatwo można by je umyć :lol: a tak okno połaciowe daje oczywiście dużo światła , jest jasno, ale żeby je umyć, czy otworzyć trzeba będzie na spocznik taszczyć drabinę :evil:

No cóż jakoś to przeżyję :wink:

Pozdrawiam i powodzenia :D

mam ten sam problem z oknem połaciowym nad klatką, zastanawiam się, jak ja je będę myła :) w początkowa wizja była taka, że ma doświetlic klatkę i troche hol na dole

Ania

:p Witam zacne grono Tymkowiczów!!!! A my mamy dwa małe okienka na frontowej ścianie nie ma połaciowego nad schodami i problem mycia tego okienka na wysokości odpada! Jest to spora wysokość. Małe okienko również doświetla holl - my będziemy mieć schody na ażurowej konstrukcji. Dziś zalewamy posadzki - dzięki za wasze odpowiedzi co do zbrojenia!!! Będzie tam jakieś włókno szklane.:wink:

Co do pytanka nowych budowniczych o kominy to my murowaliśmy z cegły pełnej - dla nas to było taniej. Tyle, że przewody dymne są z cegły pełnej a wentylacyjne z jakiejś specjalnej cegły wentylacyjnej obłożonej pełną cegłą. Kominy z cegły zajmują więcej miejsca niż systemy kominowe! Ale komin nie jest częścią ściany tylko osobnym tworem do niej dostawionym. Myśleliśmy,że komin ukryjemy w ścianie ale nasz kierownik budowy się na to nie zgodził bo to niezgodne z przepisami budowlanymi. A z forumowego grona chyba Ania i Maciej kominy mają z systemów kominowych ukrytych w ścianach - ciekawe jak to załatwili z kierownikiem budowy. Nasz to konkretny gość i wiele raz nas prostował. :lol: Wiadomo każdy chce dobrze ale nie zawsze pomysły laika w budownictwie są realne i czasami mogą prowadzić do katastrofy budowlanej. :wink: Życzę powodzenia rozpoczynającym budowę Tymka. :wink:

Witam!!!

Ja zakupiłem kominy firmy Krasiccy ,a ściankę kolankową podnoszę na cztery pustaki plus wieniec , tak mi architekt wyrysował :D Nasz tymek jest poszerzony o 90 cm.

Cztery pustaki??? Czy to nie wyjdzie niemal piętrowy dom ze strychem, a nie parterowy z poddaszem?

A kominy "Krasiccy" są naprawdę fajne i też je rozważamy ale cenowo są droższe od zwykłych, no i mamy dylemat :(

Też się obawiałem , ale koło nas jest kilka domów w stanie surowym i tam podpatrzyłem, że tak mają i nie ma problemu. Domy nic nie straciły na wyglądzie ,zapomniałem dopisać, że mamy doprojektowany wykusz z oknami do samej podłogi .Wykusz to droga sprawa, ale ja będę sam wykańczał w środku, tak że zaoszczędzę .Tynki ,posadzki ,regipsy. elektryka. płytki to na mojej głowie i ocieplenie na zewnątrz też.Końcem roku postaram się o fotki.

A z czego będziecie budowć ja zakupiłem ytonga 24cm PP04/06

Też się obawiałem , ale koło nas jest kilka domów w stanie surowym i tam podpatrzyłem, że tak mają i nie ma problemu. Domy nic nie straciły na wyglądzie ,zapomniałem dopisać, że mamy doprojektowany wykusz z oknami do samej podłogi .Wykusz to droga sprawa, ale ja będę sam wykańczał w środku, tak że zaoszczędzę .Tynki ,posadzki ,regipsy. elektryka. płytki to na mojej głowie i ocieplenie na zewnątrz też.Końcem roku postaram się o fotki.

My jeszcze nie kupowaliśmy materiałów. Jak do tej pory mamy więźbę z własnego lasu i na tym koniec.

Rozważamy różne opcje pustaków - ale decyzja nie podjęta. A główne dylematy dotyczą stropu - robić ten teriva czy lać zwykły? Co jest lepsze co praktyczniejsze?

Doradźcie doświadczeni forumowicze.

My jeszcze nie kupowaliśmy materiałów. Jak do tej pory mamy więźbę z własnego lasu i na tym koniec.

Rozważamy różne opcje pustaków - ale decyzja nie podjęta. A główne dylematy dotyczą stropu - robić ten teriva czy lać zwykły? Co jest lepsze co praktyczniejsze?

Doradźcie doświadczeni forumowicze.

Lany strop na pewno lepszy ale droższy i trzeba szalować teriva mniej kosztuje większość ma strop teriva ja też zakupiłem teriva.

l

Ilu inwestorów tyle pomysłów na strop.

Każdy ma wady i zalety, i tylko od was zależy na jakie jego wady sie godzicie? :roll: :wink:

Bo każdy wytrzyma i prawidłowo zrobiony nie zawali sie wam na głowe.

Ja mam żerań i jest ok.

A gdzie inne stropy? Akermana? Filigran? :o wszyscy tylko płyty ż. lub teriva i teriva :lol: :lol:

A Wy gdzie będziecie budować?

Witaj aniapz! :D

Cieszę się,że znalazł się ktoś z okolic Łodzi. My będziemy budowali się w Konstantynowie (prawie będziemy sąsiadami). Mamy zamiar w tym roku zacząć budowę ale zobaczymy co z tego wyjdzie,narazie musimy zamówić projekt.

Rozumiem,że Wy już kupiliście projekt-wprowadziliście w nim jakieś zmiany?

Rzeczywiście będziemy blisko mieszkać :D My już mamy projekt i pozwolenie na budowę oraz piewsze problemy budowlane, o których piszemy w wątku "Woda w wykopie".

A nasze zmiany są minimalne. Ścianka podniesiona o jeden porotherm i schody ze spocznikiem. No i my budujemy odbicie lustrzane.

:p Pytanko dla tych, którzy już mają posadzki: Za ile metrów posadzki płaciliście? Czy tyle co wskazuje projekt jako powierzchnię czy może coś Wam inaczej policzono! :o Bo chyba ktoś próbuje nas naciągnąć! :evil: Dziękuję

Prawda, wychodzi ponad 200. Dokładnie nie pamiętam ale chyba 220-230 z tarasem.