Wiola i Marcin 19.03.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam wszystkich budujących TYMKA. Jestem tutaj nowa, dopiero niedawno postanowiliśmy z mężem,ze kupimy projekt TYMEK. Mieliśmy parę obiekcji ale po przeczytaniu tego Forum stwierdziliśmy,że to będzie odpowiedni dom dla nas. Chcemy wprowadzić w projekcie zmiany m.in. zamiast garażu pokój. Ciekawa jestem czy jest tu ktoś z Łodzi lub okolic, kto buduje lub zbudował TYMKA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 19.03.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witajcie! Nareszcie ktoś z Łodzi My będziemy budować Tymka w Rąbieniu jak tylko "wody odejdą" Bo niestety działki w Rąbieniu do suchych nie należą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 19.03.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 A Wy gdzie będziecie budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemela 19.03.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam Tymkowiczów. W zeszły tygodniu kupiliśmy wreszcie projekt Tymusia (odbicie lustrzane), toteż oficjalnie dołączamy do grona Tymkowiczów. Budowę zamierzamy rozpocząć w czerwcu w Tarnowskich Górach. Po tym wstępnie chciałam zadać pytanie szacownym, bogatym w doświadczenie inwestorom budującym ten dam domek. Pytanie to spędza mi sen z powiek (mówie poważnie, ostatnio śni mi sie, że nasz architekt pyta mnie o moją decyzję ad. komina a ja nie wiem....NIE MAM POMYSŁU...!!! koszmarrr) Każdy budowlaniec mówi co innego, jedni mówią lepszy komin systemowy, inni, że z cegły. Sama naczytałam się o tym w necie i muratorach i wiem, że nic nie wiem, powiadają, że trzeba mieć dobrego murarza, coby wykonał komin szczelnie, ponoć dobrze się sprawdza w połączeniu z kotłami na paliwa stałe, inni mówią, że systemowy tańszy, lepszy, mniejsze prawdopodobieństwo, że budujący coś spierniczą! Zamierzamy ogrzewać dom za pomocą kotła na węgiel i drewno, a w salonie kominek z płaszczem-najprawdopodobniej. DORADŹCIE PROSZĘ CZYM KIEROWALIŚCIE SIĘ PRZE DOBORZE KOMINÓW, KTÓRY JEST LEPSZY, Z KTÓRYM JEST MNIEJ PROBLEMÓW, KTÓRE SĄ TAŃSZE? czy jeśli tak jak w projekcie Tymka kominy są cześcią ścian nośnych trzeba oddzielnie projektować pod nie fundament - jeśli buduje sie kominy murowane z cegły, czy wystarczy ława fundamentowa, która jest podstawą ściany? Będę wdzięczna za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymaraga 19.03.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Jak fajnie, że przybywa NOWYCH Tymkowiczów, cieszę się niezmiernie, ci kórzy już mieszkają udzielą nam zapewne Najlepszych rad, a niedługo my będziemy mogli być doradcami Jak to dumnie brzmi Pan/Pani Inwestor, jak się załatwia papierki i nie tylko , zapewne na poczatku każdy z budujących czuł rozpierającą go dumę OTO JA, BUDUJĘ DOM! Ach..jakbym już chciała choć troszku widzieć... a tu papiery, papiery, papiery... jeszcze trochę, cierpliwości...i też będę się chwaliła postępami w budowie, fotki i przeróżne opowieści, ach... zazdroszczę Wam, mieszkającym już w swoich Tymkach, ale upajam się tym , że kiedyś mi będa zazdrościli, a jak!? hihihihihi powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymaraga 19.03.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Nasze zmiany w Tymku to: 1. ścianka kolankowa o 2 pustaki do góry (nie chciałam, ale uległam ) 2. połączenie salonu z pokojem obok 3. mały przedsionek pomiędzy garażem a holem 4. schody ze spocznikiem 5. dom poszerzony o 0,5m od strony garażu 6. pomieszczenie przy wejściu przedzielone ścianką na mini-spiżarkę (od str. kuchni) i szafę od str. korytarza (dumamy nad okienkami po obu str. drzwi wejściowych) 7. likiwdacja "lewego" (od tarasu) okna w salonie, tym samym szersze tarasowe 3-skrzydłowe 8. likwidacja balkonu 9. górna łazienka poszerzona o 0,5m kosztem "lewej" sypialni qrcze, nazbierało się troszkę... reszta wyjdzie w praniu , upsss w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 19.03.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Nasze zmiany w Tymku to: 1. 6. pomieszczenie przy wejściu przedzielone ścianką na mini-spiżarkę (od str. kuchni) i szafę od str. korytarza (dumamy nad okienkami po obu str. drzwi wejściowych) 7. qrcze, nazbierało się troszkę... reszta wyjdzie w praniu , upsss w budowie Przed przeczytaniem Twojego posta podziwiałam swoją wizualizację schodów ze spocznikiem i naszła mnie myśl, że gdybym na początku mojej przygody budowlanej miała tę wiedzę co dziś to zdecydowałabym się na dwa okienka po bokach drzwi wejściowych, a zrezygnowałabym z okna połaciowego nad schodami. Ze spocznika można by fajnie wyglądać sobie przez okienko i łatwo można by je umyć a tak okno połaciowe daje oczywiście dużo światła , jest jasno, ale żeby je umyć, czy otworzyć trzeba będzie na spocznik taszczyć drabinę No cóż jakoś to przeżyję Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola i Marcin 20.03.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 A Wy gdzie będziecie budować? Witaj aniapz! Cieszę się,że znalazł się ktoś z okolic Łodzi. My będziemy budowali się w Konstantynowie (prawie będziemy sąsiadami). Mamy zamiar w tym roku zacząć budowę ale zobaczymy co z tego wyjdzie,narazie musimy zamówić projekt. Rozumiem,że Wy już kupiliście projekt-wprowadziliście w nim jakieś zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 20.03.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Nasze zmiany w Tymku to: 1. 6. pomieszczenie przy wejściu przedzielone ścianką na mini-spiżarkę (od str. kuchni) i szafę od str. korytarza (dumamy nad okienkami po obu str. drzwi wejściowych) 7. qrcze, nazbierało się troszkę... reszta wyjdzie w praniu , upsss w budowie Przed przeczytaniem Twojego posta podziwiałam swoją wizualizację schodów ze spocznikiem i naszła mnie myśl, że gdybym na początku mojej przygody budowlanej miała tę wiedzę co dziś to zdecydowałabym się na dwa okienka po bokach drzwi wejściowych, a zrezygnowałabym z okna połaciowego nad schodami. Ze spocznika można by fajnie wyglądać sobie przez okienko i łatwo można by je umyć a tak okno połaciowe daje oczywiście dużo światła , jest jasno, ale żeby je umyć, czy otworzyć trzeba będzie na spocznik taszczyć drabinę No cóż jakoś to przeżyję Pozdrawiam i powodzenia mam ten sam problem z oknem połaciowym nad klatką, zastanawiam się, jak ja je będę myła w początkowa wizja była taka, że ma doświetlic klatkę i troche hol na dole Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 20.03.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam zacne grono Tymkowiczów!!!! A my mamy dwa małe okienka na frontowej ścianie nie ma połaciowego nad schodami i problem mycia tego okienka na wysokości odpada! Jest to spora wysokość. Małe okienko również doświetla holl - my będziemy mieć schody na ażurowej konstrukcji. Dziś zalewamy posadzki - dzięki za wasze odpowiedzi co do zbrojenia!!! Będzie tam jakieś włókno szklane. Co do pytanka nowych budowniczych o kominy to my murowaliśmy z cegły pełnej - dla nas to było taniej. Tyle, że przewody dymne są z cegły pełnej a wentylacyjne z jakiejś specjalnej cegły wentylacyjnej obłożonej pełną cegłą. Kominy z cegły zajmują więcej miejsca niż systemy kominowe! Ale komin nie jest częścią ściany tylko osobnym tworem do niej dostawionym. Myśleliśmy,że komin ukryjemy w ścianie ale nasz kierownik budowy się na to nie zgodził bo to niezgodne z przepisami budowlanymi. A z forumowego grona chyba Ania i Maciej kominy mają z systemów kominowych ukrytych w ścianach - ciekawe jak to załatwili z kierownikiem budowy. Nasz to konkretny gość i wiele raz nas prostował. Wiadomo każdy chce dobrze ale nie zawsze pomysły laika w budownictwie są realne i czasami mogą prowadzić do katastrofy budowlanej. Życzę powodzenia rozpoczynającym budowę Tymka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz i Anna 20.03.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam!!! Ja zakupiłem kominy firmy Krasiccy ,a ściankę kolankową podnoszę na cztery pustaki plus wieniec , tak mi architekt wyrysował Nasz tymek jest poszerzony o 90 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 20.03.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam!!! Ja zakupiłem kominy firmy Krasiccy ,a ściankę kolankową podnoszę na cztery pustaki plus wieniec , tak mi architekt wyrysował Nasz tymek jest poszerzony o 90 cm. Cztery pustaki??? Czy to nie wyjdzie niemal piętrowy dom ze strychem, a nie parterowy z poddaszem? A kominy "Krasiccy" są naprawdę fajne i też je rozważamy ale cenowo są droższe od zwykłych, no i mamy dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz i Anna 20.03.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Też się obawiałem , ale koło nas jest kilka domów w stanie surowym i tam podpatrzyłem, że tak mają i nie ma problemu. Domy nic nie straciły na wyglądzie ,zapomniałem dopisać, że mamy doprojektowany wykusz z oknami do samej podłogi .Wykusz to droga sprawa, ale ja będę sam wykańczał w środku, tak że zaoszczędzę .Tynki ,posadzki ,regipsy. elektryka. płytki to na mojej głowie i ocieplenie na zewnątrz też.Końcem roku postaram się o fotki.A z czego będziecie budowć ja zakupiłem ytonga 24cm PP04/06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 20.03.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Też się obawiałem , ale koło nas jest kilka domów w stanie surowym i tam podpatrzyłem, że tak mają i nie ma problemu. Domy nic nie straciły na wyglądzie ,zapomniałem dopisać, że mamy doprojektowany wykusz z oknami do samej podłogi .Wykusz to droga sprawa, ale ja będę sam wykańczał w środku, tak że zaoszczędzę .Tynki ,posadzki ,regipsy. elektryka. płytki to na mojej głowie i ocieplenie na zewnątrz też.Końcem roku postaram się o fotki. A z czego będziecie budowć ja zakupiłem ytonga 24cm PP04/06 My jeszcze nie kupowaliśmy materiałów. Jak do tej pory mamy więźbę z własnego lasu i na tym koniec. Rozważamy różne opcje pustaków - ale decyzja nie podjęta. A główne dylematy dotyczą stropu - robić ten teriva czy lać zwykły? Co jest lepsze co praktyczniejsze? Doradźcie doświadczeni forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz i Anna 20.03.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Też się obawiałem , ale koło nas jest kilka domów w stanie surowym i tam podpatrzyłem, że tak mają i nie ma problemu. Domy nic nie straciły na wyglądzie ,zapomniałem dopisać, że mamy doprojektowany wykusz z oknami do samej podłogi .Wykusz to droga sprawa, ale ja będę sam wykańczał w środku, tak że zaoszczędzę .Tynki ,posadzki ,regipsy. elektryka. płytki to na mojej głowie i ocieplenie na zewnątrz też.Końcem roku postaram się o fotki. A z czego będziecie budowć ja zakupiłem ytonga 24cm PP04/06 My jeszcze nie kupowaliśmy materiałów. Jak do tej pory mamy więźbę z własnego lasu i na tym koniec. Rozważamy różne opcje pustaków - ale decyzja nie podjęta. A główne dylematy dotyczą stropu - robić ten teriva czy lać zwykły? Co jest lepsze co praktyczniejsze? Doradźcie doświadczeni forumowicze.Lany strop na pewno lepszy ale droższy i trzeba szalować teriva mniej kosztuje większość ma strop teriva ja też zakupiłem teriva. l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 20.03.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ilu inwestorów tyle pomysłów na strop. Każdy ma wady i zalety, i tylko od was zależy na jakie jego wady sie godzicie? Bo każdy wytrzyma i prawidłowo zrobiony nie zawali sie wam na głowe. Ja mam żerań i jest ok. A gdzie inne stropy? Akermana? Filigran? wszyscy tylko płyty ż. lub teriva i teriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 20.03.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 A Wy gdzie będziecie budować? Witaj aniapz! Cieszę się,że znalazł się ktoś z okolic Łodzi. My będziemy budowali się w Konstantynowie (prawie będziemy sąsiadami). Mamy zamiar w tym roku zacząć budowę ale zobaczymy co z tego wyjdzie,narazie musimy zamówić projekt. Rozumiem,że Wy już kupiliście projekt-wprowadziliście w nim jakieś zmiany? Rzeczywiście będziemy blisko mieszkać My już mamy projekt i pozwolenie na budowę oraz piewsze problemy budowlane, o których piszemy w wątku "Woda w wykopie". A nasze zmiany są minimalne. Ścianka podniesiona o jeden porotherm i schody ze spocznikiem. No i my budujemy odbicie lustrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 22.03.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Pytanko dla tych, którzy już mają posadzki: Za ile metrów posadzki płaciliście? Czy tyle co wskazuje projekt jako powierzchnię czy może coś Wam inaczej policzono! Bo chyba ktoś próbuje nas naciągnąć! Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 22.03.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 U nas wyszło 205mkw dużo więcej niż w projekcie, ale tak faktycznie wyszło - liczyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Marcin 22.03.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Pytanko dla tych, którzy już mają posadzki: Za ile metrów posadzki płaciliście? Czy tyle co wskazuje projekt jako powierzchnię czy może coś Wam inaczej policzono! Bo chyba ktoś próbuje nas naciągnąć! Dziękuję Prawda, wychodzi ponad 200. Dokładnie nie pamiętam ale chyba 220-230 z tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts