Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Dziękuję!

Ale u nas zalewali bez tarasu! Skąd tyle metrów? Przecież na poddaszu odchodzi np. klatka schodowa. Tyle metrów :o to wychodzi z obrysu domu. Nasz kierownik mówi, że powierzchnia posadzek to to co w projekcie czyli niecałe 200m2 na nie ponad :evil: Jutro będziemy wyjaśniać. Cóż posadzki zrobione i do jakiejś ugody musimy dojść jak panowie chcą otrzymać zapłatę :wink:

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję!

Ale u nas zalewali bez tarasu! Skąd tyle metrów? Przecież na poddaszu odchodzi np. klatka schodowa. Tyle metrów :o to wychodzi z obrysu domu. Nasz kierownik mówi, że powierzchnia posadzek to to co w projekcie czyli niecałe 200m2 na nie ponad :evil: Jutro będziemy wyjaśniać. Cóż posadzki zrobione i do jakiejś ugody musimy dojść jak panowie chcą otrzymać zapłatę :wink:

Witam:

Nie mam jeszcze projektu za wyjątkiem zdjęć Stukpuk-a dzięki :D, ale na szybko licząc: zewnętrzne wymiary domu 12,8m x 9,8m = 125,44m2 x 2 kondygnacje daje nam 250,88m2. Od tego trzeba odjąć powierzchnię jaka na na płaszczyźnie zajmują ściany zewnętrzne, działowe i przestrzeń nad schodami - nie liczyłem ale powinno wyjść powyżej 200m2. Pozdrawiam :roll:

Mam pytanie, do tych, co już mają swoje Tymki wybudowane :) , czy "daszek" nad wejściem głównym spełnia swoją rolę, czy osłania schody, czy bardziej jest jako ozdoba? Przeglądałam Wasze zdjęcia i wygląda mi on bardzo wysoko nad drzwiami i że są one dość odkryte, mam inną wizję co do niego :lol: , ale mężu twierdzi , że to już nie Tymek będzie :evil: hmm.... już sama nie wiem, niby mi się to podoba, ale własnie... dylemat mam :cry: :( hihih, otworzyłam nową stronkę :lol: :lol: :) :) :lol: :lol:

:p Zwłaszcza jak się podniesie ściankę kolankową to i daszek idzie do góry. Nasz na pewno nie osłoni drzwi przed deszczem. Raczej jest to ozdoba dachu. Jeśli daszek miałby chronić drzwi i zasłaniać schody to musiałby przyjść dużo niżej i nie byłby już częścią dachu tylko osobnym tworem daszkiem nad drzwiami :wink: No cóż może nasz mógłby przyjść trochę niżej - tak jak ma Ewa i Marek. Ale gdy robiliśmy dach nie przyszło nam to do głowy a teraz to już za późno :wink:

Witajcie coraz wiecej nas :D

Ja walcze z kim tylko sie da z energetyką oczywiscie prąd miał byc 15 lutego jak bedzie za 2 miesiace to bedzie święto!!!!

jutro kopią studnie, w sobote płot, i 6 kwietnia zaczynamy :lol: mam nadzieje

http://images37.fotosik.pl/78/ef6d473e166dfcc0med.jpg

chciałam wkleic zdjecie działki ale chyba cos mi nie wyszło :evil: pomocy

Witam ponownie!

Ciekawe czy mi wyjdzie wklejanie fotek :D

Jak narazie to tylko działeczka, nie posiadamy nic więcej, czym moglibyśmy się już pochwalić, bo ani wykopu, ani fundamentu nic... nie ma nic :( ale... będzie!

Na początek - patrz poniżej :)

Działeczka - taaaka długa http://images46.fotosik.pl/90/9476f097f7f0249cm.jpg

a takaaa szerokaa http://images44.fotosik.pl/90/e26af0ee52009730m.jpg

i Mini-inwestrorek kopie dołek :lol: http://images49.fotosik.pl/90/d157a4b4288e2914m.jpg i http://images37.fotosik.pl/86/bbcf740ebced5668m.jpg

ciut ciut niżej Maxi-inwestor :lol: http://images43.fotosik.pl/90/fb4c6ed457f67325m.jpg

troszkę daleko, ale chciałam ująć całą działeczkę, i tak się nie udało,

a poniżej Maxi/Mini-inwestorka :lol: http://images44.fotosik.pl/90/857f3715582a4e59m.jpg

zaczęliśmy ogordzenie :p

Witajcie coraz wiecej nas :D

Ja walcze z kim tylko sie da z energetyką oczywiscie prąd miał byc 15 lutego jak bedzie za 2 miesiace to bedzie święto!!!!

jutro kopią studnie, w sobote płot, i 6 kwietnia zaczynamy :lol: mam nadzieje

chciałam wkleic zdjecie działki ale chyba cos mi nie wyszło :evil: pomocy

http://images37.fotosik.pl/78/ef6d473e166dfcc0med.jpg

a propo wszyscy zaczynaliśmy od zera,była tylka działeczka(a potem zdzzieranie humusku,tyczenie pod fundamenty-i nawet sie nie obejrzeliśmy a nasz tymek stoi i czeka...aż zamieszkamy w nim) :lol:

a odnośnie posadzek to nam wyszło ok.207 m kw.teraz mamy przerwę techniczną,oczekujemy na piecyk,itd.

ale bliżej niż dalej.. :D pozdrawiamy

Nie pokrywa się!!!!!On był aktualny może 1,5 roku temu :evil:

Ja swój odrazu wyrzuciłem do kosza.

Mam ksero projektu, ale nie posiadam skanera :-?

witam

Ilości i obmiarów nie sprawdzałem bo zawsze coś zmieniałem w projekcie i przesuwałem,i dlatego na bieżąco sobie wszystko liczyłem.

Moge spróbować.Wieczorem napisze czy coś z tych fotek widać.

Dzięki, czekam :D

Czyżbym o czymś zapomniał? :o

Tak się zastanawiamy nad przyszłym ogrzewaniem naszego Tymka. No i myślimy, czy jeśli zrobimy piec na paliwe stałe np. ekogroszek, to jest sens robienia kominka, który przecież również jest na paliwa stałe? A gdybyśmy zdecydowali się na rezygnację z kominka, to czy jest to możliwe, jeśli projekt mamy już po adaptacji. Bo przecież wtedy nie ma sensu również budowanie komina, a to już chyba zmiana istotna. Jak myślicie?

Tak się zastanawiamy nad przyszłym ogrzewaniem naszego Tymka. No i myślimy, czy jeśli zrobimy piec na paliwe stałe np. ekogroszek, to jest sens robienia kominka, który przecież również jest na paliwa stałe? A gdybyśmy zdecydowali się na rezygnację z kominka, to czy jest to możliwe, jeśli projekt mamy już po adaptacji. Bo przecież wtedy nie ma sensu również budowanie komina, a to już chyba zmiana istotna. Jak myślicie?

Zmiany możecie robić cały czas. Nie ma sensu robić kominka z płaszczem wodnym lub z DGP jeżeli planujecie w kotłowni piec na paliwo stałe.

No chyba, że to ma być kominek / koza do ozdoby i symbolicznego palenia.

Ja robie po swojemu a potem zgłaszam , że dokonałem zmiany :wink: :roll:

Tak się zastanawiamy nad przyszłym ogrzewaniem naszego Tymka. No i myślimy, czy jeśli zrobimy piec na paliwe stałe np. ekogroszek, to jest sens robienia kominka, który przecież również jest na paliwa stałe? A gdybyśmy zdecydowali się na rezygnację z kominka, to czy jest to możliwe, jeśli projekt mamy już po adaptacji. Bo przecież wtedy nie ma sensu również budowanie komina, a to już chyb

a zmiana istotna. Jak myślicie?

:wink: Jak to nie budować komina. Ten komin to nie tylko przewody dymne ale i wentylacyjne. No chyba, że nie chcesz jej mieć jednak dla mnie to ważna kwestia. A kominek zawsze można zrobić. Początkowo również planowaliśmy kominek z płaszczem wodnym ale, że domek będzie ogrzewany paliwem stałym zrezygnowaliśmy – dwie kotłownie? Kiepska perspektywa. [/code]

[/b][/url]

Zrezygnowaliście z kominka z płaszczem wodnym, czy z kominka w ogóle?

Ja też na początku upierałam się - kominek z płaszczem wodnym lub kominek z dystrybucją ciepłego powietrza :roll: uważałam że to będzie super rozwiązanie, dodatkowa alternatywa dla tradycyjnej kotłowni. i dłuższy czas nie dawałam się przekonać że ma być inaczej. Wszystko zmieniła moja znajoma która ma DCG i przede wszystkim grzała w kominku rozprowadzając ciepło po całym domku (domek malutki więc to ogrzewanie było wystarczające) - otworzyła mi oczy że w salonie ma kotłownię :evil: i gdyby wiedziała z czym to się wiąże - ciągłe wybieranie popiołu, kurz w całym salonie, ściany czarne, nie wybrałaby tego rozwiązania :evil: moje plany legły w gruzach :evil:

Ja nie chcę kotłowni w salonie!!!!!!!!!!!!

Ostatecznie Mąż mnie przekonał , który od początku twierdził że lepiej skupić się na jednym rodzaju ogrzewania -- wystarczy jedna kotłownia w domu, a kominek ma robić przyjemną atmosferę i ewentualnie dawać przyjemne ciepełko w salonie i tak też będzie :D

Kiedyś w przyszłości..... bo kominek odsuwamy na dalszy etap, a raczej przypływ gotówki :wink: