Ania i Maciej 07.04.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 witam bardzo fajny Tymek, zastanawia mnie tylko, czemu drzwi wyjściowe macie otwierane do wewnatrz, tym bardziej, że wiatrołap nie jest zbyt duży Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wadmed 07.04.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 U mnie też będą drzwi otwierane do wewnątrz, i myślę, że to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 07.04.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 U mnie też będą drzwi otwierane do wewnątrz, i myślę, że to dobry pomysł. nie neguję pomysłu, tylko biore pod uwagę funkcjonalność, i jak pisałam wielkość wiatrołapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Seweryn 07.04.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 No właśnie nie wiem czemu drzwi otwierają się do środka . Teraz już wiem że mam mało miejsca, bo nie mogę wyjechać wózkiem dziecięcym spokojnie, muszę się naszarpać z drzwiami Ale jak to mówią 1 dom buduje się dla wroga, dopiero 3 wybudowany dom jest dla ciebie. Tylko życia by mi nie starczyło na te budowy Teraz już wiem że kilka rzeczy zrobiłabym inaczej. Tak jak np. żeby zaoszczędzić mój mąż zrobił jeden komin zamiast 2 przez co piec i zasobnik mam w łazience na dole a teraz nie mogę patrzeć na te rury. No i jeszcze sprawa prysznica, jakbym wiedziała, że nie starczy mi na wykończenie góry to bym wstawiła wannę w dolnej łazience a tak teraz nie mogę poleżeć w wannie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Maciej 07.04.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 podobno jest taka zasada, że drzwi wejściowe powinny otwierać sie na zewnątrz, ale to jak kto woli i jak będzie wygodniej ja teraz tez bym zrobiła wiele rzeczy inaczej, np załozyła jaśniejsze panele i ciemniejsze fugi do płytek na podłodze, no ale po fakcie no i baaardzo żałuje, że nie mam na dole rolet zewnętrznych we wszystkich oknach, tylko w tarasowym Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Seweryn 07.04.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Hi, no właśnie te fugi. W łazience na dole mam żółte kafelki i dałam do nich waniliową fugę. Na ścianach to wygląda dobrze natomiast na podłodze masakra, takie odbarwienia że szczoteczką i cifem nie mogę doszorować. Nie polecam jasnych fug na podłogi. Co do drzwi otwieranych na zewnątrz to mój mąż mówi że ktoś mógłby wystawić je z zawiasów a tak jest bezpieczniej............. i ciaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wadmed 07.04.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Co do drzwi, w mieszkaniach w bloku wszystkie drzwi otwierają się do środka, następna sprawa to aby komuś otworzyć drzwi to muszę wyjść w papuciach na zewnątrz ( w zimę trochę kiepsko), albo wyginać się (przy pełnym otwarciu. Poza tym czy ci którzy mają drzwi na zew. to mają coś na ścianie od schodów (może jakiś obrazek)?. Drzwi mają szerokość 100 cm więc nie wiem jak można mieć problem z wózkiem (chyba że bliźniak). I jeszcze jedno jak będzie wiatr to czasami drzwi może urwać (zwłaszcza przy zachodnich wiatrach).A jak ktoś nie będzie chciał drzwi otwieranych do wewnątrz to i tak ich nikt do tego nie zmusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Seweryn 07.04.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Tak, moje drzwi mają 90cm, a wózek ma tylko 50cm ale weźmy pod uwagę że za drzwiami mam szafe na styk do samych drzwi więc drzwi nie otwierają się o 90 stopni tylko jakieś 70-80 do tego dochodzą buty pod szafą moich najbliższych więc drzwi na zewnątrz byłyby lepszym rozwiązaniem w moim przypadku. Masz racje wadmed z tymi papuciami zimą ale tak jak zauważyła Ania nasz wiatrołap jest troszkę za ciasny. Każdy musi indywidualnie pomyśleć jakby mu było lepiej i wygodniej, rozważyć wszystkie za i przeciw i się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 07.04.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam pytanko do Ani i Macieja. Oglądałam niedawno Wasze zdjęcia i zauważyłam, że chyba zmieniliście wymiar okna w kuchni. Możecie napisać jakie ono ma wymiary? Czy jest na takiej samej wysokości jak okna w salonie i czy jesteście zadowoleni z tej zmiany? I jeszcze bardzo proszę o zdjęcie elewacji z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaiMarek 07.04.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Co do drzwi, w mieszkaniach w bloku wszystkie drzwi otwierają się do środka, następna sprawa to aby komuś otworzyć drzwi to muszę wyjść w papuciach na zewnątrz ( w zimę trochę kiepsko), albo wyginać się (przy pełnym otwarciu. Poza tym czy ci którzy mają drzwi na zew. to mają coś na ścianie od schodów (może jakiś obrazek)?. Drzwi mają szerokość 100 cm więc nie wiem jak można mieć problem z wózkiem (chyba że bliźniak). I jeszcze jedno jak będzie wiatr to czasami drzwi może urwać (zwłaszcza przy zachodnich wiatrach). A jak ktoś nie będzie chciał drzwi otwieranych do wewnątrz to i tak ich nikt do tego nie zmusi. O temat dla mnie, właśnie wybieram drzwi Na początku chciałam otwierane na zewnątrz, wysłuchałam "przeciw" użytkowników - np. jak zasypie wejście śnieg to z domu nie wyjdziemy Potem wysłuchałam opinii posiadaczy drzwi otwieranych do wewnątrz - "jak zacina deszcz wszystko leci do domu" Jak wszystko - każde rozwiązanie ma swoje za i przeciw. Ktoś nam powiedział drzwi wejściowe mają zapraszać gości do domu a nie wyganiać - więc w końcu wybrałam - będą miała drzwi otwierane do środka, wybieram je świadomie, z wszystkimi za i przeciw Nawiasem mówiąc takie drzwi wejściowe ładnie kosztują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Seweryn 07.04.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Drzwi bardzo drogie niestety. Ja nie chciałam drzwi z okienkiem, miałam na tym punkcie hopla. Balam się że jak nie będę chciała komuś otworzyć to ten ktoś (czytaj włamywacz z łomem) będzie widział że ja tam jestem lub zobaczy światło. Dlatego też szukałam drzwi bez okienek. Cały Poznań zjechałam żeby znaleźć takie drzwi bo białych jakoś bardzo mało a potrzebowałam takich bo brama już biała zamówiona i okna białe. W końcu dostałam za 1500zł zwykłe wcale nie antywłamaniowe drzwi, najtańsze z możliwych. Teraz żałuje bo same się otwierają jak nie są przekluczone, okropne. Już myślę że te z Biedronki za 300 zł byłyby lepsze, tylko nie ma białych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 07.04.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam Nowych Tymkowiczów tym bardziej, że z tak bliskiej okolicy. Już myślałam, że tylko na Śląsku Tymki budują! Co do drzwi wejściowych to my zakupiliśmy otwierane do wewnątrz a wiatrołapu nie mamy więc od razu wchodzi się na przestronny hol. Pozdrawiamy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Seweryn 07.04.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Dobry pomysł z tym żeby zlikwidować wiatrołap. U mnie i tak drzwi cały czas otwarte. Dostaje klaustrofobii w wiatrołapie a hol taki wielki w sumie bezużyteczny bo gdzie nie spojrze to drzwi. A również zlikwidowałam tą wnękę przy gabinecie żeby go powiększyć, a mój bystry instalator c.o. zasadził akurat na tej ścianie największy grzejnik w całym domu i przez to nie mam miejsca na lustro ani szafe. http://img19.imageshack.us/img19/3024/1002852.jpg Z uwagi na brak wykończenia góry musiałam wstawić na zimę drzwi do salonu bo całe ciepło mi uciekało pod dach. I teraz jak ktoś mnie odwiedza to wychodząc nie wie w które drzwi ma wejść widok ze schodów pośrodku drzwi od salonu, na lewo od łazienki na prawo od gabinetu http://img22.imageshack.us/img22/8430/1002854o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Marcin 07.04.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam,my wybraliśmy drzwi otwierane na zewnątrz i po kilku miesiącach mieszkania i użytkowania takowych, uważam,że zrobiliśmy dobrze . \wiatrołap jest mały, mieści się tam wieszak na płaszcze, mała szafka i .... tyle, drzwi zabierałyby miejsce, którego i tak brakuje. pozdrawiamy! Pozdrawiamy też szczególnie Anię i Piotrka, których mieliśmy przyjemność gościć w naszym Tymku i życzymy powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagTom1719502681 07.04.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Agnieszko i Sewerynie!Miło widzieć kolejnego zadomowionego Tymka - bardzo ładnie u Was!Aż serce cieszy nawet jeśli nie wszystko skończone najważniejsze, że już mieszkacie i możecie radować się Tymkiem!Pozdrawiamy i właściwie witamy na forum - szkoda, że tak późno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 07.04.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam, my wybraliśmy drzwi otwierane na zewnątrz i po kilku miesiącach mieszkania i użytkowania takowych, uważam,że zrobiliśmy dobrze . \wiatrołap jest mały, mieści się tam wieszak na płaszcze, mała szafka i .... tyle, drzwi zabierałyby miejsce, którego i tak brakuje. pozdrawiamy! Pozdrawiamy też szczególnie Anię i Piotrka, których mieliśmy przyjemność gościć w naszym Tymku i życzymy powodzenia! Dziękujemy bardzo za pozdrowienia, życzenia i za to, że mogliśmy do Was przyjechać. Wrażenia bezcenne, a Tymuś po prostu zachwycający. Odkąd wróciliśmy od Was o niczym innym nie rozmawiam, nie myślę i nie śnię, tylko o Waszym cudnym domku. Raz jeszcze dziękujemy i Wam również życzymy wszystkiego dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Seweryn 07.04.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mag&Tom dzięki za miłe przyjęcie. Jak widzicie staram się nadrobić stracony czas. Niestety do tej pory bazowałam na forum budujemy dom na którym nic się nie dzieje. Nie sądziłam że na muratorze są tymki z horyzontu i nawet nie sprawdzałam Naprawdę raduję się z posiadania własnego domku, moja kawalerka w której mieszkałam ostatnie 8 lat miała 30m2 i na tej ciasnocie przyszedł na świat mój obecnie 7-letni synek. W tej chwili mam salon jak całe moje mieszkanie więc wydaje mi się salon wielgachny No i w nowym domku nowa dzidzia, mój drugi synuś ma 7 m-cy. Mały ma też udział w budowie ponieważ dzięki niemu przyspieszyłam procedurę podłączenia prądu. Pojechałam do energetyki dzień przed porodem i powiedziałam że jutro rodze i mają mnie podłączyć bo ciężarnej się nie odmawia. I w ogóle jak sobie wyobrażają noworodka w domu w którym nie ma prądu. (Póki co byliśmy podłączeni do sąsiada bo jakoś mieszkać trzeba było ) Pan tak się przejął rolą że jeszcze zanim trafiłam do szpitala prąd był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata i Rafał 07.04.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Dobry pomysł z tym żeby zlikwidować wiatrołap. U mnie i tak drzwi cały czas otwarte. Dostaje klaustrofobii w wiatrołapie a hol taki wielki w sumie bezużyteczny bo gdzie nie spojrze to drzwi. A również zlikwidowałam tą wnękę przy gabinecie żeby go powiększyć, a mój bystry instalator c.o. zasadził akurat na tej ścianie największy grzejnik w całym domu i przez to nie mam miejsca na lustro ani szafe. http://img19.imageshack.us/img19/3024/1002852.jpg Z uwagi na brak wykończenia góry musiałam wstawić na zimę drzwi do salonu bo całe ciepło mi uciekało pod dach. I teraz jak ktoś mnie odwiedza to wychodząc nie wie w które drzwi ma wejść widok ze schodów pośrodku drzwi od salonu, na lewo od łazienki na prawo od gabinetu http://img22.imageshack.us/img22/8430/1002854o.jpg Troszkę przytłaczające te drzwi ale skoro uciekało ciepło to raczej nie mieliście innego wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Seweryn 07.04.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 No niestety dach jest ocieplony watą ale nie mamy sufitów u góry, dom z zewnątrz przyłożony tylko stropianem bez siatki, nie zatarty. U góry hula wiatr. Próbowałam nagrzać salon kominkiem ale wszystko na marne bo i tak było zimno, z uwagi na to że urodziłam we wrześniu nie chciałam żeby malutki marznął. Nadmienie jeszcze że próbowałam otworzyć wszystkie grzejniki u góry, niestety rachunek za gaz 2000zł (przy butli propan-butan) za 1 m-c grzania! Szybko pojechałam po drzwi. Ktoś proponował mi zamknięcie góry, ale wiem z doświadczenia znajomych, że jak to zrobie to potem będzie ciężko się zabrać za góre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniach5 08.04.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Witam wszystkich Tak oglądam kolejne zdjęcia Waszych Tymków i widzę ilu właścicieli tyle róznych tych samych Tymków. Co osoba to nowe pomysły. Widać, że projekt Tymka jest udany bo wprowadzanie zmian jest łatwe i za każdym razem daje efekt. My praktycznie nie zmienialismy nic w naszym tymku - jest prawie jak w projekcie. Drobne zmiany kosmetyczne to okna dodane z przodu domu i okna dodane do drzwi balkonowych u góry. Poniżej kilka zdjęć z zewnątrz domu. Aktualne z wczoraj. Góra narazie jeszcze w trakcie wykończeń. Powoli do Nowego roku zdążymy W końcu zasiana TRAWA. Tył domu - prawie zagospodarowany http://inlinethumb52.webshots.com/45363/2115188150102006332S600x600Q85.jpg Przód domu - też prawie zagospodarowany http://inlinethumb23.webshots.com/44694/2356766460102006332S600x600Q85.jpg Schody i poręcze http://inlinethumb24.webshots.com/43735/2622133750102006332S600x600Q85.jpg http://inlinethumb35.webshots.com/41954/2347499060102006332S600x600Q85.jpg Teren po wyrównaniu i obsianiu trawy - trawa będzie zajmowała jakieś 900 m2. Trzeba kupić dobrą kosiarkę http://inlinethumb43.webshots.com/31786/2410147230102006332S600x600Q85.jpg http://inlinethumb41.webshots.com/44904/2560305820102006332S600x600Q85.jpg http://inlinethumb58.webshots.com/43129/2996009960102006332S600x600Q85.jpg Minia i Daniel Kujawsko-Pomorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts