Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moniach :D

dzięki za info - cena 6000 jest super :D za oczyszczalnię, zaraz zlustruję ich stronkę.

Ja niestety mam wyceny , nieco wyższe - czytaj wyższe razy 2. Dodatkowo mamy wysokie wody gruntowe i musimy montować przepompownię , a drenaż układać w kopcu - najbardziej optymalna oferta z montażem i gwarancją to 10600 netto + 22% VAT-u. Choć ostatecznie też powinnam wyjść na 6000, bo nasza Gmina dofinansowuje rozwiązania ekologiczne w tym oczyszczalnię, więc nie jest źle :lol: :lol: :lol:

:D no i wysłałam zapytanie do poleconej firmy :D

ogłaszają się że przedstawicieli mają w całej Polsce, to zobaczymy co nam zaoferują :roll:

Wadmed, zabiorę i ja głos.....

Przecież drzwi podobnie jak i cała reszta to indywidualna sprawa każdego z nas. Jeden lubi biały kolor inny czarny, jeden montuje drzwi otwierane do środka , drugi na zewnątrz - jakie to ma znaczenie, liczy się żeby każdy z nas był zadowolony ze swoich wyborów :wink:

Pozdrawiam serdecznie i życzę więcej wyrozumiałości dla wyborów innych :D

U nas wiosna w pełni i prace budowlane rozpoczęte!!!!!!!

Właśnie niedawno o Was myślałam :D Bałam się, że Strumyczek nam gdzieś odpłynął, ale na szczęście nie. Życzę powodzenia i mam nadzieję, że i u nas coś wreszcie ruszy po naszych wodnych przygodach.

Jeśli ktoś ciekaw, zapraszam do lektury:

http://forum.muratordom.pl/woda-w-wykopie,t155040.htm

widze, że temat drzwi, u nas drzwi do łazienek sa otwierane na zewnątrz, do gabientu, tak jak w projekcie, na ścianę (jak narazie nie obita ;), w pokojach u góry wszystkie drzwi otwierane sa do środka na ścianę

sa odbojniki, i takie fajne przyklejane do ściany gumowe kółka (podobno w IKEI mozna kupić) , dokładnie na wysokości klamki, jak sie np dziecko rozpędzi to sie klamka o to odbija i ścian pozostaje nieruszona

Ania

:p :p :paniapz Zapoznałam się kolejny raz z lekturą woda w wykopie!!! To nie woda ale staw Wam się tam zrobił. Dobrze, że teraz nie pada i teren się osusza ale faktycznie wyglądało to kiepsko!! U nas aż takiej wody nie było tylko nachodziła już do wykopu!!! Podejrzewam, że będziecie się wysoko podnosić z fundamentami. My tak uczyniliśmy poszliśmy ponad poziom drogi aż 6 cm a z bloczków wymurowane na 120cm. Życzę Wam powodzenia! My już odliczamy po świętach prace ruszają dalej a w lipcu to już tylko TYMEK!!!!! :p

moniach5 śliczny Wasz Tymek, gratuluję.

Nam bardzo podoba się on w takiej postaci jak w projekcie i tak go będziemy budować ma świetne proporcje.

Zaraz po świętach zaczynamy, musieliśmy troszkę odczekać, ponieważ budujemy sie nie daleko Wisły i poziom wód gruntowych był jeszcze dosyć wysoki, teraz sytuacja się już stabilizuje. Cieszymy się bo wczoraj w końcu założono nam licznik i mamy prąd!

Pozdrawiamy wszystkich i życzymy Wesołych Świąt i Mokrego Dyngusa

U nas wiosna w pełni i prace budowlane rozpoczęte!!!!!!!

Właśnie niedawno o Was myślałam :D Bałam się, że Strumyczek nam gdzieś odpłynął, ale na szczęście nie. Życzę powodzenia i mam nadzieję, że i u nas coś wreszcie ruszy po naszych wodnych przygodach.

Jeśli ktoś ciekaw, zapraszam do lektury:

http://forum.muratordom.pl/woda-w-wykopie,t155040.htm

aniapz!! Nie, nigdzie nie odpłynęliśmy... 8) 8) 8) Jesteśmy!! Po przerwie świątecznej --- wracamy do pracy!

WSZYSTKIM FORUMOWICZOM...TYM TYMKOWYM I NIE TYLKO!! Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy życzy cała rodzinka Strumyczków!! :):)

Witam serdecznie wszystkich Tymkowiczów :)

Tak szczęśliwie się złożyło, że w końcu trafiłem na Tymka, wcześniej przymierzaliśmy się do Codziennego C118a z Muratora - ma piękną elewację i funkcjonalne wnętrzne, ale Tymek nie ma jego wad: ma wszystkie pokoje na piętrze od strony szczytów i łatwe do przerobienia schody na te ze spocznikiem.

Przyzwyczaiłem się do forum z Codziennego i bałem się, że Horyzont nie ma takowego, a tu niespodzianka :)

Cieszę się, że wszyscy dzielą się tutaj doświadczeniami! Postaramy się dołożyć coś od siebie.

Będziemy budowali w okolicach Kołobrzegu, przenosimy się na wieś :) Mamy już projekt i umówioną na środę wizytę u architekta i wielką nadzieję, że zaczniemy budowę pod koniec lata.

Kupiliśmy projekt Tymek B (z podwójnym garażem) w lustrzanym odbiciu

Nasze planowane zmiany:

- wjazd do garażu po przeciwnej stronie niż wejście ( ze względu na położenie działki względem drogi)

- przeniesienie kotłowni na przeciwną stronę

- mały ganeczek z wejściem od frontu

- likwidujemy balkon (na wsi nie jest potrzebny)

- zadaszona weranda od zachodu na całej długości salonu (drewniana) połączona z tarasem, który nie będzie pod daszkiem (wyjście na werandę też od zachodu) to takie moje marzenie, żeby pić kawkę na dworzu, gdy pada :)

- ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni parteru i w łazience na górze

- wentylacja z odzyskiem ciepła (z rekuperatorem) - dobrze rozprowadzi ciepło z kominka, ograniczy straty ciepła, nie trzeba budować przewodów wentylacji grawitacyjnej (jeśli nie będzie za droga)

- będziemy chyba musieli o pół metra zwęzić garaż, gdyż w warunkach zabudowy stoi, że szerokość elewacji 13-15 metrów, a Tymek z podwójnym ma 15,4m :(

- położymy instalację pod odkurzacz centralny i jeśli pod koniec budowy będzie nas stać kupimy nawet sam odkurzacz ;)

- przydomowa oczyszczalnia ścieków

Ściankę kolankową zostawiamy bez zmian, dom i tak jest bardzo duży jak na nasze potrzeby (mamy sześcioletnią Marysię i ośmiomiesięcznego Antosia :), a dodatkowo myślimy o kredycie z dopłatą - metraż nie może przekraczać 140 m2

Intensywnie też myślę o dociepleniu Tymka, ale z tym poczekam do spotkania z architektem.

Trzymajcie za nas kciuki!

I życzę wszystkim zmęczonym budową błogiego odpoczynku w ten świąteczny czas...

Kupiliśmy projekt Tymek B (z podwójnym garażem) w lustrzanym odbiciu

Witajcie

My jesteśmy na podobnym etapie i również kupiulismy Tymka w wersji B.

Nasze zmiany:

PODDASZE

1. scianka kolanwa podniesiona o 1-2 pustaki. Podobnie jak Wy myślimy o kredycie z dopłatą, więc zdecyduje architekt czy ta zmaian nie wpłynie na wielkkość powierzchni użytkowej,

2. likwidacja garderoby, połączenie jej z łazienką- tym samym zrobimy tam saunę z prysznicem, a jak się zmierści to suszarnię.

3.W pokojach nr 2 i 3 dajemy dodatkowe okna, po przeanalizowaniu całości forum całkowicie zgadzam się z poprzednikami, że w tych pokojach będzie widniej.

PARTER

1.Likwidacja drzwi od spiżarki, powstanie na przewdpokoju szafa wnękowa,

2.W salonie i w kuchni brak drzwi, zaokrąglone wejścia,

3.zabudowana wnęka pod schodami na różne graty ...

4.Wykusz w salonie, koniecznie - bvardzo ładnie to wygląda i jest to idealne miejsce na jadalnię,

5.schody z zabiegowych zmienaimy na schody ze spocznikiem,

6. Małe okienka dodatkowo w spiżarce i koło schodów, symetrycznie

7.Filary przy wejściu 20*20

8.garaż drugi, będzie rozszerzony o dodatkową kotłownię, czy może miejsce na sprzęt ogrodowy, wóczas taras na górze będzie większy,

9. dodatkow drzwi między garażem a wejściem do domu, ze względu na zapach paliwa .

Jak mi się uda to umieszczę te zmainy na rysunku.

Również jak Wy planujemy wentylację mechaniczną z rekupperatorem, 2 kolektory słoneczne, odkurzacz centralny oraz kominek z płaszczem wodnym, którym również można ogrzać mieszkanie.

Pozdrawiam

Zdjęcia naszej działki, z boku rosną młode piękne dęby dające chłód w upalne dni.

http://images47.fotosik.pl/103/1451d5ab52e3ece7.jpg

Zmiany, jakie nasieśliśmy w Tymku wersja B.

http://images47.fotosik.pl/103/4dda0f05606e2fa2med.gif

i dół Tymka

http://images41.fotosik.pl/99/fa5ad84e979c9497med.gif