Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupiliśmy projekt Tymek B (z podwójnym garażem) w lustrzanym odbiciu

Witajcie

My jesteśmy na podobnym etapie i również kupiulismy Tymka w wersji B.

Również jak Wy planujemy wentylację mechaniczną z rekupperatorem, 2 kolektory słoneczne, odkurzacz centralny oraz kominek z płaszczem wodnym, którym również można ogrzać mieszkanie.

Pozdrawiam

Sauna! Ale fajne plany! Jeszcze wanna z hydromasażem i będziecie mieć małe spa we własnym domu! Popieram!

Nam szkoda miejsca w pokoju nad garażem, bo to będzie nasza sypialnia.

Bardzo nam się podobają zmiany na piętrze w projekcie Adama i Karoliny (na 43 str.) Dla czteroosobowej rodziny suszarnia to bardzo ważne pomieszczenie, a dodatkowo pogodzimy rodzeństwo, bo pokoje nr 2 i 3 zrównają się powierzchnią, poza tym w pokoju 3 nie będzie już potrzebne okno połaciowe.

Widzę, że chcecie zrezygnować z przejścia przez spiżarnię - nam się ono bardzo podoba. Po pierwsze omijamy salon przy wnoszeniu zakupów, a po drugie fajny jest ten sekretny korytarz, którym można się cicho ewakuować z salonu, no i jest wielką atrakcję dla dzieci przy zabawie w chowanego :)

Rzeczywiście można zyskać na powierzchni, ale mam nadzieję, że wszystkie podręczne rzeczy z powodzeniem się tam zmieszczą, a mniej podręczne wylądują pod schodami.

Wiem, że macie własne przemyślenia i chętnie je poznam :)

Jeśli chodzi o ściankę kolankową, to ktoś napisał, że podnosząc o półtora pustaka zyskuje się 20 m2 powierzchni. Teoretycznie kredyt z dopłatą wtedy odpada, ale czy kogoś z banku będą interesowały zmiany w projekcie???

Tego nie wiem... A może ktoś z tymkowiczów już przerabiał ten temat?

Napisaliście, że chcecie kominkiem RÓWNIEŻ ogrzewać, a co będzie Waszym głównym źródlem ciepła? My planujemy raczej paliwo stałe, coś z dozownikiem, by nie trzeba było zbyt często podkładać.

Co do instalacji solarnej i rekuperatora, to jeszcze nie znam żadnych szczegółów a bardzo jestem ciekaw i cen i sposobu jak te instalacje zmieścić w domku.

Pozdrawiam :)

P.S. Dziękuję za miłe powitanie na forum :D

mam pytanie do Kasi i Marcian, czym myjecie lub pastujecie panele na dole, strasznie na nich wszystko widać :(

no i zauwazyłam, że mamy identyczne kinkiety, ten który macie w łazience na górze my mamy takie same w sypialni :)

Ania

Witam,

panele myję zwykymi płynami do mycia, najczęściej Ajax lub Cif.

Raz popełniłam błąd i zastosowałam pastę do paneli - wyglądao to ładnie 2 dni , a potem męka z mazami i plamami. Po czymś takim powinnam użyć zmywacza do pasty ....

Podłoga jest myta często , bo faktycznie widać kurz i brud -u nas nie ma drogi i chodników, jest za to wszechobecny kurz.

Co do kinkietów - dobry mamy gust, prawda??? :D :D :D

:p :p :paniapz Zapoznałam się kolejny raz z lekturą woda w wykopie!!! To nie woda ale staw Wam się tam zrobił. Dobrze, że teraz nie pada i teren się osusza ale faktycznie wyglądało to kiepsko!! U nas aż takiej wody nie było tylko nachodziła już do wykopu!!! Podejrzewam, że będziecie się wysoko podnosić z fundamentami. My tak uczyniliśmy poszliśmy ponad poziom drogi aż 6 cm a z bloczków wymurowane na 120cm. Życzę Wam powodzenia! My już odliczamy po świętach prace ruszają dalej a w lipcu to już tylko TYMEK!!!!! :p

Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie, wsparcie i podtrzymywanie na duchu. Przed Świętami wypompowaliśmy wodę, przyszliśmy dzisiaj, a tam znowu woda, ale znacznie mniej. Chłopaki znowu podłączyli pompę, geodeta dzielnie wkroczył w kaloszach i powbijał kołki. Robota ruszyła, chłopaki kopią, pompa chodzi, mamy nadzieję, że jakoś to będzie. Żeby tylko nie padało. A fundamenty rzeczywiście chcemy zrobić wysokie, min. 40 cm ponad poziom gruntu. Pozdrawiamy.

A przy okazji podobają nam się Wasze drzwi tarasowe, możecie podać jakie mają wymiary?

Witam tymkowiczów

Czy ma ktoś wycenę dachu z dachówki cementowej wraz ze wszystkimi gadżetami (chodzi mi o kompletną wycenę całego dachu dla Tymka, z orynnowaniem, obr.kominów, membraną, obróbki koszowe, stopnie kominiarskie, ławy kominiarskie, itp, bez okien dachowych).

Czy 12200 za kompletny dach to drogo? Sama dachówka 4200 + 2000 dachówki krawędziowe, reszta to orynnowanie i "duperele".

Pytanko do moniach5, czy podnosiliście ścianę kolankową bo wydaje mi się że nie. Jednak chyba oryginalne proporcję najbardziej do mnie przemawiają :roll: mimo że można uzyskać sporo dodatkowego miejsca. Ten wasz gont fajnie się prezentuje.

Pozdrawiam

Witam

Nie my nie podnosilismy ścianki kolankowej. Uznaliśmy , że nie ma sensu. Powierzchnia u góry i tak jest duża, ponieważ kont dachu wynosi 42 st. Pokóje u góry po odjęciu skosów mają:

- nad garażem i kotłownią - jakieś 20-22 m i jeszcze zamiast garderoby zrobimy pralnię,

- pokój mały jakieś 15 m,

- pokój duży jakieś 18 m,

- garderoba jakieś 7 m,

- łazienka jakieś 10 m.

Myślę, że na czteroosobową rodzinę to aż natto. Po za tym śledząć forum zauważyłem, że osoby dostawiające ściankę kolankową, nie robią zmian w dachu np. wydłużenia krokfi, obniżenia daszku nad wejściem (i takie jest moje zdanie) bryła domu traci na względach wizualnych. Razem z żoną uważamy, że Tymek w oryginale (tzn. bez ścianki kolankowej) jest ładniejszy.

Z góry przepraszam osoby budujące Tymka ze ścianką.

Co do gontów to rzeczywiście ładnie wyglądają, ale jak bym miał wybrać teraz to zdecydowali byśmy się na dachówkę. To jest rozwiązanie takie pośrednie tymczasowe, ale jak pokazuje rzeczywistość tymczasowe może onaczać kilka lub kilkanaście lat. Co do gontów to są to gonty fińskie firmy Lemminkäinen odział Polski Lemmcon Polska ( stona internetowa http://www.lemcon.pl/). Sprawują sie nieźle, tylko za późno położyliśmy i zimą i wiosną zerwało ok, 10 szt, jednak naprawa jest prosta i banalna. Teraz ciełe dni zrobią swoje i nie będzie problemu.

Pozdrawiam

Monia i Daniel Kujawsko-Pomorskie

Witam

Nie my nie podnosilismy ścianki kolankowej. ......................

Pozdrawiam

Witam:

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź,wahamy się nad tą ścianką, ale raczej zostanie tak jak w oryginale. Szukając projektu nastawialiśmy się na domek w okolicach 110m2, więc 130,8m2 (jak podaje projekt :roll: :lol: ) w zupełności nam wystarczy. wydaje mi się że jeżeli ma czegoś brakować to miejsca gospodarczego a nie mieszkalnego. I tu pytanko o opinie na ten temat do szczęściarzy którzy już mieszkają :roll:, czy garaż, kotłownia i ewentualnie spiżarka wystarcza na wszystkie "graty domowe" typu: rowery, kosiarki, kosy, auto, piec, opał, ziemniaki, warzywa, słoiki, jakiś mały warsztat do majsterkowania, itp,itd wiele by wymieniać????????

My rezygnujemy ze spiżarki i przenosimy tam łazienkę, rozwiązanie jak u Ani i Macieja - super wygląda otwarty salon. Dokładamy dodatkowy przedsionek do garażu i w ten sposób pod schodami będzie dodatkowy schowek. Na poddaszu zamiast holu będzie pralnia.

Pozdrawiam :roll:

tak na marginesie Tymek

http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/ty/tymek_duzy__w450h296.jpg

Tymek + ściana kolankowa = prawie Tymianek

http://www.domnahoryzoncie.pl/plik/ty/tymianek%20nowy-widok-1__w450h296.jpg

Z całym szacunkiem i bez obrazy dla tych którzy mają ściankę kolankową, to tylko moje luźne spostrzeżenie. :roll: :lol:

tak na marginesie Tymek

Z całym szacunkiem i bez obrazy dla tych którzy mają ściankę kolankową, to tylko moje luźne spostrzeżenie. :roll: :lol:

a ja się nie zgadzam, podnosząc ściankę, trzeba odpowiednio wydłużyć krokwie, i wtedy Tymek nie wygląda jak Tymianek :)

Ania

Witam

Nie my nie podnosilismy ścianki kolankowej. ......................

Pozdrawiam

Witam:

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź,wahamy się nad tą ścianką, ale raczej zostanie tak jak w oryginale. Szukając projektu nastawialiśmy się na domek w okolicach 110m2, więc 130,8m2 (jak podaje projekt :roll: :lol: ) w zupełności nam wystarczy. wydaje mi się że jeżeli ma czegoś brakować to miejsca gospodarczego a nie mieszkalnego. I tu pytanko o opinie na ten temat do szczęściarzy którzy już mieszkają :roll:, czy garaż, kotłownia i ewentualnie spiżarka wystarcza na wszystkie "graty domowe" typu: rowery, kosiarki, kosy, auto, piec, opał, ziemniaki, warzywa, słoiki, jakiś mały warsztat do majsterkowania, itp,itd wiele by wymieniać????????

My rezygnujemy ze spiżarki i przenosimy tam łazienkę, rozwiązanie jak u Ani i Macieja - super wygląda otwarty salon. Dokładamy dodatkowy przedsionek do garażu i w ten sposób pod schodami będzie dodatkowy schowek. Na poddaszu zamiast holu będzie pralnia.

Pozdrawiam :roll:

w kotłowni mamy węgiel, drewno, poukładane gazety, kartony, piec i jest sporo miejsca

co do garazu jest uprzątniety, ale narazie nie wjeżdżam samochodem :) rowery stoja, ale chyba z czasem wmocujemy haki i powiesimy, bo jak auto stanie to chyba nie bedzie zbyt wiele miejsca no i w razie gdyby rower sie przewrócił żeby auta nie obił

wnęka pod schodami spokojnie wystarczy na mały regał na słoiki, jakąs skrzyneczke na ziemniaki, jeszcze pod samym skosem mam choinke, bombki i niepotrzebne rupiecie :) jak to uprzatnę, to zrobie fotke ;)

kiedyś planujemy jakąs altanę na działkę, chyba z mini zapleczem gospodarczym, właśnie na narzędzia i kosiarke np, bo w garażu może być juz za ciasno (zalezy, jaki kto ma duży samochów ;)

Ania

w kotłowni mamy węgiel, drewno, poukładane gazety, kartony, piec i jest sporo miejsca

co do garazu jest uprzątniety, ale narazie nie wjeżdżam samochodem :) rowery stoja, ale chyba z czasem wmocujemy haki i powiesimy, bo jak auto stanie to chyba nie bedzie zbyt wiele miejsca no i w razie gdyby rower sie przewrócił żeby auta nie obił

wnęka pod schodami spokojnie wystarczy na mały regał na słoiki, jakąs skrzyneczke na ziemniaki, jeszcze pod samym skosem mam choinke, bombki i niepotrzebne rupiecie :) jak to uprzatnę, to zrobie fotke ;)

kiedyś planujemy jakąs altanę na działkę, chyba z mini zapleczem gospodarczym, właśnie na narzędzia i kosiarke np, bo w garażu może być juz za ciasno (zalezy, jaki kto ma duży samochów ;)

Ania

Witam:

Bardzo chętnie zobaczyłbym te fotki :lol: dodatkowo zależałoby mi na fotkach kotłowni, może być bez sprzątania :roll: , jak by co to może być na priv.

Dzięki pozdrawiam :lol:

:p :p :paniapz Zapoznałam się kolejny raz z lekturą woda w wykopie!!! To nie woda ale staw Wam się tam zrobił. Dobrze, że teraz nie pada i teren się osusza ale faktycznie wyglądało to kiepsko!! U nas aż takiej wody nie było tylko nachodziła już do wykopu!!! Podejrzewam, że będziecie się wysoko podnosić z fundamentami. My tak uczyniliśmy poszliśmy ponad poziom drogi aż 6 cm a z bloczków wymurowane na 120cm. Życzę Wam powodzenia! My już odliczamy po świętach prace ruszają dalej a w lipcu to już tylko TYMEK!!!!! :p

Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie, wsparcie i podtrzymywanie na duchu. Przed Świętami wypompowaliśmy wodę, przyszliśmy dzisiaj, a tam znowu woda, ale znacznie mniej. Chłopaki znowu podłączyli pompę, geodeta dzielnie wkroczył w kaloszach i powbijał kołki. Robota ruszyła, chłopaki kopią, pompa chodzi, mamy nadzieję, że jakoś to będzie. Żeby tylko nie padało. A fundamenty rzeczywiście chcemy zrobić wysokie, min. 40 cm ponad poziom gruntu. Pozdrawiamy.

A przy okazji podobają nam się Wasze drzwi tarasowe, możecie podać jakie mają wymiary?

:p Nasze drzwi tarasowe są na przestrzeni 2.80 zastosowaliśmy przesuwankę

tak na marginesie Tymek

a ja się nie zgadzam, podnosząc ściankę, trzeba odpowiednio wydłużyć krokwie, i wtedy Tymek nie wygląda jak Tymianek :)

Ania

:p

Również się nie zgadzam - przy odpowiednim wydłużeniu krokwi efekt jest inny niż w Tymianku. I daszek - zauważ, że w Tymianku jest inny!!!! Nasz daszek może nie ochroni drzwi przed deszczem ale dodaje uroku i zdobi dach! :p POZDRAWIAM!!!