Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Mylas jeszcze nie mieszkamy, i póki co garaż i kotłownia stoją prawie puste, ale mam najświeższe zdjęcie garażu więc może da Ci jakiś obraz. Nasz Tymek nie jest lustrzanym odbiciem, więc auto można parkować blisko ściany, ale zaczynając teraz pewnie poszerzylibyśmy garaż o 0,5-1m.

http://images42.fotosik.pl/103/49db985e7ec08b27m.jpg

Pozdrawiam serdecznie :D

Dzięki wielkie, faktycznie przestrzenią nie grzeszy (na szerokość) ale jakoś się pomieścimy. Przy lustrzanym pozostaje parkować tyłem :roll: :lol: Jeszcze chętniej bym zobaczył kotłownię z piecem na paliwa stałe oraz jak magazynujecie opał, please.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich ciężko pracjuących !!!

dziś wylaliśmy fundamenty :-)) podnieśliśmy nasz domek dość sporo z racji tego ze nasza działka jest w małej niecce i woda spływała by nam pod sam budynek wiec majster doradzał żeby nie kopać w głąb tylko pujść do góry z fundamentami betonu poszło dość sporo 40 kubików kazdy po 245 zł z pompą /brutto/ ale to inwestycja raz na całe życie (mam nadzieje) teraz tylko czekać jak zastygnie i heja z murami zdjęcia postaram sie wkleić jak znajdę czas!

obiecane fotki, garaz i kotłownia

http://images49.fotosik.pl/108/59292b6e809d4eefmed.jpg

Ania

Całkiem fajnie, trochę mi ten układ drzwi nie pasował ale przejrzałem wasze wcześniejsze posty i zorientowałem się że drzwi macie przeniesione :roll: Ja wymyśliłem sobie tak: likwiduję okienko które jest, a zamiast drzwi dokładam okienko z boku. W ten sposób wygospodaruję większy boks na opał. Okienko daję z boku bo tamtędy będę sobie wrzucał węgielek. Myślę że będzie ok. Ciekawe jak mają zagospodarowaną kotłownie inni Tymkowi palacze??????? :roll: :p :lol:

mylas, my mamy drzwi przeniesione na tył domu, a z boku okienko i zrobione miejsce na węgiel, tona spokojnie wchodzi

przez okienko jeszcze nie wrzycalismy, bo nie ma utwardzonego podjazdu

Ania

Bardzo sprytne rozwiązanie :roll: :wink:, będę musiał nad tym pokombinować. Resztę opału zamierzacie gdzieś składować na zewnątrz domu czy też dowozić po trochę? U Was tan "dołek" robiliście na etapie ław fundamentowych czy też później przy laniu płyty betonowej? A tak na marginesie co to za piecyk posiadacie i ile spaliliście węgla tej zimy?

Pozdrawiam

Pytanie do wszystkich którzy mają już fundamenty, czy robiliście badanie gruntu, i na jakiej głębokości macie ławy fundamenty? Tak jak w projekcie 1,5m? :roll:

Cytując samego siebie :o ponawiam pytanie o fundamenty? Bo ja mam lekkie pochylenie działki około 0,5m na 10 metrach tak więc z jednej strony miałbym ławy na głębokości 1,2m (część podziemna) + 0,5m na spadek terenu = 1,7 m trochę dużo. Patrząc na wasze zdjęcia z realizacji fundamentów widzę że nie jest tak głęboko jak w projekcie, od czego to zależało w waszych przypadkach?

Pozdrawiam

Pytanie do wszystkich którzy mają już fundamenty, czy robiliście badanie gruntu, i na jakiej głębokości macie ławy fundamenty? Tak jak w projekcie 1,5m? :roll:

Cytując samego siebie :o ponawiam pytanie o fundamenty? Bo ja mam lekkie pochylenie działki około 0,5m na 10 metrach tak więc z jednej strony miałbym ławy na głębokości 1,2m (część podziemna) + 0,5m na spadek terenu = 1,7 m trochę dużo. Patrząc na wasze zdjęcia z realizacji fundamentów widzę że nie jest tak głęboko jak w projekcie, od czego to zależało w waszych przypadkach?

Pozdrawiam

To zależy od architekta co Ci będzie robił adaptacje, bo to zależy właśnie od warunków terenowych gdzie ma stać budynek, strefy przemarzania gruntu, itd... I my tutaj nic nie poradzimy.

Ja nie badałem gruntu, bo nie potrzebowałem tego do pozwolenia.

Pozdrawiam

U nas ławy też wyszły dość głęboko. Tam gdzie ma być tył domu, mieliśmy małą dolinkę. Mąż wykopał tak głęboko, żeby później nie trzeba było nasypywać ziemi z tyłu domu. I fundamenty nie będą na wierzchu, tylko normalnie schowane w ziemi. Nie jestem fachowcem w tej branży....( to tak po" babskiemu" opisane... :) ) Na dodatek przez tę nierówność -- ławy wyszły stopniowo, tak jakby schodki...

Oto kilka zdjęć.

http://images40.fotosik.pl/101/2c92193c2e75ddb7.jpg

http://images42.fotosik.pl/101/3cf6ae02808ff838med.jpg

http://images39.fotosik.pl/101/90fc72670df7d73fmed.jpg

Wszystko to podobno ma sens...dla budowlańca!!! :roll: :roll: :roll: :roll:

U nas ławy też wyszły dość głęboko. Tam gdzie ma być tył domu, mieliśmy małą dolinkę. Mąż wykopał tak głęboko, żeby później nie trzeba było nasypywać ziemi z tyłu domu. I fundamenty nie będą na wierzchu, tylko normalnie schowane w ziemi. Nie jestem fachowcem w tej branży....( to tak po" babskiemu" opisane... :) ) Na dodatek przez tę nierówność -- ławy wyszły stopniowo, tak jakby schodki...

Oto kilka zdjęć.

Wszystko to podobno ma sens...dla budowlańca!!! :roll: :roll: :roll: :roll:

U nas prawdopodobnie też będzie korzystniej zrobić ławy schodkowe, pochylenie chyba podobne jak u Was. Pytam o te badania gruntu bo z tego co gdzieś czytałem to w zależności od rodzaju gruntu fundament może być od 0,5m (grunty dobrze przepuszczalne) do 1,2 (w gruntach spoistych). Więc różnica w kosztach konkretna, może warto wybulić około 1 tys zł i się przekonać co się ma na działce. Dodatkowo planujemy oczyszczalnię ścieków, i tam może być wymagana informacja o poziomie wód gruntowych.

Widzę, że Stuku jest z powrotem, :roll: witam i ubolewam nad waszy samochodem :cry: :roll:

mylas, my mamy drzwi przeniesione na tył domu, a z boku okienko i zrobione miejsce na węgiel, tona spokojnie wchodzi

przez okienko jeszcze nie wrzycalismy, bo nie ma utwardzonego podjazdu

Ania

Bardzo sprytne rozwiązanie :roll: :wink:, będę musiał nad tym pokombinować. Resztę opału zamierzacie gdzieś składować na zewnątrz domu czy też dowozić po trochę? U Was tan "dołek" robiliście na etapie ław fundamentowych czy też później przy laniu płyty betonowej? A tak na marginesie co to za piecyk posiadacie i ile spaliliście węgla tej zimy?

Pozdrawiam

co do opału to zamierzamy teraz kupic drewno i składowac na dworze gdzies pod płotem poukładane, piec mamy Zebiec KWKD 22kw, a węgla poszło nam sporo, jakies 4 tony, ale to dlatego, że jak to mówia, my z bloków, musimy sie nauczyc palic, no i więcej palilismy, żeby sie dom przesuszył, i piec przepalił :)

Witam!!!

Jestem właśnie na etapie wybierania hydraulika i nie mam pojęcia jakie mogą być to koszta. Proszę Was o podpowiedź ile Wy płaciliście za instalację wodno-kan. i CO. Wiem, że co region to inna cena ale chociaż tak orientacyjnie chciała bym wiedzieć.

Pozdrawiam!!!

materiały jakies 18tys, piec 3200

robocizna 4900

Ile wyniósł Was stan surowy otwarty/zamknięty. Ceny ponoć spadły, nie wiem czy kosztorys Horyzontu z 2007 r. jest aktualny. Prawdopodobnie ceny są teraz na tamtym poziomie. Nam zaproponowano 130-150 tys. (tymek B - czyliwersja z 2 garzami) stan surowy otwaty z dachem ale bez dachówek.

Prosze o podpowiedź.

Ile wyniósł Was stan surowy otwarty/zamknięty. Ceny ponoć spadły, nie wiem czy kosztorys Horyzontu z 2007 r. jest aktualny. Prawdopodobnie ceny są teraz na tamtym poziomie. Nam zaproponowano 130-150 tys. (tymek B - czyliwersja z 2 garzami) stan surowy otwaty z dachem ale bez dachówek.

Prosze o podpowiedź.

Mnie osobiście SSO wyniósł okioło 65 tys.

A kosztorys z 2007 jest nieaktualny na bank, w naszym regionie na 100%

Mnie osobiście SSO wyniósł okioło 65 tys.

A kosztorys z 2007 jest nieaktualny na bank, w naszym regionie na 100%

A może ktoś przysłać mi w miarę aktualny kosztorys na , może być na priwativ. Nie wiem jak bardzo zwiększyć koszta, wogóle nic nie wiem ...

Coś ostatnio strasznie popularny jest ten kosztorys Tymka :lol: :lol: , ale by ktoś biznes mógł na tym zrobić. :roll: