Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Mam pytanie do właściceli wybudowanych już Tymków: przejście z przedsionka do kuchni nie licząc wnęki (którą i tak zabuduję szfą) ma 80cm szerokości.. Jak to wyglada wizualnie, bo ciężko mi sobie wyobrazić.. Czy przejście to nie jest zbyt wąskie??? Pytam, bo muszę zdecydować się na jaką głębokość zrobić wnękę.. z góry dziekuje za odpowiedź.

A tak poza tym to muszę się pochwalić, że nasz Tymuś "rośnie" już w oczach:-) Ekipa budowlana zaczęła stawiać ściany i wydaje mi się, że jest to chyba najbardziej cieszący etap budowy, bo tak fajnie szybko widać efekty:-)

Tak szybko to idzie, że brakuje mi czasu na podjęcie niektórych decyzji, dlatego o radę zwracam się do Was :wink:

Pozdrawiam, Marta.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam goraco zapalonych budowniczych i ich pomagierów! :D

u mnie narazie cisza przed burzą fundamenty wylane i wymalowane czarnym - izobetem (20 litrów) - 74 zł. od zewnątrz a od wew. dysperbitem, po górze dałem stary lepik z domieszką ropy bo nie dało sie malować taki gesty dodam ze gotowałem wielki gar tej smoły chyba ze 3 godziny póki nadawał sie do malowania! dzis zasypałem fundamenty ziemią z kamieniołomu - weszło 7 steyerów każdy po około 18 ton nie obyło sie bez koparki bo włożenie tego do środka zajęło by mi pewnie ze 3 tyg. po jutrze robię kanalizacje następnie ubijam i w końcu upragniona cienka wylewka a później juz tylko mury hehe to narazie tyle a odnosnie zdjec to znów bede musiał skozystac z fachowej pomocy stukpuka :wink:

:D witam serdecznie wszystkich Tymkowiczów starych i nowych :D

czytam Wasze posty i taka mała rada mi się nasuwa dla wszystkich którzy rozpoczynają budować.

Na początek mogę się pochwalić, że w końcu mam wodę :lol: :lol: :lol:

wielka radość z tego powodu u nas nastała, biorąc pod uwagę że cały Tymek budował się z wody z beczek, ale co tam w końcu jest, no i koszty budowy wodociągu dużo mniejsze niż się spodziewałam :p

no i właśnie ta mała dygresja - robiąc fundamenty zrobiilśmy tak jak Wy Chioski tylko kanalizę, wylaliśmy chudziak i zadowoleni, do czasu instalacji, o ile robiąc elektrykę nie mieliśmy jeszcze wylewek na podłogach to robiąc wodę mieliśmy już piękne, świeżutkie wylewki i co trzeba kuć :evil: bo nie ma wejścia na rurę od wody :evil: no i teraz mamy rozrytą posadzkę całe szczęście że tylko niewielki kawałek w garażu.

Pomyślcie na etapie fundamentów o rurach, w które potem wciągniecie kable zasilające i rurę z wodą będzie mniej psucia.

pozdrawiam serdecznie :wink:

same instalacje wewnątrz budynku również robiliśmy przed wylewkami - miałam na myśli przyłącze wodne i elektryczne :wink:

Wodę i kanalizę wyprowadziłem z budynku na etapie fundamentów, a kabel do ZK elektryk przeciągnął przez ścianę i do ziemi w bruździe. W środku przykryły to tynki, a na dworze styropian.

Bardzo ładny ten Wasz Tymek :)

Popieram, my również chcielibyśmy wiedzieć jakie zmiany wprowadziliście (zewnętrznie chyba niewiele) oraz zobaczyć dużo więcej zdjęć :lol:

No i pozdrawiamy krajanów, bo nareszcie ktoś z naszych okolic się tutaj pojawił. (Może kiedyś wprosimy się na obejrzenie tymka tak na żywca nieważne czy wykończonego czy nie :wink: )

Oto następne zdjęcie - Tymek z drugiej strony

http://images45.fotosik.pl/132/1ad26837e22e796bmed.jpg

Jeżeli chodzi o zmiany to podnieśliśmy ściankę kolankową o jeden bloczek i wieniec, ale wydłużyliśmy trochę krokwie, tak aby zachować wygląd, zrezygnowaliśmy z balkonów, dodaliśmy jedno okno dachowe w najmniejszym pokoju na poddaszu, dobudowaliśmy przedsionek do garażu w związku z czym pod schodami będziemy mieli szafę i to w zasadzie wszystkie zmiany w naszym domku. :lol:

Aha, na dachu mamy blachodachówkę.

W chwili obecnej mamy wylane posadzki oraz położone tynki, Niestety jeszcze nie zdążyłem zrobić zdjęć wnętrza. Postaram się jak najszybciej uzupełnić braki.

Posiadam zdjęcia przed wylaniem posadzek i tynkowaniem, jeżeli kogoś interesują mogę wkleić.

Jeżeli ktoś chciałby obejrzeć naszego Tymka na żywo zapraszamy.

Pozdrawiamy

Artur i Małgorzata

Mam jeszcze jedno pytanie do wszystkich którzy są już po wykonaniu stropu, a jest was już sporo :lol: . Wiem że temat był już wałkowany ale od tego czasu przybyło nowych Tmowiczów. Niedługo oddaje projekt do adaptacji i mam zamiar zmienić strop na monolit, ale ciągle się waham a czasu coraz mniej. Jak by tak każdy oczywiście chętny mógł podać swoje koszty wykonania stropu i ewentualne pozytywne lub negatywne doświadczenia to byłbym bardzo wdzięczny. Bo chyba oprócz Stuka to wszyscy maja Terivę lub lany żelbet.

Pozdrawiam :roll:

Mam jeszcze jedno pytanie do wszystkich którzy są już po wykonaniu stropu, a jest was już sporo :lol: . Wiem że temat był już wałkowany ale od tego czasu przybyło nowych Tmowiczów. Niedługo oddaje projekt do adaptacji i mam zamiar zmienić strop na monolit, ale ciągle się waham a czasu coraz mniej. Jak by tak każdy oczywiście chętny mógł podać swoje koszty wykonania stropu i ewentualne pozytywne lub negatywne doświadczenia to byłbym bardzo wdzięczny. Bo chyba oprócz Stuka to wszyscy maja Terivę lub lany żelbet.

Pozdrawiam :roll:

Witam

My mamy strop lany. Koszt wykonania to 16 tys. (2008 r) złotych, w tym robocizna i wszystkie materiały (beton, stal, deski itd.).

Strop zachowuje się rewelacyjnie. Od wylania minoł już prawie rok i jak na razie nic się nie dzieje.

Pozdrawiam

Monia i Daniel Kujawsko-Pomorskie

Chcielibyśmy serdecznie podziękować Ewie i Markowi za możliwość obejrzenia Tymka. Za poświecenie nam naprawdę długiego czasu i za cenne porady.

DZIĘKUJEMY!!! BARDZO!!!

Teraz już wiemy, że Tymek to jest to :lol:

A wam życzę byście jak najszybciej mogli zamieszkać w wymarzonym domu :wink:

Nawiązując do blachodachówki to jakiej firmy i jaki typ jest u was i jeżeli nie jest to tajemnica to ile wyszło was kompletne pokrycie dachu łącznie z orynnowaniem bez więźby i robocizny? :roll:

Pozdrawiam

Mamy blachodachówkę Ruuki Pural Mat - koszty:

więźba - 6300

materiały na dach, rynny i podbitki - 18500

postawienie więźby - 1500

wykonanie dachu - 5900

razem ok. 32000