Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Oj dziękujemy Bertolo, faktycznie prace się posunęły, jeszcze tylko posadzki, ocieplenie poddasza i ocieplenie z zewnątrz i zamkniemy ten rok, a co u Was?Pozdrowienia dla żonki!

Łukaszu i Ewo prosimy o więcej zdjęć tej kuchni i w ogóle reszty również!Bardzo ładną macie tą kuchnie!

Pozdrawiamy

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam u nas postępy w budowie stan zero zakończony mury powoli pną się do góry.

Mam pytanie do tych co mają żaluzje zewnętrzne czy skrzynki macie jakoś schowane??

i jeszcze mam pytanie odnoście stropu terriva ile was wyszedł sam strop?? chce porównac pozdrawiam i gratuluje Wszystkim postępów aż miło popatrzec:)

witaj Gosiaczku,

my mamy rolety schowane, nazywają się chyba nadstawne - zamówiliśmy je razem z oknami i końcowy efekt jest taki że żadnych skrzynek z zewnątrz ani wewnątrz domu nie widać. zobacz na zdjęciu - okna balkonowe+roleta (raczej skrzynka rolety)+nadproże; i już na dole roleta i nadproże schowane pod styropianem, a całość przykryje tynk; analogicznie jest wewnątrz, skrzynki rolet zostały schowane od tynkiem.

http://images50.fotosik.pl/141/d860eddbc2c92d38med.jpg

:D

:p cześć Beatko,

nie jest tak źle, ja regularnie zaglądam do Twojego dziennika, jesteśmy na podobnym etapie więc zaglądam tu i ówdzie i podglądam co się da :lol: :lol: :lol:

Nie mam aktualnych zdjęć, jutro będę szalała z aparatem, po dłuższej nieobecności , to wkleję co nieco :p

Z naszych ostatnich postępów:

1. Mamy ekologiczną oczyszczalnię ścieków :p

2. Po półtora roku oczekiwania, w domu w końcu pojawiła się woda z wodociągu :p

3. Mamy już kafle w kotłowni i garażu :p

4. Kotłownia już urządzona i przetestowana :p

5. Lada moment dojedzie transport kafli do dolnej łazienki i kuchni, oraz armatura do łazienki na dole

6. Czekają już schody, ale najpierw musimy uporać się z podłogami :roll: ciągle nie mogę się zdecydować jakie panele wybrać na górę,

7. Montaż mebli kuchennych w połowie lipca :p

To takie małe podsumowanie :wink:

No i bardzo chcielibyśmy przeprowadzić się w sierpniu 8)

pozdrawiam serdecznie

..... zapomniałam o drzwiach - zamówione, czekamy, mam nadzieję że wkrótce zostaną zamontowane :roll:

:p cześć Beatko,

nie jest tak źle, ja regularnie zaglądam do Twojego dziennika, jesteśmy na podobnym etapie więc zaglądam tu i ówdzie i podglądam co się da :lol: :lol: :lol:

Nie mam aktualnych zdjęć, jutro będę szalała z aparatem, po dłuższej nieobecności , to wkleję co nieco :p

Z naszych ostatnich postępów:

1. Mamy ekologiczną oczyszczalnię ścieków :p

2. Po półtora roku oczekiwania, w domu w końcu pojawiła się woda z wodociągu :p

3. Mamy już kafle w kotłowni i garażu :p

4. Kotłownia już urządzona i przetestowana :p

5. Lada moment dojedzie transport kafli do dolnej łazienki i kuchni, oraz armatura do łazienki na dole

6. Czekają już schody, ale najpierw musimy uporać się z podłogami :roll: ciągle nie mogę się zdecydować jakie panele wybrać na górę,

7. Montaż mebli kuchennych w połowie lipca :p

To takie małe podsumowanie :wink:

No i bardzo chcielibyśmy przeprowadzić się w sierpniu 8)

pozdrawiam serdecznie

..... zapomniałam o drzwiach - zamówione, czekamy, mam nadzieję że wkrótce zostaną zamontowane :roll:

Witam!!!

Z opisu wynika, że w naszych Tymkach prace idą do przodu i to w tym samym tempie. Choć mnie się wydaje, że nic się nie dzieje i ciągle tkwimy w tym samym punkcie! My pierwotnie chcieliśmy się wprowadzić na początku lipca ale... :cry: obawiam się, że może być mały poślizg. Montaż kuchni umówiony na 24 czerwca! Pozdrawiam!!!! :p

Proszę o kolejną poradę życiową :lol: Tym razem chodzi mi o przejście z wiatrołapu do kuchni przez spiżarkę. Zostawiliście, czy zabudowaliście? Trwają na ten temat spory miedzy mną i mężem i ja chcę je zabudować, a on nie. Mąż zagroził, że jeśli zabudujemy, to on mnie zostawi, bo zgodził się już na wiele innych zmian, ale tu nie ustąpi :wink: A ja chciałam mieć dodatkową pełną ścianę w spiżarce i wiatrołapie. Natomiast on twierdzi, że w ten sposób zamykamy drogę ewakuacyjną. W związku z tym postanowiłam podpytać, jak Wy to rozwiązaliście?

ANIAPZ My też zastanawialiśmy się nad tym przejściem i było to jeszcze w fazie zmian w projekcie pomógł nam w podjęciu decyzji nasz architekt powiedział "wchodzicie do domu z zakupami i od razu przechodząc przez spiżarkę wnosicie je do kuchni, a nie przechodzicie przez salon to po pierwsze, a w ramach żartu: mąż kupił sobie piwko i nie chce poczęstować gości, wkłada od razu do spiżarki i po problemie. Ci którzy mają zmieniony układ i mają przejście pomiędzy łazienką, a salonem to też dobry pomysł, jednak spiżarka to dodatkowy schowek i nie jest wcale taka mała, teraz to już inne czasy nie gromadzi się przetworów itp. Pomiędzy wiatrołapem, a kuchnią wstawimy drzwi harmonijkowe, bo nie zajmują tyle miejsca i są wygodne.Wstawiamy zdjęcia, może nie oddają one rzeczywistości, ale coś może Wam pomogą.Zerknijcie sobie jeszcze na spiżarkę Kasi i Piotra oni ją zabudowali http://forum.muratordom.pl/tymek-kasi-i-piotrka,t100204.htm?highlight=tymek

Zdjęcia jeszcze przed tynkowaniem, jak już będziemy mieć zrobione podłogi to wstawimy.

http://images40.fotosik.pl/139/b5935fd7135c80abmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/139/eb30155a1292b6d6med.jpg

http://images40.fotosik.pl/139/2d7a3dc0f9b5cae0med.jpg

http://images40.fotosik.pl/139/7998d6e8a7ef1cdbmed.jpg

Powodzenia w dokonaniu właściwej decyzji. Pozdrawiamy Magda i Tomek

Proszę o kolejną poradę życiową :lol: Tym razem chodzi mi o przejście z wiatrołapu do kuchni przez spiżarkę. Zostawiliście, czy zabudowaliście? Trwają na ten temat spory miedzy mną i mężem i ja chcę je zabudować, a on nie. Mąż zagroził, że jeśli zabudujemy, to on mnie zostawi, bo zgodził się już na wiele innych zmian, ale tu nie ustąpi :wink: A ja chciałam mieć dodatkową pełną ścianę w spiżarce i wiatrołapie. Natomiast on twierdzi, że w ten sposób zamykamy drogę ewakuacyjną. W związku z tym postanowiłam podpytać, jak Wy to rozwiązaliście?

a my zabudowaliśmy drzwi które prowadziły ze spiżarki do kuchni i dziś nie zmieniłabym tego - fakt,że wygoda zakupy bezpośrednio ze spiżarki do kuchni, ale z drugiej strony większe zakupy gabarytowo - woda, mleko , soki, puszki, słoiki, lądują bezpośrednio do spiżarki i nie będą zagracać szafek kuchennych, drobiazgi wiadomo muszę przenieść przez salon do kuchni :D ale prawdę mówiąc w niczym mi to nie przeszkadza.

Zyskałam - pełną ścianę w kuchni na której znajdzie się ciąg mebli kuchennych :D

Zyskałam - pełną ścianę w spiżarce na której z pewnością staną półki a na nich mnóstwo drobiazgów :lol:

Ale wiadomo co Tymkowicz to pomysł - generalnie sporo użytkowników swoich domków potwierdza że zamknięte pomieszczenie typu spiżarka bardzo się przydaje.

Powodzenia

:wink:

:p A my to ... zrezygnowaliśmy ze spiżarni w jej miejscu jest łazienka większa od oryginału a przy kominie swobodne przejście do kuchni! Oczywiście każdy ma swoje priorytety i nimi powinniście się kierować podejmując decyzję. Dla mnie wejście do kuchni tylko z salonu jest niekomfortowe. :p

czy ktoś może z Was robi rozprowadzenie ogrzewania z kominka do pokoi? W środę prawdopodobnie będą zalewać strop a nie wiemy na jakim etapie powinniśmy to rozplanować..

:o

Ja planuję rozprowadzenie ciepłego powietrza. Puki co, nie mam kominka ale wypuściłem 2 rury na ciepłe powietrze z salonu na stych i kiedyś jak już kominek będzie to rozprowadzę po pokojach. Rury są ocieplone wełną i zabudowane płytą g-k przy kominie w małym pokoju (nad kuchnią).

Nie wiem czy to najszczęśliwsze rozwiązanie ale hydraulik odradził mi "upychanie" tych rur w posadzce, bo było by mało miejsca zwłaszcza w punktach gdzie przecinałyby się z rurami od wody i C.O.

Pozdrawiam,

Marcin