Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Stukpuk kolejny praz mi pomagasz :D zdradź mi tajemnice jak to robic a stanę się samodzielna :lol:

Klikasz PPM w zdjęcie, potem klikasz właściowości, potem musisz skopiować adres URL. i wlepiasz pomiedzy a i po problemie!

Tylko bez żadnych spacji!

I koniecznie koniec tego adresu musi się kończyć na jpg.

Teraz Ty spróbuj!

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się nad ceną za robociznę przy budowieTymka. Możecie mi podać, jeśli pamiętacie swoje koszty robót za stan surowy otwarty?

Ekipa z polecenia (prawie miejscowa-Koszalin) chce 50 tys. netto, w tym 20 tys. za więźbę i pokrycie dachu. Miejscowi murarze (Kołobrzeg) pracujący po godzinach wołają o podobne pieniądze: 45-50 tys. Wydaje mi się to troszkę za drogo. Rozesłałem zapytania ofertowe w internecie i czekam na odpowiedź.

Pierwsza oferta, która przyszła to 30 tys. za SSO ( ekipa z okolic Chełma), więc jakieś widełki już są.

A ile chcą za SSO Wasze ekipy?

Zastanawiam się nad ceną za robociznę przy budowieTymka. Możecie mi podać, jeśli pamiętacie swoje koszty robót za stan surowy otwarty?

Ekipa z polecenia (prawie miejscowa-Koszalin) chce 50 tys. netto, w tym 20 tys. za więźbę i pokrycie dachu. Miejscowi murarze (Kołobrzeg) pracujący po godzinach wołają o podobne pieniądze: 45-50 tys. Wydaje mi się to troszkę za drogo. Rozesłałem zapytania ofertowe w internecie i czekam na odpowiedź.

Pierwsza oferta, która przyszła to 30 tys. za SSO ( ekipa z okolic Chełma), więc jakieś widełki już są.

Witam :)

My płacimy naszej ekipie za stan surowy (tj. począwszy od zebrania humusu po cały dach) 39 tyś.zł. Sama robocizna oczywiście :)

Uważam, że 50tyś to trochę dużo :roll:

Pozdrawiam.

czy ktoś może z Was robi rozprowadzenie ogrzewania z kominka do pokoi? W środę prawdopodobnie będą zalewać strop a nie wiemy na jakim etapie powinniśmy to rozplanować..

:o

Ja planuję rozprowadzenie ciepłego powietrza. Puki co, nie mam kominka ale wypuściłem 2 rury na ciepłe powietrze z salonu na stych i kiedyś jak już kominek będzie to rozprowadzę po pokojach. Rury są ocieplone wełną i zabudowane płytą g-k przy kominie w małym pokoju (nad kuchnią).

Nie wiem czy to najszczęśliwsze rozwiązanie ale hydraulik odradził mi "upychanie" tych rur w posadzce, bo było by mało miejsca zwłaszcza w punktach gdzie przecinałyby się z rurami od wody i C.O.

Pozdrawiam,

Marcin

Dziękuje Marcin za odpowiedź :)

Pozdrawiam.

Witam :)

My płacimy naszej ekipie za stan surowy (tj. począwszy od zebrania humusu po cały dach) 39 tyś.zł. Sama robocizna oczywiście :)

Uważam, że 50tyś to trochę dużo :roll:

Pozdrawiam.

Też uważam, że można taniej. Napiszcie jeszcze proszę, jeśli pamiętacie, koszty robocizny za poszczególne etapy. Przyda się to każdemu, kto szuka ekipy do budowy swojego wymarzonego domku...no i będę miał podstawę do negocjacji!

Też uważam, że można taniej. Napiszcie jeszcze proszę, jeśli pamiętacie, koszty robocizny za poszczególne etapy. Przyda się to każdemu, kto szuka ekipy do budowy swojego wymarzonego domku...no i będę miał podstawę do negocjacji!

Witam!!!

Oto jak przedstawiają się nasze koszty robocizny:

stan 0 + kanalizacja 12 350,00

ściany zewnętrzne 10 400,00

zbrojenie wieńca 4 300,00

zalanie stropu, wykonanie tarasu 3 650,00

dach + zadaszenie tarasu 15 400,00

ścianki działowe + kominy 3 800,00

razem 49 900,00

wiem, że teraz można dużo taniej wybudować my ekipę szukaliśmy na początku roku 2008 wtedy był ten "bum budowlany" i na tamten czas ta ekipa była konkurencyjna jeżeli chodzi o cenę :)

Mamy zrobioną elektrykę koszt robocizny 3 500,00 ale ekipa zrobiła nam to co chcieliśmy na projekt wcale nie zwracali uwagi, a obecnie kładzione są tynki wewnętrzne tradycyjne koszt robocizny około 7000,00

Pozdrawiamy wszystkich tymkowiczów!!!!

Dziękuję za wieści!

Właśnie dostałem wycenę, a raczej cenę zaporową od ekipy górali z Zakopanego. Wybudują SSO w półtora miesiąca, ale za 60 tys. brutto. Tempo imponujące, ale nie czas jest tutaj najważniejszy...

Cena też jest do zaakceptowania, ale skoro jest szansa zaoszczędzić ok. 20 tys. na tym etapie, to na wykończenie budowy na pewno się przyda.

A może macie godną polecenia ekipę, za rozsądne pieniądze, która ma już jednego Tymka za sobą?

Ja na razie skromnie :wink: moge tylko napisać o robociźnie za fundamenty:

- ręczne kopanie pod ławe fundamentową, zbrojenie, zalanie, stawianie ścian fundamentowych pod naszego Tymka - 4500 PLN - koszt ekipy. Znajomy miał majstra a pomocnikiem był brat i ojciec. Zapłacił w sumie 3000 PLN.

- zasypanie - robocizna własna. Weszło ponad 200 ton, więc jesli ktos ma podobnie to do ceny piachu, do zasypania, trzeba doliczyc prace koparki. Ja na szczęscie miałem gartis :wink:

- izolacja pozioma ław fundamentowych i pionowa ścian fundamentowych. koszt robocizny zero. Wkład własny :D Ale wiem, że sa firmy co potrafia brac 1000 PLN za coś takiego. Masakra. Mysle, że ekipa zrobiłaby to dodatkowo za około 300-500 PLN. Ale czyz nie można samemu w dwa, trzy dni popołudniami ?

- ocieplenie - styropian, siatka, klej - koszt około 1000 - 1500 - ekipa z zewnatrz (sama robocizna bo z materiałem to bierze 70 PLN od metra) ja na szczęście własnymi rękami. :wink:

U mnie tak

Dziękuję za wieści!

Właśnie dostałem wycenę, a raczej cenę zaporową od ekipy górali z Zakopanego. Wybudują SSO w półtora miesiąca, ale za 60 tys. brutto. Tempo imponujące, ale nie czas jest tutaj najważniejszy...

Cena też jest do zaakceptowania, ale skoro jest szansa zaoszczędzić ok. 20 tys. na tym etapie, to na wykończenie budowy na pewno się przyda.

A może macie godną polecenia ekipę, za rozsądne pieniądze, która ma już jednego Tymka za sobą?

Wieczorkiem podam Wam naszą wycenę w etapach tak jak prosiłeś..

Uważam że 60tyś to bardzo dużo a to że mówią że wybudują w 1,5 m-ca to uważam, że nie jest do końca prawdą.. Nas też zapewniali że w dwa miesiące domek będzie stał gotowy ale ja i tak wiem że pewnych rzeczy się nie przeskoczy.. Nie zawsze dopisze pogoda na prace budowlane, nie zawsze też zamówiony materiał przyjedzie na czas.. Ze swojej ekipy i tak jestem bardzo zadowolona ale takimi bajkami bym się nie sugerowała :D

Pozdrawiam serdecznie i wieczorkiem podam wycenę:-)

Uważam że 60tyś to bardzo dużo a to że mówią że wybudują w 1,5 m-ca to uważam, że nie jest do końca prawdą.. Nas też zapewniali że w dwa miesiące domek będzie stał gotowy ale ja i tak wiem że pewnych rzeczy się nie przeskoczy.. .

Moja szwagierka postawiła dom. :D

Nie było by w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że o podobnym gabarycie, co przyszły moj. Od fundamentów, az po dach z karpiówki. Plus remont dachu na budynku gospodarczym, gdzie tez załozyli karpiówke. Wszystko to trwało niecałe półtora miesiaca. Nie chciało mi się wierzyc jak powiedzieli, że po świętach będzie przykryty. Tesciowa opowiadała, że ekipa zap..od rana do wieczora. Szybko, solidnio i konkretnie. Powiem szczerze, że zaimponowało mi to. Kwota do zapłaty za ten stan 60 000 PLN. czy to dużo ? Jak ktos nie ma czasu na doglądanie prac i chce spać spokojnie, wiedząc, że ma solidna i porządnie wykonujaca ekipe, to jest w stanie tyle zapłacić. I teraz rozumiem szwagierke. Tyle, że trzeba niestety zaryzykowac, albo byc pewnym takiej ekipy.

Po tej budowie, zmieniłem zdanie co do niektórych budowlanych usług, firm itp. :wink:

jezeli moge odniesc sie do tych ekip które stawiaja dom w 1,5 miesiąca to powiem szczerze ze to jest do wykonania(jezeli buduje sie kurnik ) ale jakosc trwałosc i solidnosc wykonania takiego domku pozostawia wiele do życzenia fundamenty muszą swoje odstac jakies 2tyg. póżniej strop pewnie też jakies 2-3 tyg. to juz robi sie lekko miesiac - no ale jezeli ktos sie nie boi ze wpadnie z pietra na parter lub zarobi dachówką w łeb to jego sprawa!!!

" co po nagle to po diable"

choiski

Co by była jasność ! :D

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Co nagle to po diable. Ale każdy robi jak chce. Ja tez wole powoli z głowa. U mnie kierownik jak usłyszał, że majstry chcą zaraz na drugi dzien stawiać ściany fundamentowe, to ich wygonił na dwa tygodnie. I to wcale nie proszącym tonem :D :D :D

A jak podpisał kierownik u mojej szwagierki to nie mam pojęcia. Jego i jej sprawa, czy tydzień to wystarczający czas na wyschnięcie fundamentów czy stropu.