Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Ja na razie skromnie :wink: moge tylko napisać o robociźnie za fundamenty:

- ręczne kopanie pod ławe fundamentową, zbrojenie, zalanie, stawianie ścian fundamentowych pod naszego Tymka - 4500 PLN - koszt ekipy. Znajomy miał majstra a pomocnikiem był brat i ojciec. Zapłacił w sumie 3000 PLN.

- zasypanie - robocizna własna. Weszło ponad 200 ton, więc jesli ktos ma podobnie to do ceny piachu, do zasypania, trzeba doliczyc prace koparki. Ja na szczęscie miałem gartis :wink:

- izolacja pozioma ław fundamentowych i pionowa ścian fundamentowych. koszt robocizny zero. Wkład własny :D Ale wiem, że sa firmy co potrafia brac 1000 PLN za coś takiego. Masakra. Mysle, że ekipa zrobiłaby to dodatkowo za około 300-500 PLN. Ale czyz nie można samemu w dwa, trzy dni popołudniami ?

- ocieplenie - styropian, siatka, klej - koszt około 1000 - 1500 - ekipa z zewnatrz (sama robocizna bo z materiałem to bierze 70 PLN od metra) ja na szczęście własnymi rękami. :wink:

U mnie tak

Dziękuję Bertolo :) to są dla mnie ważne informacje! Wiem, że ta sprawa była już poruszana na forum, ale wyceny sprzed roku są już przestarzałe. Twoje ceny to dobre ceny, oby tak dalej :)

My czekamy na kolejne wyceny... dzisiaj dostałem informację od prawie miejscowego majstra, że SSO wybuduje za 65-70 tys. zł i... szukam dalej!

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na razie skromnie :wink: moge tylko napisać o robociźnie za fundamenty:

- ręczne kopanie pod ławe fundamentową, zbrojenie, zalanie, stawianie ścian fundamentowych pod naszego Tymka - 4500 PLN - koszt ekipy. Znajomy miał majstra a pomocnikiem był brat i ojciec. Zapłacił w sumie 3000 PLN.

- zasypanie - robocizna własna. Weszło ponad 200 ton, więc jesli ktos ma podobnie to do ceny piachu, do zasypania, trzeba doliczyc prace koparki. Ja na szczęscie miałem gartis :wink:

- izolacja pozioma ław fundamentowych i pionowa ścian fundamentowych. koszt robocizny zero. Wkład własny :D Ale wiem, że sa firmy co potrafia brac 1000 PLN za coś takiego. Masakra. Mysle, że ekipa zrobiłaby to dodatkowo za około 300-500 PLN. Ale czyz nie można samemu w dwa, trzy dni popołudniami ?

- ocieplenie - styropian, siatka, klej - koszt około 1000 - 1500 - ekipa z zewnatrz (sama robocizna bo z materiałem to bierze 70 PLN od metra) ja na szczęście własnymi rękami. :wink:

U mnie tak

Dziękuję Bertolo :) to są dla mnie ważne informacje! Wiem, że ta sprawa była już poruszana na forum, ale wyceny sprzed roku są już przestarzałe. Twoje ceny to dobre ceny, oby tak dalej :)

My czekamy na kolejne wyceny... dzisiaj dostałem informację od prawie miejscowego majstra, że SSO wybuduje za 65-70 tys. zł i... szukam dalej!

Myslę, że ceny nie sa przestarzałe ... :wink:

Mamy kryzys, materiały stanialy, usługi też. Jest troszke wieksze pole do manewru w budowlance. Co prawda, różowo nie jest, ale ...

Wielu nie ma pracy, i dzisiaj zrobią to co w zeszłym roku, za mniejszą kwotę.

Wiem, że buduje sie dalej, ale nie tak jak choćby w 2007, czy 2008.

Więc warto dobrze poszukac.

A i przy negocjacjach cenowych wspomniec o kryzysie.

A jak zerkniesz do kosztorysu Z horyzontu, robocizna za SSZ wynosi 57531 PLN netto czyli 70 000 PLN brutto PLN . A to kosztorys aktualizowany na I kwartał 2009 roku.

Wieczorkiem podam Wam naszą wycenę w etapach tak jak prosiłeś..

Uważam że 60tyś to bardzo dużo a to że mówią że wybudują w 1,5 m-ca to uważam, że nie jest do końca prawdą.. Nas też zapewniali że w dwa miesiące domek będzie stał gotowy ale ja i tak wiem że pewnych rzeczy się nie przeskoczy.. Nie zawsze dopisze pogoda na prace budowlane, nie zawsze też zamówiony materiał przyjedzie na czas.. Ze swojej ekipy i tak jestem bardzo zadowolona ale takimi bajkami bym się nie sugerowała :D

Pozdrawiam serdecznie i wieczorkiem podam wycenę:-)

Dziękuję, będę czekał :)

O budowaniu jeszcze niewiele wiem, ale szykość chyba nie jest najważniejsza! Moja jeszcze nie zaczęta budowa juz nauczyła mnie cierpliwości, bo na samo wydzielenie działki czekałem prawie 1,5 roku, a jeszcze zniesienie współwłasności i różne takie :)

Dlatego trzy miesiące w tą czy w tamtą stronę nie mają aż takiego znaczenia, byle tylko ktoś zaufany wziął się za naszego Tymka.

A jak zerkniesz do kosztorysu Z horyzontu, robocizna za SSZ wynosi 57531 PLN netto czyli 70 000 PLN brutto PLN . A to kosztorys aktualizowany na I kwartał 2009 roku.

Wydaje mi się, że większość wykonawców również zerka do tego kosztorysu... ja jednak wolę jeszcze poszukać i na pewno przyślę wieści z budowy, czy rzeczywiście się opłacało :)

Wieczorkiem podam Wam naszą wycenę w etapach tak jak prosiłeś..

Uważam że 60tyś to bardzo dużo a to że mówią że wybudują w 1,5 m-ca to uważam, że nie jest do końca prawdą.. Nas też zapewniali że w dwa miesiące domek będzie stał gotowy ale ja i tak wiem że pewnych rzeczy się nie przeskoczy.. Nie zawsze dopisze pogoda na prace budowlane, nie zawsze też zamówiony materiał przyjedzie na czas.. Ze swojej ekipy i tak jestem bardzo zadowolona ale takimi bajkami bym się nie sugerowała :D

Pozdrawiam serdecznie i wieczorkiem podam wycenę:-)

Dziękuję, będę czekał :)

O budowaniu jeszcze niewiele wiem, ale szykość chyba nie jest najważniejsza! Moja jeszcze nie zaczęta budowa juz nauczyła mnie cierpliwości, bo na samo wydzielenie działki czekałem prawie 1,5 roku, a jeszcze zniesienie współwłasności i różne takie :)

Dlatego trzy miesiące w tą czy w tamtą stronę nie mają aż takiego znaczenia, byle tylko ktoś zaufany wziął się za naszego Tymka.

Witam :) W etapach wygląda to tak:

I - 1tyś. po podpisaniu umowy,

II - 9 tyś. po wykonaniu punktu zerowego,

III - 10 tyś. po postawieniu ścian i zalaniu stropu,

IV - 5 tyś. po postawieniu więźby i kominów,

V - 10 tyś. po wykonaniu pokrycia,

VI - 4 tyś. po zakończeniu i odbiorze robót

:) Pozdrawiam :)

Oj dziękujemy Bertolo, faktycznie prace się posunęły, jeszcze tylko posadzki, ocieplenie poddasza i ocieplenie z zewnątrz i zamkniemy ten rok, a co u Was?Pozdrowienia dla żonki!

Łukaszu i Ewo prosimy o więcej zdjęć tej kuchni i w ogóle reszty również!Bardzo ładną macie tą kuchnie!

Pozdrawiamy

Dziekuje.

u nas powolutkou.

Na razie stoimy. :wink:

Jesteście juz w Polsce ?

:p :p :p Witam!!!! :p :p :p

Gorączkowo oczekujemy dnia przeprowadzki!!! Kominek w trakcie realizacji. Kuchnia i hol już w płytkach!!! Nasz grafik prac budowlanych jest bardzo napięty!!! Pozdrawiam! Życzę powodzenia wszystkim budującym!!! :wink:

Dziękujemy serdecznie i mocno trzymamy kciuki za udaną przeprowadzkę :D

Śliczny ten Was Tymek :D :D :D

Pozdrawiamy!!!

My jeszcze bawimy się w koncepcje, nasz architekt usiadł do pracy nad Tymkiem i obrócił go o 90 stopni (południe u góry).

Wg nas bardzo ciekawy układ, tym bardziej, że wjazd i drogę publiczną mamy od wschodu, a duży ogród będzie od zachodu. Garaż wypadł idealnie, bo po północnej stronie.

http://images48.fotosik.pl/149/17ab2a4cdb271a67med.jpg' alt='17ab2a4cdb271a67med.jpg'>

Mam jeszcze jedną wycenę stanu surowego otwartego:

Na podstawie przesłanych przez Pana skanów przygotowałem wstępną ofertę

cenową za robociznę stanu surowego z dachem

fundament 10 000 zł

murowanie parteru 15 000 zł

strop 3 000 zł

murowanie poddasza 8 000 zł

wykonanie dachu 12 000 zł

razem 48 000 zł

Wszystkie, które otrzymałem, te fachowe i na oko są powyżej 45 tys.

Trzeba to chyba zaakceptować i już...

Taniej chyba nie będzie.

A oto nasze kolejne postępy: prace instalacyjne zakończone - nasza podłogówka

Hol

http://images47.fotosik.pl/149/5cb6c0a4bfeb5a8fmed.jpg

http://images47.fotosik.pl/149/b195cad317be625cmed.jpg

Łazienka na dole

http://images45.fotosik.pl/149/f3d927d3d02c5f4amed.jpg

Kuchnia

http://images49.fotosik.pl/149/88e757af1b062146med.jpg

http://images46.fotosik.pl/149/2cdb56274c57a9femed.jpg

(kawałek salonu)

Łazienka na górze

http://images44.fotosik.pl/150/a9a100d16089c29fmed.jpg

http://images39.fotosik.pl/145/a02b863332d99498med.jpg

No i jeszcze wylewki i koniec na jakiś czas

Beato i Rafale macie piękny kominek!Prosimy o każde zdjęcia gratulujemy i życzymy jak najszybszej przeprowadzki!

Bertolo! Za 3 tygodnie zobaczymy naszego Tymka na żywo, także jak tylko macie ochotę to zapraszamy!Pozdrawionka i byle by do przodu!

Mam jeszcze jedną wycenę stanu surowego otwartego:

Na podstawie przesłanych przez Pana skanów przygotowałem wstępną ofertę

cenową za robociznę stanu surowego z dachem

fundament 10 000 zł

murowanie parteru 15 000 zł

strop 3 000 zł

murowanie poddasza 8 000 zł

wykonanie dachu 12 000 zł

Wszystkie, które otrzymałem, te fachowe i na oko są powyżej 45 tys.

Trzeba to chyba zaakceptować i już...

Taniej chyba nie będzie.

Witaj.

dzisiaj byłem u swojego majstra w sprawie kosztorysu dla mnie, do budowy mojego Tymka. Podane poizej ceny bez Vat. Muruja w pieciu, sześciu ludzi.

- strop, wieniec - całość - 5,400 PLN

- klinkier na kominie około 500 sztuk - 1500 PLN

- kominy z cegieł 44m2 po 35 - 1540 PLN

- parter 237 m2 - 6640 PLN

- szczyty - 190 m2 - 5300 PLN

- schody wewnątrz wylane 1600 PLN

- fundament, który juz mam 4500 PLN(nie cztery jak pisałem :oops: )

razem 26 480 PLN

Taniej mozna tylko samemu jako pomocnik i majster sam. Wtedy murowanie za około 20 PLN za metr , strop 30, może 25 a nie 40 PLN za metr. Ale to juz nie ekipa. Uważam, że taniej się nie da. Masz więc widełki cenowe, na jakich możesz oprzeć rozmowe. U Ciebie 36 000 PLN bez dachu, ale jeszcze kominy, schody. U mnie do tej wyceny brakuje ciesli i dekarzy na - licze 10 000 PLN

Dlatego uważam, że 40000, 45 000 PLN z dachem to akceptowalna cena, jesli ekipa jest sprawdzona, solidna i jeszcze z polecenia. i dotego nie policza Ci za schody, kominy, klinkier i inne 'dodatkowe" prace, które wyjda w tak zwanym międzyczasie :lol:

Bertolo! Za 3 tygodnie zobaczymy naszego Tymka na żywo, także jak tylko macie ochotę to zapraszamy!Pozdrawionka i byle by do przodu!

Chętnie, jesli nie będziemy przeszkadzać. Zadzwonię za trzy tygodnie. Albos kontaktuje sie z Wami na priv.

Cieszę się, że tak fajnie Wam idzie :D

Pozdrawiamy

Dziękuję za solidne wyceny i opinie. Jestem już bliski zaakceptowania tych kosmicznych dla mnie kwot, mimo to szukam dalej.

Dzisiaj dostałem wstępną wycenę SSO na 28 - 30 tys. zł :o to pierwsza wycena poniżej 3o tys. ! Jutro dzwonię.

A jeszcze ustalenia z wizyty u naszego genialnego architekta:

- ganek będzie umieszczony pod oryginalnym, tymkowym daszkiem, a żeby ładnie wyglądało front ganku nad drzwiami mocno przeszklimy, ganek ocieplony i ogrzewany, daszek będzie wydłużony

- będą prawdopodobnie dwa wyjścia na taras: południowe tuż przy kuchni, obok okno, a zachodnie bliżej południowej ściany

- drugi garaż nie będzie ułożony symetrycznie w osi budynku, tylko wyrównany do ściany wschodniej

- parapety raczej obniżone, a na pewno na piętrze - będzie jaśniej i ładniej

ETAP I FUNDAMENTY – stan zero

1. ŁAWY FUNDAMENTOWE

2. IZOLACJA POZIOMA PRZECIWWILGOCIOWA ŁAW

3. ŚCIANY FUNDAMENOWE MUROWANE Z BLOCZKÓW

4. IZOLACJA PIONOWA PRZECIWWILGOCIOWA ŚCIAN FUNDAMENTOWAYCH

5. IZOLACJA PIONOWA ŚCIAN FUNDAMENTOWYCH STYROPIANEM

6. ZASYPANIE Z UBICIEM PUSTYCH PRZESTRZENI

7. KANALIZACJA W BUDYNKU POD PŁYTĄ STANU ZEROWEGO

8. PŁYTA BETONOWA STANU ZEROWEGO.

ETAP II STROP – od stanu zero do ścian szczytowych

9. IZOLACJA POZIOMA PRZECIWWILGOCIOWA ŚCIAN PARTERU

10. ŚCIANY NOŚNE PARTERU MUROWANE PUSTAKA „JOPEK” GR. 25 P+W

11. ŚCIANY DZIAŁOWE NA PARTERZE

12. KOMINY MUROWANE Z CEGŁY – poziom parteru

13. SŁUP BETONOWY

14. STROP ŻELBETONOWY

15. ŚCIANY NOŚNE PIETRA MUROWANE Z PUSTAKA „JOPEK” GR. 25 P+W

16. ŚCIANKI DZIAŁOWE NA PIĘTRZE

17. KOMINY MUROWANE Z CEGŁY – poziom piętra

18. SCHODY BETONOWE

19. WIENIEC POD MURŁATĘ

20. WIEŃCE POD NA ŚCIANACH SZCZYTOWYCH

ETAP III KOMPLETNY DACH

21. KOMINY Z CEGŁY KLINKIEROWEJ

22. KONSTRUKCJA DACHU - drewniana

23. FOLIA WIATROSZCZELNA

24. ŁATY I KONTRŁATY

25. UŁOŻENIE DACHÓWKI

26. CIĘCIE DACHÓWEK W KOSZACH

27. BLACHY OKAPOWE

28. BLACHY KOSZOWE

29. OBRÓBKI KOMINÓW WEKAFLEX

30. CZAPKI KOMINOWE

31. ŁAWY KOMINIARSKIE

32. STOPNIE DACHOWE

33. RYNNY I RURY SPUSTOWE

34. PODBITKA

To wszystko wykona dla nas ekipa z Wisły za 32500zł. Dziś podpisaliśmy umowę, startujemy z początkiem sierpnia.

Mieliśmy wycenę na 28.000zł ale bez kominów, schodów, rynien i podbitki...Pan co chwila wymieniał za co dodatkowo sobie liczy. Radzę więc dokładnie sie dogadać i stworzyć listę prac, które chcecie mieć za daną kwotę wykonane.