Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Tak czytam wasze wyceny stanu surowego otwratego i wydaje mi się że u nas jest starsznie drogo>

Budujemy pod warszawą i najtańszą firme która wykona SSO ( z dachem , schodami ...) 120 tys.

Byli tacy po 200 tys, 220 tys. !!!

JHeśli macie ekipe chętną do wybudowania Tymka ( my mamy wersję B) SSo za mniej niż 120 tys. to bardzo proszę o przysłanie jej do m,nie. Nawet ekipy z Krakowa życzą sobie po 180 tys>

Sama już nie wiem...

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak czytam wasze wyceny stanu surowego otwratego i wydaje mi się że u nas jest starsznie drogo>

Budujemy pod warszawą i najtańszą firme która wykona SSO ( z dachem , schodami ...) 120 tys.

Byli tacy po 200 tys, 220 tys. !!!

JHeśli macie ekipe chętną do wybudowania Tymka ( my mamy wersję B) SSo za mniej niż 120 tys. to bardzo proszę o przysłanie jej do m,nie. Nawet ekipy z Krakowa życzą sobie po 180 tys>

Sama już nie wiem...

My rozmawiamy tylko o cenie za pracę, może Wasze wyceny są już z materiałami ??? Trudno mi uwierzyć, że to tylko robocizna...

Szukając wykonawcy znalazłem firmę, która za 2500 zł za m2 stawia dom pod klucz z pompą ciepła, klimatyzacją, 4m2 solarów + zasobnik, alarm z dwiema klawiaturami, ogrzewaniem podłogowym, odkurzaczem centralnym z 3 gniazdami. Budowa z ceramiki + 15 styropianu, na dachu ceramika, projekt ogrodu i projektant wnętrz w cenie! Lista wyposażenia zawiera jeszcze kilkanaście punktów, których w tej chwili nie pamiętam.

Tymka B wycenili mi na 450 tys. zł w w\w standardzie.

My rozmawiamy tylko o cenie za pracę, może Wasze wyceny są już z materiałami ??? Trudno mi uwierzyć, że to tylko robocizna...

Tak ta cena to wszystko, z materiałami, robocizną - nic mnie nie interesuje do stanu surowego otwartego.

Napiszcie proszę ile wynoszą was orientacyjnie materiały do SOO, moze ta kwota którą podałam za wszystko nie jest jednak taka wielka, a tu w Warszawie to ceny sa ...xd

Ciekawostka: oferta na wykonanie pod klucz - może kogoś stać :)

"Witam serdecznie,

jeśli jest Pan nadal zainteresowany budową domu to myślę, że moja oferta może sprostać Pana oczekiwaniom zarówno jakościowym jak i finansowym.

Jestem doradcą ds. kluczowych klienta w firmie budowlanej CE-BUD (http://www.ce-bud.pl), której siedziba znajduje się na ul. Śląskiej 20 w Poznaniu (Sołacz). Zajmujemy się wykonawstwem ogólnobudowlanym, specjalizując się w najnowocześniejszych, ekologicznych technologiach, mając na uwadze energooszczędność zarówno podczas procesu budowlanego jak i późniejszego użytkowania zrealizowanej inwestycji.

Nasze realizacje w stanie deweloperskim wyposażone są w :

Kolektory słoneczne rurowe próżniowe 4 m2

Pompa ciepła

Ława fundamentowa, zbrojenie zalane betonem b25, ściany fundamentowe wykonane z bloczków betonowych, izolacja przeciwwilgociowa, docieplenie styropianem 12cm, zasypany fundament piaskiem zagęszczanym mechanicznie, rozprowadzone instalacje kanalizacyjne z rur PCV, wylewka betonowa tzw. Chudziak beton b15

Ściany nośne z cegły ceramicznej typ: POROTON 24 piuro - wpust niemiecki WIENERBERGER

Docieplenie ścian zewnętrznych budynku - styropian 15cm, tynk ozdobny silikonowy

Tynki wewnętrzne gipsowe maszynowe KNAUF MP75 - lekki

Więźba dachowa drewniana, sosnowa impregnowana, dachówka ceramiczna NELSKAMP podstawowa w uzgodnionej kolorystyce

Okna PCV 5-komorowe, rolety okienne na wszystkich oknach

Instalacja wodna wykonana z rur PCV3 warstwowe

Instalacja elektryczna, komputerowa, telewizyjna rozprowadzona w każdym pokoju

Instalacja telefoniczna

Instalacja alarmowa w każdym pomieszczeniu czujnik ruchu, jedna klawiatura sterująca w garażu jedna przy wejściu głównym

Instalacja ogrzewania centralnego – pompa ciepła VAILLANT z zasobnikiem 300 litrów 12 kW ogrzewanie podłogowe we wszystkich pomieszczeniach, rury zalane w posadzce wylewanej maszynowo, w każdym pokoju elektroniczny sterownik temperatury

Klimatyzacja w salonie

Odkurzacz centralny 3 punkty, dwie szufelki, jednostka centralna ELEKTROLUX z gniazdem w obudowie

Drzwi zewnętrzne drewniane z zamkiem antywłamaniowym

Parapety zewnętrzne aluminiowe

Podjazd opaska wokół budynku i podejście do drzwi z POZBRUKU – koloru szarego w cenie do 30 zł m2 brutto

Podbitka drewniana sosnowa malowana

Taras wylewany betonowy bez pokrycia ozdobnego

Dekorator wnętrz-pełna aranżacja wykończenia domu

Projekt ogrodu GRATIS

Konsekwentnie realizujemy wszystkie etapy inwestycji budowlanych począwszy od pomocy w uzyskaniu niezbędnych pozwoleń na budowę, projektu budowlanego oraz wykonawczego, przez fazę realizacji, kończywszy na oddaniu gotowego obiektu „pod klucz” w ręce klienta.

Nasze ceny są konkurencyjne, ale nigdy kosztem jakości usług. Cena za m2 wynosi 2.500,- netto do negocjacji.

Dodam, iż cechuje nas duża elastyczność i skłonność do negocjacji – ostateczna cena pozostaje więc w kwestii otwartej.

Nasze wysokie kwalifikacje potwierdzają przyznane ostatnio certyfikaty:

Certyfikat Najwyższa Jakość w Budownictwie - WSBJ - kwiecień 2009

Certyfikat Ogólnopolskiego Kongresu Szkoleniowego z zakresu oceny energetycznej budynków - marzec 2009

Jesteśmy zgraną i wykwalifikowaną grupą młodych ludzi, która projektuje i tworzy z pasją, stale poszukując innowacyjnych i energooszczędnych rozwiązań.

Zapraszam do współpracy.

Z poważaniem

mgr Szymon Cybal – kierownik ds. kluczowych klientów

tel. : 602*120*792

e – mail : [email protected]"

Chyba musze zacząć szukać specjalistów poza Warszawą, tu ceny są chore.

dzięki za dużo podpowiedzi.

Dziś złożyliśmy pozwolenie na budowę, projekt u architekta leżał ponad miesiąc ... planujemy rozpocząć budowę na początku sierpnia.

Masz rację, życie pokaże ile to wszystko wyniesie ...

pozdrawiam

Jeśli mnie wzrok nie myli będziesz budawał z keramzytu? Też chciałem wybrać ten materiał, ale w hurtowniach jest drogi, a producent daleko.

Podaj proszę szczegóły: jaki wymiar bloczka, ile sztuk, jaka cena?

P.S. Niby nic (zero) a cieszy oko :wink:

Witam keramzyt ma wymiary 24x24x50 produkowany jest w BETARDZIE Długołęka koło Wrocławia. Będę docieplał ściany styropianem 12cm. cena bloczka to 7 zł. to dosyć tanio bo do Wrocławia mam 50km. Można go obejrzeć na stronie betard optirock 24

Pozdrawiam

Mag&Tom

Jakie macie okna w sypialni nad garażem po zmianach ? Chodzi mi o wymiary. Tego w pralni też ? I ile je przesunęliście. Myślimy nad takim samym jak wy rozwiązaniem, jesli chodzi o pralnie. I ewentualnie zamknąć komin szafą zabudowana w stronę ściany z oknami, ale żeby nie wejść własnie na okna. :D Tak to jakos rozstawić, coby się trzy okienka zmiesciły :lol: :wink:

Jeśli mnie wzrok nie myli będziesz budawał z keramzytu? Też chciałem wybrać ten materiał, ale w hurtowniach jest drogi, a producent daleko.

Podaj proszę szczegóły: jaki wymiar bloczka, ile sztuk, jaka cena?

P.S. Niby nic (zero) a cieszy oko :wink:

Witam keramzyt ma wymiary 24x24x50 produkowany jest w BETARDZIE Długołęka koło Wrocławia. Będę docieplał ściany styropianem 12cm. cena bloczka to 7 zł. to dosyć tanio bo do Wrocławia mam 50km. Można go obejrzeć na stronie betard optirock 24

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję. Cena w porównaniu z tym, co sprawdzałęm jest bardzo dobra.

Wielka prośba do forumowiczów.

Bardzo proszę o informacje na temat kosztów wybudowania Tymka do stanu umożliwiającego zamieszkanie, robocizna plus materiały.

Próbuje zamknąć całą budowę w jakieś widełki finansowe i będę wdzięczny za każdą informację. Swój budżet ustaliłem na ok. 330 tys. zł, ale chcę się upewnić co do tej kwoty przed wizytą w banku i rozpoczęciem budowy.

Bardzo proszę o informacje na temat kosztów wybudowania Tymka do stanu umożliwiającego zamieszkanie, robocizna plus materiały.

Próbuje zamknąć całą budowę w jakieś widełki finansowe i będę wdzięczny za każdą informację. Swój budżet ustaliłem na ok. 330 tys. zł, ale chcę się upewnić co do tej kwoty przed wizytą w banku i rozpoczęciem budowy.

Wszystko zależy od tego jakim budujesz systemem-gospodarczym czy firma,czy może sam będziesz wykonywał dużo prac.Nam wyjdzie np około220tys, z tym że 3/4 robót robimy sami. Myślę że, te 330tys powinno starczyć. Co mogę jeszcze doradzić-kupujcie sobie sami wszelkie materiały na budowę bo firmy wcale nie mają niższych cen wprost przeciwnie liczą sobie dużo drożej niż w sklepie.

Proszę o radę. Umówiliśmy się z wodociągami, że wodę wprowadzamy od razu do budynku, nie będzie studzienki na działce. Tym samym wodomierze też będą w budynku. Zastanawiamy się gdzie je umieścić. Myśleliśmy o garażu, ale nie wiemy, czy nie bedzie to kolidowało z napędem bramy garażowej. Jesteśmy ciekawi, jak rozwiązali to inni Tymowicze. bedę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam.

Przy okazji się pochwalę, mamy strop!

Witam wszystkich po dłuuuugiej przerwie!

Nasze Pozwolenie Na Budowe! U P R A W O M O C N I O N E!!!!!

Zgłoszenie rozpoczęcie robót też... no i chyba z dniem 04.07.2009 zaczniemy kopać... czekałam, czekałam aż się doczekałam. Właśnie studnie kończa wybijać, bo na wodę z wodociągu to troszkę poczekamy, prąd niby za 2-mce, masakrrrra-!! jakie to wszystko żółwie tempo ma!

U Was widzę ogromne postępy, aż zazdroszczę, ale pocieszam się :) jeszcze chwila i u mnie tak będzie :))

Czekamy na wycenę dwóch wykonawców, i przeglądając Wasze "cenniki" zastanawiam się ile nam "zaśpiewają", jedną wycenę mam już dzisiaj dostać, na pewno się pochwalę :0)

Trzymam za wszystkich mocno kciuki i za siebie też! :D :D

Jeśli chodzi o nasze koszty to stan surowy otwarty wyszedł nas ok 160 tyś (robocizna od fundamentów, aż po dach to 30 tyś - naprawdę mięliśmy szczęście, bo nie dość, że nasz majster to prawdziwy fachman to jeszcze nie drogi i dlatego on też nadal czuwa nad kolejnymi naszymi etapami budowy)

To 160 tyś to kwota jaką wydaliśmy na budowę w zeszłym roku natomiast ten rok to:

- okna + brama garażowa = 15 tyś

- tynki + wylewki = 12 tyś

- instalacja wodno-kanalizacyjna = 15 tyś

- ocieplenie poddasza - ok 12 tyś (to jeszcze przed nami)

- ocieplenie i otynkowanie zewnętrzne = 15 tyś (też jeszcze przed nami)

W SUMIE 160 TYŚ + 69 TYŚ =229 TYŚ

No i kolejne etapy czyli gipsowanie, a następnie grzejniki, podłogi, drzwi, kuchnia, glazura, meble itp to oczywiście też kwestia indywidualna i zależąca od naszych kieszeń i upodobań my liczymy na to ok 200 tyś jeszcze łącznie z urządzeniem ogrodu typu kostką brukową i tak nie wiadomo czy starczy, bo zastanawiamy się jeszcze nad pompą ciepła, a to koszt ok 50 tyś. i tak planujemy zamknąć się w kwocie 450 tyś, a czy się nam uda to się okaże?Niestety zawsze wychodzą jakieś dodatkowe koszty, których czasami nie jesteśmy w stanie przewidzieć, chociaż to forum bardzo, bardzo pomaga i wspiera.

Pozdrawiamy i przy okazji CZY KTOŚ Z WAS MA POMPĘ CIEPŁA? JEŚLI TAK TO JAKĄ I JAK SIĘ SPRAWUJE I ILE TO KOSZTUJE?