Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

Wielka prośba do forumowiczów.

Bardzo proszę o informacje na temat kosztów wybudowania Tymka do stanu umożliwiającego zamieszkanie, robocizna plus materiały.

Próbuje zamknąć całą budowę w jakieś widełki finansowe i będę wdzięczny za każdą informację. Swój budżet ustaliłem na ok. 330 tys. zł, ale chcę się upewnić co do tej kwoty przed wizytą w banku i rozpoczęciem budowy.

Jeśli chodzi o nasze koszty to stan surowy otwarty wyszedł nas ok 160 tyś (robocizna od fundamentów, aż po dach to 30 tyś - naprawdę mięliśmy szczęście, bo nie dość, że nasz majster to prawdziwy fachman to jeszcze nie drogi i dlatego on też nadal czuwa nad kolejnymi naszymi etapami budowy)

To 160 tyś to kwota jaką wydaliśmy na budowę w zeszłym roku natomiast ten rok to:

- okna + brama garażowa = 15 tyś

- tynki + wylewki = 12 tyś

- instalacja wodno-kanalizacyjna = 15 tyś

- ocieplenie poddasza - ok 12 tyś (to jeszcze przed nami)

- ocieplenie i otynkowanie zewnętrzne = 15 tyś (też jeszcze przed nami)

W SUMIE 160 TYŚ + 69 TYŚ =229 TYŚ

No i kolejne etapy czyli gipsowanie, a następnie grzejniki, podłogi, drzwi, kuchnia, glazura, meble itp to oczywiście też kwestia indywidualna i zależąca od naszych kieszeń i upodobań my liczymy na to ok 200 tyś jeszcze łącznie z urządzeniem ogrodu typu kostką brukową i tak nie wiadomo czy starczy, bo zastanawiamy się jeszcze nad pompą ciepła, a to koszt ok 50 tyś. i tak planujemy zamknąć się w kwocie 450 tyś, a czy się nam uda to się okaże?Niestety zawsze wychodzą jakieś dodatkowe koszty, których czasami nie jesteśmy w stanie przewidzieć, chociaż to forum bardzo, bardzo pomaga i wspiera.

Pozdrawiamy i przy okazji CZY KTOŚ Z WAS MA POMPĘ CIEPŁA? JEŚLI TAK TO JAKĄ I JAK SIĘ SPRAWUJE I ILE TO KOSZTUJE?

Dla nas kwota 330 tys. jest nierealna, w zasadzie już sporo przekroczona :evil: a jeszcze trochę jest do zrobienia.

Wszystko zależy kto jak robi, czy sam, jakie materiały kupuje itp. itd. Pojęcie ile mnie to będzie kosztowało jest bardzo względne i dla każdego ma inne przełożenie.

Z doświadczenia wiem, że do kwoty którą sobie zakładasz możesz dodać jakieś 20% wtedy będzie w miarę realnie. My zakładaliśmy 350-360tys.. Tak do zamieszkania, bez jednej łazienki, bez elewacji zewnętrznej i bez ogrodu -tj. podjazdy z kostki, taras, brama wjazdowa i pewnie jeszcze wielu dupereli o których teraz nawet nie wiem wyjdzie jakieś 450tys. i niestety myślę że na rzeczy o których piszę + meblowanie domku jakaś stówka jeszcze by się przydała.

Mag&Tom my zainwestowaliśmy w pompę ciepła (jesteśmy wygodni :lol: :lol: :lol: ) i stąd u nas m.in. taka kwota.

Pompa choć droga jest super, na razie działa bez zarzutu, ale jesteśmy jej szczęśliwymi posiadaczami od kilku tygodni, więc wiarygodne opinie będą dopiero po zamieszkaniu i pierwszej zimie w domku.

Pozdrawiam serdecznie :D

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę o radę. Umówiliśmy się z wodociągami, że wodę wprowadzamy od razu do budynku, nie będzie studzienki na działce. Tym samym wodomierze też będą w budynku. Zastanawiamy się gdzie je umieścić. Myśleliśmy o garażu, ale nie wiemy, czy nie bedzie to kolidowało z napędem bramy garażowej. Jesteśmy ciekawi, jak rozwiązali to inni Tymowicze. bedę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam.

Przy okazji się pochwalę, mamy strop!

u nas wygląda to tak :D

http://images45.fotosik.pl/154/be7768801b251f74med.jpg

jest ok, wodomierz w niczym nie przeszkadza, w przyszłości schowamy go w jakiejś metalowej szafce :wink:

Wielka prośba do forumowiczów.

Bardzo proszę o informacje na temat kosztów wybudowania Tymka do stanu umożliwiającego zamieszkanie, robocizna plus materiały.

Próbuje zamknąć całą budowę w jakieś widełki finansowe i będę wdzięczny za każdą informację. Swój budżet ustaliłem na ok. 330 tys. zł, ale chcę się upewnić co do tej kwoty przed wizytą w banku i rozpoczęciem budowy.

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi w tym temacie i proszę o jeszcze. Wiem, że wszyscy dostosowują inwestycję do swoich możliwości i rozpiętość kwoty może być bardzo duża. A przy okazji pojawiają się ciekawe informacje nt. kosztów z pompą ciepła, ogrodem, podjazdami.

Ukłony dla wszystkich budujących!!!

Jesteście wielcy!!!

My mamy bardzo podobnie, tyle że w ścianie mamy wnękę, w której umieszczony będzie wodomierz z zaworami i całym tym ustrojstwem.

Proszę o radę. Umówiliśmy się z wodociągami, że wodę wprowadzamy od razu do budynku, nie będzie studzienki na działce. Tym samym wodomierze też będą w budynku. Zastanawiamy się gdzie je umieścić. Myśleliśmy o garażu, ale nie wiemy, czy nie bedzie to kolidowało z napędem bramy garażowej. Jesteśmy ciekawi, jak rozwiązali to inni Tymowicze. bedę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam.

Przy okazji się pochwalę, mamy strop!

u nas wygląda to tak :D

http://images45.fotosik.pl/154/be7768801b251f74med.jpg

Bardzo dziękuję, zaraz pokażę małżonkowi :lol:

jest ok, wodomierz w niczym nie przeszkadza, w przyszłości schowamy go w jakiejś metalowej szafce :wink:

mam pytanie do tych co ten temat juz przerabiali i gryzli sie z tematem jaka foliia pod dachówke (ostatnio zbił mnie z stropu pewien gosc i zadał takie pytanie folia czy membrana???? ) dosłownie zgłupiałem !!!!! zastanawiam sie miedzy tyvekiem pro lub corotopem strong różnica to 60 gr. na m2. i jeszcze 1 czy poza zakładka dawaliście jeszcze taśmę uszczelniającą (klejącą).

%5Burl=http%3A//www.fotosik.pl%5D%5Bimg%5Dhttp://images44.fotosik.pl/157/d9b0507da0a96db7med.jpg[/urll[/img]

Witam wszystkich dawno nas nie było :oops:

Oto nasze postępy, daszek nad drzwiami jest inny nisz u większości nie chciałam żeby się łączył z dachem - sami oceńcie jak to wyszło :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam :D :D :D

:roll: INACZEJ zapewne daszek osłoni drzwi przed deszczem. Nasz tej funkcji nie spełni - raczej zdobi dach. A nie jest ten Wasz daszek za mały? My gdybyśmy jeszcze raz.... rozważylibyśmy zmianę daszku ale... raczej na częściowe obniżenie go jak np. u Ani i Macieja. Cóż każdemu podoba się coś innego zresztą jak zauważyliście tu każdy Tymek jest inny - piękny :wink: Widzę, że bardzo podnieśliście ściankę kolankową! To będzie bardzo duży dom! :p

Postaram się i ja wstawić zdjęcie tego, co powstało w mijscu naszego jeziora, które mieliśmy na działce po zebraniu humusu:

http://images39.fotosik.pl/153/bcb8a00c3986bde1med.jpg

W tej chwili mamy już zalany strop i musimy poczekać na ciąg dalszy.

Zastanawiamy się nad wyglądem daszku nad wejściem. Najbardziej podoba nam się rozwiązanie Ewy i Marka ale nie wiem, czy możemy wprowdzić taką zmianę na etapie budowy.

Dziękuję, jak miło :D :D

Aniu co do rynien sama jestem ciekawa - ciągle ich nie mamy :evil: :evil: :evil: wykonawca się ociąga i to baaaaaardzo :evil:

Sama konstrukcja daszku to była jedna wielka improwizacja, efekt widoczny :p przyznam szczerze że tej zmiany nie wprowadzaliśmy na etapie adaptacji projektu - słuchaliśmy się naszego kierownika, który nie miał nic przeciwko, zobaczymy przy odbiorze czy będą zastrzeżenia :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam :wink:

Ewo i Marku cieszę się, że nie macie nic przeciwko temu, że wstawiłam Wasze zdjęcie. Mam nadzieję, że niedługo będziemy robić dach i dlatego przejżałam całe forum w poszukiwaniu różnych rozwiązań daszku i przyznam, że Wasz mnie zauroczył :D :lol: Zobaczymy co na to powie nasz majster i jak to u nas wyjdzie. Pozdrawiam.

U Ewy i Marka wygląda to tak:

i jest przepięknie :D :lol:

EwoiMarku mam nadzieję, że mi wybaczycie, że wstawiłam Wasze zdjęcie.

Zastanawia mnie jeszcze jak u Was będą poprowadzone rynny?

Witam!

To jest właśnie to rozwiązanie, o którym myślałam. Jak dla mnie najbardziej funkcjonalne mimo, że mam inaczej. Szkoda, że nikt mi wtedy nie doradził, aby obniżyć daszek. Teraz to słyszymy, że "mogliście obniżyć" Szkoda tylko, że śród tylu doradców na etapie dachu nikt nie wspomniał, że może by tak coś z daszkiem zrobić. A teraz będzie trzeba kombinować. Mamy wejście od zachody i jak pada to strasznie zacina deszcz po drzwiach. :wink: