Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Forum dla Tymowiczów z Horyzontu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My będziemy pokrywać dach dachówką CEMENTOWĄ, ceny za kompletny dach do wczoraj balansowały w granicach 10,000-13,000 (bez okien dachowych). Wczoraj otrzymaliśmy wycenę Pro-dachu z Katowic na 7950zł :o

Jakoś dziwnie tanio (mam z 15 wycen i cena nigdy nie zeszła poniżej 10 tyś), pewnie wyceniający źle wyliczył ilość krawędziowych, nie policzył stopni dachowych itd itp. :roll: )

Za robociznę zaś nasi górale liczą sobie 9750 zł.- konstrukcja dachu+ pokrycie

Za samą ceramikę, tzn. dachówka podstawowa, boczna lewa i prawa, gąsiory, kominki wentylacyjne. Bez rynien, folii, blach itp. Nasza dachówka to Nibra F10 firmy Nelskamp (Ceramiczna, nie cementowa, Nelskamp robi takie i takie), ona jest ciut większa niż standartowa, dzięki temu mniej dachówek wypada na m2.

Donoszę, że wycena na kwotę 7900- z groszami (za kompletny dach PRODACH) została wykonana prawidłowo i zawiera wszystko co potrzebne prócz obróbek kominowych, do tego najkorzystniej wypadają pod względem wyceny rynien Bryza (1019zł komplet) i okien Velux (3941,28 za 4 szt z kołnierzami Velux GZL1059).

Jeśli ktoś jest zainteresowany wyślę namiery na priva.

A propos dachówek mam pytanie do osób, które wydłużały krokwie (z 7,8 na np. 8m) ile więcej dachówek cementowych Wam wyszło?

Czy moglibyście mi powiedzieć, czy tylko te krokwie 780cm należy zamawiać dłuższe, jeśli chce się obniżyć - wydłużyć dach (po podniesieniu ściany kolankowej). Proszę o pomoc, bo nie wiem jakiej długości drewno zamówić. Architekt adaptujący projekt miał wydłużyć krokwie i obniżyć daszek nad drzwiami, ale mnie olał i tego nie uczynił, potem rzekł, że robotnicy mogą to zrobić na własną rękę i nic sie nie stanie....ale jakie elementy więźby mam teraz zamówić dłuższe???!!! :roll:

Proszę dajcie znać jakie elementy wieźby zostały wydłużone u Was.

Witam, piękne te Wasze tymki u nas wczoraj zalany został strop wiec powoli do przoedu sie posówa. Ale rozwiejcie moje wątpliwości :o jak wchodze do tego domu to mam wrażenie że tam są strasze klitki i wszsytko takie małe :o

Złudzenie. Zapewniam, że niebawem zmienisz zdanie:)

Przyłączam się do zdania Kasi i Marcina :D

Kiedy widziałam naszą maleńką łazienkę na dole zastanawiałam się jak tam się wszystko zmieści - zmieścił się brodzik, kibelek, jest jeszcze miejsce na grzejnik i umywalkę :D

Podobne zdanie miałam o kuchni - wczoraj rozpoczął się nas montaż mebli :p stwierdzam, że mam jeszcze całkiem dużo wolnej przestrzeni w kuchni.

Takim mały wydaje się nas Tymek, ale wewnątrz to kawał chałupki - już się boję kto nadąży to sprzątać :lol: :lol: :lol:

Gosiaczku mam nadzieję że wkrótce przekonasz się naocznie, pozdrawiam :wink:

Potwierdzam, że Tymek to bardzo duży dom. Uwierzcie, że jest co sprzątać. Wiem.... :p :p :p :p Mieszkamy od 18 lipca. Sprzątam codziennie i ciągle wyłazi kurz!

No coś, Gosiaczku dawno się nie widzieliśmy!!

i potwierdzam że Tymek wcale ie jest ani za mały ani za duży, dla nas sam raz dla rodziny typu 2-2.

Pozdrawiam

Witam, piękne te Wasze tymki u nas wczoraj zalany został strop wiec powoli do przoedu sie posówa. Ale rozwiejcie moje wątpliwości :o jak wchodze do tego domu to mam wrażenie że tam są strasze klitki i wszsytko takie małe :o

Złudzenie. Zapewniam, że niebawem zmienisz zdanie:)

Przyłączam się do zdania Kasi i Marcina :D

Kiedy widziałam naszą maleńką łazienkę na dole zastanawiałam się jak tam się wszystko zmieści - zmieścił się brodzik, kibelek, jest jeszcze miejsce na grzejnik i umywalkę :D

Podobne zdanie miałam o kuchni - wczoraj rozpoczął się nas montaż mebli :p stwierdzam, że mam jeszcze całkiem dużo wolnej przestrzeni w kuchni.

Takim mały wydaje się nas Tymek, ale wewnątrz to kawał chałupki - już się boję kto nadąży to sprzątać :lol: :lol: :lol:

Gosiaczku mam nadzieję że wkrótce przekonasz się naocznie, pozdrawiam :wink:

Potwierdzam, że Tymek to bardzo duży dom. Uwierzcie, że jest co sprzątać. Wiem.... :p :p :p :p Mieszkamy od 18 lipca. Sprzątam codziennie i ciągle wyłazi kurz!

No coś, Gosiaczku dawno się nie widzieliśmy!!

i potwierdzam że Tymek wcale ie jest ani za mały ani za duży, dla nas sam raz dla rodziny typu 2-2.

Pozdrawiam

Ja również potwierdzam że Tymek nie jest małym domem. Szczególnie wszyscy są pod wrażeniem poddasza, jest tam naprawdę sporo miejsca, może też dlatego że spoiro podnieśliśmy ściankę kolankową 3 pustaki plus wieniec wyszła ok. 90cm po wylaniu posadzki. Łazienka na dole też mi się wydawała maluśka ale zmieściło się wszystko, brodzik, kibelek umywalka i grzejnik.Też przeraża mnie fakt jak to wszysko ogarnę, planujemy przeprowadzkę na koniec sierpnia, ale nie wiemy czy się wyrobimy, robimy całą wykończeniówkę sami, nawet meble do kuchni mąż robi sam.Pozdrawiam wszystkich.

witam wszystkich ,wprawdzie po raz pierwszy wypowiadam sie na forum ,ale czytam wszystkie wypowiedzi od jakiegoś czasu . My również budujemy Tymka jesteśmy na etapie fundamentów , może jest ktoś kto buduje TYMKA w okolicach Jastrzębia Zdroju ? W naszym projekcie zrobiliśmy trochę zmian , w miejsce spiżarni powstała łazienka , za którą jest wejście do kuchni , kuchnia nie jest otwarta na salon , a maleńką spiżarkę " wykroiliśmy" z salonu.

Gdy widzę te wszystkie gotowe lub prawie gotowe TYMKI to myślę , że daleka droga jeszcze przed nami , ale i tak czytając to forum stałam się o wiele mądrzejsza w temacie budownictwa i pomogło mi to w "stworzeniu" naszego domu . Budujemy z porothermy 44SI i może ktoś orientuje się gdzie można ją kupić w rozsądnej cenie , na razie znalazłam hurtownie gdzie nam proponują po 8,70 zł za sztukę .

Witam, My również będziemy budować Tymka w Żorach (pozdrowienia dla sąsiadów z Jastrzębia Zdroju), narazie jesteśmy na etapie papierologii, więc dłuuuuga droga przed nami. Już jakiś czas obserwujemy Wasze Tymki, które z dnia na dzień pięknieją w oczach. Pozdrowienia dla wszystkich Tymowiczów :D

:p :p :p Minęły dwa tygodnie jak mieszkamy! Dochodzę do ładu i porządku w naszym Tymku. A to widok z salonu a kominek - cudeńko :o

Gratuluję!!!

Jak miło się ogląda zdjęcia tak ślicznie wykończonych tymków - ja chcę więcej i więcej, oj już nie mogę się doczekać tego etapu u nas :lol:

A u nas fundamenty wylane, ścianki się murują, no i będzie piwniczka, nieco większa niż planowaliśmy ale jestem nią zachwycona :D

Czy jesteśmy jedynymi, którzy budują Tymka z podpiwniczeniem (częściowym podpiwniczeniem oczywiście)?...

Tak się składa, że my mamy projekt z piwnicą pod podwójnym garażem i pomieszczeniem gospodarczym. Jednak jesteśmy dopiero na etapie wytyczania domu na działce. Pozdrawiam.